Częstochowa

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Częstochowa

Postprzez lordbobstein » sobota 09 czerwca 2007, 01:38

Jestem juz po 1 egzaminie w Bytomiu. Za kilka dni podejscie 2 ale tym razem w Czestochowie. Jutro planuje jechac z kims do czestochowy w celu poogladania ulice:) Nie znam tego miasta i nie wiem na ktore miejsca mam zwrocic szczegolna uwage. Jesli jest ktos z Czestochowy to bardzo prosze o miejsca ktore warto odwiedzic :)
lordbobstein

Re: Częstochowa

Postprzez Sober » sobota 09 czerwca 2007, 02:06

lordbobstein napisał(a):Jestem juz po 1 egzaminie w Bytomiu. Za kilka dni podejscie 2 ale tym razem w Czestochowie. Jutro planuje jechac z kims do czestochowy w celu poogladania ulice:) Nie znam tego miasta i nie wiem na ktore miejsca mam zwrocic szczegolna uwage. Jesli jest ktos z Czestochowy to bardzo prosze o miejsca ktore warto odwiedzic :)

Ja zdawałem najpierw w Dąbrowie, a potem przeniosłem się do Częstochowy.

Niestety nie powiem ci dokładnych ulic i będziesz musiał poczekać na tamtejszych :) Ale od siebie to powiem tak:
1. Są strefy z ograniczoną prędkością (trzeba uważać i patrzeć na znaki, które stoją na początku ulicy)
2. Skrzyżowanie o ruchu okrężnym bez znaku poprzedzającego "ustąp pierwszeństwa". Chyba jedno takie w Częstochowie.
3. Jest takie jedno skrzyżowanie, gdzie większość oblewa... niedaleko od WORDu... może ktoś poda jakich ulic to zobaczysz na mapie. Ponoć problem tkwi, gdy chce się na nim skręcić w lewo i można się nie wyrobić czasowo i utkwić na środku skrzyżowania.
4. Pamiętaj, to że nie ma podzielonej jezdni pasami, nie znaczy że ta droga nie jest dwujezdniowa... tak samo jest tam jedno rondo, gdzie teoretycznie jest jeden pas... teoretycznie... Trzeba uważać i jechać na nim, tak jakby były dwa pasy.
5. Skupić się i jechać na znaki.
6. Powodzenia :)
Sober

Postprzez tyziek » sobota 09 czerwca 2007, 14:45

Po wyjezdzie z WORD-u zazwyczaj (95%) jedzie się najpierw do skrzyżowania ul. Legionów z ul. Faradaya. To jest własnie ten kłopotliwy lewoskręt dużo osób tam już oblewa. Część jedzie potem w Aleje NMP. tam jest przejazd przez tory tramwajowe. Zazwyczaj parkowanie skośnie w alejach. (tam tez mozna oblać bo kierowcy krzywo parkują :/) Trzeba uważać bo na uliczkach osiedlowych koło WORD są te żółte słupki i tez tam duzo osób oblewa bo nie patrzy czy z prawej nic nie jedzie. Jest sporo stref ograniczenia prędkości. Czasami jazda DK-1. Ronda są rzadko bo jest bardzo mało w cz-wie. Troche skrzyżowań niekolizyjnych. Nie wiem czy tylko w czestochowie tak jest ale u nas nie parkuje się równolegle na egzaminie.
tyziek

Postprzez Sober » sobota 09 czerwca 2007, 15:21

Też jest dużo dróg z podwyższoną prędkością i na egzaminie prułem 90km/h :D Ronda też zaliczałem.
Sober

Postprzez fibi » sobota 09 czerwca 2007, 19:53

tyziek napisał(a): Nie wiem czy tylko w czestochowie tak jest ale u nas nie parkuje się równolegle na egzaminie.

Uffff ludzie, nie mam zielonego pojęcia czemu niektórzy instruktorzy w Cz-wie uparcie powtarzają kursantom, że parkowania równoleglego w CZ-wie się nie robi (nie chce im się tego uczyć czy jak :? ), może i komenda parkowania równoległego pada stosunkowo rzadziej do innych parkowań (wiadomo trzeba znaleźc miejsce na takie parkowanie) ale jednak sie zdarza :!:

A jak ktoś nie wierzy, proszę bardzo relacja niejakiego elber z egzaminu z marca bż:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8276

A co do tego nibyproblematcznego skrętu w lewo - wystarczy nie pachać się na skrzyżowanie na drugiego czy trzeciego i stać grzecznie przed sygnalizatorem jeśli poprzedni nie zjechali (udając, że się nie słyszy trąbienia pojazdów za nami :wink: ).
fibi

Postprzez Sober » sobota 09 czerwca 2007, 20:43

fibi napisał(a):A co do tego nibyproblematcznego skrętu w lewo - wystarczy nie pachać się na skrzyżowanie na drugiego czy trzeciego i stać grzecznie przed sygnalizatorem jeśli poprzedni nie zjechali (udając, że się nie słyszy trąbienia pojazdów za nami :wink: ).

Tak. To dobra rada :)
Sober

Postprzez oskarosi » środa 20 czerwca 2007, 01:12

tyziek napisał(a):Po wyjezdzie z WORD-u zazwyczaj (95%) jedzie się najpierw do skrzyżowania ul. Legionów z ul. Faradaya. To jest własnie ten kłopotliwy lewoskręt dużo osób tam już oblewa. Część jedzie potem w Aleje NMP. tam jest przejazd przez tory tramwajowe. Zazwyczaj parkowanie skośnie w alejach. (tam tez mozna oblać bo kierowcy krzywo parkują :/) Trzeba uważać bo na uliczkach osiedlowych koło WORD są te żółte słupki i tez tam duzo osób oblewa bo nie patrzy czy z prawej nic nie jedzie. Jest sporo stref ograniczenia prędkości. Czasami jazda DK-1. Ronda są rzadko bo jest bardzo mało w cz-wie. Troche skrzyżowań niekolizyjnych. Nie wiem czy tylko w czestochowie tak jest ale u nas nie parkuje się równolegle na egzaminie.

a droga na ul. Faradaya jest dwu-pasmowa ? Gdy wjeżdza się na nią ze skrzyżowania Legionowej widać wyraźnie dwa pasy - lewy i prawy - później te pasy zanikaja a ludzie i tak jeżdzą dwoma rzędami... przez tą ulicę nie zdałem dziś egzaminu w Cz-wie:/ egzaminator stwierdzil ze nieprawidlowo wyprzedzilem na tej drodze inne pojazdy poruszajac sie przy prawej krawedzi ulicy... ;(
oskarosi

Postprzez cman » środa 20 czerwca 2007, 09:07

oskarosi napisał(a):Gdy wjeżdza się na nią ze skrzyżowania Legionowej widać wyraźnie dwa pasy - lewy i prawy - później te pasy zanikaja a ludzie i tak jeżdzą dwoma rzędami...

Bo nadal są dwa pasy ruchu, tyle tylko że niewyznaczone.
cman

Postprzez oskarosi » środa 20 czerwca 2007, 10:19

cman napisał(a):
oskarosi napisał(a):Gdy wjeżdza się na nią ze skrzyżowania Legionowej widać wyraźnie dwa pasy - lewy i prawy - później te pasy zanikaja a ludzie i tak jeżdzą dwoma rzędami...

Bo nadal są dwa pasy ruchu, tyle tylko że niewyznaczone.

W takim układzie swój egzamin mogę odwołać do WORD ? (oblano mnie za wyprzedzanie aut na drodze jednopasmowej po prawej stronie - a skoro byla to droga dwu-pasmowa??:) )
oskarosi

Postprzez scorpio44 » środa 20 czerwca 2007, 10:41

Niestety nie, bo wyprzedzanie z prawej strony dopuszczalne jest tylko na drogach z wyznaczonymi pasami ruchu. A tutaj były 2 pasy (bo mieściły się obok siebie 2 rzędy pojazdów), ale właśnie niewyznaczone. ;)
scorpio44

Postprzez oskarosi » środa 20 czerwca 2007, 10:50

scorpio44 napisał(a):Niestety nie, bo wyprzedzanie z prawej strony dopuszczalne jest tylko na drogach z wyznaczonymi pasami ruchu. A tutaj były 2 pasy (bo mieściły się obok siebie 2 rzędy pojazdów), ale właśnie niewyznaczone. ;)

Szkoda... już się zabierałem za pisanie odwołania a tak ... :-( ...musze czekać na następny egzamin.
Swoją drogą troche to głupie dlaczego na drodze na której spokojnie jadą dwa rzędy aut nie sa wyznaczone pasy ruchu... wobec tego zmyliło mnie trzymanie się prawej krawędzi... bo prawy pas był w tym momencie wolny... następnym razem będę się trzymał bliżej lewej...

a i tak wszyscy wyprzedzają się na tej drodze... :) hehe ale egzamin to egzamin :evil:
oskarosi

Postprzez scorpio44 » środa 20 czerwca 2007, 13:01

Nie, to nie tak. Na egzaminie masz się trzymać jak najbliżej prawej. To było właściwe. Tylko nie wolno Ci było jechać szybciej niż ci lewym pasem, bo każde przejechanie obok drugiego pojazdu jest jego wyprzedzeniem (a w tej sytuacji ten manewr był zabroniony).
scorpio44

Postprzez oskarosi » środa 20 czerwca 2007, 18:07

Na drugi raz będę się bardziej rozglądał za wyznaczonymi pasami :)
oskarosi

Postprzez Thomaszek » środa 29 sierpnia 2007, 00:20

Nie wiem czy to pomoże, ale ostatnio w Częstochowie przestali oblewać za dynamikę. Jechałem podczas egzaminu praktycznie cały czas koło 40 km/h i egzaminator nic nie powiedział. Jadąc alejami warto też puszczać przechodniów - cenne minuty uciekają :). Ogólnie jakoś przyjemnie się zrobiło i dziś widziałem, że dużo osób wracało zadowolonych.
Thomaszek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy