Propozycja

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy jesteś za zmianami?

TAK
19
63%
NIE
11
37%

Liczba głosów : 30

Postprzez ella » czwartek 15 lutego 2007, 01:38

I relacji z egzaminów w to nie mieszać - w tym dziale można będzie zamieszczać tylko informacje lub opinie o danym WORD, ogólnie.

To znaczy jakie? Bo o to cały czas mi chodzi.
Bo równie dobrze można do każdego ośrodka podać adres www i już będą informacje ogólne bez pomocy kursantów. A takie zebrane są na stronie głównej portalu.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » czwartek 15 lutego 2007, 03:21

'A propos wypowiedzi Karoliny - przyznam się szczerze, że jeżeli relacje z egzaminów miałyby zostać tak jak są, to w takim układzie ja również nie bardzo czaję, co miałoby się znaleźć w tym nowym dziale.
scorpio44

Postprzez karolina1 » czwartek 15 lutego 2007, 10:52

Podam Wam przykłady:

Wypowiedzi z działu WORD, subforum Województwo Lubelskie:

- Czy w lubelskim ośrodku można wybrać sobie samochód egzaminacyjny? Podobno jest więcej Chevroletów niż Cors?
- Nie, na ogół jest tak, że nie masz wpływu na to, jakim samochodem będziesz jeździć. A Chevroletów jest rzeczywiście nieco więcej.

- Czy ktoś wie, gdzie najczęściej lubelscy egzaminatorzy proszą o wykonanie parkowania?
- Najczęściej ma to miejsce na ulicy Pogodnej.

Wypowiedź z działu Egzamin na Prawo Jazdy, "oblane" (zaczerpnęłam ten przykład z tegoż właśnie działu):

Witam jestem z Lublina dzisiaj zdawałam egzamin na B niestety oblałam co można wywnioskowac z tego że tu piszę...Zdawałam drugi raz pierwszy oblałam na placu-łuk prosta niby na "L" wychodziło mi bardzo dobrze to jednak zachaczyłam lusterkiem o lewy słupek Sad Pan G. od razu mi podziękował...Drugie podejście dzisiaj...łuk robiłam dwa razy bo pierwszy raz puściłm trochę hamulec i mi się stoczył minimalnie do tyłu...słupka nie dotknęłam więc mogłam poprawić...Drugie podejście...idealnie...najbardziej bałam się łuku...następnie wzniesienie...też dobrze...troszkę uspokojona wyjeżdzam na miasto...komenda proszę skręcić w lewo...sygnalizuje manewr i po przekjechaniu samochodów włączam się do ruchu następna komenda "jeżeli nic nie mówię to znaczy że ma pani jechać prosto, jasne?" Dla mnie jasne więc jadę prosto ustąpiłam MPK, następnie satrszej babci która wtoczyła sie na przejście...powoli odzyskuję oddech...dojeżdzamy do Wolskiej do tego pięknego skrzyżowania skręcam w lewo...stoję... 3 zmiany świateł...2 typów w samochodzie za mną się śmieje...trochę mi ulżyło....za wiaduktem prosto a następnie w lewo....następna komenda na najbliższym skrzyżowaniu prosze skręcić w lewo...wjeżdzamy na jakieś osiedle...proszę tutaj zaparkować...a ja co robię?Móżg mi się lasuje i wjeżdzam prostopadle tyłem!!!Po prostu obłęd egzaminator do mnie co pani robie ja:parkuję egzaminator:prosz e pani nie ma prostopadłego tyłem!!!ja szczęka do dołu z tego wszystkiego zapominam zajechać szerokim łukiem (miejsca było tyle że zmieściłyby się 2 samochody) pcham się z tej pozycji efekt:cofam do tyłu egzaminator po hamulcach bo stwierdził że nie miałam zamiaru kół prostować!!!

Jak dla mnie to wszystko jedno, czy relacje też byłyby w dziale WORD, ale wtedy, chyba Wy mielibyście więcej roboty....
Obrazek
karolina1

Postprzez Gozdek » czwartek 15 lutego 2007, 12:10

ale np dla zdajacych moim zdaniem bylo by latwiej znalezc jakies informacje na temat jakie sa tam np samochody jacy sa egzaminatorzy w jakich miejscach lubia oblewac i takie tam.... a w tym dziale co przedstawilas jest opisany tylko przebieg egzaminu jakiejs osoby a i zeby znalezc wypowiedz zdajacych z danego wordu trzeba parenascie stron przeszukac.....wiec mysle ze gdyby zmieny weszly to bylo by duzo lepiej i ulatwilo by to zycie osobom ktore szukaja jakiejs informacji
Gozdek

Postprzez ania18 » czwartek 15 lutego 2007, 13:21

ella napisał(a):Aniu, dlaczego uważasz, że relacje nie powinny być w tamtym dziale? Przecież to jest właśnie największe źródło informacji o egzaminie ( pod warunkem, że ktoś w relacjach pisze "Zdałem, miasto OK, plac OK") Przecież to z dokładnej relacji mozna wyczytac gdzie sie jeździ i gdzie sa jakies pułapki.
To co ma być w tamtym dziale? Stwierdzenia, że ten to <&%#$@> bo oblewa, a ten chce łapówkę a tamten cacy bo u niego zdałam?
A może jednak wszystko razem.

Ponieważ z 90% wszystkich wypowiedzi nie można nic wywnioskować odnośnie konkretnego wordu. Stek uwag, które notorycznie każdy powtarza.
Grauko napisał(a):Przygotowanie do jazdy, sprawdzenie płynów perfect

ania dz. napisał(a): egzamin teoretyczny mialam na 9;zdalam go bez problemu

mama_do_kwadratu napisał(a): Staranowałm słupek.Nie wiem czemu,ale jestem wściekłam.No cóż Jak dobrze wyćwiczyc ten łuk???Większość osób na nim dziś oblała.

michallus napisał(a): poczułem co to jest stres i zacząłem robić coś nad czym nie miałem kontroli

Itp, itd takich uwag niema końca :? Niewspominając o relacjach ze zdanych egzaminów. Ci ludzie oprócz trasy egzamincyjnej piszą tylko: o Jezu jak ja się cieszę, było super, blablabla :x
Kto będzie chciał to wpisze w szukajce konkretne miasto i bez problemu odnajdzie wszystkie posty w relacjach z egzaminów. Mi to zajeło zaledwie chwileczke. Po za tym ja np bardzo lubie czytać wszystkie relacje z oblanych. Gdyby to było przyporządkowane do konkretnego miasta musiałabym biegać po całym forum . I w kółko bym się gupiła co już przeczytałam :roll: A tak w relacjach wszystko jest ładnie uporządkowane.
W pełni się zgadzam z pomysłem karoliny.
Moim zdaniem w takim dziale powinny się znaleźć tylko i wyłącznie porady typu: na co należy uważać przy konkretnym egzaminatorze, ulubione pułapki w tym mieście, najczęstrze miejsca gdzie odbywają sie parkowania oraz zawracania, czy można sobie wybrać samochód itp. no i jeszcze ewentualnie trasa egzaminacyjna (fajnie by było jak by była mapka każdego miasta i bysmy rysowali na niej w jakimś programie, ponieważ większość osób nie wie jak się jakie ulice nazywają i to się robi bez sensu -tylko nie wiem czy to jest realne )
Mam już dość myślenia o prawku
ania18

Postprzez She18 » piątek 16 lutego 2007, 18:01

Ulala...Jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłam tyle nowych wątków/działów dotyczących relacji z egzaminów :shock: Widać że cman i ella się postarali :) Ciekawe czy ktoś będzie się wpisywał :hmm:
Egzamin zdany:12.05.2006r.
Prawko odebrane:24.05.2006

Obrazek
She18

Postprzez Pawlak » piątek 16 lutego 2007, 20:29

Spoko ale kilku brakuje :P

Np. PORD Gdansk i PORD Gdynia.
Pawlak

Postprzez ella » piątek 16 lutego 2007, 20:48

Gdańsk i Gdynia są w drugiej zakładce. Wydaje mi się, że nic nie opuściliśmy :D

Ciekawe czy ktoś będzie się wpisywał

Mam nadzieję, że tak :wink:
ella
Moderator

Postprzez KUBA_1 » piątek 16 lutego 2007, 21:51

Proponuje na początek wpisać średną zdawalność w WORD-zie, bo zauważyłem że dyrki sie zbyt niskiej na forum wstydzą a i my rozjaśnimy sobie sytuację gdzie lepiej wozić kursantów i ich pieniądze za usługę egzaminacyjna (zwolniona z opodatkowania dla WORD-ów)
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez ella » piątek 16 lutego 2007, 21:55

Proponuje na początek wpisać średną zdawalność w WORD-zie,

Nie mamy takich oficjalnych danych. A wyssanych z palca nie ma sensu wstawiać.
ella
Moderator

Postprzez ella » sobota 17 lutego 2007, 22:22

Otóż jest dział "Oceń OSK". Po czym wchodzę tam i jest, załóżmy, 7 wątków dotyczących lubelskich ośrodków. W każdym z tych tematów robi się po jakimś czasie dyskusja także o innych ośrodkach, które mają już pozakładane osobne wątki. Czy nie lepiej w ramach działu "Oceń OSK" zrobić subfora dotyczące każdego województwa i dopiero w ramach tyc subforów dawać tematy dotyczące poszczególnych szkół?

Przemyślałam to ....i nie widzę możliwości zmian w tym dziale.
Szczerze mówiąc jest to dla mnie najgorszy dział na forum. Dlaczego? Z powodu konkurencji panującej w OSK i często gęsto obrzucanie błotem siebie wzajemnie na forum podszywając się pod kursantów. Ewentualnie zachwalanie swojej szkoły przez samego siebie jako kursantów.
Oczwiście sporo postów pochodzi od prawdziwych kursantów ale wyjątków jest sporo. Same nawet rzucają się w oczy.
Ale do rzeczy.
Podział na województwa (owszem możliwy) ale co dalej? Wszystkie szkoły z całego województwa w jednym wątku? To będzie groch z kapustą. Nie można podzielić na województwa a ramach województw na miasta czy też szkoły. Nie da rady tworzyć subfor na tym forum.
Na szczęście wrzucając szukajkę tylko w tamten dział szybko można znaleźć to co się chce. A forowicze muszą sami się zdyscyplinować i poszukać najpierw swojej miejscowości a potem się tam wpisywać zamiast tworzyć własny wątek.
A nie tak jak to sie widzi czasami. Jeden post w wątku na przykład "OSKw Bydgoszczy" a drugi taki sam w nowym wątku pod tytułem jakiegoś OSK.
ella
Moderator

Postprzez Włodek » sobota 17 lutego 2007, 22:34

Elu a czy nie można traktować tematów z poszczególnymi WORDami jako "przyklejony" i stworzyć alfabetyczny spis w ramach województw. Nie wiem czy to jest możliwe. To tylko takie moje przemyślenia aby adresy się nie tasowały.
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez ella » sobota 17 lutego 2007, 22:38

Włodku, przyklejone też będą się tasowały. Zawsze będzie najświeższy post na górze.
ella
Moderator

Postprzez karolina1 » sobota 17 lutego 2007, 22:45

ella napisał(a):Podział na województwa (owszem możliwy) ale co dalej? Wszystkie szkoły z całego województwa w jednym wątku? To będzie groch z kapustą. Nie można podzielić na województwa a ramach województw na miasta czy też szkoły. Nie da rady tworzyć subfor na tym forum.

Może i tak, ale zawsze mniejszy niż teraz... Mogłoby to wyglądać tak:

OCEŃ OSK
- Województwo Kujawsko-Pomorskie
- Województwo Lubelskie
------ OSK Anwald (Lublin)
------ OSK Rodmos (Lublin)
------ OSK SuperKurs (Zamość)
- Województwo Łódzkie

i bez pisania w tytułach wątków "polecam", czy "nie polecam". Rekomendacje i najeżdżanie znaleźć by się miały w ramach wypowiedzi w samym wątku.

Na szczęście wrzucając szukajkę tylko w tamten dział szybko można znaleźć to co się chce. A forowicze muszą sami się zdyscyplinować i poszukać najpierw swojej miejscowości a potem się tam wpisywać zamiast tworzyć własny wątek.
A nie tak jak to sie widzi czasami.

No właśnie, widzi się dosyć często...

No nic, niech będzie tak, jak jest adminom najwygodniej :wink:

Pozdrawiam
Obrazek
karolina1

Postprzez ella » sobota 17 lutego 2007, 23:02

No nic, niech będzie tak, jak jest adminom najwygodniej

To nie chodzi o wygodnictwo. Forum jest dla kursanów a nie dla adminów :D

- Województwo Lubelskie
------ OSK Anwald (Lublin)
------ OSK Rodmos (Lublin)
------ OSK SuperKurs (Zamość)

To jest własnie niemożliwe do zrobienia.

Było by tak
Województwo Lubelskie-----jeden post ze wszystkimi szkołami na kilka zakładek
Województwo Łódzkie------jeden post ze wszystkimi szkołami na kilka zakładek.

Ale wszelkie pomysły mile widziane.
ella
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka