wyprzedzanie skrecajacego pojazdu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

wyprzedzanie skrecajacego pojazdu

Postprzez melek » wtorek 07 sierpnia 2007, 18:53

Witam, mam pytanko odnosnie wyprzedzania.

Jest sobie ze znajomym droga z zakazem wyprzedzania pojazdow silnikowych. Jedzie sobie policja (nie na sygnale!) i patroluje okolice, jedzie wiec sobie 20 km/h za chwile daje kierunkowskaz w prawo (nie ma nawet zadnego skrzyzowania ani nic) i znajomy wyprzedzil policje. Pytalem go czemu ich wyprzedzil, stwierdzil, ze mozna jesli samochod daje kierunkowskaz w prawo, policja nas nie pogonila wiec chyba rzeczywiscie mozna tylko jakos nie umiem znalezc przepisu, ktory na taki numer pozwala. Moze ktos powiedziec czy rzeczywiscie mozna i jesli tak to jaki przepis o tym mowi? ;)
melek

Postprzez Cachorro » wtorek 07 sierpnia 2007, 19:05

jesli Policja stanęła to było ominięcie nie wyprzedzenie. jeśli była podwójna ciągła to nie wolno na nią najezdzać.
www.pajacyk.pl KLIKNIJ !

18.08.2007 godz. 7.00
egzamin teoria + praktyka
WORD Dąbrowa Górnicza
Zdane za 1 razem !! :)
Cachorro

Postprzez KUBA_1 » wtorek 07 sierpnia 2007, 22:34

Jak zawsze trafiać w dziesiatke?
Najpierw wystrzelić , a potem narysowac tarczę.

To własnie zrobił Twój kolega.
Wykonał manewr, a potem dopisał sobie paprgraf.
Zupełnie jak prawo u Kalego.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez _Sylwan_ » wtorek 07 sierpnia 2007, 23:01

to nie jest żadne wykroczenie tylko "uprzejmość policjantów". Tym kierunkowskazem poinformowali was że możecie wyprzedzać. Nie wiem jak wam to wytłumaczyć ale to jest coś takiego jak mruganie światłami żeby ostrzec przed policją, albo mruganie awaryjnymi jeśli chcemy podziękować za przepuszczenie:P (tzw slogan kierowców) Z tym kierunkowskazem prawym to bardziej jest stosowane u kierowców TIRóW :P Tego nie znajdziesz w PORD ale chyba łatwo się domyślić o co chodzi...
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez tom9 » wtorek 07 sierpnia 2007, 23:30

_Sylwan_ napisał(a):Z tym kierunkowskazem prawym to bardziej jest stosowane u kierowców TIRóW :P Tego nie znajdziesz w PORD ale chyba łatwo się domyślić o co chodzi...

i by bylo jasniej dodam, ze polega to na zasadzie.
Droga dwukierunkowa z jednym pasem. Tir jest duzy zaslania nam widocznosc, wiec jak widze ze mozemy go wyprzedzic pokazuje nam kierunek.
Ale zawsze pamietajmy ze do konca nie mozna "ufac" drugiemu kierowcy.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Sławek_18 » środa 08 sierpnia 2007, 10:41

hehe, ja się tak nadziałem z własnego pośpiechu, długi zestaw włączył kierunek w prawo, no to ja siup go lewym .......... i skończyło się na tym,że musiałem uciekać na chodnik. Koleś skręcał w prawo i musiał sobie zajechać na lewy pas :lol: :lol: :lol: :lol: Także z tym uważać. :twisted:
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez _Sylwan_ » środa 08 sierpnia 2007, 23:37

Koleś skręcał w prawo i musiał sobie zajechać na lewy pas Laughing Laughing Laughing Laughing Także z tym uważać. Twisted Evil
no tak tylko my mówimy o sytuacji gdzie nie ma możliwości skrętu w prawo :P
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez melek » czwartek 09 sierpnia 2007, 01:47

Hmmm znaczy policja dala znak "spoko wyprzedzcie nas, nie bedziemy was scigac za wyprzedzanie w miejscu niedozwolonym" ? ;) fakt, ze widocznosc w tamtym miejscu byla dobra i ruch maly bo to juz noc byla wiec manewr byl bezpieczny ale mimo wszystko nie zgodny z przepisami? ;)
melek

Postprzez DEXiu » czwartek 09 sierpnia 2007, 16:03

melek napisał(a):fakt, ze widocznosc w tamtym miejscu byla dobra i ruch maly bo to juz noc byla wiec manewr byl bezpieczny ale mimo wszystko nie zgodny z przepisami? ;)

Que? :shock: Te dwa pogrubione stwierdzenia tak się troszkę kłócą ze sobą, nie sądzisz? Noc to jeden z okresów gdy jest tzw. obniżona widoczność. Wiem o co Ci chodzi, ale mimo wszystko nie możesz mówić że była dobra widoczność - a jakby jakiś matoł nie włączył świateł? :roll:
DEXiu

Powrót do Sytuacje na drodze