przez Polonez » niedziela 26 lutego 2006, 20:50
przez Vella » niedziela 26 lutego 2006, 21:06
przez grzrtk » niedziela 26 lutego 2006, 21:34
przez sinisis » niedziela 26 lutego 2006, 22:43
przez scorpio44 » niedziela 26 lutego 2006, 22:59
grzrtk napisał(a):moim zdaniem jeśli chodzi to o taryfe ulgową dla osób z listkiem podczas wykroczenia to dobry pomysł poniewarz wielu "swierzych" kierowców niezwiadomie popełnia jakieś wykroczenie np ze zdenerwowania. więc moim zdaniem nie warto od razu ładować mu mandatu :D ale uwarzam tesh ze taka taryfa ulgowa nie powinna dotyczyc przekraczania predkości bo trudno robić to nieświadomie :D
przez Mesee » niedziela 26 lutego 2006, 23:07
sinisis napisał(a): i do tego egzamin właśnie po 6 miesiącach od wydania prawa jazdy !
.
przez sinisis » niedziela 26 lutego 2006, 23:10
przez Vella » niedziela 26 lutego 2006, 23:23
scorpio44 napisał(a):grzrtk napisał(a):moim zdaniem jeśli chodzi to o taryfe ulgową dla osób z listkiem podczas wykroczenia to dobry pomysł poniewarz wielu "swierzych" kierowców niezwiadomie popełnia jakieś wykroczenie np ze zdenerwowania. więc moim zdaniem nie warto od razu ładować mu mandatu :D ale uwarzam tesh ze taka taryfa ulgowa nie powinna dotyczyc przekraczania predkości bo trudno robić to nieświadomie :D
Ale właśnie to jest dla mnie podstawowym znakiem zapytania - według jakich kryteriów będą dzielili wykroczenia na "większe" i "mniejsze", za które będzie tylko upomnienie?
przez Mara » niedziela 26 lutego 2006, 23:40
przez milena » poniedziałek 27 lutego 2006, 00:08
Polonez napisał(a):"Z przodu listek , z tyłu listek - w srodku głąb" (?). Dzisiaj w Faktach na TVN-ie padło takie stwierdzenie.
przez scorpio44 » poniedziałek 27 lutego 2006, 00:17
Vella napisał(a):nie sądzę, żeby chodziło o jakieś uregulowane prawnie wykroczenia, za które "zielonemu" mandat się nie nalezy. Po prostu policjanci trochę bardziej ulgowo potraktowaliby takiego delikwenta zamiast od razu występować z mandatem. Przecież teraz też nie zawsze każde zatrzymanie kończy się karą, czasem wystarczy tylko pouczenie.
Mama mi opowiadała jak to kiedyś było, zielony listek nigdy nie był całkowicie bezkarny, ale miał pewną taryfę ulgową. I o to chodzi.
przez ella » poniedziałek 27 lutego 2006, 11:22
sinisis napisał(a):.... i do tego egzamin właśnie po 6 miesiącach od wydania prawa jazdy !
Ta ostatnia opcja wobec natłoku zdających w ostatnim czasie jest niemożliwa. Jak dla mnie to wprowadzą to od 2007 roku albo w samej końcówce tego roku. Ma to być wprowadzone dla ludzi ,którzy właśnie zdali prawko niezależnie od wieku. Czyli np.ustawa wejdzie w życie od dajmy na to 1 października tego roku to kierowca ,który zda na prawo po tym terminie będzie musiał się zastosować do nowych przepisów.
przez Matylda » poniedziałek 27 lutego 2006, 12:18
przez bodek541 » poniedziałek 27 lutego 2006, 12:30
przez scorpio44 » poniedziałek 27 lutego 2006, 13:01
bodek541 napisał(a):Ja sam zastanawiałem sie nad założeniem listka,ale ja wiem czy to ma sens.Chyba tylko dla samego siebie bo dla takich kierowców jak w tym bmw to raczej nie ma znaczenie