Obracanie się do tyłu...

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Obracanie się do tyłu...

Postprzez mixxm » niedziela 10 września 2006, 21:52

czy podczas zmainy pasa ruchu np. z lewego na prawy oprócz korzystania z prawego lusterka moge sie na chwile obrocic do tylu i spojrzec przez tylnia szybe czy jest to blad?
mixxm

Postprzez Nazgulek » niedziela 10 września 2006, 22:29

Miałam na kursie taką sytuację. Skręcałam w lewo i wjeżdżając na pas, jakoś tak automatycznie na sekundę odwróciłam się ażeby przez tylnią szybę szybę zobaczyć na jadący za mną samochód. Instruktor:
- No fajnie, tylko od tego są lusterka.
Powiedział, że to nie jest błąd, ale powinnam była skorzystać z lusterek, zamiast wykręcać szyję do tyłu. Z dwojga złego lepiej się wykręcić trochę i looknąć czy wszystko ok, niż wogóle tego nie zrobić :wink:
26.06. - 25.08.2006 - Kurs
26.09.2006 - Pierwsze i jedyne podejście :D
6.10.06 - prawko odebrane

>>Nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu <<
Nazgulek

Re: Obracanie się do tyłu...

Postprzez Tomek_ » niedziela 10 września 2006, 22:34

Nie widze sensu obracania sie, lusterko tylne jest od tego, a co do martwego pola to spogladajac w lusterko boczne wystarczy lekko rzucic okiem w boczna szybe. Ogladanie sie do tylu nie nalezy do bezpiecznych operacji :D

mixxm napisał(a): obrocic do tylu

A mozna sie obrocic do przodu?
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez ella » niedziela 10 września 2006, 22:36

Skręcałam w lewo i wjeżdżając na pas, jakoś tak automatycznie na sekundę odwróciłam się ażeby przez tylnią szybę szybę zobaczyć na jadący za mną samochód.

Skręcając w lewo trzeba było spojrzeć w lewo w boczną szybę czy nie ma czegoś w martwym polu a nie patrzeć przez tylnią szybę. Od tego to jest lusterko wsteczne.
ella
Moderator

Postprzez gardziej » niedziela 10 września 2006, 23:11

ja zawsze mialem zwyczaj szybkiego ogladania sie na rondzie podczas zmiany pasa i na egzaminie robilem to samo, nie przyczepil mi sie. zreszta przy zmianie pasa tez lubie gleboko spojrzec, czy czegos nie ma gdzies za mna kolo mnie
gardziej

Postprzez Sph!nkS » poniedziałek 11 września 2006, 11:17

Mnie na kursie uczono, że oglądanie się za siebie podczas jazdy jest przez egzaminatora uznawane za błąd - być może jednorazowo nie, ale jeśli jest to nagminne to bardzo łatwo podpiąć to pod niebezpieczne zachowanie lub złe ustawienie lusterek - no bo skoro musimy się upewniać tzn że coś jest nie tak...

Niby to nielogiczne, że upewnianie się czy możemy zmienić pas ruchu jest niebezpieczne - ale należy pamiętać, że jadąc samochodem trzeba się patrzeć na jezdnię przed sobą a wszelkie odwracanie głowy do tyłu czy nawet jakieś wyginanie się na fotelu żeby spojrzeć w boczne lusterko jest niepożadane, bo może stwarzać zagrożenie. Co będzie jeśli w chwili gdy oglądaliśmy się za siebie samochód jadący przed nami gwałtownie zahamuje? Niby tylko teoretyczna sytuacja, a jednak rodzi się taka obawa...

Być może zbyt skrupulatnie podchodzę do tematu, ale patrzę na sprawę pod kątem egzaminu - może nam się trafić egzaminator, który będzie miał gorszy dzień i będzie szukał pretekstu, żeby nas oblać. Poza tym w sytuacji gdy popełnimy inne błędy, każdy kolejny będzie zmniejszał nasze szanse...

Cóż - ja planuję zwracać uwagę na takie szczegóły, tym bardziej, że dzięki temu lepiej będę się 'posługiwał' bocznymi lusterkami...

Pozdrawiam.

Sph!nkS

Postprzez kgab » poniedziałek 11 września 2006, 18:27

Odkąd w 20h kursu bym wjechała w samochód jadący po prawym pasie (zmieniałam pas ruchu) ZAWSZE! prócz spojrzenia w lusterko\a patrzę w bok (tzw, rzut okiem przez ramię), trwa to 0,5sekundy i manewr taki jest bardziej bezpiecnzy niż niebezpieczny :). Na egzaminie też tak robiłam i wszystko ok.
WORD Łódź
13.08.2006 zdany egzamin :)
kgab

Powrót do Egzamin na prawo jazdy