przez Cyryl8 » środa 05 marca 2025, 11:25
nie wiem czy śledzisz aktualna sytuację.
jak do tej pory przywódcy amerykańscy nie dawali sygnałów wątpliwości swojej poczytalności.
pamiętaj, że owa obecność USA w Europie zaczęła się od równoważenia broni atomowej ZSRR, a tego oprócz Amerykanów nikt nie mógł zrobić.
dzisiaj powoli nie tylko Europa przygotowuje się do działania bez USA.
z Francji idą sygnały do udzielenia broni atomowej tym krajom, które jej nie mają, Norwegia udzieliła właśnie większej pomocy finansowej Ukrainie niż USA, a Australia wysłała czołgi w dużej ilości, nota bene Abramsy.
na ukraińskim niebie pojawiły się Mirage i Gripeny.
nie wiem czy słyszałeś:
"2 kwietnia nałożymy cła na kraje, które nakładają cła na nas - zapowiedział we wtorek prezydent USA Donald Trump w orędziu przed połączonymi izbami Kongresu. - Przez dziesięciolecia oszukiwało nas niemal każde państwo na Ziemi i nie pozwolimy, żeby tak się dłużej działo - oznajmił prezydent USA."
oznacza to wojnę celną USA z całym światem.
najzabawniejsze były uliczne wywiady z Amerykanami, którzy byli święcie przekonani, że wyższe cła na produkty np. z Chin zapłaci rząd chiński, a nie importerzy. ostatnio cena jajek za tuzin skoczyła z 3$ do prawie 12$ w niektórych sklepach.
gdy jeszcze w tamtym roku ekonomiści prognozowali w USA 3,5% wzrostu gospodarczego, to po pierwszych krokach Trumpa przewiduje się recesję na poziomie 3%.
ja daję Trumpowi jeszcze pół roku i wydaje mi się, że ci którzy go tak bronili zbrojnie 4 lata temu, dzisiaj równie zbrojnie wywalą go z białego domu.
- Załączniki
-

- jaja.png (238.65 KiB) Przeglądane 7811 razy