kolejność sprawdzania świateł

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

kolejność sprawdzania świateł

Postprzez take7 » czwartek 05 kwietnia 2007, 16:58

Witam, mam pytanie które bardoz mnie nurtuje i postanowilem sie z nim podzielic na forum licze na odpowiedz i z góry dzięki:) A moje pytania brzmią następująco:
-czy przed sprawdzaniem swiatel musze wlaczac silnik, czy wystarczy przekrecic kluczyk tylko na ta pierwsza pozycje bez odpalania samochodu?
-czy na tej pozycji (pierwsza po przekreceniu kluczyka) moge sprawdzic dzialnaie swiatla stopu i cofania(to zawietra sie w pierwszym pytaniu ale na tej odpowiedzi bardzo mi zalezy), czy tez musze odpalac silnik
-i jeszcze pytanie o to jak sa ze soba powizane swiatla, w jakiej kolejnosci najlepiej sprawdzic je, wiem ze zeby odpalic swiatla drogowe trezba wlaczyc mijania a potem ta wajcha od siebie ale reszty nie pamietam, bede wdzieczny jesli ktos to po krotce opisze.

Bardzo prosze o odpowiedz, oraz brak komentarzy na temat(przeciez to powinno byc na kursie uczone), owszem bylo ale rok temu i nic nie pamietam a chcialbym przed jakimis wykupionym ijazdami sobie przypomniec zeby nei tracic czasu. Pozdrawiam
ps.Wesolych Swiat!
take7

Re: kolejność sprawdzania świateł

Postprzez ella » czwartek 05 kwietnia 2007, 17:03

take7 napisał(a):-czy przed sprawdzaniem swiatel musze wlaczac silnik, czy wystarczy przekrecic kluczyk tylko na ta pierwsza pozycje bez odpalania samochodu?
-czy na tej pozycji (pierwsza po przekreceniu kluczyka) moge sprawdzic dzialnaie swiatla stopu i cofania(to zawietra sie w pierwszym pytaniu ale na tej odpowiedzi bardzo mi zalezy), czy tez musze odpalac silnik

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... t=zap%B3on
Gizmin napisał(a):Światła do włączania bez załączonego zapłonu to:

- awaryjne
- postojowe (analogicznie mozna włączyć prawy bądź lewy, wystarczy przy włączonych światłach postojowych przełączyć tak jakbyś chciała włączyć kierunkowskaz)

Światła z wł. zapłonem
- pozycyjne(+oświetlenie tablicy)
- mijania
- drogowe
- kierunkowskazy
- awaryjne
- tylnie/przednie przeciwmgielne (musisz miec włączone światła mijania!)
- cofania (włączyć bieg wsteczny)
- stop (poproś egzaminatora o naciśnięcie hamulca, lub by poszedł zobaczyć z tyłu samochodu czy będą Ci się zapały w momencie naciśnięcia pedału hamulca)

Podczas gdy miałem kurs zawsze wszystko robiłem pokolei, czyli miałem sprawdzić dane światło i zaraz po sprawdzeniu wyłączałem.

Na egzaminie nie wyłączałem świateł które mi poprzednio kazał włączyć, poprostu leciałem zgodnie z jego poleceniem.

Zapłon masz załączony w momencie przekręcenia kluczyka w stacyjce na pozycji zapłon(Panda- pierwsza pozycja przekręcenia)
Punto, Micra, Corsa niestety nie wiem, mozliwe ze również po przekręceniu na pozycję pierwszą.
ella
Moderator

Postprzez take7 » czwartek 05 kwietnia 2007, 21:17

Dzieki, przypomnialem sobie coskolwiek ale mam jeszcze pytanie jak to jest z drogowymi bo z teo gco pamietam tez dzialaja tylko z sw.mijania, i czy w corsie zeby je odpalic wajche przyciagamy do czy od siebie, no i jeszce mam pytanie gdzie sie odpala swiatla postojowe w corsie i czy sa tam swiatla przeciwmgielne przednie ?

EDIT:
I jeszce mi sie przypomnialo, bo troszke chaotycznie sa te watki, ktore swiatla wystepuja z tylu czy jakies oprocz wymienionych przeze mnie tj:kierunkowskazy,przeciwmgielne tylnie, od tablicy rejestracyjnej,postojowe,stopu,cofania? Bo drogowe,mijania,pozycyjne wystepuja tylko z przdu tylko i wylacznie ?
take7

Postprzez matl » niedziela 08 kwietnia 2007, 12:56

Światła drogowe działają ze światłami mijania, wajcha od siebie.
światła postojowe - na przełączniku - jedno posunięcie w prawo - postojowe, dwa - mijania
nie ma świateł przeciwmgielnych przednich, są tylne - przycisk z odpowiednim oznaczeniem

Co do pokazywania świateł, sam po kolei musiałem je włączać, mówić jak się nazywają i obchodzić samochód na około.
Co do Mikry to trzeba dwa razy przekręcić kluczyk, żeby włączył się zapłon. na moim 2 egzaminie na pierwszej próbie raz przekręciłem coś mi nie pasowało, ale pokazywałem dopiero jak to wykonałem powiedział, że nie prawidłowo, więc się domyśliłem i przekręciłem raz jeszcze i już nie było problemu.

scalone przez moderatoraEdytuj posty
rozpoczęcie kursu - 8.01.07
I egzamin - 12.03.07
testy +
plac +
miasto - (krawężnik)
II egzamin - 30.03.07
plac +
miasto +
ZDAŁEM za drugim!
matl

Postprzez cman » niedziela 08 kwietnia 2007, 15:31

matl napisał(a):światła postojowe - na przełączniku - jedno posunięcie w prawo - postojowe, dwa - mijania

Pozycyjne.
cman

Postprzez take7 » poniedziałek 09 kwietnia 2007, 17:25

dzieki ale mam jedna watpliwosc czy swiatla postojowe to to samo co swiatla pozycyjne ? bo kazdy pisze albo o postojowych albo pozycyjnych ale to chyba to samo !?
take7

Postprzez cman » poniedziałek 09 kwietnia 2007, 17:31

Światła pozycyjne stanowią obowiązkowe wyposażenie pojazdu, świecą z przodu i z tyłu po obu stronach pojazdu.
Światła postojowe nie stanowią obowiązkowego wyposażenia, włącza się je tylko po lewej lub po prawej stronie pojazdu przy wyłączonym zapłonie.

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6624
cman

Postprzez Aga8207 » piątek 13 kwietnia 2007, 14:51

Witam!
Ja zdawałam dzisiaj egzamin i egzaminator mówił mi po kolei które światła mam włączyć, potem musiałam sprawdzic czy działają, potem kolejne.
A kluczyk w stacyjce miałam już przekręcony, egzaminator go włożył :D
Aga8207

Powrót do Egzamin na prawo jazdy