Przewóz ludzi - licencja? Czemu Polska to chory kraj?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Przewóz ludzi - licencja? Czemu Polska to chory kraj?

Postprzez ktos1988 » wtorek 27 lutego 2007, 23:53

Witam,

Mam takie pytanie.
Posiadam 2 samochody 7 i 9 osobowy, zastanawiam się nad otworzeniem firmy zajmującej się przewozem osób i już na samym wstępie lecą mi kłody pod nogi.

Kod: Zaznacz cały
Ze względu na konieczność dostosowania polskich przepisów do regulacji unijnych zmieniono zasady związane z uzyskaniem świadectwa kwalifikacji.

Przewoźnik drogowy będzie mógł zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
ukończyła 21 lat, nie dotyczy to kierowcy wykonującego transport drogowy rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 t do 7,5 t.

Więc skupmy się na tym, dlaczego musi być 21 lat?

Analogicznie ktoś robi prawo jazdy w 18, więc OK do 21 ma te 3 lata praktyki (albo i też nie ma). Pytam więc jakim prawem?
Skoro w 18 lat można:
a) iść do wojska
b ) głosować
c) zrobić prawo jazdy
d) założyć firmę
e) iść do więzienia

Więc skąd tutaj taki chory wymysł, że należy mieć 21 lat?

A co jeżeli ktoś w wieku np. 25 lat pójdzie sobie zrobić prawo jazdy Kat.B i poźniej od razu sobie zrobi przewoznika, licencje?
Przecież on nie ma doświadczenia, od kiedy to wiek wyraża jakiś poziom?
Zastanawiam się czy nie wytoczyć sprawy w sądzie a w ostateczności pójść nawet do Strasburga.
Wiadomo, że wtedy już w Polsce już raczej firmy transportowej, ale na przyszłość dla innych młodych polaków, żeby nie mieli takich problemów jakie ja mam obecnie, pomimo 19 lat.
Chciałem otworzyć kolejną firmę już trzecią, a tutaj nic z tego nie wyjdzie.
Nie da się ominąć tego zapisu?

Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat, czy jest jakiś sens iść z tym do sądu a poźniej zaskarżyć to w Strasburgu, na koszta sądowe mi nie szkoda pieniędzy.

Pozdrawiam,
Ktoś
ktos1988

Postprzez marcij » środa 28 lutego 2007, 00:12

Tutaj chodzi o dojrzalosc osoby w wieku lat 19. Wielu ludzi jest odpowiedzialnych itd , jednak znam tez takie osoby z ktorymi nie wsiadlbym do samochodu , mimo ze maja prawo jazdy kat. B . Autobus jest znacznie niebezpieczniejszym pojazdem , bierzez sie odpowiedzialnosc za wielu ludzi , i tutaj nie ma zartow. Za kilka lat sami zobaczymy jak zmieni sie nasz punkt widzenia na niektore sprawy. Jest to oczywiscie jawnie niesprawiedliwe , ale coz na to poradzisz , taki kraj.
Obrazek
marcij

Postprzez ktos1988 » środa 28 lutego 2007, 00:22

Oczywiście jednak nie należy krać całe społeczeństwa, wystarczy wprowadzić dobre testy psychologicznie a nie takie, gdzie płacę 150 zł i dostaję papier "jestm zdrowy" pomimo tego, że testy wskazują "kretyn, nie dawać mu kluczyków". Tutaj już nawet nie chodzi o sam wiek, a to to że nie można klasyfikować wszystkich do "jednego kotła" bardzo mnie to boli, bo własnie przez takie prawo ludzie wyjeżdzają z kraju zamiast otwierać własne firmy.
Ale czuję, że to będzie walka z wiatrakami, to może wie ktoś jak to wygląda np. w Anglii albo Nieczmech? Czy tam prawo do firmy przewozowej jest równie chore jak u nas?
ktos1988

Postprzez ella » środa 28 lutego 2007, 00:57

ktos1988 napisał(a):.. to może wie ktoś jak to wygląda np. w Anglii albo Nieczmech? Czy tam prawo do firmy przewozowej jest równie chore jak u nas?

Sama podałaś przepisy
Ze względu na konieczność dostosowania polskich przepisów do regulacji unijnych zmieniono zasady związane z uzyskaniem świadectwa kwalifikacji.

Przewoźnik drogowy będzie mógł zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
ukończyła 21 lat...

Wynika z tego że jest to przepis obowiązujący całą unię.
ella
Moderator

Postprzez ktos1988 » środa 28 lutego 2007, 01:17

Faktycznie mój błąd, przeoczyłem to przepraszam bardzo.
No nic zostaje jeszcze tzw "raj podatkowy" może tam dla młodych przedsiębiorców będzie łaskawsze prawo.
Utwierdza się tylko przekonanie, że wejście do UE było błędem.
No trudno, dziękuję wam za odpowiedź.
ktos1988

Postprzez marcij » środa 28 lutego 2007, 12:47

marcij napisał(a):.. Jest to oczywiscie jawnie niesprawiedliwe , ale coz na to poradzisz , taki kraj.
Obrazek
marcij

Powrót do Luźna gadka