Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » niedziela 26 kwietnia 2026, 21:29

Blacksmith napisał(a):...Tekst z oddawaniem wypłaty zupełnie nie trafiony i nie na miejscu. Mi chodzi o to aby WORD dostawał określoną sumę na zaspokojenie swojego funkcjonowania i nic więcej....

no dobrze to trochę matematyki:

powiedzmy że jakiś tam WORD zarabia miesięcznie 100 000zł, a wydaje powiedzmy 90 000zł (pominiemy podatki aby było jaśniej).
według Twojego pomysłu te pieniądze idą do budżetu i tam grupa pracowników przyjmuje je i następnie wydaje na działalność tego samego WORD-u.
za tych pracowników trzeba zapłacić.
więc aby WORD-owi dać te 90 000zł, trzeba wypracować około 150 000zł, koszty przelewów, pracowników obsługujących WORD-y, musiałaby być cała nowa komórka w Warszawie z kierownikiem i zastępcami (a tam największe wynagrodzenia) oraz utrzymanie pomieszczeń w których mieliby pracować, urlopy, świadczenia socjalne itp.
i teraz albo ten sam WORD musiałby więcej "trzepać kasę" niż teraz, albo tą różnicę trzeba byłoby pokryć z innych naszych podatków, czyli podatki musiałby być gdzieś tam podniesione.

widzisz tylko pieniądze które WORD ma dostać, ale skąd te pieniądze i jaki będzie ich koszt, tego już nie widzisz.
a Ty jesteś jak dziecko, które widzi tylko pieniądze dostawane od rodziców, ale ile one kosztują i jakie są inne potrzeby, to już jest dla nich za trudne do zrozumienia lub są tak egoistycznie zapatrzone w siebie i swoje potrzeby.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 27 kwietnia 2026, 10:43

i jeszcze jedno:
dzisiaj koszty egzaminu ponoszą zdający, a w tym co proponujesz poprzez podatki - wszyscy.

jak dzisiaj widzi Ci się finansowe dorzucanie do uzyskania prawa jazdy przez innych?
i to na stałe.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 27 kwietnia 2026, 19:19

Ja już nie wiem... to co napisałeś to jakaś paranoja. Że niby obsługa WORD'ów, w sensie przelewy dla nich z budżetu będą kosztować jakieś wielkie pieniądze, miliony. Ja za przelew zwykły w swoim banku płacę 0,00 Polskich złotych. Poza tym... WORD'ów jest 49... spokojnie jeden pracownik biurowy może się zajmować przelewami dla nich i obsługiwać. Nie wyskakuj mi teraz, że potrzeba armii ludzi do osługi 49 WORD'ów bo to będzie śmieszne.

Cyryl8 napisał(a):dzisiaj koszty egzaminu ponoszą zdający, a w tym co proponujesz poprzez podatki - wszyscy.

Nie. Zdający będą dalej płacić za egzaminy i te pieniądze będa po prostu trafiać do budżetu państwa. A potem państwo będzie finansować WORD'y stałymi potrzebnymi kwotami. Aby nie było tak, że np. jakiś WORD zarabia 300% kwoty która jest potrzebna do jego finansowania. Jeśli ta nadwyżka po zaspokojeniu funkcjonowania WORD byłaby wpłacana do budżetu państwa to OK, ale tak nie jest. Więc pytam ponownie.... w imię czego?

Bardzo proszę, ostatnio pojawiły się dosyć świeże artykuły w tym temacie. W temacie zarobków WORD'ów.... https://transportwpolsce.pl/miliony-zlo ... ja-word-y/

WORD'y niech dziękują panu Bogu łaskawemu, że nie dane mi jest być ministrem infrastruktury. Te instytucje byłyby przetrzepane do cna. Egzaminatorzy byliby bardzo mili dla zdajacych a dyrektorzy WORD'ów by dziękowali z pokłonem za każde wprowadzane zmiany. Wprowadzony by został ład i porządek.
Ale kto wie co przyniesie przyszłość....
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 27 kwietnia 2026, 21:58

Blacksmith napisał(a):J...Bardzo proszę, ostatnio pojawiły się dosyć świeże artykuły w tym temacie. W temacie zarobków WORD'ów.... https://transportwpolsce.pl/miliony-zlo ... -word-y/...

na pozostałe odpowiem później.

nie wiem z którego roku jest ten tekst, ale od 2012-2013 roku (w zależności od województwa) wszystko jest zdigitalizowane i nie ma mowy o wystawianiu duplikatów, bo papierowych dokumentów już nie ma.
a w tym tekście to są sprawy przyszłości, więc ten artykuł może mieć jakieś 20 lat.

dlatego nigdy nie będziesz ministrem, wiceministrem, dyrektorem generalnym czy dyrektorem departamentu czy jego zastępcą lub sekretarzem, bo przed wyrażeniem opinii nawet nie sprawdzasz stanu faktycznego.
na konferencji prasowej dziennikarze zrobiliby z Ciebie sieczkę lub naraziłbyś przełożonego na pośmiewisko.

dodam, że na poważnych serwisach przy artykule jest nazwisko autora i data, tutaj tego nie ma.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » wtorek 28 kwietnia 2026, 07:19

Blacksmith napisał(a):...Nie wyskakuj mi teraz, że potrzeba armii ludzi do osługi 49 WORD'ów bo to będzie śmieszne....

znowu nie sprawdziłeś.
co prawda mamy 49 głównych WORD-ów, ale są jeszcze delegatury.
np. na Dolnym Śląsku masz we Wrocławiu i 8 oddziałów terenowych (Legnica, Wałbrzych, Jelenia Góra, Bolesławiec, Głogów, Lubin, Oleśnica, Świdnica, Milicz).
także w sumie w Polsce jest 90 placówek.

natomiast widać, że nigdy nie prowadziłeś firmy lub nie zarządzałeś firmą.
zatrudnisz jedną osobę i co zrobisz jak ona pójdzie na urlop lub zachoruje?
w ministerstwie masz związki zawodowe, a te nie zgodzą się na takie rozwiązanie
a jeżeli zatrudnioną będzie kobieta, zajdzie w ciążę, a na tobie jako pracodawcy ciąży obowiązek utrzymać ją w pracy, w czasie ciąży będzie kilkakrotnie na zwolnieniu, po urodzeniu przysługuje jej 140 dni urlopu macierzyńskiego z pełną wypłatą, a Ty musisz zachować jej miejsce pracy.

po za tym nie znasz machiny administracji państwowej, tam gdzie jest praca dla jednego, błyskawicznie powstaje kilka miejsc pracy.
jak myślisz ile jest potrzebnych pracowników do nadzoru nad OSK w samym Wrocławiu? w wydziale komunikacji Urzędu Miejskiego jest ich 6 pracowników w dwóch pokojach, a w Urzędzie Wojewódzkim (nadzór nad ODTJ ośrodek doskonalenia techniki jazdy) jest chyba drugie tyle.
we Wrocławiu mamy około 100 OSK, a część z nich to jest: jeden właściciel, będący pracownikiem i jedno auto.
jest jeszcze Urząd powiatowy gdzie nadzorowane są OSK mające siedzibę w powiedzie wrocławskim (około 15), tam zatrudnione są do tego chyba 3 osoby.
a jak opisywałem w pierwszym przypadku nadzór ogranicza się do sporadycznych kontroli sprawdzania dokumentów, w drugim to samo, a trzeba dodać, że na Dolnym Śląsku nie ma ODTJ z prawdziwego zdarzenia z torem.

miałem kursanta pracującego na co dzień w Urzędzie Żeglugi Śródlądowej we Wrocławiu.
budynek na Podwalu, kilkadziesiąt pracowników.
problem w tym, że ten urząd ma nadzorować żeglugę śródlądową, która od wielu lat w Polsce nie funkcjonuje, więc nadzorują coś co nie istnieje.
gość pobiera pensję, nic nie robi, ale ma prywatną firmę zajmującą się zabezpieczaniem budów na rzekach (konieczna jest asekuracja łodzią) i robił u mnie E do B pod przyczepę na łódź.
w tej chwili w Polsce masz takie 4 Urzędy Żeglugi Śródlądowej (Warszawa, Wrocław, Bydgoszcz, Szczecin).
to wszystko za nasze pieniądze.
dla Twojej informacji: Urząd Żeglugi Śródlądowej podlega ministerstwu infrastruktury.

nie wiem czy wiesz, że w policji jest wydział konwojowy, zajmują się transportem aresztowanych do sądu, bo po wyroku podlegają oni służbie więziennej.
cały system jest tak skonstruowany, że jak masz sprawę powiedzmy we Wrocławiu, to będziesz osadzony w areszcie tymczasowym w Piotrkowie Trybunalskim lub Katowicach, a osadzeni we Wrocławiu są sądzeniu w odległych miejscowościach.
musisz wiedzieć, że nie każda rozprawa kończy się na jednym posiedzeniu, czasem oskarżonego trzeba dowozić kilkukrotnie.
i tak wożą tych osadzonych po Polsce, a system ten tak się rozrósł, że jakieś 10 lat temu zamiast busów zakupili autobusy i wszyscy ci policjanci z Wrocławia robili kat. D u mnie.
oczywiście przy dobrym zarządzaniu wystarczyłaby jedna czwarta tych pracowników bez autobusów, a to wszystko za nasze pieniądze.

to są takie dwa przypadki z jakim ja się zetknąłem, a ile jest takich o których nie wiem?

więc tworząc taki system pośredniczenia finansowego jesteś bardzo naiwny sądząc, że nie spowoduje to nadmiernego wzrostu administracji.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » wtorek 28 kwietnia 2026, 07:37

Blacksmith napisał(a):...Zdający będą dalej płacić za egzaminy i te pieniądze będa po prostu trafiać do budżetu państwa. A potem państwo będzie finansować WORD'y stałymi potrzebnymi kwotami...

takie coś funkcjonowało za komuny i niedawno próbowano to przywrócić Polskim Ładem. to miało polegać na zabieraniu wszystkich podatków i dawaniu kasy tam, gdzie w samorządach są członkowie partii rządzącej.
na szczęście zmieniono to.

za komuny samorządy odprowadzały wszystkie podatki do budżety państwa, a z niego, jak w Twoim rozwiązaniu finansowania WORD-ów, dostawali kasę na wydatki.
oczywiście tej kasy było za mało, bo znaczną część pożerała administracja w Warszawie.
w normalnym systemie część podatków zostaje w samorządach i nagle okazuje się, że można zbudować place zabaw dla dzieci, drogi (będące pod zarządem tego samorządu) i nawet część samorządów stać na darmową komunikację zbiorową.

natomiast dzisiaj gdy WORD ma nadwyżkę finansową i nie ma potrzeb inwestycyjnych, nadwyżka ta jest przekazywana do budżetu samorządu, więc zostaje we Wrocławiu na potrzeby miasta i jego mieszkańców.
natomiast w twoim rozwiązaniu Wrocław nigdy by już nie zobaczył tych pieniędzy.

tu masz mapę z zaznaczonymi samorządami o darmowej komunikacji zbiorowej w różnych formach.
gdy samorządy przekazywały całość do budżetu nie było nigdzie darmowej komunikacji zbiorowej.
Załączniki
Darmowa komunikacja zbiorowa.png
Darmowa komunikacja zbiorowa.png (214.25 KiB) Przeglądane 119 razy
Cyryl8

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka