Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez jjaacc » niedziela 01 października 2006, 15:07
przez scorpio44 » niedziela 01 października 2006, 18:19
zbla napisał(a):Mam przykład z doświadczenia, kazałem zawrócić komuś na drodze no i był zakaz zatrzymywania (potem łuk drogi), osoba nie wykorzystała sobie zatoczek (nie jednej), które były po lewej stronie drogi tylko zatrzymała na jezdni i chciała cofać tyłem w prawo do jakiegoś wjazdu. Nie zdołała tego zrobić, zaraz ktoś z tyłu podjechał, zaczęły się klaksony, itd...
jjaacc napisał(a):powiedzmy, że uliczka jest ślepa, a znak zakaz zatrzymywania został ustawiony tylko po to aby nie parkowano tam pojazdów, to jak do tego podejść, jak kierowca ma cofnąć. Czy może zakaz zatrzymywania ustawiony na drodze bez przejazdu oznacza że mogą tam wjechać tylko te pojazdy które mogą zawrócić bez cofania. Czyli o odpowiednim promieniu skrętu.
Jak to widzicie?
przez zbla » niedziela 01 października 2006, 20:31
przez jjaacc » niedziela 01 października 2006, 20:44
przez kopan » niedziela 01 października 2006, 22:53
jjaacc napisał(a):Ale załóżmy, że pieszy nie wchodzi na jezdnie stoi i oczekuje, nie można powiedzieć, że jest wchodzącym. Albo powiedzmy, że przejście nie jest oznaczone znakiem D-6.
Nie widzicie tu związku, zarówno moje twierdzenie na temat ustępowania pieszym, jak i zastanawianiem się nad zawracaniem w takiej sytuacji pozbawione jest sensu.
Skoro zdający nie potrafił zawrócić sensownie i zawracał w nie właściwy sposób, powodując zagrożenie to oczywiście należało mu się N.
Ale jeżeli zawracanie odbyło by się na jakiejś podrzędnej uliczce to ja nie widzę w tym nic złego.
Albo jeszcze inaczej, powiedzmy, że uliczka jest ślepa, a znak zakaz zatrzymywania został ustawiony tylko po to aby nie parkowano tam pojazdów, to jak do tego podejść, jak kierowca ma cofnąć. Czy może zakaz zatrzymywania ustawiony na drodze bez przejazdu oznacza że mogą tam wjechać tylko te pojazdy które mogą zawrócić bez cofania. Czyli o odpowiednim promieniu skrętu.
Jak to widzicie?
przez jjaacc » niedziela 01 października 2006, 23:22
przez Tomek_ » poniedziałek 02 października 2006, 10:08
przez Cycu » poniedziałek 02 października 2006, 10:41
Tomek_ napisał(a):Takie zatrzymanie z uprzejmosci celem przepuszczenia (gdy powiedzmy pieszy stoi przed przejsciem i czeka) za znakiem zakaz zatrzymywania sie nie wynika z warunkow drogowych i moim zdaniem jest objete znakiem zakazu.
Przypomina mi to troche wpuszczanie z uprzejmosci wlaczajacego sie do ruchu, jeden jest zadowolony, ale osmiu z tylu musi sie zatrzymac albo zwolnic.
przez Tomek_ » poniedziałek 02 października 2006, 12:01
Cycu napisał(a):Pamiętaj Tomek że pieszy na przejściu w większości przypadków ma pierwszeństwo, natomiast włączający się do ruchu musi ustąpić. Czy w takim razie zatrzymanie się w celu ustąpienia pierwszeństwa nie wynika z warunków i przepisów :?: :?:
Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować
szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
4. Kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca oznaczonego znakiem D-6, D-6a albo D-6b jest
obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów
znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących lub wjeżdżających.
23) ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego
kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do
zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;
przez jjaacc » poniedziałek 02 października 2006, 23:36
przez Tomek_ » poniedziałek 02 października 2006, 23:47
jjaacc napisał(a):No to jeszcze jeden rebus:
Czy kierujący włączający się do ruchu tyłem, po postoju w wyznaczonym miejscu. Powinien kontynuować jazdę tyłem, czy też może zatrzymać się i zmienić bieg w celu jazdy do przodu.
przez wiesniak » poniedziałek 02 października 2006, 23:56
przez jjaacc » poniedziałek 02 października 2006, 23:56
przez kamiles » wtorek 03 października 2006, 02:45
jjaacc napisał(a):No i właśnie doszliśmy do paradoksu, że zabrania się ustępowania pierwszeństwa pieszym oczekujący przed przejściem dla pieszych, ponieważ przed każdym przejściem obowiązuje zakaz zatrzymywania 10 metrów.
przez cman » wtorek 03 października 2006, 07:58
Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
(...)
2) na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerzystów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem;