Bykom stop

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Bykom stop

Postprzez Silent » czwartek 02 lutego 2006, 20:00

scorpio44 napisał(a):W ramach akcji bykom stop - FORÓW, a nie for. Jeden z najbardziej rozpowszechnionych w internecie błędów.
Nie ma for, ani też FORÓW... wyraz forum się nie odmienia, i mówimy:
- jedno forum dyskusyjne
- kilka forum dyskusyjnych
Słowo forum pochodzi z jezyka łacińskiego. Jak większość rzeczowników obcego pochodzenia które przyjęły się w formie niezmiennej są rodzaju nijakiego.

Ten wątek został wyciągnięty z innego wątku i autor pierwszego posta nie jest założycielem tego wątku.
Ten dopisek powinien zastosować moderator ale jak widać nie zna swojej netykiety i musiałem zrobić to sam.

Edytowany przez moderatora:Ten wątek został wyciągnięty z innego wątku ponieważ autor tego posta nie zna regulaminu i odbiegł od tematu głównego "Dlaczego to forum jest najlepsze-ankieta i uzasadnienie"
Ostatnio zmieniony piątek 03 lutego 2006, 11:35 przez Silent, łącznie zmieniany 2 razy
Obrazek
Silent

Postprzez Vella » czwartek 02 lutego 2006, 20:02

scorpio44 napisał(a):
W ramach akcji bykom stop - FORÓW, a nie for. Jeden z najbardziej rozpowszechnionych w internecie błędów.
W ramach akcji bykom stop - Internecie, a nie internecie.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez Vella » czwartek 02 lutego 2006, 20:10

Silent napisał(a):
scorpio44 napisał(a):W ramach akcji bykom stop - FORÓW, a nie for. Jeden z najbardziej rozpowszechnionych w internecie błędów.
Nie ma for, ani też FORÓW... wyraz forum się nie odmienia, i mówimy:
- jedno forum dyskusyjne
- kilka forum dyskusyjnych

Słowo forum, tak jak i akwarium pochodzi z jezyka łacińskiego. Jak większość rzeczowników obcego pochodzenia które przyjęły się w formie niezmiennej są [url:http://sjp.pwn.pl/odmiany.php?id=39]rodzaju nijakiego VI.[/url]
Słownik internetowy PWN jest na stronie http://sjp.pwn.pl
Przy haśle "forum" stoi jak byk "blm" co oznacza: "bez liczby mnogiej'.

Odmiana rodzaju nijakiego grupy VI:
lp.
M. -um
D. -um
C. -um
B. jak M
N. -um
Ms. -um
W. jak M.

lm.
M. -a
D. -ów
C. -om
B. jak M
N. -ami
Ms. -ach
W. -a

Nowy Słownik Jezyka Polskiego PWN nie zaznacza braku liczby mnogiej słowa "forum".
Chociaż przyznam szczerze, że tez była pewna, że wyraz ten się nie odmienia.
Co nie przeszkadzało mi jednak używac w języku potocznym formy wygodniejszej, tak bardzo rozpowszechnionej.
Vella

Postprzez Silent » czwartek 02 lutego 2006, 20:14

Chyba udamy się do profesora Miodka po roztrzygnięcie sporu.
W polskim żargonie mówimy,że dajemy komuś fory (jakoby względy - pierszeństwo) (ten to ma fory) i w tym wypadku możemy też powiedzieć , że nie ma forów.
te - fory
tych - forów
Natomiast słowo forum ma zupełnie inne znaczenie i gdybyśmy już koniecznie się uparli , żeby je odmieniać to
raczej brzmiało by to tak :
te - forum
tych - forumów (kogo, czego nie ma).
jednak z uporem maniaka twierdzę, że słowo forum w języku polskim się nie odmienia ;)

Zresztą w ogóle najbardziej naturalnie brzmi dla mnie słowo forum zarówno w liczbie mnogiej jak i pojedynczej. Forów czy forumów brzmi dla mnie jak gdyby po polskawemu a nie po polsku.
Obrazek
Silent

Postprzez Vella » czwartek 02 lutego 2006, 20:36

Silent napisał(a):Chyba udamy się do profesora Miodka po roztrzygnięcie sporu.
W polskim żargonie mówimy,że dajemy komuś fory (jakoby względy - pierszeństwo) (ten to ma fory) i w tym wypadku możemy też powiedzieć , że nie ma forów.
te - fory
tych - forów
Natomiast słowo forum ma zupełnie inne znaczenie i gdybyśmy już koniecznie się uparli , żeby je odmieniać to
raczej brzmiało by to tak :
te - forum
tych - forumów (kogo, czego nie ma).
jednak z uporem maniaka twierdzę, że słowo forum w języku polskim się nie odmienia ;)

Zresztą w ogóle najbardziej naturalnie brzmi dla mnie słowo forum zarówno w liczbie mnogiej jak i pojedynczej. Forów czy forumów brzmi dla mnie jak gdyby po polskawemu a nie po polsku.

Fory a forum to duza różnica. Zupełnie inne słowa.

BTW. Fory "dla odmiany" nie posiada liczby pojedynczej.

A z tym "po polskawemu" to się zgadzam. Czy fora czy forumy też brzmi to dla mnie tak nie do końca po polsku. Chociaż "forów" łatwiej mi zaakceptować. Może to kwestia przyzwyczajenia.
Pewności co do poprawności tej formy nie mam.
Wcześniej czy później Komisja ds Języka Polskiego się na ten temat wypowie (o ile już tego nie zrobiła) i jakoś tę kwestię ureguluje.

A tak przy okazji, mamy też wyrażenie fora ze dwora
Bez podtekstów ;)
Vella

Postprzez ymonm » czwartek 02 lutego 2006, 21:34

Vella napisał(a):
scorpio44 napisał(a):
W ramach akcji bykom stop - FORÓW, a nie for. Jeden z najbardziej rozpowszechnionych w internecie błędów.
W ramach akcji bykom stop - Internecie, a nie internecie.

Mnie sie wydaje, ze "w internecie". Niby dlaczego z duzej litery? Kiedys w wypracowaniu wlasnie napisalem Internet z duzej "I" i polonista zmienil na mala literke.
#1 plac - miasto -
#2 Plac + miasto -
#3 3.01.'06. Plac + Miasto + ZDANE!
17 stycznia - prawko odebrane
---
Z każdym kilometrem nabywam doświadczenia...
ymonm

Postprzez tikas » czwartek 02 lutego 2006, 21:39

Internet pisze się wielką literą. Twój polonista widocznie musiał o tym nie wiedzieć :? :roll:
Bochnia
tikas

Postprzez Silent » czwartek 02 lutego 2006, 21:40

Internet tak samo jak i wyraz 'zamek' ma dwa podstawowe znaczenia:
- Internet, jako nazwa globalnej sieci komputerowej, jest pisany z dużej litery
- internet jako nazwa medium, nośnika informacji, jest pisany z małej litery.
Obrazek
Silent

Postprzez Vella » czwartek 02 lutego 2006, 21:59

Skoro juz zeszliśmy na te tematy, to:
"Piszemy coś dużą (wielką) literą albo od dużej (wielkiej) litery. Pospolite w mowie potocznej sformułowanie z dużej (wielkiej) litery nie jest godne polecenia w języku starannym."
/ Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski - Poradnia Językowa PWN /
Vella

Postprzez scorpio44 » czwartek 02 lutego 2006, 23:49

Nie chcę się ani chwalić, ani żeby było, że Scorpio zawsze musi mieć rację. Ale tak się składa, że gramatyka języka polskiego od wielu lat jest moim konikiem, bo zawsze lubiłem być poprawny, :D i nie mogę potulnie przyjąć niesłusznej krytyki co do "forów", kiedy wiem, że mam rację. :D

Przejdę do szczegółowych wyjaśnień:
Jeżeli chodzi o wyrazy przejęte z łaciny zakończone na -um, to jedynie album i kostium są rodzaju męskiego i ich odmiana nie budzi wątpliwości.
Natomiast ogromna liczba pozostałych jest rodzaju nijakiego. I jak tutaj postępujemy z odmianą? Otóż tak, że wyrazy te są nieodmienne w liczbie pojedynczej, natomiast w liczbie mnogiej bezwględnie należy je odmieniać!
Przykłady: muzeum i liceum. Używacie tych wyrazów na co dzień i nie macie raczej wątpliwości co do odmiany, prawda? ;) W l.p. zawsze nieodmienne, w l.m. muzeów, liceów itd.
To samo dotyczy wyrazu FORUM. Kiedy w starszych słownikach znajdowała się informacja, że wyraz ten nie ma liczby mnogiej, to przede wszystkim dlatego, że nie istniały jeszcze fora internetowe. ;) A to jest właściwie jedyne znaczenie tego słowa, kiedy używa się liczby mnogiej. Proponuję zajrzeć do Nowego Słownika Poprawnej Polszczyzny (bo to one są od ustalania poprawności, a nie słowniki języka polskiego) na stronę 227. Jest tam wyraźnie zaznaczone, że słowo to ma liczbę mnogą, a formą dopełniacza jest wyłącznie "forów".

Słowo "fory" faktycznie znaczy co innego, ale dopełniacz brzmi również "forów", a więc słowo "for" w języku polskim nie istnieje. ;)
________

Co do internetu/Internetu jest tak, jak napisał Silent, przy czym te dwa znaczenia często się na siebie nakładają i w zasadzie w ogólnym użyciu za równoprawną pisownię można uznać tę DUŻĄ i tę MAŁĄ literą (nie z dużej, i nie z małej ;) ) :D

Mam nadzieję, że prof. Miodek nie będzie Wam potrzebny. Pozdrawiam. :D
scorpio44

Postprzez Gość » piątek 03 lutego 2006, 00:09

scorpio44 napisał(a):Co do internetu/Internetu jest tak, jak napisał Silent, przy czym te dwa znaczenia często się na siebie nakładają i w zasadzie w ogólnym użyciu za równoprawną pisownię można uznać tę DUŻĄ i tę MAŁĄ literą (nie z dużej, i nie z małej ;) ) :D

Mnie się wydawało, że Internet to nazwa własna i dlatego też piszemy z dużej litery.
Ileż nowych rzeczy człowiek się codziennie uczy :wink:
Gość

Postprzez Małgonia11 » piątek 03 lutego 2006, 00:21

scorpio44 napisał(a):Proponuję zajrzeć do Nowego Słownika Poprawnej Polszczyzny (bo to one są od ustalania poprawności, a nie słowniki języka polskiego) na stronę 227. Jest tam wyraźnie zaznaczone, że słowo to ma liczbę mnogą, a formą dopełniacza jest wyłącznie "forów".

Gdy zobaczyłam, że toczy się taki "ciekawy" spór od razu poszłam sprawdzić w tym właśnie słowniku i chciałam przeprowadzić tu wywód na temat pisowni tego słowa.
scorpio44 napisał(a): Ale tak się składa, że gramatyka języka polskiego od wielu lat jest moim konikiem, bo zawsze lubiłem być poprawny,

Tak się składa, że ja od pewnego czasu również zaczęłam być bardzo poprawna (przynajmniej staram się), zarówno w kwestii ortografii, gramatyki i interpunkcji. Co jakiś czas dostaję nawet od znajomych jakieś teksty do poprawienia :wink:
28.06.2006 - zdane !
Mój pierwszy samochód - Ford Fiesta
Małgonia11

Postprzez to ja » piątek 03 lutego 2006, 01:14

Jeśli chodzi gramatykę języka polskiego to Scorpio zawsze ma rację :) Nie ma co się kłócić - nie dla "świętego" spokoju, ale dlatego, że jest naprawdę dobry w "te" klocki :)
Pozdrowienia dla Scorpia :)
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez scorpio44 » piątek 03 lutego 2006, 10:11

to ja napisał(a):Jeśli chodzi gramatykę języka polskiego to Scorpio zawsze ma rację :) Nie ma co się kłócić - nie dla "świętego" spokoju, ale dlatego, że jest naprawdę dobry w "te" klocki :)
Pozdrowienia dla Scorpia :)

Jak Pablo po długim okresie niepisania na forum przyszedł napisać słowa poparcia dla mnie, to był posądzony, że ja go wezwałem "na ratunek". Żeby teraz z Asią nie było tak samo. :D :D :D :D :D :D
scorpio44

Postprzez Gość » piątek 03 lutego 2006, 10:23

To ja mam pytanko ;)
Czy istnieje słowo "patrzała" ??
Gość

Następna strona

Powrót do Luźna gadka