Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez karolina1 » środa 09 maja 2007, 10:09
przez Michuuuuu » niedziela 01 lipca 2007, 13:23
przez DEXiu » niedziela 01 lipca 2007, 16:52
dylek napisał(a):Wypadałoby w tej sytuacji poprosić p. jegzeminatiora o podanie konkretnego zapisu ustawy zabraniającego zjazdu ze skrzyżowania przy sygnale czerwonym....
Z tego co mi wiadomo to nie ma takiego zapisu. Jest natomiast zapis dopuszczający wjazd przy sygnale żółtym - czy wtedy zjazd będzie na zielonym ????????
Zapis zabraniający wjazdu na zielonym dotyczy właśnie tych, którzy uniemożliwiliby zjazd ze skrzyżowania tym, których "złapało" żółte lub czerwone ;)
Skoro mam zielone, a przejazd przez skrzyżowanie nie jest utrudniony czymś innym niż tylko kolejność przejazdu to wjeżdżam na zielonym i mam prawo liczyć, że nawet po zmianie świateł inni uczestnicy ruchu nie wjadą na skrzyżowanie przed moim zjazdem ;)
§ 95. 2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator jeżeli:
1) ...
2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego
przez Brunet » poniedziałek 02 lipca 2007, 21:58
przez Brunet » wtorek 03 lipca 2007, 18:32
przez Bartex » środa 04 lipca 2007, 10:54
przez cman » środa 04 lipca 2007, 21:50
Rozporządzenie napisał(a):§ 95. 2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:
(...)
2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.
przez thomx » piątek 11 stycznia 2008, 16:38
przez dariex » niedziela 20 stycznia 2008, 01:46
cman napisał(a):Rozporządzenie napisał(a):§ 95. 2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:
(...)
2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.