Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » wtorek 17 grudnia 2024, 09:10

chciałem się coś zapytać mieszkańca Elbląga.

na forum związanym z transportem jest kolega z Elbląga, który ma kłopoty ze słuchem, a chce zrobić prawo jazdy kat. D
nie jest pewny czy lekarz go dopuści i szuka informacji.
parę razy radziliśmy, aby zapytał lekarza, ja dałem mu kontakt do mojego kolegi - lekarza, który ma ośrodek medycyny pracy i specjalizuje się w tej dziedzinie.

on jednak szuka informacji w sieci, których udzielają mu osoby anonimowe nie wiadomo czy mające cokolwiek wspólnego z tą branżą.
brakuje mi jeszcze szukania przez niego porady w znajomego Rumuna.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 20 grudnia 2024, 13:26

Niech idzie do laryngologa. Bardzo możliwe, że ma zapchane uszy. Znajomy był u laryngologa na prostym zabiegu i mówił, że zupełnie inny słuch.
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » piątek 20 grudnia 2024, 13:34

Tak jako ciekawostka... Jestem od kilku tygodni na nowym adresie w Niemczech. Trafiłem do starego zapalonego myśliwego. Cały dom zapełniony jest różnymi rzeczami z motywami myśliwskimi. Nie licząc trofeów myśliwskich, które ciężko zliczyć to jeszcze... Szklanki, kieliszki, talerze, kubki, podkładki pod kubki, obrazy, zdjęcia, kalendarze na ścianach, poszewki na poduszki, itp. itd. z motywami głównie jeleni, dzików, saren.

Jest to dla mnie coś niepojętego jak można tak z jednej strony uwielbiać te zwierzęta a z drugiej strony z satysfakcją je zabijać.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » sobota 21 grudnia 2024, 07:58

Blacksmith napisał(a):...Jest to dla mnie coś niepojętego jak można tak z jednej strony uwielbiać te zwierzęta a z drugiej strony z satysfakcją je zabijać.

to nawet jest logiczne,

popatrz na miłośników motoryzacji, którzy robią wszystko, aby swoje pojazdy skatować, czego nigdy by nie uczynił zwykły użytkownik pojazdu.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » niedziela 05 stycznia 2025, 20:05

tu mamy egzamin na prawo jazdy w Japonii, już widzę, że co poniektórzy mieliby spore trudności:

https://www.facebook.com/watch?v=628524559709292
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » wtorek 07 stycznia 2025, 10:17

coś dla rowerzystów:

właśnie porządkując zdjęcia znalazłem zdjęcie małżeństwa z Francji z dójką dzieci, których spotkaliśmy w Pogorzelicy w czerwcu 2019 roku. byli oni podczas wyprawy rowerowej z Francji, ale zostaliśmy zszokowani gdy okazało się, że jadą do Tajlandii, tymi właśnie rowerami. mieli jechać wybrzeżem Bałtyku do Petersburga, pociągiem do Moskwy, pociągiem do Irkucka i stamtąd już rowerami przez Mongolię i Chiny na południe, na tą wyprawę przeznaczyli rok.
Załączniki
20190604_103831.jpg
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 10 stycznia 2025, 17:51

Cyryl8 napisał(a):coś dla rowerzystów:

Robi wrażenie. Rowery obładowane totalnie, do tego dwójka małych dzieci... i taka podróż. Trochę też ryzykowne.

Ciekawi mnie czy to rowery zwykłe czy elektryczne.
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » piątek 10 stycznia 2025, 18:49

Cyryl8 napisał(a):tu mamy egzamin na prawo jazdy w Japonii, już widzę, że co poniektórzy mieliby spore trudności:

Fajne. Ale oczywiście tak nie wygląda zwykły egzamin na prawo jazdy w Japonii. Zobacz na inne filmiki z egzaminów.

Nie udało mi się znaleźć informacji czego dotyczyła sytuacja z filmiku. Ale myślę, ze to taki "event" dla sprawdzenia przez śmiałków swoich możliwości. Ewentualnie egzamin dla kandydata na egzaminatora. Bądź sprawdzanie systemów wspomagających kierowcę.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 10 stycznia 2025, 19:28

informacja jest w arabskim języku sorani i znaczy:
"Jaki jest obecny stan wiedzy, kiedy przyjeżdżasz do Japonii?"

pod koniec roku miałem sporo warsztatów doskonalenia zawodowego dla instruktorów i szukałem ciekawych filmików w sieci odnośnie nauki jazdy, techniki kierowanie itp.
okazało się że sporo mają ich arabscy instruktorzy jazdy.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 31 stycznia 2025, 17:49

W Elblągu są dwa specyficzne przystanki tramwajowe (na zdjęciu poniżej jeden z nich), gdzie ludzie aby wejść i wyjść z tramwaju muszą przejść przez ruchliwą ulicę. Stwarza to też pewne problemy (opisane w artykule). Zastanawiam się czy to taki Elbląski ewenement czy jednak takie przystanki nie należą w Polsce do dużej rzadkości?

Obrazek

https://www.portel.pl/prawo-i-porzadek/ ... zie/142974
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » sobota 01 lutego 2025, 08:30

sprawa jest bardzo prosta, bo PoRD precyzyjnie określa zachowanie się kierowców pojazdów w rejonie przystanków, a to że ignorują te przepisy to juz inna sprawa.

co do przystanków tramwajowych.
gdy są przy krawężniku, to sprawa - prosta, nikt tam nie wejdzie i nie zatrzyma się.

jednak w większości torowiska przebiegają środkiem jezdni i tu mamy dwa typy przystanków z wysepką i bez wysepki.

w przypadku przystanku z wysepką problem dla pieszych jest w przejścia z chodnika na wysepkę i w drugą stronę.
zawsze do wysepki jest przejście dla pieszych i wchodzenie lub schodzenie z wysepki poza przejściem jest wzbronione.

w przypadku przystanku bez wysepki:
Art. 26.6 - "Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok oznaczonego przystanku tramwajowego nieznajdującego się przy drodze dla pieszych lub drodze dla pieszych i rowerów. Jeżeli przystanek nie jest wyposażony w wysepkę dla pasażerów, a na przystanek wjeżdża tramwaj lub stoi na nim, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na drogę dla pieszych lub drogę dla pieszych i rowerów. Przepisy te stosuje się odpowiednio przy ruchu innych pojazdów komunikacji publicznej."
wszędzie podczas szkolenia kandydatów na kierowców uczy się, że jak już podjeżdża tramwaj zatrzymujemy się przed liną przystankową (zygzakowatą) na linii zatrzymania warunkowego i czekamy aż drzwi tramwaju zamkną się.
a to że jeżdżąc już samodzielnie kierowcy tego nie przestrzegają, to już osobna sprawa.

tutaj mamy nietypową sytuację, bo torowisko jest po jednej stronie drogi jednojezdniowej dwukierunkowej. o ile jadąc w kierunku poruszania się tramwaju obserwacja jest powiedzmy naturalna, to jadąc już ze strony przeciwnej można przeoczyć pieszych.
ale od tego kierowcy mają uprawnienia, aby na takie sytuacje właściwie reagować.

uważam, że dla poprawienia bezpieczeństwa można umieścić przez i za przystankiem progi zwalniające podrzutowe mające zredukować prędkość pojazdów do 5-8 km/h.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » sobota 01 marca 2025, 20:54

Dzięki za wyjaśnienie
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » sobota 01 marca 2025, 21:11

Chciałbym napisać kilka zdań od siebie na temat aktualnej sytuacji....

Moim zdaniem podejście Trumpa pokazuje jakimi głupcami od dekad byli Europejscy przywódcy. Cały czas byli pewni, że w razie czego USA na zawołanie przyjdą z odsieczą. Zamiast budować własne silne armie, własne struktury, własny arsenał jądrowy. Możliwości były, pieniądze były, zasoby ludzie (i to nawet sporo wyższe niż w USA) były. Wystarczyły chęci. A prawda jest taka, że obecnie jak ten świrus w USA doszedł do władzy to Europa lekko mówiąc jest w kropce, bo osobiście jestem pewny, że nawet w wypadku ataku Rosyjskiego USA nie przyjdzie z pomocą.

Tu nawet nie chodzi o bezpośrednią militarną interwencje państw UE w razie gdyby Rosja zaatakowała Polskę. Europa nie byłaby nawet w stanie wysłać odpowiedniej ilości odpowiedniego sprzętu.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 05 marca 2025, 11:25

nie wiem czy śledzisz aktualna sytuację.
jak do tej pory przywódcy amerykańscy nie dawali sygnałów wątpliwości swojej poczytalności.
pamiętaj, że owa obecność USA w Europie zaczęła się od równoważenia broni atomowej ZSRR, a tego oprócz Amerykanów nikt nie mógł zrobić.

dzisiaj powoli nie tylko Europa przygotowuje się do działania bez USA.
z Francji idą sygnały do udzielenia broni atomowej tym krajom, które jej nie mają, Norwegia udzieliła właśnie większej pomocy finansowej Ukrainie niż USA, a Australia wysłała czołgi w dużej ilości, nota bene Abramsy.
na ukraińskim niebie pojawiły się Mirage i Gripeny.

nie wiem czy słyszałeś:
"2 kwietnia nałożymy cła na kraje, które nakładają cła na nas - zapowiedział we wtorek prezydent USA Donald Trump w orędziu przed połączonymi izbami Kongresu. - Przez dziesięciolecia oszukiwało nas niemal każde państwo na Ziemi i nie pozwolimy, żeby tak się dłużej działo - oznajmił prezydent USA."
oznacza to wojnę celną USA z całym światem.
najzabawniejsze były uliczne wywiady z Amerykanami, którzy byli święcie przekonani, że wyższe cła na produkty np. z Chin zapłaci rząd chiński, a nie importerzy. ostatnio cena jajek za tuzin skoczyła z 3$ do prawie 12$ w niektórych sklepach.

gdy jeszcze w tamtym roku ekonomiści prognozowali w USA 3,5% wzrostu gospodarczego, to po pierwszych krokach Trumpa przewiduje się recesję na poziomie 3%.

ja daję Trumpowi jeszcze pół roku i wydaje mi się, że ci którzy go tak bronili zbrojnie 4 lata temu, dzisiaj równie zbrojnie wywalą go z białego domu.
Załączniki
jaja.png
jaja.png (238.65 KiB) Przeglądane 7813 razy
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 06 marca 2025, 11:58

Cyryl8 napisał(a):dzisiaj powoli nie tylko Europa przygotowuje się do działania bez USA.

Sęk w tym, że powinni przygotowywać się już dawno temu. Zbudowanie odpowiedniego potencjału wymaga czasu. Przeświadczenie, że USA są wielkim sojusznikiem, który zawsze póki istnieje ludzka cywilizacja przyjdzie z pomocą było/jest ogromnie naiwne.

Cyryl8 napisał(a):z Francji idą sygnały do udzielenia broni atomowej tym krajom, które jej nie mają,

Tak. Ale Francja nie ma tzw. triady nuklearnej. Nie posiadają lądowych rakiet balistycznych z głowicami atomowymi, które zapewniają najszybszą odpowiedź. Mają jedynie bomby nuklearne przenoszone za pomocą samolotów i rakiety na okrętach podwodnych.
Poza tym Francuskie i Brytyjskie siły nuklearne wypadają blado w porównaniu do Rosyjskich.
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka