Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez gumik » niedziela 21 maja 2023, 15:31

Cyryl, chyba opisałeś to tak precyzyjnie jak się tylko dało. Zgadzam się w 100%
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez ks-rider » niedziela 21 maja 2023, 18:28

Cyryl8 napisał(a):Jak jesteś bogaty i kupujesz Miele, która nie psuje się przez 40 lat, to nie wiesz jakie możliwości mają te najnowsze.
Moja mającą 10 lat waży i sama dobiera czas.

Cyryl,

Co do Miele, to zdania sa podzielone i moim zdaniem nie jest lepsza od Simens'a czy Bosch'a.Bogaty nie jestem ale mam jeda devize. Zawsze kupuje towar z najwyzszej polki, bo na tani mnie nie stac !

Czasy, gdzie sprzet uzywalo sie przez 20 lat moim zdaniem minely bezpowrotnie.

MAm coprawda szlifierke kontowa Bosch- Profi ktora kupilem w 1984 r i w zeszlym roku mi padla. Zanioslem do naprawy, servisant sie zbulwersowal, ze do tego smiecia nie bedzie czesci. Naprawil i skasowal mnie na 25 pln'ow :mrgreen: Sprzet ktory ma 40 lat ( prawie - to sprzet grajacy.

Moja ostatnia pralka Bosch kupiona w 2002 roku wytrzymala 20 lat ( w tym roku wymienilem na Samsung'a ). Wybierala mloda, bo przeciez nie ona placi tylko ojciec.

Ile wytrzyma obecna pralka, zobaczymy, Mozesz ja wlaczyc z dowolnego punktu na ziemi, ma internet. Odwazac tez odwaza, do wagi dobiera ilosc wody a czas reguluje w zaleznisci od temperatury prania.

Lodowka wytrzymala chyba 11 lat – tez Samsung. Padla przed samymi swietami BN. W uj kasy poszlo sie kopulowac, zepsuciem sie produktow zarowno zamrazarki jak i lodowki. Pomijam juz, ze przed samymi swietami BN, do domu nie dowiaza Ci absolutnie nic, wiec kupilem w Styczniu z dowozem i montazem.

TV Panasonic Vega ( Plasma ) kupiony w 2003 r funkcjonuje do dzisiaj, tyle, ze prawie 2 lata temu roku wymienilem go na Philips 4 K z najwyzszej polki z ktorego jestem b. Zadowolony ( zawsze mialem SONY, ale ostatni niestety nie przypadl mi do gustu ).

Panasonic'a wywiozlem go do PL i mysle, ze jeszcze pare lat pochodzi.

W przyszlym roku wymienie SONY ( z sypialni ) na Philipsa, bo oprogramowanie jest zajefajne i Sony pod wzgledem programowania sie niestety do Philips'a chowa – jak dla mnie zbyt trudny !

:)
ks-rider

Postprzez ks-rider » niedziela 21 maja 2023, 18:29

gumik napisał(a):Cyryl, chyba opisałeś to tak precyzyjnie jak się tylko dało. Zgadzam się w 100%

He, he, ja nie do konca ! :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 22 maja 2023, 02:06

Zgodzę się, że firma Miele robi dobre pralki. Tak jak robie w Niemczech to mówią Niemcy, że to pralki nie do zajechania. Po 20 lat działają.

Ale już telewizory to z pewnością nie trzymałbym jednego 20 lat. Mam obecnie telewizor 42 cale Telefunken kupiony w Niemczech 11 lat temu podczas mojego pierwszego pobytu i mocno odstaje od dzisiejszych standardów. Co prawda działać działa, ale trzeba kupić coś z lepszym obrazem.
Może ktoś coś poleci?
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 22 maja 2023, 05:25

Ja nie przywiązuję do TV specjalnej wagi, bo oglądam mało, w zasadzie tylko mecze.
Na wyjazdach mam parę pendrivów z jakimiś filmami na wieczór, bardziej dla żony, bo ja wolę słuchać audiobooków.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » poniedziałek 22 maja 2023, 22:08

Blacksmith napisał(a):Zgodzę się, że firma Miele robi dobre pralki. Tak jak robie w Niemczech to mówią Niemcy, że to pralki nie do zajechania. Po 20 lat działają.

Ale już telewizory to z pewnością nie trzymałbym jednego 20 lat. Mam obecnie telewizor 42 cale Telefunken kupiony w Niemczech 11 lat temu podczas mojego pierwszego pobytu i mocno odstaje od dzisiejszych standardów. Co prawda działać działa, ale trzeba kupić coś z lepszym obrazem.
Może ktoś coś poleci?

Od dzisiaj w Angebocie masz Toshiba 50 cali w 4 K w NETTO za az 333 €

JAk chcesz sie szarpnac, to oblookaj wlasnie Philips'a OLED

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » wtorek 23 maja 2023, 07:59

Z tym dobrym sprzętem może być różnie.

Jakiś czas temu kupiłem dobry (dla mnie wystarczający) TV, fajną, bardzo wygodną sofę i do tego podnóżek z tym samym obiciem.
Efekt jest taki, że nawet oglądając mecze siatkówki zdarzaj się przysnąć.

Także łatwo przedobrzyć.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » wtorek 23 maja 2023, 16:29

Cyryl8 napisał(a):Z tym dobrym sprzętem może być różnie.

Jakiś czas temu kupiłem dobry (dla mnie wystarczający) TV, fajną, bardzo wygodną sofę i do tego podnóżek z tym samym obiciem.
Efekt jest taki, że nawet oglądając mecze siatkówki zdarzaj się przysnąć.

Także łatwo przedobrzyć.

Ja ostatnie czasy po obiedzie ( takim troche obfitszym ) zaczynam komarowac przed TV :mrgreen: Ale ja cale zycie TV na lezaco ogladam. :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » wtorek 23 maja 2023, 17:13

Ale ja oglądam tylko mecze, więc przysypiam oglądając to co mnie interesuje.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » piątek 26 maja 2023, 07:40

Jakiś czas temu dostałem propozycję szkolenia w języku angielskim.
Długo się zastanawiałem, ale odmówiłem.

Po angielsku potrafię się dogadać, jednak chodzi tu o coś innego.
Trafiają do mnie osoby z Ukrainy, Białorusi I Mołdawii czyli rosyjskojęzyczne.
Jakoś z nimi nie mam kłopotu, ale są to osoby z naszego kręgu cywilizacyjnego, myślące podobnie.
Ja ich rozumiem, oni mnie rozumieją.

Szkolenie kierowców zawodowych anglojęzycznych dotyczy osób z dość egzotycznych kierunków.
Po pierwsze ich angielski może być symboliczny, po drugie nasz sposób myślenia postrzegania rzeczywistości na pewno będzie odmienny.

Więc odmówiłem, a Ks-rider pewnie mnie zrozumie.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » piątek 26 maja 2023, 21:24

Cyryl8 napisał(a):Jakiś czas temu dostałem propozycję szkolenia w języku angielskim.
Długo się zastanawiałem, ale odmówiłem.

Po angielsku potrafię się dogadać, jednak chodzi tu o coś innego.
Trafiają do mnie osoby z Ukrainy, Białorusi I Mołdawii czyli rosyjskojęzyczne.
Jakoś z nimi nie mam kłopotu, ale są to osoby z naszego kręgu cywilizacyjnego, myślące podobnie.
Ja ich rozumiem, oni mnie rozumieją.

Szkolenie kierowców zawodowych anglojęzycznych dotyczy osób z dość egzotycznych kierunków.
Po pierwsze ich angielski może być symboliczny, po drugie nasz sposób myślenia postrzegania rzeczywistości na pewno będzie odmienny.

Więc odmówiłem, a Ks-rider pewnie mnie zrozumie.

Pewnie, zeCie rozumie !

Szkolilem juz w 4 jezykach. O ile zrosyjskim czy polskim (wbrew pozorom szkolenie w j. polskim wcale nie jest latwiejsze niz w j. niemieckim, ale to juz inna bajka.

Co innego szkolic Anglika czy Amerykanina lub nawet Australijczyka a co innego Hindusa ktory nawet angielski ma jako jezyk ojczysty.

Mam obnecnie babe lat 39 z Indi, ktora siedzi tu juz 5 lat i ani beani me !

Caly czas probuje mi narzucic angielski. Mowie jej, ze rownie dobrze mogla by do mnie mowic po hinsku. Tlumacze jak dziadek krowie na granicy, ze jest w Niemczech i jezykiem urzedowym nie jest angelski a niemiecki.

Baba nie kuma, ze egzaminator wogole nie bedzie rozmawial z nia po angielsku, ba, wszystkie polecejia co do trasy sa wydawane w j. niemieckim. Pytania dotyczace techniki " pod maska " rowniez w niemieckim.

ostatnio kazalem jej otworzyc maske i ....... i paztrzyla sie na mnie jak ciele na malowane wrota.

kqfa, jedna wielka katastrofa !

Bialorusin ktory byl moim szefem, wprowadzil u siebiew szkole, ze mozna byc szkolonym w j. rosyjskim. Tyle, ze ten service koszttowal juz 15 lat temu 5 € na 45 minut wiecej. Ja szkolilem gratisowo, bo sam chcialem podszlifowac nanajnizsza stawke tyle rosyjski aby modz nrmalnie prowadzic szkolenie. Tyle, ze w pewnym momencie gdy to nastapilo, rowniez zmienilem technike i bylo krotko.

Placisz za szkoelnie najnizsza stawke czyli w j. niemieckim wiec nie mozesz oczekiwac, ze bedetlumaczyl na rosyjski. Kilka osob sie rozczarowalo !

Obecnie jako, ze nie potwierdzilem, ze znam angielski, wiec nikt odemnie nei wymaga abym sie produkowal ! :mrgreen: A ja mam swiety spokoj ! :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » piątek 26 maja 2023, 22:26

ks-rider napisał(a):...Co innego szkolic Anglika czy Amerykanina lub nawet Australijczyka a co innego Hindusa ktory nawet angielski ma jako jezyk ojczysty...

zdajesz sobie sprawę, że do Polski nie przyjedzie pracować jako kierowca i konkurować z Polakami, Ukraińcami, Białorusinami czy Mołdawianinami Amerykanin, Anglik czy Australijczyk, ale osoby z bardzo ubogich krajów, dla których angielski jest równie obcy jak dla nas, a sposób życia zatrzymał się na późnym średniowieczu.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » sobota 27 maja 2023, 19:39

Tak w ramach czystej ciekawostki... Pochodzący z Elbląga Robert Karaś jest obecnie na ustach całej Polski po wygranej i pobiciu rekordu 10-krotnego ironmana w Brazylii.

W czasach podstawówki z Robertem i jego bratem Sebastianem (również wybitnym sportowcem) trenowałem pięciobój nowoczesny w klubie Orlik Elbląg.
Niestety po kilku latach zrezygnowałem co z perspektywy czasu uważam za chyba największą głupotę i błąd w życiu.
Kto wie... może gdybym pociągnął to też byłoby o mnie głośno.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » sobota 27 maja 2023, 21:43

W następny weekend w ośrodku przygotowań olimpijskich pięcioboju nowoczesnego w Drzonkowie odbędą się Mistrzostwa Polski Oldbojów w Siatkówce.

Oczywiście będę tam grał.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » piątek 09 czerwca 2023, 07:48

Przeczytałem o ukaraniu mandatem za przekroczenie prędkości o 32 km/h w Finlandii wysokości około 120 000 euro właściciela firmy, gdzie wysokość kary jest zależna od dochodów.

Moim zdaniem to dobre rozwiązanie, bo kara ma być uciążliwa dla wszystkich, ale uciążliwa równie.
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka