Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » niedziela 13 września 2015, 12:36

kg1956 napisał(a):Widzę dwie kolorowe strzałki. Pojazdów nie widzę. Narysuj porządnie.
Kg1956, dowodzić lub obalać twierdzenia da się na różne sposoby :) Po co dowodzić słuszności jakiegoś twierdzenia sposobem B, C, D...., skoro udowodniłem tomkowi kozie sposobem A, że jego postrzeganie dyspozycji znaku C-12 najdelikatniej mówiąc jest błędne.

Zatem jego talent malarski nic nie wnosi do dyskusji, gdyż to już było przerabiane i wyśmiane.
tomekkoz napisał(a):Lepiej?
Widzę aktywność w wątku, więc pewnie znalazłeś już skrzyżowanie, którego wszystkie wloty oznaczono P-13 i zastosowano też D-1. To by świadczyło o pomyłce w rozporządzeniu. Czekam na link z GSV.
pasqudek napisał(a):Konsekwencja tego moze byc:
- pozniej przeciecie sie ich torow jazdy lub zbieznosc,
- ktos komus musi ustapic pierwszenstwa.
dodałbym jeszcze
- zmiana pasa ruchu :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kg1956 » niedziela 13 września 2015, 13:29

tomekkoz napisał(a):
Czy wg ciebie na przedstawionym obrazku pojazdy jadą w tym samym kierunku?
Obrazek

Lepiej? :P

Lepiej...nie mówić... :D
Jeśli jadą po różnych drogach to prawdopodobnie czerwony musi zmienić kierunek jazdy w prawo by mieć kierunek jazdy taki jak ma zielony.
kg1956

Postprzez tomekkoz » niedziela 13 września 2015, 14:02

Leszko jedyna rzecz jaką udowodniłeś to, że nie znasz podstawowych pojęć w PoRD i nie rozumiesz przepisów.
Parę postów wcześniej wytłumaczyłem jak powinno być oznakowane takie skrzyżowanie. Przykro mi, że nic nie zrozumiałeś.

kg1956 napisał(a):
tomekkoz napisał(a):
Obrazek

Jeśli jadą po różnych drogach to prawdopodobnie czerwony musi zmienić kierunek jazdy w prawo by mieć kierunek jazdy taki jak ma zielony.

A jak jadą po jednej drodze to już nie musi?
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez papadrive » niedziela 13 września 2015, 14:14

Nazbierało się, więc po kolei:
http://i.imgur.com/Blbmrp9.png
lith napisał(a):W praktyce jako czerwony nie mam absolutnie żadnej gwarancji, że niebieski opuści skrzyżowanie tym wlotem co ja, a nie pojedzie dalej wbijając mi się w bok,...

W praktyce, to masz rację, ale w teorii i w zgodzie z przepisami, "niebieski" chcąc pojechać w lewo (skręcić/zmienić k.j. w lewo) zobowiązany jest zająć odpowiednią pozycję (lewy pas) przed wjazdem na skrzyżowanie i wjechać na wewnętrzny (analogicznie jak "czerwony"). Wjechać na ten pas może po uprzednim ustąpienia PP "czerwonemu", więc pojedzie za nim i nikt nikomu w bok nie wjedzie. Ale, powtarzam, w teorii, bo praktyka zna przypadki jazdy zewnętrznym nawet podczas zawracania. :?
====
kg1956 napisał(a):
papadrive napisał(a):
(...)Czerwony po wykonanej zmianie k.j., czyli będąc po przeciwnej stronie wyspy w stosunku do swojego wjazdu, a przed wylotem, którym zamierza opuścić SoRO, ma niezwłocznie (zgodnie z art.22.5) zaprzestać sygnalizowania i/lub włączyć prawy (...)

Widzę tu pewną niekonsekwencję.

Jaką niekonsekwencję?
...zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Manewr z.k.j. może być, a właściwie jest, zakończony jeszcze przed opuszczeniem skrzyżowania.
====
tomekkoz napisał(a):
papadrive napisał(a):
1. Czy ruch na rondzie kwadratowym nie odbywa się dookoła wyspy jak na okrągłym??

Odbywa się dookoła - w sensie z każdej strony, jednak pojazdy jadą w różnych kierunkach:

Podobnie jak na każdym SoRO.
tomekkoz napisał(a):
papadrive napisał(a):
Nie znalazłem w żadnym akcie prawnym, aby postawienie C-12+A-7 przed skrzyżowaniem z wyspą centralną było uwarunkowane jakąś "kierunkowością". Że tu się jedzie w kilku kierunkach, a gdzie indziej w jednym.

Przecież masz w dyspozycji znaku C-12 w jednym kierunku - wskazanym na znaku.

Mam w dyspozycji znaku tylko to, że ruch na skrzyżowaniu odbywa się w kierunku wskazanym na znaku. Nic nie ma o kierunkach ruchu, ani tym bardziej o kierunkach jazdy.

====
sankila napisał(a):Z definicji skrzyżowania wynika, że jest to miejsce połączenia jezdni dróg, biegnących w różnych kierunkach;

Jest mowa o połączeniu dróg posiadających jezdnię, a nie jezdni tych dróg.
Dlatego każde przecięcie się jezdni niektórzy traktują jako odrębne skrzyżowanie.
====
kg1956 napisał(a):
tomekkoz napisał(a):
Obrazek

Jeśli zawierzyć Szymonowi to "chwilowy kierunek jazdy obu pojazdów jest różny", bo widać.
:P Choć oba jadą na wprost.
Jak słusznie zauważył kg1956, nie wiadomo, czy pojazdy jadą jedną i tą samą drogą, czy czerwony omija przeszkodę na swoim pasie, czy ma zamiar zmienić pas? Czy wreszcie jadą innymi drogami? Czy może znajdują się na skrzyżowaniu, ale nie wiadomo z jakiego i w jakim kierunku mają zamiar pojechać? Może zielony przejeżdża przez skrzyżowanie na wprost, a czerwony (jadąc z tego samego kierunku) skręca w lewo?
Niewiadomych jest aż nadto, aby precyzyjnie określić ich kierunki jazdy.
PS.Już wiem, jadą tą samą drogą. Jeśli tak, to czerwony zmienia tylko pas ruchu nie zmieniając kierunku jazdy.
Jazda na wprost nie jest tożsama z jazdą w linii prostej. Sam sobie byś przeczył twierdząc, że jazda po obwiedni, faktycznie nie w linii prostej, jest jazdą na wprost.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez tomekkoz » niedziela 13 września 2015, 14:34

Szerszon pisze pod nickiem Papadrive. Za to chyba grozi ban?

Szerszon napisał(a):Niewiadomych jest aż nadto, aby precyzyjnie określić ich kierunki jazdy.
Obrazek

:lol: :lol: :lol:
A strzłki to co niby pokazują Szerszonie?
Rzeczywiście mało precyzyjne... :lol: :lol: :lol:
tomekkoz

Postprzez kg1956 » niedziela 13 września 2015, 14:44

tomekkoz napisał(a):Szerszon pisze pod nickiem Papadrive. Za to chyba grozi ban? (...)

Mam nadzieję, że to nieprawda, choć styl podobny...
Papadrive ma rację, choć nie z wszystkim co pisze mogę się zgodzić.
kg1956

Postprzez LeszkoII » niedziela 13 września 2015, 15:52

tomekkoz napisał(a):Parę postów wcześniej wytłumaczyłem jak powinno być oznakowane takie skrzyżowanie. Przykro mi, że nic nie zrozumiałeś.
Parę postów wcześniej prowadziłem z Tobą rozmowę. Zaczęło się od pytania o kierunek jazdy + rys. z zieloną i czerwona strzałką. A tutaj się skończyło.
Wnioski z tych kilku stron są następujące:

1.
ObrazekObrazekObrazek

W szczególności ostatni z tych trzech rysunków skomentowałeś, że ruch nie odbywa się w jednym kierunku wskazanym na znaku C-12 tylko w różnych czterech. Po czym stwierdziłeś, że kwadratowe ronda (takie jak na rys. 8.5.4. z zał. 2 do 220) i których w Polsce jest pełno, są oznakowane nieprawidłowo z uwagi na ustawienie na ich wlotach znaków C-12.

2. Wystarczyło udowodnić, że kwadratowe skrzyżowania oznaczone na wlotach C-12 są zgodne z wytycznymi z rozporządzenia. Zacząłeś manifestować rzekome zdziwienie, że na rys. 8.5.4. nie ma znaku C-12 "bo nie widać". Ba, stwierdziłeś, że nigdy nie powinno go tam być :!:
Należało wykazać, że się poraz kolejny mylisz.

3. Obrazek
No i jak zwykle się mocno pomyliłeś. Podkuliłeś ogon, jak Cię zapytałem jak należy oznaczyć pionowo skrzyżowanie z rys. 8.5.4., na którym na każdym wlocie widać linie P-13. Na co odparłeś, że D-1/A-7 :lol:

Do teraz czekam na pokazanie mi takiego wynalazku :P

Reasumując:
a.) nie potrafisz przyznać się do błędu;
b.) jesteś bezczelny, kłamiesz, lawirujesz;
c.) nie warto już z Tobą dyskutować (ostrzegam innych);
d.) nie masz pojęcia o dyspozycji znaku C-12 a także o kierunku jazdy w kontekście Art. 22. uPoRD.

I uważaj - zanim coś do mnie napiszesz, poprzedź wpis słowami "przepraszam, pomyliłem się".
W przeciwnym ignor.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kg1956 » niedziela 13 września 2015, 16:03

Manewr z.k.j. może być, a właściwie jest, zakończony jeszcze przed opuszczeniem skrzyżowania.

Też tak uważam. To potwierdza możliwość następnej z.k.j. na tym samym skrzyżowaniu.
kg1956

Postprzez sankila » niedziela 13 września 2015, 16:12

Leszko, przypominam pytanie:
@LeszkoII: Pomięłaś "łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia
@sankila: Gdzie pominęłam? Na pl. Powstańców Sl, czy na rondzie Ziętka? Którego z nich dotyczy " def. skrzyżowania dróg publicznych"?
(A tak przy okazji - w jaki sposób powierzchnia, utworzona przez przecięcie dróg może sięgać POZA miejsce przecięcia?)

Pomogę:
1/ Na Pl. Powstańców Śl. jest szereg skrzyżowań, bo ... [stosowny przepis PRD]
2/ Na rondzie Ziętka jest jedno skrzyżowanie, bo ... [stosowny przepis PRD]
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez tomekkoz » niedziela 13 września 2015, 16:14

LeszkoII napisał(a):No i jak zwykle się mocno pomyliłeś. Podkuliłeś ogon, jak Cię zapytałem jak należy oznaczyć pionowo skrzyżowanie z rys. 8.5.4., na którym na każdym wlocie widać linie P-13. Na co odparłeś, że D-1/A-7.

Oczywiście i w dalszym ciągu tak twierdzę. A-7 przed skrzyżowaniem na wlocie i D-1 na skrzyżowaniu.

Właściwie to od tego blednie zinterpretowanego rysunku zaczęła się cała ta heca z niepoprawnym poruszaniem się po rondach po warszawsku...

W rozporządzeniu "220" skrzyżowaniami o ruchu okrężnym są nazywane zarówno skrzyżowania ze znakami C-12 jak i kombinacją A-7 i D-1.

Wielu projektantów widząc rysunek 8.5.4 i podpis "skrzyżowanie o ruchu okrężnym" błędnie zastosowało na tego typu skrzyżowaniach znak C-12. To błąd, gdyż ruch na takim skrzyżowaniu nie odbywa sie w jednym kierunku wskazanym na znaku - co sam udowodniłeś swoim rysunkiem:
Obrazek

Przykłady skrzyżowania ze znakiem C-12 mamy natomiast w pkt. 8.4.
Tak one powinny wyglądać i tak być oznakowane:

Obrazek
tomekkoz

Postprzez papadrive » niedziela 13 września 2015, 17:23

tomekkoz napisał(a):Szerszon pisze pod nickiem Papadrive. Za to chyba grozi ban?
A strzłki to co niby pokazują Szerszonie?

Dla mnie to wyróżnienie :oops: , jednak moja wiedza w dziedzinie PoRD nie dorównuje szerszonowej. Nie mniej wystarczy, aby cokolwiek rozumieć z tych przepisów. :wink:

====
kg1956 napisał(a):

Też tak uważam. To potwierdza możliwość następnej z.k.j. na tym samym skrzyżowaniu.

Kierunek jazdy na jednym skrzyżowaniu można zmienić jeden raz. Gdy opuszczasz drogę (ciąg drogi), którą wjechałeś,inną skręcając przy tym, zmieniłeś kierunek jazdy.Jeśli opuszczasz skrz. drogą (ciąg drogi), którą wjechałeś nie zmieniasz k.j., choćbyś nie miał toru jazdy w linii prostej. To tylko tomekkoz, jeśli nie ma toru jazdy po prostej, zmienia k.j. :lol:
papadrive

Postprzez kg1956 » niedziela 13 września 2015, 20:17

Nie da się podobno jechać drogą po skrzyżowaniu. Szerszon by Cię wyśmiał. :lol: Twoje szczęście, że wyjechał. :mrgreen:
Kierunek jazdy na jednym skrzyżowaniu można zmienić jeden raz

Jak to uzasadniasz? To jedna z kontrowersyjnych teorii.
kg1956

Postprzez papadrive » niedziela 13 września 2015, 21:33

kg1956 napisał(a):Nie da się podobno jechać drogą po skrzyżowaniu.

A to droga nie przebiega przez skrzyżowanie? Kończy się na nim, jak Szymonowi? :?
Kierunek jazdy na jednym skrzyżowaniu można zmienić jeden raz

Jak to uzasadniasz? To jedna z kontrowersyjnych teorii.

Kierunek jazdy zmienisz, gdy wjedziesz na skrzyżowanie jedną z dróg i skręcając w inną (poprzeczną), opuścisz go, jadąc już w innym kierunku niż przed przecięciem dróg. Iloma drogami możesz wjechać lub opuścić skrzyżowanie na raz?
papadrive

Postprzez kg1956 » niedziela 13 września 2015, 22:09

Tak jest na tradycyjnym, najzwyklejszym skrzyżowaniu ale już na bardziej skomplikowanym, gdzie kierunki ruchu krzyżują się w kilku miejscach moim zdaniem nie.
kg1956

Postprzez papadrive » niedziela 13 września 2015, 22:48

kg1956 napisał(a):Tak jest na tradycyjnym, najzwyklejszym skrzyżowaniu ale już na bardziej skomplikowanym, gdzie kierunki ruchu krzyżują się w kilku miejscach moim zdaniem nie.

Na najzwyklejszym, tradycyjnym skrzyżowaniu kierunki ruchu krzyżują się również w kilku miejscach i to nie one determinują zmianę k.j., a położenie jednej drogi w stosunku do innej.
Domyślam się do czego zmierzasz, ale powiem Ci, że na rondzie, jak na innym skrzyżowaniu, kierunek jazdy zmienia się raz i nie podczas jego opuszczania.
papadrive

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze