Drogi po zimie a raczej......

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Drogi po zimie a raczej......

Postprzez AgaM. » środa 22 lutego 2006, 22:21

........ to co z nich zostanie/zostało........ :?

Nie wiem, jak jest w Waszych okolicach, ale w moim miasteczku i na drogach w tym rejonie, stan nawierzchni dróg jest po prostu OPŁAKANY :roll:

Tylko odcinek remontowany w tamtym roku wygląda jak na razie "w miarę", reszta jest dziurawa jak ser szwajcarski :evil:
Na pewnym odcinku drogi z Andrychowa do Kęt trzeba zwolnić do 20 km/h, bo inaczej się nie da....... COŚ STRASZNEGO :evil: a to przecież jeszcze nie koniec zimy :? teraz w dodatku dziury są nieco ukryte-wypełnione wodą z topniejącego śniegu. :?
co Nas spotka za zakrętem....????
AgaM.

Postprzez scorpio44 » środa 22 lutego 2006, 22:51

Ulice Elbląga również w dużym stopniu wyglądają jak szwajcarski ser, ale jakby tego było mało - wiele z nich wygląda tak niezmienie (lato czy zima) od paru lat. ;) :D A miasto potrafi się tłumaczyć, że nie ma sensu łatać dziur, bo jest planowane robienie nowej nawierzchni na danej ulicy (jest planowane = będzie wykonane nie wcześniej niż za kilka lat, i oni doskonale o tym wiedzą).
scorpio44

Postprzez Sławek_18 » środa 22 lutego 2006, 23:05

Y drogi? yyyyy......... A to te czarne cosik po ktorych staramy sie poruszac. Przynajmniej zasnac nie mozna bo caly czas łubudu łubudu albo slalom gigant. My nie mamy drog, mamy polne drogi. NO DObra 1 % naszych drog spelnia wymogi unijne. Mamy sie z czego cieszyc.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Mara » środa 22 lutego 2006, 23:55

Ja zaliczam conajmniej dwie dziennie.

Nawet w stolycy rosną jak grzyby po deszczu.
Mara

Postprzez Silent » czwartek 23 lutego 2006, 00:08

Ostatnio rozmawiałem z jednym znajomym co pracuje przy budowie dróg i stwierdził że:
1) asfalt u nas kładziony jest zwykle w złych warunkach pogodowych, niewłaściwych dla prawidłowego zastygania używanej u nas mieszanki asfaltowej, przez co taki asfalt potem nawet przy niewielkich ale szybkich różnicach temperatur ma tendencje do pękania, a gdy zimą do tych szczelin i pęknięć dostaje się woda, po zamarznięciu rozsadza je przez co tworzą się dziury
2) mieszanka asfaltowa wykorzystywana na ogół w Polsce jest w ogóle nie przystosowana do naszych warunków klimatycznych, stawia się na ilość nie na jakość
3) w Polsce w wielu zarządach dróg panują fatalne układy - drogowcy odwalają robote tak by na 100% mieć co robić w tym samym miejscu za rok czasu
4) dziury często łatane są w trakcie deszczu, powierzchnia na którą wylewany jest asfalt nie jest osuszona, w wyniku czego takie łatki po kilku tygodniach po prostu odpadają jak plomba z zęba założona w niewłaściwy sposób...

Należy pamiętać że od uszkodzonych przez dziury samochodów można od zarządu dróg wyciągać odszkodowania. Ja w Olsztynie zauważyłem że jak ktoś kto uszkodzi swoje auto na jakiejś ulicy, wygra odszkodowanie, to zarząd dróg w końcu tą ulicę porządnie łata, tak że droga jest ok na całe lata... ;)
Obrazek
Silent

Postprzez laciak » czwartek 23 lutego 2006, 01:13

Wyciąganie takiego odszkodowania trwa wieki. Owszem jest taka opcja ale porównać ją można np z odwołaniem się od wyniku egzaminu :? - też jest taka opcja :lol:

W Łodzi masakra, to nie są dziury w asfalcie !!!! to jest asfalt między dziurami tak to o wiele bardziej realistycznie brzmi.
laciak

Postprzez dianda » czwartek 23 lutego 2006, 01:54

ostatnio przejeżdzałam po ziemie przez tory kolejowe... Dziyura na dziurze. Modliłam się by nic z przeciwka nie jechało... bom jak po pijaku prowadziła ;)
:arrow: Kat. B: 29.11.2005
>>>Zdane za pierwszym podejściem<<<
Obrazek
dianda

Postprzez Agawa » czwartek 23 lutego 2006, 09:03

W Krakowie jest masakra.Slalom gigant a łataczy jakos nie widać.Na ulicy koło mnie jest tyle dziur że poprostu strach tamtedy jechać.A ja stoi woda to jedziemy na około główna drogą(która niewiele sie rózni od tej pobocznej, tylko tyle że ma kanalizacje i woda nie stoi :shock: )
Agawa

Postprzez scorpio44 » czwartek 23 lutego 2006, 11:25

Sławek_18 napisał(a):My nie mamy drog, mamy polne drogi. NO DObra 1 % naszych drog spelnia wymogi unijne. Mamy sie z czego cieszyc.

Dyżurny satyryk kraju Tadeusz Drozda już parę ładnych lat temu ten problem dobrze ujął. Powiedział, że w Polsce główne drogi od polnych różnią się tylko jednym - kolorem na mapie. ;) :D

A co odszkodowania za uszkodzenie samochodu, to nie tylko latami może się to ciągnąć, ale też nie jest pewne, że zostanie to uznane. Często uznają, że winny jest kierowca, bo nie dostosował prędkości do warunków. Nawet parę dni o tym w TV słyszałem.
scorpio44

Postprzez Matylda » czwartek 23 lutego 2006, 11:51

W Tarnowie nie ma dróg tylko dukty :lol:
Mimo szczerych chęci jazdy prawymi pasami jest to niemożliwe, wyrwy w asfalcie takiej wielkosci, ze mozna w nich przechowywać odpady radioaktywne! A służby drogowe zalepiają je ubijając jakąś mieszankę łopatami. Oczywiscie wypełniają dziury w których jest woda z topniejącego śniegu. Nie wspomnę o koleinach po ktorych jeździ się jak po szynach :>
Ciekawe na co idą pieniądze z podatku, który płacimy w paliwie myslę, ze napewno nie na drogi.
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Postprzez brzewa » czwartek 23 lutego 2006, 13:26

Drogi wyglądają tragicznie a takich oznakowań zapewne przybędzie:
Obrazek
Obrazek
Prawko zdane za I razem: 26.09.2005r.
brzewa

Postprzez scorpio44 » czwartek 23 lutego 2006, 13:46

O właśnie, 'a propos stawiania tego typu znaków - zapomniałem dodać jeszcze o tym, że częstą praktyką zamiast łatania dziur jest stawianie na wszystkich dziurawych ulicach znaku A-11 (nierówna droga). I w takiej sytuacji bez wątpienia każde uszkodzenie pojazdu będzie uznane za niedostosowanie prędkości do warunków i na odszkodowanie nie ma co liczyć.
scorpio44

znaki...

Postprzez AgaM. » czwartek 23 lutego 2006, 18:53

tym razem z tymi znakami, to chyba sobie nie poradzą...musieliby prawie wszędzie je postawić :lol: :roll:
co Nas spotka za zakrętem....????
AgaM.

Postprzez Małgonia11 » czwartek 23 lutego 2006, 18:58

Taki znak stoi również w Olsztynie ;) W jednym miejscu nawet po niedużych opadach powstaje gigantyczna kałuża.

A tak odnośnie tematu to drogi w Olsztynie po zimie wyglądają tragicznie. Dziura na dziurze. A za naprawy brali się jesienią i na początku zimy ;]
28.06.2006 - zdane !
Mój pierwszy samochód - Ford Fiesta
Małgonia11

Postprzez ella » czwartek 23 lutego 2006, 23:02

W Łodzi pracownicy Zarządu Dróg i Transportu postawili trzynaście nowych znaków, ograniczających prędkość do 40 km/h oraz informujących o nierównościach na jezdni,
Niedługo znaki wyrosną jak grzyby po deszczu :D
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Luźna gadka