Światła cały rok

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez miros » środa 28 marca 2007, 23:45

A co do warunków, to kierowca powinien umieć ocenić kiedy trzeba włączyć światła

no wlasnieeeee - powinien, a co z tymi co nie potrafia? Wprowadzajac obowiazek jazdy na swiatlach przez caly rok, pozbywamy sie niejasnosci (ktorych zreszta tak wiele osob w kodeksie nie lubi)

Mogę jeździć cały rok na światłach, ale do jazdy dziennej. Bo po co zapalać światła mijania. Nie można było dopracować tej ustawy?

Tu sie jak najbardziej zgadzam, powinien byc wybor - albo jezdzimy na swiatlach mijania, albo korzystamy tylko z tych do jazdy dziennej (wieksza czesc kierowcow bylaby zadowolona)

Bo na to nakłada się przecież kultura jazdy, sieć dróg i autostrad,

no ale powinno sie zaczynac od sposobow najlatwiejszych do wprowadzenia, a takim wlasnie sposobem jest jazda na swiatlach przec cala dobe. Zanim w naszym kraju powstanie dobra siec drog i autostrad, moze zginac wiele osob z powodu braku wlaczonych swiatel mijania.

W tym wszystkim nie chodzi raczej o to, ze podczas pieknej slonecznej pogody, samochod z wlaczonymi swiatlami bedzie znacznie lepiej widoczny. Taki przepis wprowadzi u wszystkich nawyk wlaczania swiatel zaraz po odpaleniu silnika. nie bedzie juz sytuacji: "panie wladzo, ja wiem, ze pogoda sie popsula / zapada zmrok, ale naprawde zapomnialem wlaczyc swiatla, to nie moja wina". Przez takich wlasnie zapominalskich na drogach gina ludzie. Robi sie ciemno, pogarsza sie widocznosc i wiele osob przypomina sobie o swiatlach dopiero w momencie kiedy sami przestaja widziec cokolwiek przed maska.

O to tu wlasnie chodzi, zeby wyeliminowac tych zapominalskich.

Zreszta, zycie ludzkie jest bezcenne i jesli dzieki tym kilkudziesieciu zlotym wydanym w ciagu roku moge uratowac kogos, to z wielka checia bede jezdzil na swiatlach przez cala dobe.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ella » środa 28 marca 2007, 23:51

ustawa pojawi się chyba 2 kwietnia. Sama jestem ciekawa o jakich tam swiatłach będzie mowa. Bo na przykład na interii piszą o swiatłach mijania i dziennych. Ale ja wolę oryginał od pismaka :D
ella
Moderator

Postprzez kamiles » czwartek 29 marca 2007, 01:12

Novement napisał(a):A co do warunków, to kierowca powinien umieć ocenić kiedy trzeba włączyć światła.

i co mi z tego, że powinien, skoro wielu nie potrafi - juz spotykałam cichociemnych bladym świtem pojawiających się nagle, oczywiście bez świateł, bo wg kalendarza astronomicznego słońce juz wzeszło, a że go nie ma to przecież nie ich wina... albo droga przez las, leje deszcz i co.... oczywiście jest dopiero południe, a policja w tych okolicach się nie pojawia, więc po co eksploatować żarówki... :evil:
kamiles

Postprzez GG » czwartek 29 marca 2007, 18:00

Jeździjmy na światłach długich, wtedy będziemy jeszcze lepiej widoczni i jeszcze bardziej bezpieczni. Wielu motocyklistów już tak jeżdzi.
GG

Postprzez kamiles » czwartek 29 marca 2007, 19:03

GG napisał(a):Jeździjmy na światłach długich, wtedy będziemy jeszcze lepiej widoczni i jeszcze bardziej bezpieczni. Wielu motocyklistów już tak jeżdzi.

no i po co takie bzdury? to ma być Twoim zdaniem rzeczowy argument? jeśli tak, to myślę, że pora skończyć tę dyskusję!

P.S. za długie światła oblałbyś egzamin :wink: (i nie chodzi mi tu o używanie ich)
kamiles

Postprzez wiesniak » czwartek 29 marca 2007, 22:46

GG napisał(a):Jeździjmy na światłach długich, wtedy będziemy jeszcze lepiej widoczni i jeszcze bardziej bezpieczni. Wielu motocyklistów już tak jeżdzi.

Ciekawe, czy jak latem jest gorąco, to włączasz klimatyzację, czy idziesz na całość i pakujesz do samochodu zamrażalnik :D. W końcu im chłodniej tym lepiej :D.
wiesniak

Postprzez invx » piątek 30 marca 2007, 11:28

kilmatyzacja to taki zamrazalnik wlasnie :P
invx

Postprzez Ad_aM » piątek 30 marca 2007, 14:04

Raczej lodówka :wink: Chyba, że mówisz o samochodzie chłodni :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez wiesniak » piątek 30 marca 2007, 17:24

No ale klimatyzacji nie ustawia się na -5, tylko minimalnie chyba na 16 stopni, i to też nie w każdym samochodzie.
wiesniak

Postprzez GG » piątek 30 marca 2007, 17:49

kamiles napisał(a):no i po co takie bzdury? to ma być Twoim zdaniem rzeczowy argument? jeśli tak, to myślę, że pora skończyć tę dyskusję!
P.S. za długie światła oblałbyś egzamin :wink: (i nie chodzi mi tu o używanie ich)

To nie jest bzdura. To jest prawda. Wielu motocyklistów tak jeździ i tak to argumentuje.
Argument jest rzeczowy ponieważ przedstawiona teza "światła długie" poparta została takimi samymi argumentami jakimi popiera się światła mijania.
Dla Ciebie najlepsza dyskusja byłaby pewnie wtedy kiedy każdy kolejny piszący popierałby to co tobie odpowiada.
Czemu oblałbym ten egzamin? :idea:
GG

Postprzez kamiles » piątek 30 marca 2007, 18:41

GG napisał(a):Dla Ciebie najlepsza dyskusja byłaby pewnie wtedy kiedy każdy kolejny piszący popierałby to co tobie odpowiada.

gdzie tak napisałam?
GG napisał(a):Czemu oblałbym ten egzamin?

bo w samochodzie nie ma świateł "długich" - u niektórych egzaminatorów z placu byś nie wyjechał
kamiles

Postprzez scorpio44 » piątek 30 marca 2007, 22:57

GG napisał(a):To nie jest bzdura. To jest prawda. Wielu motocyklistów tak jeździ i tak to argumentuje

To, że to jest prawda, nie wyklucza tego, że to jest bzdura. :D Bzdura nie jako kłamstwo, tylko bzdura jako głupota. A to dlatego, że długie światła oślepiają (również w dzień) i taka jazda stwarza zagrożenie.
scorpio44

Postprzez GG » sobota 31 marca 2007, 07:22

Chyba nie odebraliście mojej propozycji "jeżdżenia na światłach długich" poważnie, tylko jako pewną przekorę.
Do camiles: Po mojej wypowiedzi "przeciw" napisałaś "pora skończyć tę dyskusję".
To jakie są?
Do scorpio44: Zgadza się. Tylko np. kilkanaście lat temu światła długie to było 45W a teraz światła mijania mają 55 W i jeszcze są to żarówki o wyższej sprawności.
GG

Postprzez marcij » sobota 31 marca 2007, 18:17

GG napisał(a):.. teraz światła mijania mają 55 W ....

55 jest to absolutne minimum na mijania , ja mialem seryjnie zarowki 90/100W , czyli 90W swiatla mijania , x2 daje to 180W.
Obrazek
marcij

Postprzez kamiles » sobota 31 marca 2007, 22:55

GG napisał(a):Do camiles:

nikt Cię nie upoważnił do zmieniania mojego nicka :evil:
GG napisał(a):Po mojej wypowiedzi "przeciw" napisałaś "pora skończyć tę dyskusję".

mówisz, że to była wypowiedź "przeciw" (??!!) hmm...
GG napisał(a):Chyba nie odebraliście mojej propozycji "jeżdżenia na światłach długich" poważnie, tylko jako pewną przekorę.

to zdecyduj się w końcu - bo jeśli to była przekora, to OK, ale jeśli to była wypowiedź "przeciw", to powtórzę - pora kończyć tę dyskusję!
GG napisał(a):To jakie są?

drogowe
kamiles

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka