lesiu1111 napisał(a):...
a) czy przypadkiem drugie skrzyżowanie nie było skrzyżowaniem równorzędnym?
b) jeżeli było, to dlaczego nie było znaku odwołującego drogę z pierwszeństwem?
c) czy znak "Droga z pierwszeństwem przejazdu" musi być ponawiany po każdym skrzyżowaniu?...
Dominikka napisał(a):Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że znak "Droga z pierwszeństwem" obowiązuje na wszystkich skrzyżowaniach na tej drodze, aż do odwołania znaku przez znak "ustąp pierwszeństwa" lub też "koniec drogi z pierwszeństwem".
Witam,
odpowiadając na twoje pytanie poszukałem trochę w dziennikach ustaw i oto wynik tych poszukiwań.
W Dz.U. 1993 nr 32 poz. 145 - Rozporządzenie Ministrów Transportu i Gospodarki Morskiej oraz Spraw Wewnętrznych z dnia 11 stycznia 1993 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych. zapis dotyczący znaku D-1 był jednoznaczny i był w brzmieniu
§8.1
1) D-1 "droga z pierwszeństwem", oznacza wjazd na drogę, na której kierujący ma pierwszeństwo przejazdu na skrzyżowaniach z innymi drogami
aż do miejsca, w którym umieszczony jest znak D-2 "koniec drogi z pierwszeństwem".
Jak zatem widać zapis ten był precyzyjny i dokładny.
Niestety w obecnie obowiązującym rozporządzeniu
Dz.U. 2002 nr 170 poz. 1393 - Rozporządzenie Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych. zapis ten przestał być tak klarowny i jednoznaczny i otrzymał brzmienie:
§ 43.
1. Znak D-1 „droga z pierwszeństwem” oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem.
2. Umieszczona pod znakiem D-1 tabliczka T-6a albo T-6b wskazuje odpowiednio rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie lub układ dróg podporządkowanych.
Nie wynika z tego, że brak tego znaku oznacza koniec drogi z pierwszeństwem, ale zniknął też zapis iż znak ten musi być odwołany poprzez D-2 aby "przestał działać".
Pomocą w rozwiązaniu tego problemu może stanowić oznakowanie poziome, jeśli na drodze bocznej znajduje się linia P-12 lub P-13 oznacza to że droga ta jest drogą podporządkowaną a ty poruszasz się drogą z pierwszeństwem, jeśli natomiast na twojej i bocznej drodze znajdują się linie P-14 oznacza to, że było to skrzyżowanie równorzędne.
Mam przy okazji pytanie do
cman gdzie znajduje się zapis, że jeśli odległość między skrzyżowaniami jest < 50m to znaki obowiązują dla obu skrzyżowań, bo nie znalazłem takiego zapisu ani w ww. rozporządzeniu ani w ustawie "Prawo o ruchu drogowym" ale mogłem po prostu przeoczyć ten zapis.
Myślę, że mimo bełkotu prawniczego rzuca to trochę światła na twoje zapytanie