Pinhead napisał(a):Listek na szybie to znak że za kółkiem siedzi mniej doświadczony kierowca i pewne błedy można mu wybaczyć. On po prostu się nadal uczy tyle tylko że już nie w eLce.
zgadza się, gdyby było takie podejście ludzi, to myślę, że większość podpisałaby się pod tym przepisem bez zastrzeżeń - niestety, rzeczywistość wygląda inaczej...
Pinhead napisał(a):Po autostradach jeźdzą samochody ciężarowe które mają zamontowany ogranicznik prędkości do 80km/h (niekiedy 90km)
już dyskutowaliśmy na ten temat na forum - wszyscy mają ograniczniki, a jakoś jadąc 90km/h widzę oddalające się samochody ciężarowe - czyżby omamy wzrokowe :wink:
Pinhead napisał(a):Czy szkolenie obejmuje jazde po autostradzie ? Zamiany pasów przy wysokich prędkościach ? Oczywiście nie.
teraz nie, choć dobrzy instruktorzy wyjeżdżają z kursantami na trasy o podwyższonej dopuszczalnej prędkości, także na autostrady (tylko że trochę ciężko je znaleźć w Polsce :wink: ), ale po wejściu nowego prawa będzie to praktyka obowiązkowa - w koncu egzamin ma się też odbywać poza obszarem zabudowanym
Pinhead napisał(a):Jak ktoś na L jeździł 40km/h to jakie ma szanse zapanować nad samochodem przy 130km/h ? Żadne.
jaki stąd wniosek? - skoro dalej będzie się telepał z prędkością kursową, to nigdy nie wyjedzie na autostradę... a tak naprawdę to nie przesadzajmy z tymi 40 km/h - ja już na 2 godzinie jazdy jeżdziłam poza obszarem zabudowanym (odwoziłam się do domu) z predkoscią ok 70km/h, a na 4 godzinie jechałam trasą szybkiego ruchu w granicach 90km/h, czyżby mój instruktor był wyjątkowy?
Pinhead napisał(a):(...) należy sobie w końcu uświadomić że zakończenie kursu i egzamin nie jest jednoznaczne z faktem że ktoś umie jeździć.
tylko że każdy zdrowo myślący to wie, a jak ktoś ma problemy z wyciągnięciem takich wniosków, to żadna ustawa mu nie pomoże
Pinhead napisał(a):Już widze jak egzaminator oblewa za jazde tylko 80km/h.... bajeczki.
teraz pewnie nie, ale przy obowiązkowej jeżdzie poza obszarem zabudowanym może tak być - w koncu po to ma być ta część egzaminu - sprawdzenie umiejętności kursanta w ruchu znacznie szybszym niż ruch miejski