Czy jestem wariatem drogowym?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy jestem wariatem drogowym?

Postprzez chesiu » niedziela 02 lipca 2006, 09:02

Witam.
Wczoraj wkurzyl mnie na drodze jakis gosciu, zajezdzajac mi hamsko droge, na dodatek mial dziecko w srodku. Powydzieralem sie na maxa, pokazal mi oczywiscie palec wskazujacy, dajac swietny przyklad dziecku jak zachowac sie w takich sytuacjach.
Zirytowany wlazlem na strone www.stopwariatom.pl i hehe tam znalazlem psychotest, zeby sprawdzic czy moze ze mna cos nie tak jest :)
http://www.stopwariatom.pl/sondy/psychotesty/
Mi wyszlo ze nie jestem wariatem :)
chesiu

Postprzez Agawa » niedziela 02 lipca 2006, 10:07

Jeśli tylko powydzierałes sie na niego a nie próbowałes na siłę sie z nim ścigac i tak samo jak on zajeżdżać mu droge to moim zdaniem nie jesteś wariatem drogowym. Pomachac łapkami i pokrzyczec to nic strasznego :lol: Najwazniejsze to to aby nie dac się sprowokować do wariackiego zachowania.
Agawa

:)

Postprzez Polonez » niedziela 02 lipca 2006, 13:08

Mnie też ostatnio jeden Gość zirytował ... Stanął sobie z boku drogi (bezpośrednio przed przejściem) włączył awaryjki i spacerował woku auta ... :evil: Nie wiem jaki miał w tym cel , ale ja musiałem się zatrzymać przepuścić jadacych z przeciwka i go ominąć. Żeby pokazać mu swoje niezadowolenie ruszyłem z piskiem opon :? On coś tam rękami pomachał ... Tez mi potem głupio było ..... :? :oops:
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Dwupasmówki, autostrady

Postprzez Salansky » niedziela 02 lipca 2006, 15:09

Są sytuacje na drodze rózne, no najbardziej wkurza mnie jak jade prawym pasem, powtarzam, PRAWYM, załadowany jak mała ciężarówka. Pod górke. Silnik 1.2 gaz, ledwo na czwórce daje 80km/h a jakiś kretyn z tyłu dociąga do mnie, mruga długimi, trąbi, zmienia pas na lewy i spiernicza dalej. Nic tylko mu przeciwmgielne właczyć. Albo 3 pasy, lece środkowym, skręcam w prawo, musze puścić samochody, inny kretyn z tyłu to samo, mruga, gwałtownie zmienia pas na lewy, wyprzedza... Po co to... Jak ja jade lewym (lewym!) i ktoś sie nim przedemną wlecze, mając prawy wolny i nie wyprzedzając, po prostu dojeżdzam mu do tyłu i jade za nim. Jak nie zjedzie, to ja na prawy i wyprzedzam. Nie widze sensu w mruganiu/trąbieniu/ pokazywaniu miedzynarodowego znaku.

Ale głupota niektórych wyprowadza z równowagi.
12-13 XI 2005 - Teoria
16 XI 2005 - 27 I 2006 - Praktyka
30 I 2006 - Egzamin teoria+praktyka. Error.
10 III 2006 - Podejście drugie praktyka. Done.
20 III 2006 - Wyrobione.
23 III 2006 - Odebrane.
133 dni - 1218zł
Peugeot 107 + President HARRY II
Salansky

Postprzez chesiu » poniedziałek 03 lipca 2006, 18:31

Dziś sobie jechałem autobusem. Siedziałem koło szyby i zaobserwowałem kolejny przypadek wariatów.?
Autobus juz wyjeżdzał z zatoczki i wiecie jak to jest wszyscy kierowcy jak widzą ten manewr autobusu lub jego kierunkowskaz, to jak wariaci zaczynaja przyśpieszać. Niedość, że za przystankiem dalej jest przejście, to jeszcze autobus musi gwałtownie hamować, bo kolejny kierowca chce zdążyć przed nim... Autobusy powinny mieć pierwszeństwo! Bądźmy uprzejmi. Kto go ma wpuścić jak nie my!
ehh
chesiu

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 03 lipca 2006, 20:58

chesiu napisał(a):Autobusy powinny mieć pierwszeństwo! Bądźmy uprzejmi. Kto go ma wpuścić jak nie my!

Nie tylko powinny, ale i je mają. ;) Co prawda nie tak bezwzględne jak na skrzyżowaniu, bo jeżeli kierowca autobusu nie ma wolnej drogi, to nie ma prawa ruszyć, ale jest obowiązek ustąpienia autobusowi wyjeżdżającemu z zatoki na obszarze zabudowanym, o czym wielu (w tym ci, o których piszesz) zapomina.
scorpio44

psychotest na www.stopwariatom.pl chyba jest pomylony...?

Postprzez Kamykowa » czwartek 13 lipca 2006, 15:35

albo ja jestem naprawde wariat;)
czy przeklinanie na innych to kawałek wariata we mnie...?
chyab musze sobie przewartosciować moje pojęcia, bo wyszło mi że jestem wariatem...
heh...?
Kamykowa

Postprzez scorpio44 » piątek 14 lipca 2006, 00:19

Kamykowa napisał(a):albo ja jestem naprawde wariat;)
czy przeklinanie na innych to kawałek wariata we mnie...?

A owszem, jestem skłonny się zgodzić, że przeklinanie i wkurzanie się na innych uczestników ruchu to "kawałek wariata" - dobrze określone. :D I oczywiście nie twierdzę, że ów wariat i u mnie się od czasu do czasu nie uaktywnia. ;) Ale ogólnie to chodzi o to, że jeżeli kierowca nerwowo reaguje na błędy i zachowanie innych, to znaczy, że podczas prowadzenia pojazdu ponoszą go emocje, którego mogą na owo prowadzenie mieć bardzo zgubny wpływ. A zatem "kawałek" tego wariata zapewne w Tobie siedzi - nie zapominajmy, że ten "wariat drogowy", o którego tutaj chodzi, to w dużym stopniu metafora.
scorpio44

Postprzez Heniek » piątek 14 lipca 2006, 06:02

Hmm to ze mnie na drodze od pewnego czasu wychodzi kawał skur*****. Kiedyś jeździłem bardzo spokojnie, na nikogo nie gestykulowałem, nie krzyczałem. Ale od pewnego czasu już po prostu nie mogę wytrzymać jak widzę głupotę na drogach. No po prostu nie daję rady ....

Na szczęście jeszcze moje zdenerwowanie nie przenosi się na jakość prowadzenia. Również jeszcze nie zaczynam szaleć na drogach pod wpływem zdenerwowania.

Chyba sobie testa zrobię :-)
Heniek

Postprzez Salansky » piątek 14 lipca 2006, 10:37

Czasem też klne na innych, ale jak sie to zaczyna powtarzać, np. w czasie kilku minut widze pare samochodów robiących dosć dziwne rzeczy na jezdni, mówie "Dzień Debila na Drodze" (DDD) i już nic nie trzeba dodawać :P

Skrzyzowanie Marsa-Żołnierska (Warszawa) jade od Wawy, skręcam w Żołnierską. Babka z naprzeciwka skręca w lewo, Dojechała tak dalego, że ja stałem przed skrzyżowaniem (!) Nic mi z przeciwka nie jechało, ale ona mnie blokowała... DDD :P
12-13 XI 2005 - Teoria
16 XI 2005 - 27 I 2006 - Praktyka
30 I 2006 - Egzamin teoria+praktyka. Error.
10 III 2006 - Podejście drugie praktyka. Done.
20 III 2006 - Wyrobione.
23 III 2006 - Odebrane.
133 dni - 1218zł
Peugeot 107 + President HARRY II
Salansky

Postprzez Kamykowa » piątek 14 lipca 2006, 14:04

a ile Wam wyszło punktów?
ciekawa jestem, czy tez sie tak zdziwiliście jak ja;)
http://www.stopwariatom.pl/sondy/psycho ... gowym.html
Kamykowa

Postprzez Agawa » piątek 14 lipca 2006, 14:20

11 punktów

Gratulujemy! Jesteś uważnym i świadomym kierowcą. Jeździsz nie tylko ostrożnie ale i potrafisz przewidywać zachowania innych uczestników ruchu. Jesteś ogólnie cenionym typem kierowcy: kulturalny, dbający o bezpieczeństwo innych, stosujący się do przepisów. Nie jesteś nieomylny, bo i Tobie przydarzyło się już trochę stresujących sytuacji na drodze ale potrafisz z nich wyciągać mądre, konstruktywne wnioski. Twoje doświadczenie życiowe podpowiada Ci, co tak naprawdę jest ważne. Stać Cię na podejmowanie w życiu ryzykownych decyzji i działań ale nie dotyczy to sytuacji, w których mógłbyś narazić zdrowie lub życie swoje i swoich bliskich, a także zupełnie obcych, przypadkowych ludzi. Nie wstydzisz się jeździć bezpiecznie czyli w sposób mało popularny na polskich drogach, na których kierowcy są ogarnięci manią prędkości. Na ruch drogowy potrafisz spojrzeć zarówno z punktu widzenia kierowcy, jak i pieszego, uwzględniając w swoim stylu jazdy te dwa sposoby myślenia. Potrafisz również całkiem nieźle panować nad swoimi emocjami, unikając w ten sposób wielu niebezpiecznych sytuacji związanych z nadmierną agresją innych kierowców. Postawa godna pozazdroszczenia i polecenia!
Agawa

Postprzez She18 » piątek 14 lipca 2006, 14:31

Miałam ten sam opis tylko ze zdobyłam 9 punkcików. :)
Egzamin zdany:12.05.2006r.
Prawko odebrane:24.05.2006

Obrazek
She18

Postprzez scorpio44 » piątek 14 lipca 2006, 15:09

She18 napisał(a):Miałam ten sam opis tylko ze zdobyłam 9 punkcików. :)

No i właśnie te opisy nie są miarodajne. Bo pokazują się tylko w zależności od zdobytych punktów (pewnie są jakieś przedziały). A przecież jest istotne, a może najistotniejsze, w których pytaniach jakie punkty są zdobyte. A nie tylko ich liczba.
Przykładowo: w opisie (np. w tym cytowanym tutaj) może być wiele rzeczy niezgodnych z odpowiedziami na pytania w teście - w pytaniach na dany temat ktoś mógł zaznaczyć coś zupełnie innego, niż będzie na ten temat w opisie, bo gotowy sztywny opis jest przypisany pod określony sumaryczny przedział punktowy.
scorpio44

Postprzez Heniek » sobota 15 lipca 2006, 04:06

Kamykowa napisał(a):a ile Wam wyszło punktów?
ciekawa jestem, czy tez sie tak zdziwiliście jak ja;)
http://www.stopwariatom.pl/sondy/psycho ... gowym.html

Choć jestem młodym kierowcą, (prawo jazdy mam od około 5 lat) to wyszło mi 14 punktów.
Co prawda czasmi lubię poszaleć, jednak zawsze w pewnych granicach.

Niestety zdarzyło mi się, że Policja nie zrozumiała tego, że nie szaleję w miejscach do tego nie przeznaczonych - wlepili dosyć ciekawy mandat (300 zł) a do tego dołozyli gratis 8 punktów. :(

No cóż, kiedyś i mnie musiało to spotkać ....

Pozdrawiam wszystkich rozważnych wariatów drogowych
Heniek

Następna strona

Powrót do Luźna gadka