Drogi równorzędne?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Drogi równorzędne?

Postprzez lesiu1111 » piątek 09 marca 2007, 09:18

Witajcie,

Spotkała mnie taka sytuacja:

Obrazek

Ja podążam z kierunku południowego będąc na drodze z pierwszeństwem i cały czas jadę prosto. Na pierwszym skrzyżowaniu oczywiście nie było żadnych niejasności - droga z pierwszeństwem.
Na drugim skrzyżowaniu, które jest w niedużej odległości od pierwszego z prawej strony przemknął mi facet Golfem II... Nie jechałem z dużą prędkością, więc spokojnie wyhamowałem, ale później przyszły chwile refleksji.

a) czy przypadkiem drugie skrzyżowanie nie było skrzyżowaniem równorzędnym?
b) jeżeli było, to dlaczego nie było znaku odwołującego drogę z pierwszeństwem?
c) czy znak "Droga z pierwszeństwem przejazdu" musi być ponawiany po każdym skrzyżowaniu?

Dla wytłumaczenia niejasności przed drugim skrzyżowaniem nie ma żadnego znaku.
Wiem, że jako człowiek, który masz już prawo jazdy w kieszeni nie powinienem zadawać takich pytań, ale mam nadzieję, że nie zostanę przez szanowne grono napiętnowany zbytnio za moją opieszałość... Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Mess with the best, die like the rest!
lesiu1111

Postprzez cman » piątek 09 marca 2007, 09:56

Jeżeli odległość skrzyżowań nie jest większa niż 50 m, to znak D-1 "droga z pierwszeństwem" nie musi być ponawiany. Mimo to, często nawet jeśli odległość jest większa, to znak D-1 również nie jest ponawiany, chociaż powinien być. A więc na 99% nie było to skrzyżowanie równorzędne.
cman

Postprzez scorpio44 » piątek 09 marca 2007, 14:56

Zacznijmy od podstawowej rzeczy - czy na drodze poprzecznej na tym drugim skrzyżowaniu stały "ustępy"? Jeżeli nie, to było to skrzyżowanie równorzędne, i golf przejechał prawidłowo.
scorpio44

Postprzez lesiu1111 » piątek 09 marca 2007, 17:03

Nie zauważyłem na drodze poprzecznej żadnych znaków. Zawsze gdy jeździłem "L" po swoim mieście to przed skrzyżowaniem równorzędnym, o ile wcześniej byłem na drodze głównej, stał znak "Koniec drogi z pierwszeństwem przejazdu", być może to, że takowego znaku nie było w opisanej przeze mnie sytuacji wynikało z błędu w oznakowaniu.
lesiu1111

Postprzez cman » piątek 09 marca 2007, 18:20

Jeżeli jest to skrzyżowanie równorzędne to powinien (w sensie musi) stać tam znak D-2 koniec drogi z pierwszeństwem.
cman

Postprzez lesiu1111 » piątek 09 marca 2007, 18:30

Znaku D-2 na 100% nie ma w tym miejscu. Nie ma żadnego znaku.

Wjeżdżałem na drugie skrzyżowanie z przekonaniem, że w dalszym ciągu jestem na drodze z pierwszeństwem. Dobrze, że zawsze liczę się z tym, że ktoś może takiego orła wywinąć jak ten z Golfa, inaczej nie miałbym szansy wyhamować i byłby niezły strzał z boku.
lesiu1111

Postprzez Dominikka » piątek 09 marca 2007, 22:10

Moim zdaniem nie było to skrzyżowanie równorzędne, a Ty znajdowałeś się na drodze z pierwszeństwem.

Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że znak "Droga z pierwszeństwem" obowiązuje na wszystkich skrzyżowaniach na tej drodze, aż do odwołania znaku przez znak "ustąp pierwszeństwa" lub też "koniec drogi z pierwszeństwem".

Inaczej jest ze znakiem "ustąp pierwszeństwa", który dotyczy tylko skrzyżowania, przed którym został ustawiony. Taki znak powinien także być ustawiony na drodze, którą poruszał się wspomniany przez Ciebie Golf.

Niestety nie jestem w stanie wskazać konkretnej podstawy prawnej.
10 maja 2007 plac + miasto + :D
w radosnym oczekiwaniu..... ;)
(18.05.2007) Przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne...
(23.05.2007) Odebrane :D
Dominikka

Postprzez lesiu1111 » piątek 09 marca 2007, 22:58

W przyszłym tygodniu ponownie będę na tym skrzyżowaniu i postaram się zwrócić baczną uwagę na znaki na drodze poprzecznej. Opiszę znaki najszybciej jak to tylko będzie możliwe. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
lesiu1111

Postprzez bruno666 » sobota 10 marca 2007, 22:09

Dominikka napisał(a):Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że znak "Droga z pierwszeństwem" obowiązuje na wszystkich skrzyżowaniach na tej drodze, aż do odwołania znaku przez znak "ustąp pierwszeństwa" lub też "koniec drogi z pierwszeństwem".

Eeee, chyba nie. :wink:

Cman dobrze napisał. Znak powinien być przed każdym skrzyżowaniem (chyba, że odległość jest mniejsza niż 50 m). Znaki oznaczające kontynuację drogi z pierwszeństwem mogą być co najwyżej wykonane w mniejszym formacie.

Albo odległość miedzy skrzyżowaniami jest mniejsza od 50 m, albo jest tam niekompletne oznakowanie. W mojej mieścinie normą jest brak D-1, ale też znalazłem skrzyżowanie gdzie D-1 akurat jest, za to w poprzecznej drodze brakuje A-7! :D
bruno666

Re: Drogi równorzędne?

Postprzez studi » niedziela 11 marca 2007, 00:21

lesiu1111 napisał(a):...
a) czy przypadkiem drugie skrzyżowanie nie było skrzyżowaniem równorzędnym?
b) jeżeli było, to dlaczego nie było znaku odwołującego drogę z pierwszeństwem?
c) czy znak "Droga z pierwszeństwem przejazdu" musi być ponawiany po każdym skrzyżowaniu?...

Dominikka napisał(a):Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że znak "Droga z pierwszeństwem" obowiązuje na wszystkich skrzyżowaniach na tej drodze, aż do odwołania znaku przez znak "ustąp pierwszeństwa" lub też "koniec drogi z pierwszeństwem".

Witam,

odpowiadając na twoje pytanie poszukałem trochę w dziennikach ustaw i oto wynik tych poszukiwań.
W Dz.U. 1993 nr 32 poz. 145 - Rozporządzenie Ministrów Transportu i Gospodarki Morskiej oraz Spraw Wewnętrznych z dnia 11 stycznia 1993 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych. zapis dotyczący znaku D-1 był jednoznaczny i był w brzmieniu
§8.1
1) D-1 "droga z pierwszeństwem", oznacza wjazd na drogę, na której kierujący ma pierwszeństwo przejazdu na skrzyżowaniach z innymi drogami aż do miejsca, w którym umieszczony jest znak D-2 "koniec drogi z pierwszeństwem".
Jak zatem widać zapis ten był precyzyjny i dokładny.

Niestety w obecnie obowiązującym rozporządzeniu Dz.U. 2002 nr 170 poz. 1393 - Rozporządzenie Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych. zapis ten przestał być tak klarowny i jednoznaczny i otrzymał brzmienie:
§ 43.
1. Znak D-1 „droga z pierwszeństwem” oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem.
2. Umieszczona pod znakiem D-1 tabliczka T-6a albo T-6b wskazuje odpowiednio rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie lub układ dróg podporządkowanych.

Nie wynika z tego, że brak tego znaku oznacza koniec drogi z pierwszeństwem, ale zniknął też zapis iż znak ten musi być odwołany poprzez D-2 aby "przestał działać".

Pomocą w rozwiązaniu tego problemu może stanowić oznakowanie poziome, jeśli na drodze bocznej znajduje się linia P-12 lub P-13 oznacza to że droga ta jest drogą podporządkowaną a ty poruszasz się drogą z pierwszeństwem, jeśli natomiast na twojej i bocznej drodze znajdują się linie P-14 oznacza to, że było to skrzyżowanie równorzędne.

Mam przy okazji pytanie do cman gdzie znajduje się zapis, że jeśli odległość między skrzyżowaniami jest < 50m to znaki obowiązują dla obu skrzyżowań, bo nie znalazłem takiego zapisu ani w ww. rozporządzeniu ani w ustawie "Prawo o ruchu drogowym" ale mogłem po prostu przeoczyć ten zapis.

Myślę, że mimo bełkotu prawniczego rzuca to trochę światła na twoje zapytanie
ObrazekObrazek

No i jestem dwuliterowy AB ;-)
studi

Postprzez kopan » niedziela 11 marca 2007, 00:38

Znaków D1 nie ma??
No i bez nich można się obejść.
Wynika to z zasady wyznaczania dróg z pierwszeństwem.
Wjeżdżając na drogę z pierwszeństwem wiem że jestem na drodze z pierwszeństwem ,
pośrednio mówią o tym znaki ustąp i stop.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami każde skrzyżowanie z wyznaczoną drogą z pierwszeństwem powinno być oznakowane znakami D1.
Niestety to durny przepis wymagający milionów znaków.

Wystarczyło wprowadzić przepis że zjeżdżając z drogi z pierwszeństwem jeśli na skrzyżowaniu jest znak ostrzegawczy skrzyżowanie równorzędne to jesteś w strefie skrzyżowań równorzędnych.
kopan

Re: Drogi równorzędne?

Postprzez cman » niedziela 11 marca 2007, 08:30

studi napisał(a):Mam przy okazji pytanie do cman gdzie znajduje się zapis, że jeśli odległość między skrzyżowaniami jest < 50m to znaki obowiązują dla obu skrzyżowań, bo nie znalazłem takiego zapisu ani w ww. rozporządzeniu ani w ustawie "Prawo o ruchu drogowym" ale mogłem po prostu przeoczyć ten zapis.

Wszystko to znajduje się w rozporządzeniu w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków ble, ble... http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/2181.htm - w tym przypadku załącznik nr 1, pkt. 5.
cman

Postprzez studi » niedziela 11 marca 2007, 09:57

Dzięki CMAN,

ale dalej czegoś nie rozumiem, z jednej strony w rozporządzeniu tym w punkcie 5.2.1.1 czytamy, że znak ten obowiązuje aż do wystąpienia D-2, a powtarzany jest przed każdym skrzyżowaniem poprzez D-1 o zredukowanej wielkości, z drugiej w punkcie 5.2.1.3 czytamy, że należy powtarzalność znaku stosować jako zasadę, ale nie jako obowiązek.

Więc czy w przypadku gdy odległość między skrzyżowaniami w opisanym wypadku jest większa niż 50m a znaku D-1 o zredukowanej wielkości nie ustawiono na kolejnym skrzyżowaniu, nie oznacza to wcale, że na kolejnym skrzyżowaniu nie mam już pierwszeństwa, czy dobrze rozumuje, i w opisanym wypadku kierujący Golfem jednak wymusił pierwszeństwo.

To tak z czystej ciekawości, jak zostało by to zinterpretowane w przypadku gdyby doszło do kolizji, bo w świetle tych wszystkich przytoczonych ustaw i rozporządzeń nie było ani znaku D-2 ani A-7 czy B-20, nie było również znaków A-5 czy z grupy A-6 więc pierwszeństwo nie zostało odwołane
- dla odległości < 50m - wiadomo, było pierwszeństwo
- dla odległości > 50m - no właśnie ?, czy w takim wypadku rozstrzygające jest oznakowanie poziome
ObrazekObrazek

No i jestem dwuliterowy AB ;-)
studi

Postprzez cman » niedziela 11 marca 2007, 18:01

studi napisał(a):...w punkcie 5.2.1.3 czytamy, że należy powtarzalność znaku stosować jako zasadę, ale nie jako obowiązek.

W rozumieniu przepisów "zasadę" należy właściwie interpretować jako obowiązek. Tak sam jak używa się nagminnie słowa "powinien" w sensie musi.
Tak czy inaczej, w wielu miejscach nie mamy ustawianych znaków D-1 mimo, że powinny stać. Natomiast jeżeli byliśmy do tej pory na drodze z pierwszeństwem, czyli oznaczonej znakiem D-1 to możemy przez cały czas zakładać, nawet jeżeli znak D-1 nie jest powtarzany, że jesteśmy na drodze z pierwszeństwem. Jeżeli zbliżamy się do miejsca, w którym tracimy pierwszeństwo, czyli do skrzyżowania równorzędnego lub do skrzyżowania, na którym inna droga ma pierwszeństwo to musi stać znak D-2 co wynika z pkt. 5.2.2.
cman

Postprzez myooth » sobota 25 sierpnia 2007, 16:00

to ja sie moze podlacze z pytaniem:

jesli wjezdzajac na droge (w lewo lub prawo) mamy 'STOP' lub 'ustap', to mamy zalozyc, ze ta droga jest z pierwszenstwem rowniez na kolejnych skrzyzowaniach?

pytanie wynika z tego, ze o ile jadac od poczatku ta droga, widze znak 'droga z pierwszenstwem', o tyle, jesli znak ten nie bedzie powtorzony po kazdym skrzyzowaniu, to jesli wjade na ta droge gdzies pozniej, to nie bede mial swiadomosci, ze gdzies wczesniej taki znak byl...

jak to jest dokladnie?
myooth

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze