waw napisał(a):Gdyby było tak, jak niektórzy sądzą,, że wyjeżdżający z drogi gruntowej muszą ustępować pierwszeństwa rowerzystom to w tamtym miejscu musiałby stać znak STOP, a nie A-7 ze względu na warunki widoczności.
Stop w miejscu włączania się do ruchu? To się raczej nie zdarza.
Henq napisał(a):mnie dziwi tylko fakt, że z obu stron tego rzekomego PdR czy tam ciągłości CPR stoją znaki o początku CPR "C-13/16"
Znaki C-13, C-16 i C-13/16 mogą mówić zarówno o początku jak i kontynuacji DDR/DDP/CPR.
Henq napisał(a):wjeżdża z drogi gruntowej na drogę twardą a nie na CPR, rowerzysta jadący CPR wjeżdża z chodnika/DdR na jezdnię - włącza się do ruchu zgodnie z definicją włączania się do ruchu, dlaczego ignorujesz przepisy?
Przecież to ty ignorujesz przepisy. I to dość dużo przepisów. O włączaniu się do ruchu, o tym, kiedy drogę nazywamy drogą twardą. O tym, kiedy kończy się DDR/CPR...
Przecież już ci pisałem: zjeżdżasz z drogi to przestajesz na niej być. Logiczne.

Droga ma swój ciąg. Każdy jej element - to samo. Przepisy określają, kiedy droga się kończy, kiedy zaczyna, gdzie i pod jakimi warunkami następuje jej początek/koniec, etc...
Henq napisał(a):oczywiście że nie ma skrzyżowania

nie wiem skąd w ogóle pomysł, że tu jest skrzyżowanie? czyżby definicja skrzyżowania była ci obca?
To ja ciebie pytam - skąd pomysł, że te dwie drogi posiadają jakąkolwiek wspólną powierzchnię skoro jest tak tylko wtedy, gdy drogi tworzą skrzyżowanie?
Henq napisał(a):celowe zagranie żebyś mógł zauważyć że droga gruntowa w drogę twardą przechodzi przed drogą główną a nie na przejeździe dla rowerzystów, co ignorujesz w swoich postach a w pierwszym rysunku jest to zaznaczone:
Droga może być drogą twardą, jeżeli jej nawierzchnia ma co najmniej 20 metrów. Tutaj - nie ma. Więc o czym Ty do mnie rozmawiasz? Chyba, że ma te 20 metrów. I jest drogą twardą. To wtedy mamy tu skrzyżowanie.

Ale przecież wiemy, że nie mamy.

Dlatego więc jadący drogą gruntową jest włączającym się do ruchu tak długo, dopóki nie znajdzie się na jezdni prostopadłej drogi - drogi twardej. Dopóki się na tej jezdni nie znajdzie - ustępuje pierwszeństwa każdemu uczestnikowi ruchu poruszającemu się drogą twardą.
A rowerzyści/piesi poruszają się swoją drogą twardą i nie muszą się przejmować tymi, którzy im wyjeżdżają z gruntówki. To jest ABC PoRD.