Zmiana pasa ruchu - gdzie patrzycie?!?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zmiana pasa ruchu - gdzie patrzycie?!?

Postprzez madzior_ka » niedziela 11 lutego 2007, 22:44

Zakładam już któryś z kolei temat, ale to chyba powoli stres przedegzaminowy daje swoje (heh a co będzie w dniu egzaminu) i zaczynam zastanawiać się nad coraz większa ilością wcześniej oczywistych spraw.

Dzisiaj jak rozmawiałam z koleżana która własnie zdała za 3 razem to mówiła, że za 2 oblała zmieniając pas ruchu na prawy za wymuszenie pierwszeństwa bo (cytuje jej słowa) "Popatrzyłam tylko w lusterka nie odwracając głowy do tyłu/w bok i nie zauwazyłam samochodu"
-i moje pytanie brzmi czy powinno się odwracać jeszcze i aptrzec przez tylną/boczną szybę czy nic nie nadjeżdża?
- Czy jest możliwe że patrząc tylko w lusterka, najpierw w wewn, a potem prawe (zmieniając pas na prawy oczywiście) nie zauważymy samochodu, na którym wymusimy pierwszeństwo?

Pytam bo ja w takich sytuacjach korzystam tylko z lusterek, co prawda czasem ciężko ocenić mi jeszce odległosć, ale zaawsze wtedy wolę poczekać i przepuścić niż wymusić pierwszeństwo, ale nigdy nie odwracam głowy do tyłu bo przecież to jednak chwila niepatrzenia przed siebie na droge i nie wiem co ot ym myśleć - trzeba tak robić? można? wolno czy nie wolno? z góry dzięki, jesli był taki temat a ja go nie zauwazyłam to prosze tylko o linka
madzior_ka

Postprzez Ad_aM » niedziela 11 lutego 2007, 23:09

Słyszałaś kiedyś o martwym punkcie? Znajduje się on mniej więcej na wysokości tylnego koła samochodu. Nie zauważysz w lusterkach czy cokolwiek się znajduje w tym punkcie. Dlatego też należy popatrzeć przez boczne szyby (przez tzw. ułamek sekundy) i sprawdzić czy nic tam się nie znajduje. Przez tylnią szybę wtedy nie patrz :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez wiesniak » niedziela 11 lutego 2007, 23:11

To co jest za Tobą to lusterko wychwyci, tylko czasami może coś jechać z boku czego w lusterku może nie być widać. Nie trzeba głowy odwracać, wystarczy rzut oka na boczną szybę przy patrzeniu na lusterko.
wiesniak

Postprzez madzior_ka » niedziela 11 lutego 2007, 23:40

ok dzieki, włąśnie o to mi chodziło bo jadąc nigdy nie mam czaasu się zastanawiac i badać czy jest ten martwy punkt czy nie, czyli uporzadkowując najpierw patrzę przez wewn. lusterko jak się ma sytuacja z tyłu potem do prawego lusterka (cały czas przykład ze zmianą pasa na prawy) i za jednym zamachem gdy już zerknę do lusterka odwracam głowę i jeszcze upewniam się w bocznej szybie?

i raz jeszcze wielkie dzięki za to ze wam sie chce wciąż odpowiadać na moje pewnie głupkowate pytania, ale jak słysze, że co druga osoba oblewa na wymuszeniu pierwszeństwa, braku kierunkowskazu albo innej podobnej rzeczy to mi się coś robi i wiedząc, że na tym łątwo oblac chciałabym się wystrzec tych własnie błędów wynikających nawet nie ze złej jazdy co z rozkojarzenia, czy roztargnienia... mam nadzieję, że się uda:)
madzior_ka

Postprzez cman » niedziela 11 lutego 2007, 23:46

Przede wszystkim na bieżąco kontroluj sytuację we wszystkich lusterkach, nie tylko podczas zmiany pasa. Wiem, że to nie jest łatwe, ale pozwoli w większości przypadków uniknąć właśnie takich niespodzianek jak pojazd w martwym punkcie.
W samym momencie zmiany pasa na prawy, najpierw spojrzenie w prawe lusterko, a potem rzut oka na bok pojazdu, czy aby na pewno pas jest wolny.
cman

Postprzez madzior_ka » poniedziałek 12 lutego 2007, 19:46

ok:) dzieki wielkie:) w sumie wiekszosc z tych rzeczy pewnie robie automatycznie nie zastanawiając się gdzie patrze, ale zawsze lepiej poznac dobrze teorie to jest szansa że i prakryka sie poprawi:)
madzior_ka

Powrót do Egzamin na prawo jazdy