Zielony Listek powraca? 2-letni okres próbny

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zielony Listek powraca? 2-letni okres próbny

Postprzez Polonez » niedziela 26 lutego 2006, 20:50

"Z przodu listek , z tyłu listek - w srodku głąb" (?). Dzisiaj w Faktach na TVN-ie padło takie stwierdzenie. Ponoć forma zielonego listka wymyślonego w latach 70'tych ma powrócić - i to nie w formie "widzimisię" kierowcy lecz w formie przepisu :!: Ma również być klika warunków dla świeżo upieczonego kierowcy m.in. : prędkość tylko i wyłącznie do 80km/h ( ciekawe jak to udowodnią ) . Pojawia się znowu problem naklejenia listka kiedy auto jest np. tylko pożyczone - napewno zjawi się jakiś " Pomysłowy Dobromir " który ten problem rozwiąże i jeszcze na tym zarobi. Są również i plusy tej całej imprezy : Policjant który złapie delikwenta z tym zielonym za drobne przewinienia nie bedzie karał go mandatem tylko udzieli mu upomnienia.

Nie pamiętam dokładnie szczegółow jeśli ktoś ma dokładniejsze info na ten temat prosze o uzupełnienie mojej wypowiedzi :)
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez Vella » niedziela 26 lutego 2006, 21:06

Właśnie sobie weszłam na forum w nadziei, że ktoś o tym napisze. Odwróciłam się do telewizora dopiero w chwili gdy podawali to ograniczenie predkosci do 80 km/h.

Na jakich zasadach to ma być? Wszyscy świezo upieczeni kierowcy? Tylko młodzi? Co mówili wcześniej?

Aha, a z tymi ulgami to nie tak. Wyraźnie powiedzieli, ze dobrze by było gdyby było u nas tak jak za granicą - że za drobne wykroczenie policjant tylko "zielonego" upomni, bez mandatu. Dobrze by było, ale nic nie wskazuje by tak miało być.

A co do listków - żelowych naklejek wielokrotnego uzytku to już pisałam, mam parę zrobionych własnoręcznie, mogę przesłac gratis jeśli ktoś chce. Na razie chętnych nie było.

edit:
a listki by Vella wyglądają mniej więcej tak:
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela 26 lutego 2006, 22:14 przez Vella, łącznie zmieniany 1 raz
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez grzrtk » niedziela 26 lutego 2006, 21:34

moim zdaniem jeśli chodzi to o taryfe ulgową dla osób z listkiem podczas wykroczenia to dobry pomysł poniewarz wielu "swierzych" kierowców niezwiadomie popełnia jakieś wykroczenie np ze zdenerwowania. więc moim zdaniem nie warto od razu ładować mu mandatu :D ale uwarzam tesh ze taka taryfa ulgowa nie powinna dotyczyc przekraczania predkości bo trudno robić to nieświadomie :D
grzrtk

Postprzez sinisis » niedziela 26 lutego 2006, 22:43

Też oglądałem TVN ,są to dopiero przymiarki do wprowadzenia całej ustawy - listki z przodu i z tyłu ,ograniczenie 80 km/h ( :lol: ) ,zakaz podejmowania pracy zawodowej jako kierowca (6 miesięcy) i do tego egzamin właśnie po 6 miesiącach od wydania prawa jazdy !
Ta ostatnia opcja wobec natłoku zdających w ostatnim czasie jest niemożliwa. Jak dla mnie to wprowadzą to od 2007 roku albo w samej końcówce tego roku. Ma to być wprowadzone dla ludzi ,którzy właśnie zdali prawko niezależnie od wieku. Czyli np.ustawa wejdzie w życie od dajmy na to 1 października tego roku to kierowca ,który zda na prawo po tym terminie będzie musiał się zastosować do nowych przepisów.
sinisis

Postprzez scorpio44 » niedziela 26 lutego 2006, 22:59

grzrtk napisał(a):moim zdaniem jeśli chodzi to o taryfe ulgową dla osób z listkiem podczas wykroczenia to dobry pomysł poniewarz wielu "swierzych" kierowców niezwiadomie popełnia jakieś wykroczenie np ze zdenerwowania. więc moim zdaniem nie warto od razu ładować mu mandatu :D ale uwarzam tesh ze taka taryfa ulgowa nie powinna dotyczyc przekraczania predkości bo trudno robić to nieświadomie :D

Ale właśnie to jest dla mnie podstawowym znakiem zapytania - według jakich kryteriów będą dzielili wykroczenia na "większe" i "mniejsze", za które będzie tylko upomnienie?
scorpio44

Postprzez Mesee » niedziela 26 lutego 2006, 23:07

sinisis napisał(a): i do tego egzamin właśnie po 6 miesiącach od wydania prawa jazdy !
.

Jak dla mnie to troszkę dziwny przepis..... JEśli w ogóle go dobrze zrozumiałam :roll:
Rozumiem, ze chodzi o bezpieczeństwo i niby jak ktoś umie jeżdzić to zawsze zda .
Ale zawsze też uważałam- że zdanie egzaminu to subiektywna ocena egzminatora. Można umieć "nieźle" jeżdzić, a i tak nie zdać.
Czyli -jeżeli ktoś nie zda po tych 6 miesiącach egzaminu- oznacza to, że nie nadaje się na kierowcę- mimo, że nie spowodował przez te poł roku wypadku?
Przecież tak to będzie można w kółko zdawać i oblewać......a przy tym "nabijać" Pordom, Wordom, Mordom pieniądze..... :hmm:
kat.B- od 30.01.2006

:-D :-D :-D
Mesee

Postprzez sinisis » niedziela 26 lutego 2006, 23:10

Cieszą się instruktorzy ,znów będa mieć popyt na kursantów. Wcześniej było ,, żeby zdążyć przed 10 Stycznia i zdawać na starych zasadach" teraz będzie - ,,spiesz się żeby zdążyć przed którymś tam i nie zdawaj egzaminu kontrolnego po 6 miesiącach".
sinisis

Postprzez Vella » niedziela 26 lutego 2006, 23:23

scorpio44 napisał(a):
grzrtk napisał(a):moim zdaniem jeśli chodzi to o taryfe ulgową dla osób z listkiem podczas wykroczenia to dobry pomysł poniewarz wielu "swierzych" kierowców niezwiadomie popełnia jakieś wykroczenie np ze zdenerwowania. więc moim zdaniem nie warto od razu ładować mu mandatu :D ale uwarzam tesh ze taka taryfa ulgowa nie powinna dotyczyc przekraczania predkości bo trudno robić to nieświadomie :D

Ale właśnie to jest dla mnie podstawowym znakiem zapytania - według jakich kryteriów będą dzielili wykroczenia na "większe" i "mniejsze", za które będzie tylko upomnienie?

Po pierwsze nie ma takiego planu, to były tylko pobozne życzenia wyrażone przez dziennikarzy. Stwierdzili, ze młodzi kierowcy obecnie rzadko decydują sie na taką naklejkę i pewnie byłoby więcej chętnych gdyby to oznaczenie dawałoby (jak za granicą) jakieś ułatwienia, prawa a nie tylko obowiązki.
Po drugie nie sądzę, żeby chodziło o jakieś uregulowane prawnie wykroczenia, za które "zielonemu" mandat się nie nalezy. Po prostu policjanci trochę bardziej ulgowo potraktowaliby takiego delikwenta zamiast od razu występować z mandatem. Przecież teraz też nie zawsze każde zatrzymanie kończy się karą, czasem wystarczy tylko pouczenie.

Mama mi opowiadała jak to kiedyś było, zielony listek nigdy nie był całkowicie bezkarny, ale miał pewną taryfę ulgową. I o to chodzi.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez Mara » niedziela 26 lutego 2006, 23:40

Może i ten listek jest potrzebny w ramach ostrzegania innych kierowców ale powinno to dotyczyc wszystkich którzy uważają że jeżdżą słabo i mają ochotę sobie coś takiego przykleic a nie świeżo upieczonych, bo ilu jest takich co mają prawko od lat a jeżdżą bardzo kiepsko.

A policja i tak sobie może zobaczyc od kiedy ktoś ma prawko.
Mara

Re: świetność Zielonego Listka powraca ??

Postprzez milena » poniedziałek 27 lutego 2006, 00:08

Polonez napisał(a):"Z przodu listek , z tyłu listek - w srodku głąb" (?). Dzisiaj w Faktach na TVN-ie padło takie stwierdzenie.

Widzialam ten material. Listek, z jednej strony fajna sprawa, ale z drugiej...
Mój brat powiedział, ze taki mi zasponsoruje, ale pozniej doszedl do wniosku, ze to za duzy obciach, bo jeszcze jego ktos przez przypadek otrąbi...

Vella, Twoje listki, są bardzo ładne.
Feci, quod potui, faciant meliora potentes.
milena

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 27 lutego 2006, 00:17

Vella napisał(a):nie sądzę, żeby chodziło o jakieś uregulowane prawnie wykroczenia, za które "zielonemu" mandat się nie nalezy. Po prostu policjanci trochę bardziej ulgowo potraktowaliby takiego delikwenta zamiast od razu występować z mandatem. Przecież teraz też nie zawsze każde zatrzymanie kończy się karą, czasem wystarczy tylko pouczenie.
Mama mi opowiadała jak to kiedyś było, zielony listek nigdy nie był całkowicie bezkarny, ale miał pewną taryfę ulgową. I o to chodzi.

No dobrze, załóżmy że policjanci dostaliby prawne zalecenie stosowania taryfy ulgowej wobec takiego kierowcy. No i co? No i właśnie nic. :D Bo wszystko dalej zależy od widzimisię policjanta. Żeby miało to ręce i nogi, musiałoby jakoś zostać sprecyzowane, w wypadku jakiego typu wykroczeń stosować tego typu ulgi itd. Sama mówisz, że i dzisiaj nie każde zatrzymanie kończy się karą i jak trafisz na fajnego policjanta, to dostaniesz pouczenie. No i właśnie bez żadnego sprecyzowania, na czym ma polegać taryfa ulgowa dla zielonych, sprawa niczym by się od ww. nie różniła.
PS: Ja wiem, że to tylko gdybanie, bo na razie nie ma niczego takiego w planach. Ale zostało o tym wspomniane, więc zacząłem się zastanawiać, co by było gdyby. ;) :D
scorpio44

Postprzez ella » poniedziałek 27 lutego 2006, 11:22

sinisis napisał(a):.... i do tego egzamin właśnie po 6 miesiącach od wydania prawa jazdy !
Ta ostatnia opcja wobec natłoku zdających w ostatnim czasie jest niemożliwa. Jak dla mnie to wprowadzą to od 2007 roku albo w samej końcówce tego roku. Ma to być wprowadzone dla ludzi ,którzy właśnie zdali prawko niezależnie od wieku. Czyli np.ustawa wejdzie w życie od dajmy na to 1 października tego roku to kierowca ,który zda na prawo po tym terminie będzie musiał się zastosować do nowych przepisów.

Egzamin po 6 miesiącach jest tylko dla tych którzy w przeciągu 6 miesięcy trzykrotnie zostaną ukarani mandatem a nie dla wszystkich.
ella
Moderator

Postprzez Matylda » poniedziałek 27 lutego 2006, 12:18

Ja od dznia wydania prawka jeżdżę z naklejonym "zilonym listkiem" z tyłu :) I wiecie co? Wcale się go nie wstydzę!
Prawdą jest, że ten listek nie zwalnia mnie z myslenia na drodze i nigdy jeszcze nikt mnie nie strąbił. Wyjątkiem była sytuacja, gdy jakiś małolat w tuningowanym, starym BMW ze szrotu, wyprzedzał mnie prawą stroną, walił po klaksonie, a za 200 m stał na światłach. Śmiać mi się chce z takich buraczków, nie wiem właściwie co chciał pokazać?
Określenie "z przodu listek, z tyłu listek, a w środku głąb" jest durne :!: Głąb to raczej był w tym złomiastym BMW :!:
Liska zdejmę z szyby, jak poczuję, ze jest mi już niekonieczny :wink:
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Postprzez bodek541 » poniedziałek 27 lutego 2006, 12:30

Ja sam zastanawiałem sie nad założeniem listka,ale ja wiem czy to ma sens.Chyba tylko dla samego siebie bo dla takich kierowców jak w tym bmw to raczej nie ma znaczenie i dla taryfiarzy
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 27 lutego 2006, 13:01

bodek541 napisał(a):Ja sam zastanawiałem sie nad założeniem listka,ale ja wiem czy to ma sens.Chyba tylko dla samego siebie bo dla takich kierowców jak w tym bmw to raczej nie ma znaczenie

Dla takich jak ten w BMW to ten listek ma właśnie znaczenie, tyle że odwrotne od zamierzonego. ;) :D Co potwierdza historia Matyldy.
scorpio44

Następna strona

Powrót do Luźna gadka