Mam takie pytanie.
Posiadam 2 samochody 7 i 9 osobowy, zastanawiam się nad otworzeniem firmy zajmującej się przewozem osób i już na samym wstępie lecą mi kłody pod nogi.
- Kod: Zaznacz cały
Ze względu na konieczność dostosowania polskich przepisów do regulacji unijnych zmieniono zasady związane z uzyskaniem świadectwa kwalifikacji.
Przewoźnik drogowy będzie mógł zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
ukończyła 21 lat, nie dotyczy to kierowcy wykonującego transport drogowy rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 t do 7,5 t.
Więc skupmy się na tym, dlaczego musi być 21 lat?
Analogicznie ktoś robi prawo jazdy w 18, więc OK do 21 ma te 3 lata praktyki (albo i też nie ma). Pytam więc jakim prawem?
Skoro w 18 lat można:
a) iść do wojska
b ) głosować
c) zrobić prawo jazdy
d) założyć firmę
e) iść do więzienia
Więc skąd tutaj taki chory wymysł, że należy mieć 21 lat?
A co jeżeli ktoś w wieku np. 25 lat pójdzie sobie zrobić prawo jazdy Kat.B i poźniej od razu sobie zrobi przewoznika, licencje?
Przecież on nie ma doświadczenia, od kiedy to wiek wyraża jakiś poziom?
Zastanawiam się czy nie wytoczyć sprawy w sądzie a w ostateczności pójść nawet do Strasburga.
Wiadomo, że wtedy już w Polsce już raczej firmy transportowej, ale na przyszłość dla innych młodych polaków, żeby nie mieli takich problemów jakie ja mam obecnie, pomimo 19 lat.
Chciałem otworzyć kolejną firmę już trzecią, a tutaj nic z tego nie wyjdzie.
Nie da się ominąć tego zapisu?
Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat, czy jest jakiś sens iść z tym do sądu a poźniej zaskarżyć to w Strasburgu, na koszta sądowe mi nie szkoda pieniędzy.
Pozdrawiam,
Ktoś