skrzyżowanie - kto ma pierwszeństwo w tej sytuacji?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

skrzyżowanie - kto ma pierwszeństwo w tej sytuacji?

Postprzez Zenek1234 » wtorek 17 lipca 2007, 00:28

Jest skrzyzowanie które wyglada tak: (pojazd A skręcił w lewo jadąc z drogi z pierszeństwem)

To jak mają jechać auta zaznaczyłem strzałkami.

Obrazek

wydaje mi się że pierszeństwo ma pojazd B? dobrze myślę?

A teraz druga sytuacja na tym samym skrzyżowaniu:

Obrazek

Skoro pojazd "B" nie może wjechać na rondo bo zablokuje skrzyżowanie to pojazd A może przejechać czy musi czekać aż B przejedzie?

Z góry dziekuję za odpowiedź
Zenek1234

Postprzez ella » wtorek 17 lipca 2007, 00:43

pojazd A skręcił w lewo jadąc z drogi z pierszeństwem)

Ja tam widzę(chyba że xle widzę), że pojazd A skręca w lewo ale wyjechał z drogi podporzadkowanej. Przepuszcza pojazd B.

Rys. 2 Pojazd A wykonujacy manewr zawracania na drodze głównej ma pierwszeństwo przed B
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » wtorek 17 lipca 2007, 02:00

ella napisał(a):Ja tam widzę(chyba że xle widzę), że pojazd A skręca w lewo ale wyjechał z drogi podporzadkowanej. Przepuszcza pojazd B.

Koledze chodziło chyba o to, że ten pojazd A wcześniej skręcił w lewo z drogi z pierwszeństwem - czyli docelowo zawraca. A jeżeli tak, to zgodnie z przepisami kierujący pojazdem B ma być Duchem Świętym i wiedzieć, czy pojazd A zawraca z drogi z pierwszeństwem, czy wyjechał z przeciwka z podporządkowanej. ;) Bo w pierwszym wypadku (jeżeli dobrze zrozumiałem opis, to z tym mamy tu do czynienia) zawracający ma pierwszeństwo (jest cały czas na drodze z pierwszeństwem), a w drugim A wyjeżdża z podporządkowanej i musi ustąpić pojazdowi B. Przerabialiśmy już to na forum kiedyś.
scorpio44

Postprzez ella » wtorek 17 lipca 2007, 08:47

a w drugim A wyjeżdża z podporządkowanej i musi ustąpić pojazdowi B. Przerabialiśmy już to na forum kiedyś.

Chyba mamy inne oznaczenia pojazdów :wink: Bo u mnie A jest na głownej.
ella
Moderator

Postprzez tom634 » wtorek 17 lipca 2007, 08:48

ella napisał(a):Rys. 2 Pojazd A wykonujacy manewr zawracania na drodze głównej ma pierwszeństwo przed B

Pojazd A ma pierwszeństwo nawet pomimo znaku P-6 przed nim?
Zenek1234 napisał(a):Skoro pojazd "B" nie może wjechać na rondo

Nie nazwałbym tego rondem, chyba, że to skrzyżowanie nazywa się np. Rondo Tysiąclecia, ale od strony kierowcy nie jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym. ;)
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez kamiles » wtorek 17 lipca 2007, 12:19

tom634 napisał(a):Pojazd A ma pierwszeństwo nawet pomimo znaku P-6 przed nim?

A co Twoim zdaniem ten znak oznacza? Z pierwszeństwem nie ma on nic wspólnego!
kamiles

Postprzez Zenek1234 » wtorek 17 lipca 2007, 13:20

znalazłem już rozwiązanie, a właściwie kolega przyniósł mi książkę w której jest opisane skrzyżowanie dokładnie tego typu co na obrazkach.

- odpowiedź jest taka: pojazd A ma zawsze pierszeństwo przed pojazdem B, a to dlatego, że A znajduje się już na drodze z pierszeństwem,a B dopiero na nią wjeżdza.
Zenek1234

Postprzez kamiles » wtorek 17 lipca 2007, 13:51

Zenek1234 napisał(a): odpowiedź jest taka: pojazd A ma zawsze pierszeństwo przed pojazdem B

na drugim obrazku - tak, ale na pierwszym jest akurat odwrotnie, chyba, że pojazd A faktycznie dotarł na to miejsce z drogi z pierwszeństwem (czyli zawraca), a nie z drogi podporządkowanej (czyli skręca w lewo). Swoją drogą przy takim zawracaniu trzeba zachować szczeególna ostrożność, bo najczęściej ten wyjeżdżający z podporządkowanej nie wie, skąd przyjechałeś i może sądzić, że skręcasz w lewo, więc on ma pierwszeństwo (w takiej sytuacji lepiej na siłę nie egzekwować swoich praw)
Ostatnio zmieniony wtorek 17 lipca 2007, 13:56 przez kamiles, łącznie zmieniany 1 raz
kamiles

Postprzez Zenek1234 » wtorek 17 lipca 2007, 13:56

kamiles napisał(a):
Zenek1234 napisał(a): odpowiedź jest taka: pojazd A ma zawsze pierszeństwo przed pojazdem B

na drugim obrazku - tak, ale na pierwszym jest akurat odwrotnie

przecież skrzyżowanie na 1 i 2 obrazku jest takie samo. Jednyna różnica jest taka, że na 2 obrazku pojazd z drogi podporządkowanej (B) ma zablokowaną możliwość wjazdu bo na środku jest już innych pojazd. Ale sytuacja i problem pierszeństwa jest ten sam - A zgdonie z tłumaczeniem jest już na drodze z pierszeństwem, B dopiero na nią wjeżdza i dlatego musi czekać.
Zenek1234

Postprzez kamiles » wtorek 17 lipca 2007, 14:00

Zenek1234 napisał(a):A zgdonie z tłumaczeniem jest już na drodze z pierszeństwem, B dopiero na nią wjeżdza i dlatego musi czekać.

bzdura! - nie liczy się to, gdzie on teraz jest, tylko skąd przyjechał, a poza tym, kto Ci powiedział, że on jest na drodze z pierwszeństwem? On w tej chwili jest na skrzyżowaniu, a pierwszeństwo określa się przed wjazdem na skrzyżowanie!
kamiles

Postprzez scorpio44 » wtorek 17 lipca 2007, 14:19

ella napisał(a):Chyba mamy inne oznaczenia pojazdów :wink: Bo u mnie A jest na głownej.

Przeczytaj jeszcze raz uważnie mojego posta. Ja pisałem tylko o pierwszym rysunku, tylko rozpatrywałem dwa przypadki, w zależności od tego, skąd jedzie pojazd A (czy zawraca, czy jedzie z dołu). Ogólnie chodzi o to samo, o czym teraz pisze Kamiles.
scorpio44

Postprzez ella » wtorek 17 lipca 2007, 14:25

Ja pisałem tylko o pierwszym rysunku

W takim razie sorry :oops:
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » wtorek 17 lipca 2007, 14:34

Ale mogę skomentować i drugi. :D
Zenek1234 napisał(a):Skoro pojazd "B" nie może wjechać na rondo bo zablokuje skrzyżowanie to pojazd A może przejechać czy musi czekać aż B przejedzie?

Pojazd B ma miejsce, żeby stanąć na środku skrzyżowania, więc sytuacja jest identyczna jak na rysunku 1 (to, kto pierwszy pojedzie, zależy, czy pojazd A zawraca, czy jedzie prosto z dołu). Podkreślę jeszcze raz, że to jest oczywiście teoria, bo często z perskepktywy kierowcy B nie ma możliwości tego stwierdzić.

PS: Ale z tym drugim rysunkiem pójdźmy głębiej - gdyby z kolei przyjąć, że pojazd B nie ma w ogóle miejsca, żeby wjechać na skrzyżowanie (bo nawet środek zablokowany), a pojazd A jechałby z podporządkowanej z dołu (więc B ma pierwszeństwo przed nim), to otwiera się kolejny temat rzeka: czyli pojazd A ma wtedy prawo przejechać przed B. ;) :D Moim zdaniem jak najbardziej tak (skoro B stoi i nie może się ruszyć, to ze strony A nie ma mowy o wymuszeniu w tym momencie pierwszeństwa) ale zdania były podzielone. Jeżeli kogoś temat interesuje, to może poszukać dyskusji na ten temat. ;) :D Ale to tylko tak na marginesie.
scorpio44

Postprzez Zenek1234 » wtorek 17 lipca 2007, 20:45

kamiles napisał(a):
Zenek1234 napisał(a):A zgdonie z tłumaczeniem jest już na drodze z pierszeństwem, B dopiero na nią wjeżdza i dlatego musi czekać.

bzdura! - nie liczy się to, gdzie on teraz jest, tylko skąd przyjechał, a poza tym, kto Ci powiedział, że on jest na drodze z pierwszeństwem? On w tej chwili jest na skrzyżowaniu, a pierwszeństwo określa się przed wjazdem na skrzyżowanie!

Zielonymi kreskami zaznaczyłem drogę z pierszeństwem

Obrazek

Swiadczą o tym zarówno znaki poziome jak i pionowe.

Pojazd "A" na takim skrzyżowaniu przepuszcza tylko tych jadących z prawej strony, drogą z pierszeństwem. I nie ma znaczenia skąd przyjechał "A" czy zawracał czy nie. Gdyby było inaczej to w niektorych sytuacjach kierujący pojazdem "B" musiałby być chyba Panem Bogiem, aby wiedzieć skąd "A" przyjechał :lol: i wtedy by miał decydować czy jechać jako pierwszy czy też nie :lol:
Zenek1234

Postprzez kamiles » wtorek 17 lipca 2007, 21:24

skoro żadne argumenty do Ciebie nie przemawiają to nie widzę sensu dalszej dyskusji - wiesz lepiej, więc życzę Ci takiej sytuacji na egzaminie i mam nadzieję, że pojedziesz tak jak mówisz (tzn. wyjeżdżając z podporządkowanej przy skręcie w lewo przejedziesz przed pojazdem w pozycji B) - może niezdany egzamin poruszy Twoją wyobraźnię!

P.S. a jeśli chodzi o Twój rysunek... przeczytaj sobie definicję skrzyżowania! - w tym wypadku mają się skrzyżować droga z pierwszeństwem z drogą podporządkowaną - to co namalowałeś oznacza tyle, że jest droga z pierwszeństwem, do której dochodzą dwie drogi podporządkowane, więc gdzie to skrzyżowanie??? To pooperujmy kolorkami :wink: Jeśli teraz na czerwono zaznaczysz sobie całą drogę podporządkowaną, to powstanie taki prostokącik, gdzie będzie kolor zielony i czerwony - i to jest skrzyżowanie - ani to droga z pierwszeństwem, ani podporządkowana. A jak się na nim zachować, musisz wiedzieć zanim na nie wjedziesz! To tyle - bardziej obrazowo już chyba nie potrafię.
kamiles

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze