Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez kg1956 » niedziela 13 września 2015, 23:16
przez LeszkoII » poniedziałek 14 września 2015, 10:01
Znaczenie C-12 jest jednoznaczne i nie ma tutaj pola do różnych interpretacji, co wykazałem. C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy, to tez wykazałem.kg1956 napisał(a):Odnoszę wrażenie, że przepisy nie są jednoznaczne. Dlatego jest tyle pola do różnych interpretacji.
przez tomekkoz » poniedziałek 14 września 2015, 14:26
LeszkoII napisał(a):Znaczenie C-12 jest jednoznaczne i nie ma tutaj pola do różnych interpretacji, co wykazałem. C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy, to tez wykazałem.
przez dylek » poniedziałek 14 września 2015, 23:08
tomekkoz napisał(a):DOWÓD: Na skrzyżowaniu z C-12, pojazdy jadą w kierunku wskazanym na znaku C-12,
przez papadrive » środa 16 września 2015, 21:10
tomekkoz napisał(a):Oczywistym jest, że na znaku C-12 wskazano KIERUNEK JAZDY.
przez LeszkoII » środa 16 września 2015, 21:43
przez pasqudek » wtorek 22 września 2015, 20:01
przez sankila » wtorek 22 września 2015, 20:50
Co z nim jest nie tak? Tramwaje zazwyczaj jadą przez środek wyspy, tu pewnie dołożyli jeszcze komunikację miejską. Jaka to różnica, czy się ustępuje tramwajowi, czy autobusowi?pasqudek napisał(a):A co powiecie na to rondo?http://img.interia.pl/motoryzacja/nimg/k/7/Nowoczesne_ronda_klopotow_6300840.jpg
przez pasqudek » środa 23 września 2015, 17:16
przez mp0011 » środa 23 września 2015, 17:41
przez szymon1977 » środa 23 września 2015, 19:36
Jakie przepisy? Wezmy dla przykladu jakze czesto wystepujacy w tym watku...kg1956 napisał(a):Odnoszę wrażenie, że przepisy nie są jednoznaczne.
Zamierzasz skrecic to zblizasz sie do... Cos w tym niejednoznacznego? Wprost przeciwnie - bardziej jednoznacznie juz chyba sie nie da.Kodeks napisał(a):Art.22.2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
- do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
- do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
A co, dziwia sie? Jadacy prawym pasem na skrzyzowaniu zwyklym dziwia sie, jak ktos im przed maska przejezdza w prawo z lewego pasa bez kierunkowskazu przekonany o wlasnym pierwszenstwie a na rondzie pierscieniowym maja sie nie dziwic? Dlaczego? Jakies inne przepisy na rondzie pierscieniowym obowiazuja?Lith napisał(a):Ja sie staram zjeżdżać z wewnętrznego i obserwować zachowania ludzi... i muszę stwierdzić, że nie wygląda to dobrze.
Kazdy rodzaj skrzyzowania ma ograniczona przepustowosc wynikajaca miedzy innymi z ograniczenia zachowan uczestnikow ruchu do tych dozwolonych lub nakazanych przez przepisy. Rola drogowcow to zastosowac taki rodzaj skrzyzowania, ktory sie nie zakorkuje. Rola kierujacego postepowac zgodnie z PoRD niezaleznie od rodzaju zastosowanego rodzaju skrzyzowania. Wiec jesli rondo sie korkuje bo ma mniejsza przepustowosc niz chwilowe natezenie ruchu stoj bezpiecznie w korku. Za notorycznie korkujace sie skrzyzowanie odpowiedzialni beda drogowcy. Za skutki swojego niezgodnego z PoRD postepowania odpowiesz Ty - jakkolwiek bys tresci PoRD nie probowal na swoja obrone przekrecic.Lith napisał(a):Chcąc nie chcąc bezpieczniej jest zjechać na zewnętrzny i uniemożliwić fioletowemu wjazd - co z perspektywy przepustowości skrzyżowania jest totalnie bez sensu.
przez szerszon » środa 23 września 2015, 23:40
Zgadza się. Zastosuj razem z Art 22.5 jeszcze przed skrzyżowaniem.Zamierzasz skrecic to zblizasz sie do...
Też. I kończący manewr również. Wszystkie fazy manewru od zamiaru do końca realizacji są obarczone obowiązkiem sygnalizacji.zamierzajacy skrecic oznacza takze skrecajacy,
Nie zauważyłem tego. Może jakiś cytat ?a wogole to zamierzajacy skrecic nie wiadomo co zamierza zrobic ale na pewno nie to, co oznacza slowo "skrecic".
Oczywiście ,że mają się nie dziwić, ponieważ nie jest to zmiana kierunku jazdy w prawo tak jak na "zwykłym" skrzyżowaniu.Natomiast mogą się zdziwić ci, którzy jadą na wprost przez skrzyżowanie gdy ktoś im z prawego pasa skręca w lewo lub zawraca.Jadacy prawym pasem na skrzyzowaniu zwyklym dziwia sie, jak ktos im przed maska przejezdza w prawo z lewego pasa bez kierunkowskazu przekonany o wlasnym pierwszenstwie a na rondzie pierscieniowym maja sie nie dziwic?
przez szymon1977 » czwartek 24 września 2015, 00:13
To i ja bym sie zdziwil gdyby mi ktos smignal z prawego pasa w lewo na wyspe centralna albo zawrocil i dookola wyspy pod prad. W koncu na rondzie pierscieniowym te same przepisy obowiazuja.szerszon napisał(a):...mogą się zdziwić ci, którzy jadą na wprost przez skrzyżowanie gdy ktoś im z prawego pasa skręca w lewo lub zawraca.
przez szerszon » czwartek 24 września 2015, 00:20
Ktoś pisał o wyspie centralnej ? Możesz zacytować ?To i ja bym sie zdziwil gdyby mi ktos smignal z prawego pasa w lewo na wyspe centralna
Z twoich wypowiedzi wynika ,że inne...takie specjalne dla rond pierścieniowych.Nie powołujesz się na nie przy rondach turbinowych i innych.To tam inne obowiązują ?W koncu na rondzie pierscieniowym te same przepisy obowiazuja.
przez szymon1977 » czwartek 24 września 2015, 00:29
A gdzie jak nie na wyspe centralna chcialbys skrecic z prawego pasa prowadzacago dookola wyspy?szerszon napisał(a):Ktoś pisał o wyspie centralnej ?