Grupa wsparcia dla zdających w W-wie :-)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Grupa wsparcia dla zdających w W-wie :-)

Postprzez Dominikka » wtorek 27 lutego 2007, 18:35

Witam warszawskich zdających. Pomyślałam, że założę taki temat, kiedyś był już bardzo podobny, ale wiekowy, więc już się nie podpinałam.
Jestem ciekawa, ile jest tutaj nas, próbujących uzyskać ten wymarzony plastik w stolicy? Może jakaś grupa wsparcia? :D Powymieniamy się doświadczeniami, podpowiedziami, informacjami, nerwami ;)
Piszcie, będzie mi miło.

Jeżeli moderatorzy uznają, że ten temat jest tutaj nie na miejscu, proszę o przeniesienie, chociaż sądzę, że może się przydać taki kącik dla forumowiczów, docelowo będzie to kopalnia informacji. W relacjach z egzaminów nie ma na taką wymianę informacji miejsca. Może warto byłoby, gdyby takie tematy miało każde miasto?

Gwoli wstępu trochę o sobie.

Dzisiaj zdawałam na Bemowie, 3 raz, na dodatek z anginą. Oblałam na górce, czego pojąć nie mogę zupełnie :shock:, nigdy nie miałam z górką najmniejszych problemów. Tymczasem 2 razy zgasł mi samochód, chyba chciałam go zbyt delikatnie potraktować gazem, a sprzęgło brało bardzo nisko i praktycznie niewyczuwalnie.
W ogóle mam dość tego chol...ego Bemowa, dla mnie to teren kompletnie obcy, zaczęłam je poznawać dopiero przygotowując się do egzaminu. Niestety wszelkie "kruczki", których jest tutaj masa, dane mi było poznać dopiero po pierwszym niezdanym egzaminie. Moja instruktorka była "świeżo upieczonym" nauczycielem i chociaż jeździło się z nią super, to jednak nie pokazała mi wszystkiego na terenie egzaminacyjnym - nie znała go tak dobrze. Za pierwszym razem oblałam właśnie na jednej z ulubionych pułapek egzaminatorów.
W związku z tym przed drugim egzaminem wzięłam sobie parę godzin z instruktorem ze słynnej szkoły SARBO i on mi faktycznie pokazał sporo "kwiatków", niestety drugie podejście też skończyło się niepowodzeniem, gdyż wg egzaminatora przejechałam tylnym lewym kołem po podwójnej ciągłej przy skręcie w lewo. Moim zdaniem tak nie było, ale nie chciałam się już odwoływać, bo stuprocentowej pewności nie miałam, a kłopotów unikam :D Ale mam wrażenie, że ten pan po prostu chciał mnie oblać i zrobił to przy pierwszej okazji.
No i dzisiaj ta nieszczęsna górka :? :roll:
Teraz zastanawiam się poważnie nad przeniesieniem papierów na Odlewniczą, bo to teren świetnie mi znany (pochodzę z Targówka) i faktycznie, zgodnie z obiegową opinią, chyba jednak łatwiejszy niż Bemowo. Zaczęłam od Bemowa bo tam na egzamin czekało się 2-3 tygodnie, na Odlewniczej 6-7 :shock: a mi zależało na czasie (samochód stoi sobie od listopada i czeka), ale teraz chyba zmienię WORD, bo i tak od 31 marca mąż zmienia pracę w związku z czym oddaje samochód służbowy, a zabiera nasz - i tak zostanę bez autka :( więc w tej sytuacji te trzy tygodnie to żadna różnica.
W tym momencie nie wiem, kiedy kolejne podejście, bo zanim się zapiszę, muszę się doszkolić :D tymi pięcioma godzinami po trzecim oblaniu. No i zastanawiam się właśnie, czy w tym czasie nie przenieść papierzysk.
A jak Wy sądzicie? Lepsza OBlewnicza ;) ? Czy jednak Bemowo?

Dla informacji: na dzień dzisiejszy w W-wie terminy na Bemowie są w okolicach 21-22 marca, pytałam dzisiaj pewną Panią Z Okienka.
10 maja 2007 plac + miasto + :D
w radosnym oczekiwaniu..... ;)
(18.05.2007) Przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne...
(23.05.2007) Odebrane :D
Dominikka

Postprzez suwak » wtorek 27 lutego 2007, 22:32

Ja polecam jednak Odlewnicza, zdalem tam za pierwszym razem a nie uwazam sie za dobrego kierowce a ponad to nie jestem z Warszawy.
Zdaje mi sie ze na Powstancow oblewa wiecej ludzi wiec wniosek jest prosty.
Radze tez wybrac date egzaminu tak, zeby wypadala to sobota, jezdzi wtedy 2x mniej samochodow a tym samym jest latwiej.
suwak

Postprzez loser » czwartek 01 marca 2007, 20:38

Dziwne, że aż tak duże różnice w terminach.
Jeszcze nie miałem okazji być być oblany. Dopiero czekam na teorię.
I to na Oblewniczej.
Nie wiem co radzić. Nie zdać można wszędzie.
A sama znajomość Bródna to nie wszystko. Trzeba wiedzieć np; gdzie są miejsca, gdy po zatrzymaniu samochód może zacząć toczyć się do tyłu, bo jest nierówno lub gdzie nie ma żadnego znaku drogowego na skrzyżowaniu ale nadjeżdżający z prawej strony mają znak ustąp pierwszeństwa.
Głupio namalowane linie, na które najeżdżają wszyscy kierowcy poza naukami jazdy i egzaminacyjnymi też są na Bródnie.
loser

Postprzez Dominikka » piątek 02 marca 2007, 15:28

Sama właśnie nie wiem :(
Wczoraj przejechałam się po Bródnie i muszę powiedzieć, że w sumie faktycznie chyba jest tam bardziej przejrzysty układ komunikacyjny.
Jak rozmawiam z ludźmi to jednak częściej zdają Ci na Odlewniczej, ale to w sumie żadna wytyczna, bo wynik egzaminu to właściwie wypadkowa wielu okoliczności, przede wszystkim umiejętności, kondycji danego dnia i ...łutu szczęścia :)
Loser - widziałam kiedyś, że szukałeś logicznego instruktora w W-wie - znalazłeś? A może możesz polecić?
Różnice w terminach niestety małe nie są, to mnie właśnie zniechęciło do Odlewniczej; tutaj czeka się zdecydowanie dłużej. Z tego co wiem, to teraz terminy są na 10-11 kwietnia.
Do jutra muszę podjąć decyzję, zostały mi jeszcze trzy godziny z wykupionych pięciu i muszę wiedzieć, gdzie chcę je wyjeździć. Jeżeli się zdecyduję jednak na Bródno, a prawdopodobnie tak, jutro składam wniosek o przeniesienie dokumentów i zaczynam przygodę na nowym terenie :D
Obym tutaj miała więcej szczęścia. :!:
A, no i jest jeszcze jedna przesłanka za Odlewniczą. Tutaj są oficjalnie podane na stronie WORD'u trasy egzaminacyjne na kategorię B1, z tego co wiem, to na B jest dokładnie taka sama. Jeżeli ktoś chce zajrzeć to TUTAJ
Oczywiście nikt nam nie zagwarantuje, że nie pojedziemy jednak gdzieś indziej, ale obszar egzaminowania jest dość jasno określony.
Dominikka

Postprzez loser » piątek 02 marca 2007, 23:19

Dominikka napisał(a):
Loser - widziałam kiedyś, że szukałeś logicznego instruktora w W-wie - znalazłeś? .

Niestety nie.
Jedyne co dobre to, że pojeżdziłem sobie po centrum a nie jakimś zad....u:wink:
Dostałem w końcu papierek, umożliwiający zapisanie się na egzamin.
Jak kiedyś będę miał to prawo jazdy, to naskrobię, co o tym wszystkim myślę.

Trudno jest cokolwiek radzić.
Nie znam terenów Powstańców Śląskich.
Oblewniczą jeździłem w kółko z instruktorem ze szkoły, z której uciekłem. Więc patrzę na nią inaczej.
Przede wszystkim boję się, że będą jakieś problemy z samochodem (gaśnięcie silnika), moje gapiostwo (można oblać za kierunkowskazy) lub jakaś odmiena interpetacja sytuacji przez egzaminatora i przeze mnie (piesi na przejściu dla pieszych, kierunkowskazy na rondzie, wymusił pierwszeństwo czy nie)
Tak na marginesie co szkoleniowiec to inaczej mi kazał włączać kierunki na rondzie czy łuku drogi.
Na egzamie zrobię po mojemu. Jak mnie obleje to może powie dlaczego i się chociaż czegoś nauczę. :lol:
loser

Postprzez loser » piątek 09 marca 2007, 22:00

Dominikka napisał(a):
A, no i jest jeszcze jedna przesłanka za Odlewniczą. Tutaj są oficjalnie podane na stronie WORD'u trasy egzaminacyjne na kategorię B1, z tego co wiem, to na B jest dokładnie taka sama. Jeżeli ktoś chce zajrzeć to TUTAJ
Oczywiście nikt nam nie zagwarantuje, że nie pojedziemy jednak gdzieś indziej, ale obszar egzaminowania jest dość jasno określony.

Niestety nie.
Różnie jeżdżą. Widziałem ich na ulicach, które nie są tutaj zaznaczone.
loser

Postprzez Dominikka » piątek 09 marca 2007, 22:11

Tak, bywają, ale zawsze jest to ten teren. Na Bemowie chyba teren jest bardziej skomplikowany... :?: Tak mi się przynajmniej wydaje. :roll:

A ja niestety wciąż nie przeniosłam papierów (brak czasu) i nie wiem, kiedy w końcu będę mieć to chol...ne prawko :evil:
Dominikka

Postprzez anixter » piątek 09 marca 2007, 23:30

Ja polecam Oblewniczą ;) Zdałem za pierwszym razem... co jest chyba tam dość... częste :) Jeździ się chyba łatwiej niż na Powstańców, bo jest 'chyba' mniejszy ruch i mniej 'skomplikowane' ulice ;)
Druga sprawa, że na odlewniczej dłużej sie czeka co wynika właśnie z tego że jest tu więcej chetnych do zdawania.
Trzymajcie się na egzaminach i nie panikować tylko robic swoje :)
anixter

Postprzez studi » sobota 10 marca 2007, 22:26

Witam,
Dominikka jak możesz to przenieś dokumenty bo jeśli uważasz, że Bródno jest dla Ciebie łatwiejsze to tak pewnie jest.
Ja mieszkam w "słonecznej italii" - czytaj we Włochach - i mimo, że Bemowo jest bliżej mnie to ponieważ mam dużo znajomych na Bródnie i tamte okolice znam lepiej również zdawałem na Odlewniczej i było OK.

Co do trasy, to nie ma ustalonej trasy na egzamin kat B za każdym razem może być inna, ale pewne punkty się powtarzają np. ulubionymi miejscami jest rondo Żaba, skrzyżowanie Odrowąża/Staniewicka (tam są wydzielone pasy ruchu na przejeździe tramwajowym i wyjeżdżając ze Staniewickiej w lewo, lub zawracając jadąc Odrowąża trzeba na to zwrócić uwagę), kolejnym stałym punktem jest jazda poprzez osiedle wzdłuż ulicy Ogińskiego, choć nie koniecznie tylko tą ulicą i tam najczęściej odbywają się manewry parkowania, a generalnie to raczej nie wyjeżdża się poza samo Bródno, najdalej gdzie widziałem egzaminacyjne "L" to skrzyżowanie Modlińska/Płochocińska, tam jest trochę podchwytliwe skrzyżowanie bo znaki pionowe i poziome są tak ustawione, że można się pomylić gdzie się jeszcze ma pierwszeństwo a gdzie trzeba ustąpić, mój instruktor zresztą pokazywał mi te wszystkie miejsca, natomiast "L" z Powstańców widziałem zarówno na Jelonkach jak i na Żoliborzu czy Kole, czyli na ogólnie większym obszarze, więc istotnie Odlewnicza może być pod tym względem prostsza. Moją trasę możesz poznać czytając moją relację z egzaminu. Dodatkowo jeśli to możliwe to wybierając godzinę egzaminu wybierz tak koło 10:00-12:00 bo z jednej strony samochody są już dobrze rozgrzane i tak nie gasną, a z drugiej jest poza szczytem więc cała ta sypialnia jaką jest Bródno, Białołęka, Tarchomin i okolice zdąży się już przebić przez poranne korki na drugą stronę "wielkiej wody" i jeździ się spokojnie bez większych korków.

Co do wyższej zdawalności to z tym jest różnie, bo zarówno jak czekałem na teoretyczny jak i na praktyczny to widziałem takiego jednego egzaminatora (taki gruby, chodzący w skórze, siwy, po 50-siątce), u którego niektórzy nie wjechali nawet na łuk, a na miasto to chyba nikt nie wjechał, więc wszędzie się może pech zdarzyć, choć kolesia obserwowałem przez jakieś w sumie 3 godzi. łącznie przed tymi dwoma egzaminami więc jest to moje subiektywne odczucie, ale cieszyłem się, że nie zostałem wylosowany z nim w parze.

Co do terminów to trochę dziwnie, z nimi jest, bo jak zapisywałem się w listopadzie na teoretyczny to zapisywali na praktyczne na początek lutego, jak zdawałem teoretyczny w grudniu to zapisywali o dziwo na 3 tydzień stycznia, a jak się pod koniec grudnia zapisywałem na praktyczny, to udało mi się dostać termin w połowie stycznia, więc w sumie czekałem na egzamin praktyczny tylko 2 tygodnie od zapisania, zawsze zresztą jeśli termin będzie odległy możesz złożyć podanie o przyspieszenie egzaminu (tak zrobił mój znajomy na kat A.) i powołać się na ustawę, gdzie nieprzekraczalny termin egzaminu to 30 dni od momentu zapisania się.

A jak już jestem przy terminach, to chciałbym Ci jeszcze zwrócić uwagę, że egzamin teoretyczny ważny jest tylko 6 m-cy i potem trzeba go zadawać na nowo, więc nie odwlekaj w nieskończoność kolejnego zapisania się na egzamin, zwłaszcza, że procedura przeniesienia dokumentów też trwa (do 1.5-2 tyg.)

Na koniec pozwolę sobie na małą reklamę, jeśli szukasz dobrego instruktora na jazdy doszkalające (obligatoryjne 5 godz. po 3 niezdanym), polecam ci p. Grzegorza Rejsa z firmy Pro-Motor, z którym miałem jazdy doszkalające i który pokazał mi chyba wszystkie "ulubione" miejsca egzaminatorów.

Na koniec życzą sukcesu w zdobyciu wymarzonego dokumentu, ja rozpoczynam właśnie kurs na A więc wszystko drugi raz przede mną, tyle, że o tyle łatwiej, że trasa jest stała i tylko i wyłącznie na Odlewniczej więc dużego wyboru nie mam,
ObrazekObrazek

No i jestem dwuliterowy AB ;-)
studi

Postprzez ballbinka » poniedziałek 19 marca 2007, 11:36

suwak napisał(a):Ja polecam jednak Odlewnicza, zdalem tam za pierwszym razem a nie uwazam sie za dobrego kierowce a ponad to nie jestem z Warszawy.
Zdaje mi sie ze na Powstancow oblewa wiecej ludzi wiec wniosek jest prosty.
Radze tez wybrac date egzaminu tak, zeby wypadala to sobota, jezdzi wtedy 2x mniej samochodow a tym samym jest latwiej.

Myślę, że to zależy która trasa egzaminacyjna bardziej Ci pasuje, gdzie się lepiej czujesz....

Terminy na Powstańców o połowę krótsze... ale może warto poczekać

ale fakt, że ja tez zdałam za I razem na Odlewniczej i też była to sobota....

Mniej samochodów owszem, ale za to dłużej się jeździ i większa szansa na popełnienie błędu :)
WORD Wwa :) Odlewnicza :)

kurs 7 X -10 XII 06
13 I - teoria - za 1razem :)
24 II - praktyka - za 1razem :)
odbiór -12 III 07- nareszcie:D

DOSZKALAJĄCE U NAJLEPSZEGO INSTRUKTORA NA ŚWIECIE :) dzięki Arku :D
ballbinka

Postprzez Dj.Polarny » piątek 23 marca 2007, 11:50

Ja wczesniej zdawalem 4 razy w Ciechanowie to bylo w zeszlym roku.Testy zaliczylem za 1 wszym razem bez zadnego bledu natowmiast z jazda bylo tak.Pierwsza jazda oblalem na placu luk ten po lewej stronie placu.2 jazda zdalem luk po prawej stronie placu oblalem na miescie, 3 jazda luk po lewej i 4 raz luk po lewej bo patrzylem w lusterka w czasie gdy bylem jeszcze na samym luku a nie juz na prostej i ponoc caly czas patrzylem tylko w lusterka no ale ok :).Dla zdajacych w ciechanowie powiem szczerze tam jest gorzej niz wszedzie.Dzis jade się zapisac na Odlewnicza i zobaczymy co z tego wyjdzie :).Mam nadzieje ze za 5 razem w tych podejsciach zdobede ten plastik i tego samego wszystkim zycze :D
2006 Ciechanow
Oblane jazdy ale teoria bez bledu za 1wszym razem

A teraz czas na wawe :)

Word Odlewnicza w Warszawie
12.04.2007 Teoria bezblednie +
06.06.2007 Plac - :(
27.07.2007 Godz 7:00 Praktyka :)
Dj.Polarny

Postprzez ballbinka » piątek 23 marca 2007, 12:05

przygotuj się jednak na termin majowy, bo teraz tak zapisują na Odlewniczej, na Powstańców jest o połowę szybciej a i tak egzaminują ci sami ludzie.

kurs 7 X -10 XII 06

ballbinka

Postprzez Dj.Polarny » piątek 23 marca 2007, 20:10

Balbinka mialas Racje co praktycznego bo teorie mam na 12 marca a jazda to tak jakos by wychodzilo na maj dopiero :(.No ale grunt ze juz mam to zapisaneteraz tylko czekac pozostalo :).

Pozdrawiam
2006 Ciechanow
Oblane jazdy ale teoria bez bledu za 1wszym razem

A teraz czas na wawe :)

Word Odlewnicza w Warszawie
12.04.2007 Teoria bezblednie +
06.06.2007 Plac - :(
27.07.2007 Godz 7:00 Praktyka :)
Dj.Polarny

Postprzez ballbinka » piątek 23 marca 2007, 23:40

Mam nadzieję, że teorię masz jednak na 12 kwietnia i nie czekaj biernie tylko ćwicz.... wierz mi Warszawa jest dużo trudniejsza niż Ciechanów... niestety...

trzymam kciuki i życzę powodzenia :)

kurs 7 X -10 XII 06

ballbinka

Postprzez Gozdek » sobota 24 marca 2007, 17:28

na placu jest chyba taka sama:P
Gozdek

Następna strona