przez scorpio44 » czwartek 02 lutego 2006, 23:49
Nie chcę się ani chwalić, ani żeby było, że Scorpio zawsze musi mieć rację. Ale tak się składa, że gramatyka języka polskiego od wielu lat jest moim konikiem, bo zawsze lubiłem być poprawny, :D i nie mogę potulnie przyjąć niesłusznej krytyki co do "forów", kiedy wiem, że mam rację. :D
Przejdę do szczegółowych wyjaśnień:
Jeżeli chodzi o wyrazy przejęte z łaciny zakończone na -um, to jedynie album i kostium są rodzaju męskiego i ich odmiana nie budzi wątpliwości.
Natomiast ogromna liczba pozostałych jest rodzaju nijakiego. I jak tutaj postępujemy z odmianą? Otóż tak, że wyrazy te są nieodmienne w liczbie pojedynczej, natomiast w liczbie mnogiej bezwględnie należy je odmieniać!
Przykłady: muzeum i liceum. Używacie tych wyrazów na co dzień i nie macie raczej wątpliwości co do odmiany, prawda? ;) W l.p. zawsze nieodmienne, w l.m. muzeów, liceów itd.
To samo dotyczy wyrazu FORUM. Kiedy w starszych słownikach znajdowała się informacja, że wyraz ten nie ma liczby mnogiej, to przede wszystkim dlatego, że nie istniały jeszcze fora internetowe. ;) A to jest właściwie jedyne znaczenie tego słowa, kiedy używa się liczby mnogiej. Proponuję zajrzeć do Nowego Słownika Poprawnej Polszczyzny (bo to one są od ustalania poprawności, a nie słowniki języka polskiego) na stronę 227. Jest tam wyraźnie zaznaczone, że słowo to ma liczbę mnogą, a formą dopełniacza jest wyłącznie "forów".
Słowo "fory" faktycznie znaczy co innego, ale dopełniacz brzmi również "forów", a więc słowo "for" w języku polskim nie istnieje. ;)
________
Co do internetu/Internetu jest tak, jak napisał Silent, przy czym te dwa znaczenia często się na siebie nakładają i w zasadzie w ogólnym użyciu za równoprawną pisownię można uznać tę DUŻĄ i tę MAŁĄ literą (nie z dużej, i nie z małej ;) ) :D
Mam nadzieję, że prof. Miodek nie będzie Wam potrzebny. Pozdrawiam. :D