Zdawanie prawa jazdy po kursie sprzed dwóch lat

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zdawanie prawa jazdy po kursie sprzed dwóch lat

Postprzez trm » poniedziałek 25 czerwca 2007, 22:05

Odbyłem kurs na prawo jazdy w 2004/2005 roku (zakończony w pierwszych miesiącach 2005), następnie zdałem część teoretyczną poczym podszedłem do egzaminu praktycznego 3 razy z mizernym skutkiem, że tak powiem ;).
Potem z braku finansów nie byłem w stanie konturować przygody ze zdobywaniem prawa jazdy. No ale chciałbym się teraz za to zabrać. Jak to teraz dla mnie wygląda? Czy muszę teraz przechodzić pełny kurs, czy - z czysto prawnego punktu widzenia - mogę iść i się zapisać. (oczywiście pare-naście godzin wezmę).

W międzyczasie, w połowie 2005 zmieniły się przepisy. (nie za bardzo wiem co dokładnie, wiem tylko że plac jest ograniczony, oraz że część na mieście trwa dłużej i jest chyba rejestrowana)

Na forum znalazłem posta w którym wg. ustawy z 98 roku wszystkie kursy zakończone po tym czasie są ważne bezterminowo. Post ma date 2004, więc dopytuję.

Oczywiście pamiętam o tym że kiedy zdawałem teoretyczny, był on ważny przez pół roku, i to oczywiście będę musiał powtórzyć.

Czyli reasumując. Czy muszę odbywać cały kurs od nowa?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS. Byłem w miarę przyzwoitym kierowcom. Samochód rzadko gasł i nie odczuwałem paniki w ruchu miejskim ;) wymusiłem tylko pierwszeństwo przy lewoskręcie.
trm

Postprzez cman » poniedziałek 25 czerwca 2007, 22:16

Musisz tylko odbyć szkolenie dodatkowe, czyli minimum 5 godzin jazdy i możesz się już zapisać na egzaminy.
cman

Re: Zdawanie prawa jazdy po kursie sprzed dwóch lat

Postprzez ella » poniedziałek 25 czerwca 2007, 22:31

trm napisał(a):Na forum znalazłem posta w którym wg. ustawy z 98 roku wszystkie kursy zakończone po tym czasie są ważne bezterminowo. Post ma date 2004, więc dopytuję.

.

aktualizacja 2007 rok.
Jak dlugo wazny jest kurs na prawo jazdy?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 14.12.2001r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów – Dz.U. Nr 150 z dnia 24.12.2001r. poz. 1681, dokumenty potwierdzające ukończenie kursu dla osób ubiegających się o prawo jazdy wystawione przed 01.07.1998r. straciły ważność (§ 32 ust 1 pkt. 1 i 2) i nie spełniają wymagań określonych w § 29.

Kursy ukończone po 01.07.1998r. są nadal ważne. Jak na razie bezterminowo.

Jak widać post jest aktualny pomimo, że jest z 2004 roku :D

W międzyczasie, w połowie 2005 zmieniły się przepisy. (nie za bardzo wiem co dokładnie, wiem tylko że plac jest ograniczony, oraz że część na mieście trwa dłużej i jest chyba rejestrowana)

tu masz zebrane najważniejsze informacje
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4556
ella
Moderator

Powrót do Luźna gadka