nowa marka samochodów na egazminie w Łodzi

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

nowa marka samochodów na egazminie w Łodzi

Postprzez laciak » środa 26 kwietnia 2006, 00:05

No i stało się. Proszę sobie wyobrazić, w jakiej sytuacji stawiane są auto-szkoły w Łodzi.
Łódzki Word ogłosił przetarg na wynajem miedzy innymi 6 pojazdów na egzaminy do kat.B.
Niby nic w tym dziwnego, ale...
W marcu został ogłoszony przetarg na zakup pojazdów do kat.B., Ponieważ Toyota zastosowała ceny dumpingowe sprawa trafiła do sądu i toczy się do dziś dnia. Dlatego Word wpadł na super pomysł. Pomysł by wypożyczyć pojazdy, do czasu rozstrzygnięcia sprawy.
Pojazdy te będą wynajęte na okres 3 miesiecy. Po tym czasie WORD ma nadzieje, że uda się rozstrzygnąć sprawę zakupu pojazdów. Oczywiście nikt z dyrekcji WORDu nie przemyślał sprawy auto-szkół. Nie jest powiedziane, jakiej marki pojazdy zostaną wypożyczone. Cena usługi to jest jedyne kryterium oceny. W takim razie bardzo prawdopodobnym staje się to że na 3 miesiące zostaną wypożyczone np. Skody, przez te 3 miesiące kursanci będą losować na egzaminie czy zdają na corsie czy na skodzie. Po 3 miesiącach skody zostaną oddane i na egzaminy wejdzie marka, która wygra sprawę w sądzie np. Yaris.

Nikt z dyrekcji nie był w stanie odpowiedzieć, co mają zrobić ośrodki szkolenia przez te 3 miesiące. Wychodzi na to, że najlepiej poprostu zakupić sobie autko szkoleniowe na okres 3 miesięcy, a po tym czasie wymienić je na nowe. Proszę powiedzcie mi, co wy o tym sądzicie, czy to nie jest paranoja?
Może dojdzie do tego, że co miesiąc będzie inna marka pojazdu? Tylko, który ośrodek szkolenia utrzyma się wówczas na rynku?

Czy nie uważacie, ze takie sprawy jak wybór pojazdu na egzaminy powinien być uzgadniany wspólnie? Przecież egzamin to nic innego jak ostatni etap szkolenia. Jeżeli zaczniemy widzieć tylko własne interesy to najbardziej ucierpi na tym nikt inny jak kursant.
laciak

Postprzez ella » czwartek 20 lipca 2006, 22:46

Proszę sobie wyobrazić, w jakiej sytuacji stawiane są auto-szkoły w Łodzi.

Nie tylko szkoły w Łodzi. Od sierpnia 2006 PORD w Gdańsku będzie egzaminował kandydatów samochodami Fiat Grande Punto. Ostatnia zmiana była 3 lata temu.
ella
Moderator

Postprzez Włodek » piątek 21 lipca 2006, 16:35

A co przeszkadzało aby zamiast wynajmować pojazdy, egzaminować na samochodzie z OSK? :!: :idea:
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez Radwan » piątek 21 lipca 2006, 17:41

Przeszkadza - pojazdy OKS są w nienajlepszym stanie technicznym i nie posiadają kamer.
Radwan

Postprzez Włodek » piątek 21 lipca 2006, 18:08

I na 3 m-ce Łódzki WORD będzie zakładał kamery?
Proszę kolegę Laciaka by to sprawdził. Coś mi się wydaje, że nikt nie wynajmie nowego samochodu by ingerować w jego układy elektryczne i elektroniczne. Co później z tym samochodem po 3 miesiącach? Zostanie sprzedany jako nowy nieświadomemu klientowi?
A co do 2 argumentu: są szkoły jazdy mające nowe samochody!
Spokojny instruktor,
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez ella » piątek 21 lipca 2006, 20:22

A co przeszkadzało aby zamiast wynajmować pojazdy, egzaminować na samochodzie z OSK?

są szkoły jazdy mające nowe samochody!

, ale są i takie które mają samochody w nie najlepszym stanie.
Małe szkoły jazdy nie są w stanie zapewnić pojazdu egzaminacyjnego, w dobrym stanie technicznym, z możliwością zastąpienia go innym w sytuacjach awaryjnych. Są szkoły posiadające jeden samochód. I co wtedy. Samochód szkoli kursantów czy jedzie do WORD na egzamin? Jezeli WORD jest daleko to samochodu nie ma w szkole nawet przez pół dnia.
Na egzaminowanie na swoich samochodach mogą sobie pozwolić większe ośrodki, ale wówczas pojawiłby się zarzut dyskryminacji małych szkół. A jakby pozwolić w Łodzi to dlaczego nie w całej Polsce.
Żeby takie coś wprowadzić dla wszystkich OSK pewnie trzeba byłoby najpierw zrobić w nich porządek. A wtedy duzo OSK by wogóle zniknęła z rynku. Zostały by tylko te większe jakby na przykład warunkiem istnienia szkoły było kilka samochodów i to wymienianych co kilka lat.
ella
Moderator

Postprzez Włodek » piątek 21 lipca 2006, 21:25

ella napisał(a):.....
Żeby takie coś wprowadzić dla wszystkich OSK pewnie trzeba byłoby najpierw zrobić w nich porządek. A wtedy duzo OSK by wogóle zniknęła z rynku. Zostały by tylko te większe jakby na przykład warunkiem istnienia szkoły było kilka samochodów i to wymienianych co kilka lat.

Święte słowa Ellu. Jakie to genialnie proste.Spadłaby cena egzaminów,koszty utrzymania WORD-ów zmniejszyłyby się, stan techniczny pojazdów do nauki jazdy musiałby być idealny.
Wszystko na korzyść kursanta,jakości szkolenia i egzaminowania.
Same plusy.Czyżby dotychczas tego nikt nie widział?
Upadłość podrzędnych, jednoosobowych (może jednosamochodowych) firm napewno nikogo nie zasmuciłaby (oczywiście poza ich właścicielami) :wink:
Spokojny instruktor,
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez ella » piątek 21 lipca 2006, 21:58

W lipcowym numerze "Szkoły Jazdy" znalazłam taką notatkę

"W opinii departamentu MT"

(......) Obecna przepisy zezwalają dyrektorom WORD na korzystanie z aut szkół jazdy i z zapisu takiego skorzystali już niektórzy ich szefowie, bedąc w sytuacji awaryjnej. Każdorazowo jednak decyzja należy właśnie do dyrektorów WORD i to oni sprawują niepodzielną władzę nad flotą aut egzaminacyjnych "

:hmm: W myśl tego sytuacja w Łodzi też chyba jest sytuacją awaryjną.
Chyba że w tym zapisie chodzi o coś innego.
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » piątek 21 lipca 2006, 23:51

ella napisał(a):W lipcowym numerze "Szkoły Jazdy" znalazłam taką notatkę

"W opinii departamentu MT"

(......) Obecna przepisy zezwalają dyrektorom WORD na korzystanie z aut szkół jazdy i z zapisu takiego skorzystali już niektórzy ich szefowie, bedąc w sytuacji awaryjnej. Każdorazowo jednak decyzja należy właśnie do dyrektorów WORD i to oni sprawują niepodzielną władzę nad flotą aut egzaminacyjnych "

:hmm: W myśl tego sytuacja w Łodzi też chyba jest sytuacją awaryjną.
Chyba że w tym zapisie chodzi o coś innego.

Nie bardzo rozumie z czego to wynika, że można wypożyczać pojazdy egzaminacyjne od OSK wydaje mi się, że z §16 jasno wynika, że pojazd powinien własnością WORD wyraźnie czytamy: „.............powinien posiadać:
.....................
3) pojazdy przeznaczone do przeprowadzenia egzaminów...........”
może źle rozumie słowo „posiadać”
ale skoro „posiadać” nie znaczy własność, to z §16 wynikało by, że nawet komputerów nie muszą mieć własnych ba nawet sal egzaminacyjnych.
Wydaje mi się, że to co jest robione w Łodzi nie jest zgodne z §16. A wypożyczania samochodów z OSK dla innych kategorii również jest dla mnie zagadkowa w świetle tego §.
jjaacc

Postprzez Włodek » sobota 22 lipca 2006, 13:57

jjaacc napisał(a):ale skoro „posiadać” nie znaczy własność, to z §16 wynikało by, że nawet komputerów nie muszą mieć własnych ba nawet sal egzaminacyjnych.
Wydaje mi się, że to co jest robione w Łodzi nie jest zgodne z §16. A wypożyczania samochodów z OSK dla innych kategorii również jest dla mnie zagadkowa w świetle tego §.

Ośrodek Szkolenia też powinien posiadać: salę wykładową,sprzęt dydaktyczny,plac manewrowy,komputer(y). A jak jest w praktyce? Ile ośrodków trzeba zamknąć? :oops:
Spokojny instruktor,
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez ella » wtorek 08 sierpnia 2006, 21:29

jjaacc napisał(a):
ella napisał(a):
(......) Obecna przepisy zezwalają dyrektorom WORD na korzystanie z aut szkół jazdy i z zapisu takiego skorzystali już niektórzy ich szefowie,

Nie bardzo rozumie z czego to wynika, że można wypożyczać pojazdy egzaminacyjne od OSK wydaje mi się, że z §16 jasno wynika, że pojazd powinien własnością WORD wyraźnie czytamy: „.............powinien posiadać:
.....................

Wpadła mi w oko taka informacja
http://www.word.slupsk.pl/egzaminy/

- pojazdy wynajęte z ośrodka szkolenia kierowców w zakresie prawa jazdy:
1) kategorii D, D+E - autobus marki AUTOSAN,
2) kategorii T - ciągnik rolniczy marki ZETOR,
3) kategorii C1, D1, C1+E, D1+E - pojazd samochodowy lub zespół pojazdów.

Czyli jednak WORD może wynajmować samochody.
Jak WORD ma za mało samochodów to zamiast dokupować na trzy miesiące i to inną markę niech wypożyczy. I będzie po problemie.
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » wtorek 08 sierpnia 2006, 22:56

to jest praktyka wielu WORDów. ale czy można?
tego nie wiem, trzeba by było jakiegoś prawnika, czy posiadać to znaczy pożyczać?
jjaacc

Postprzez Włodek » niedziela 13 sierpnia 2006, 18:30

Kolego Laciak bardzo proszę o notkę na temat tych wynajętych samochodów.
Czy mają kamery. Jakiej są marki. I tak ogólnie co o tym sadzisz?
Spokojny instruktor,
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez gardziej » niedziela 13 sierpnia 2006, 22:02

jjaacc napisał(a):to jest praktyka wielu WORDów. ale czy można?
tego nie wiem, trzeba by było jakiegoś prawnika, czy posiadać to znaczy pożyczać?

najemca staje sie "posiadaczem" przedmiotu umowy najmu i jest to dosyc czesto spotykane, np. przy przetargach, gdzie SIWZ mowi, ze trzeba przedmiot posiadac, wtedy zalacza sie kopie umowy i problem z glowy...
gardziej

Postprzez laciak » poniedziałek 14 sierpnia 2006, 15:46

Wlodku na dzien dzisiejszy wiem tyle ze przetarg wygral OPEL. Sa juz nowe corsy w osrodku ale nie wiem na jakich zasadach zostaly wynajete. Oczywiscie maja kamery i sa przystosowane ale z informacji podanych na stronie www.prawojazdy.com.pl pojawil sie kolejny problem:) teraz juz brakuje egzaminatorow wiec i tak jest zle.

A co sadze o corsach? mysle ze gdyby przetarg wygrala jakas inna marka to bylby napewno jakis protest w Lodzi bo nikt nie kupowalby samochodu do autoszkoly jesli nie bylo by jakiegos zapewnienia ze te autka to na dluzej niz tylko kilka mieiecy (a takie byly zamiary). Jezeli chodzi o mnie to uwazam ze Corsa nie jest dobrym autkiem do nauki z powodu jej wysokiej awaryjnosci.Z fiatami nigdy nie bylo tyle problemow co z oplami teraz. Mysle ze byloby dobrze gdyby druga marka bylo punto grande ale o wyborze auta decydowalby kursant a nie jakies debilne losowanie.

p.s.
Przepraszam z brak polskich literek :?
pozdrawiam
laciak

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów