Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » wtorek 16 maja 2023, 10:04

gumik napisał(a):...To mało słyszałeś...

Cyryl8 napisał(a):...Oczywiście dzisiaj informacje są bardziej dostępne...

to wcześniej przyznałem.

wszystkie swoje wypowiedzi opieram na tym co sam pamiętam.
mam świadomość, że to bardzo subiektywny obraz rzeczywistości, ale trudno aby opisywał coś cudzymi oczami (na przykład znajomego Rumuna).

wracając do sprawy:

oczywiście akty znęcenia się nad dziećmi były pewnie skrzętnie ukrywane, a jedynie słuszna TVP tak jak dzisiaj, dawała tylko optymistyczny obraz rzeczywistości, ale:
znaliśmy się dużo lepiej niż dzisiejsze dzieci.
na placu którym wtedy mieszkałem i na którym dzisiaj mieszkam, było w jednej klatce (6 mieszkań) około 10 dzieciaków.
klatek/bram jest 12.
wszystkie mieszkania były pootwierane na oścież i bandy dzieciaków przewalały się z jednego do drugiego.
i podobnie było na sąsiednich ulicach.
wiedzieliśmy kto jak mieszka, kto jak jada, jakich ma rodziców.
dzisiaj zastanawiam się jak dorośli z nami wytrzymywali, bo dzisiaj jak 5 dzieciaków wyjdzie na plac i głośniej się bawi denerwuje to niektórych.

więc łatwiej było dostrzec coś takiego.
jak pisałem byli rodzice surowsi i po wywiadówce wiadomo było w klasie kto dostał lanie, ale ja ze znęcaniem się na skalę jaką opisujesz czy taką jaka była w omawianym przypadku nie spotkałem się.
trzeba jeszcze pamiętać, że wtedy ludzi byli bardziej prostolinijni niż dzisiaj.

gumik napisał(a):...Pamiętaj, że znęcanie może zostawić ślady niewidoczne na skórze, ale za to na psychice.

nie musisz przypominać, bo sam o tym wcześniej pisałem:

Cyryl8 napisał(a):Tacy ludzie gdzieś, kiedyś na swojej drodze doznali zła i to w takim etapie rozwoju, które odcisnęło tak mocne piętno, że doprowadziło do zachwiania wartości, poczucia dobra i zła, braniu odwetu za to na całym społeczeństwie...
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » wtorek 16 maja 2023, 10:11

gumik napisał(a):Czy jeśli mój pracownik zrobi coś nie tak, to mam mu dać w mordę? Z obowiązku, bez entuzjazmu...

chyba nie rozumiemy się:

Cyryl8 napisał(a):...Gdy ja, chyba jeszcze nie chodziłem do szkoły, bawiąc się drutem przy gniazdku zrobiłem spięcie i wywaliłem korki (topnikowe) ojciec opierniczyl mnie, ale gdy zrobiłem to po raz drugi tak, że miałem sine palce, dostałem lanie takie, że już do gniazdek nie podchodziłem...

karę fizyczną dostałem, bo inne formy dotarcia do mnie zawiodły, a bawienie się prądem mogło się skończyć tragicznie, więc ojciec wybrał najprostszą, ale skuteczną metodę.

natomiast wobec pracownika masz wiele innych środków, od upomnienia, ostrzeżenia, po kary finansowe, zmianę stanowiska pracy na prostsze - więcej pracy, mniej kasy, po gdy wszystko zawiedzie - zwolnienie,

gdzie napisałem żeby go lać w mordę?
przecież jeżeli on Ci nie odpowiada możecie się rozstać, chyba że u Ciebie jeszcze obowiązuje niewolnictwo, chociaż wtedy też mogłeś krnąbrnego niewolnika sprzedać.
Cyryl8

Postprzez gumik » wtorek 16 maja 2023, 11:54

Czy w stosunku do dzieci nie ma innych form dotarcia? Ja rozumiem, że są mniejsze i rodzic sprawuje nad nimi opiekę, ale czy to upoważnia do używania przemocy?
Pamiętaj, że dzieci najlepie uczą się nie na podstawie tego co im powiesz, ale na podstawie tego jak sam się zachowujesz. Jeśli rodzic bije dziecko za nieposłuszeństwo, to jest jasny sygnał, że tak można. Można uderzyć kolegę w szkole, bo nie zrobił tego co ja chcę.
Przemoc, to ostateczność i jest oznaką nieporadności rodzica.
Oczywiście wiem, że kiedyś czasy były inne, ale to nie powód, żeby obecnie takie zachowania tłumaczyć.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » wtorek 16 maja 2023, 13:45

Ja nie piszę jak jest dzisiaj, czy jak powinno być, ja opisuję jak było.

Żaden z moich rodziców nie był pedagogiem, więc metody dydaktyczne mieli ograniczone, a bazowali na tym jak sami byli wychowywani, więc jakbyś cofnął się w czasie do ich dzieciństwa jakieś 80 lat wstecz
Cyryl8

Postprzez gumik » wtorek 16 maja 2023, 17:52

Cyryl8 napisał(a):Stosowanie kar cielesnych było na porządku dziennym, ale o takim znęcaniu się jak dzisiaj nie słyszałem.

Warto zauważyć, że przypadki znęcania się nad dziećmi występują teraz w pokoleniu, które samo dostawało pasem w tyłek.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Blacksmith » środa 17 maja 2023, 02:00

Pasem w tyłek to jeszcze pół biedy. Często gęsto to było np. kablem od żelazka nie tylko w tyłek ale też po całym ciele.

Wyrok powinien być: "Ojciec kablem po tyłku/ciele w miejscu publicznym". Wtedy dało by to do myślenia. Bo jeśli gdzieś tam w piwnicy to nie zrobi to żadnego efektu.

Bo nie chodzi aby ukarać i zgnębić publicznie konkretnego człowieka. Chodzi o to aby taki co ma zamiar postąpić niewłaściwie miał świadomość co może go czekać.
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » środa 17 maja 2023, 23:50

Cyryl8 napisał(a):Ja nie piszę jak jest dzisiaj, czy jak powinno być, ja opisuję jak było.

Cyryl8 napisał(a):wszystkie swoje wypowiedzi opieram na tym co sam pamiętam.

Musiałeś mieszkać w takim razie w jakiejś Dolinie Muminków.

Ojciec opowiadał jak dziadek za jakieś przewinienie walił jego głową o kaloryfer. I nie było to wtedy nic nadzwyczajnego. Mimo wszystko ostatecznie ojciec cały czas miał z nim kontakt jako już dorosły człowiek, czemu się bardzo dziwie. To tylko świadczy o tym, że w tamtych czasach to była normalność.

A może za komuny we Wrocłaiwu było inaczej jak w Elblągu? Ale to byłoby dziwne.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » czwartek 18 maja 2023, 06:47

Blacksmith napisał(a):...Ojciec opowiadał jak dziadek za jakieś przewinienie walił jego głową o kaloryfer..

to by się zgadzało, bo efekty tego mamy do dzisiaj.

nie wiem dlaczego uważasz normalnych ludzi za Muminków.

na poważnie dostałem od ojca i dziadka w skórę, ale za każdym razem było to w 100% zasłużenie.
jednak była to kara, a nie wyładowywanie złości, frustracji.

co więcej -często jak przeskrobałem coś rano miałem obiecaną karę wieczorem, która nie musiała być specjalnie dotkliwa, ale cały dzień oczekiwania na nią stawał się bardziej bolesny.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » czwartek 18 maja 2023, 17:26

Cyryl8 napisał(a):co więcej -często jak przeskrobałem coś rano miałem obiecaną karę wieczorem, która nie musiała być specjalnie dotkliwa, ale cały dzień oczekiwania na nią stawał się bardziej bolesny.

Ja takiego przywileju nie mialem, po kazdej wwiadowce wyplacano od razu :wink: A przedluzaczy czy kabla od zelazka nie mozna bylo znalesc naprawde dluuuuuuuuuuuuugo ! :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez gumik » czwartek 18 maja 2023, 17:32

Cyryl8 napisał(a):na poważnie dostałem od ojca i dziadka w skórę, ale za każdym razem było to w 100% zasłużenie.

A w jakim przypadku mogę zasłużenie dać w mordę pracownikowi? Albo żonie?
Czy dziecko może dać zasłużenie rodzicowi <&%#$@>?
gumik

Postprzez ks-rider » czwartek 18 maja 2023, 18:09

gumik napisał(a):A w jakim przypadku mogę zasłużenie dać w mordę pracownikowi? Albo żonie?

Pracownikowi, gdy juz tylko na Ciebie krzywo spojrzy, masz prawo zabic ! :mrgreen:

A zonie, no coz, wystarczy, ze przepnie lancuch i bedzie mogla z kuchni wkrasc sie do salonu :mrgreen:

MAm nadzieje, ze pomoglem ! :mrgreen:

Ja jezeli chce mojej wlac, to komando

- pod stol !

jak juz wejdzie pod stol, to nastepne komando

- szczekac !

Jak zacznie szczekac to lomot, bo na swojego szczeka ! :mrgreen:

:mrgreen:
Ostatnio zmieniony czwartek 18 maja 2023, 18:17 przez ks-rider, łącznie zmieniany 1 raz
ks-rider

Postprzez ks-rider » czwartek 18 maja 2023, 18:13

Dzisiaj rano pojechalem do szefa i kupilem sobie od neigo " motorower " ktory marzyl mi sie gdy mialem 15 lat.

Niestety nie w wymarzonym kolorze zolto-zlotym a czerwonym ! Troche trzeba beudie dopiescic wyglad i zmienic tlumik, opony i kierunkowskazy.

Honda DAX z 1990 roku

https://de.images.search.yahoo.com/yhs/ ... hs-fc-2212

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » czwartek 18 maja 2023, 21:37

gumik napisał(a):
Cyryl8 napisał(a):na poważnie dostałem od ojca i dziadka w skórę, ale za każdym razem było to w 100% zasłużenie.

A w jakim przypadku mogę zasłużenie dać w mordę pracownikowi? Albo żonie?

nie wiem, czy czytasz całość czy tylko to co Ci pasuje.

co do pracownika to już wcześniej pisałem:
Cyryl8 napisał(a):...natomiast wobec pracownika masz wiele innych środków, od upomnienia, ostrzeżenia, po kary finansowe, zmianę stanowiska pracy na prostsze - więcej pracy, mniej kasy, po gdy wszystko zawiedzie - zwolnienie,.

w przypadku pracownika i żony to sam ich wybierasz, więc jeżeli żenisz się tylko po to, aby prowadzić spory, a decydując się na przemoc wobec żony musisz się godzić na kroki odwetowe, więc lepiej się rozstać.
natomiast jeżeli podejmujesz złe decyzje przy doborze pracowników, to już sam jesteś sobie winien.

od mojego dzieciństwa minęło sporo czasu, bardzo sporo czasu, może Ci to umknęło.
dzisiaj mamy inne czasy, inny jest stosunek do stosowania kar. równie dobrze mógłbyś spytać jak sobie w dzieciństwie radziłem z WIN 11.
natomiast to co opisał nasz kolega, uderzanie głową dziecka w kaloryfer, to nie kara, ale znęcanie się - patologia.

na przykład: gdy grając w piłkę wybiłem szybę sąsiadowi, ale przyszedłem sam do ojca i powiedziałem wprost, co się stało, było OK.
ale gdy udawałem że to nie ja, unikałem odpowiedzialności, kłamałem, była kara, nie za straty, ale za brak poczucia odpowiedzialności.

co do karania rodzica przez dziecko.
bardzo trudno mi odpowiedzieć, bo byłem do pewnego okresu zależny od rodziców, moment w którym przestałem być karany, nastąpił wcześniej może dlatego, że samo trochę dojrzałem i miałem mądrych rodziców, którzy wiedzieli kiedy to nastąpiło. potem poszedłem swoją drogą i w zasadzie założyłem własną rodzinę i byliśmy oddzielnie, nigdy nie mieszkaliśmy z rodzicami, wynajmowaliśmy pokój, później mieszkanie, ale byliśmy samodzielni.
więc jak?

natomiast proponuję, abyś obejrzał "Ojca chrzestnego" gdy do Victoria Don Corleone przychodzi córka Constancja skarżąc się że mąż ją bije (akcja rozgrywa się w czasie IIWŚ), a jej ojciec nie reaguje, córka mówi:
- ty nigdy nie uderzyłeś mamy!
- bo nigdy na to nie zasłużyła!

tak jak wspomniałem pracownika i żonę wybierasz sam, dzieciak musi dorosnąć, możesz mu w tym pomóc, w jaki sposób to już Twoja sprawa.

ale trzeba zacząć od innej rzeczy:
- czy pamiętasz swoje wyczyny z dzieciństwa?
- czy masz dzieci?
- czy masz pracowników?
- czy masz żonę?

bo zaczynam odnosić wrażenie, że zaczynasz pisać jak nasz ekspert o tych nalepkach.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » czwartek 18 maja 2023, 21:41

ks-rider napisał(a):...ktory marzyl mi sie gdy mialem 15 lat..

...Honda DAX z 1990 roku..:

coś mi się nie zgadza.
z tego wynika, że w 1990 roku miałeś 15 lat.

nie za bardzo odmładzasz się?
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 19 maja 2023, 03:11

Jednej rzeczy nie rozumiem... Jeśli rodzic może dać baty dziecku to dlaczego sąd nie może wydać wyroku batożenia np. na złodzieju? Bo baty zarezerwowane tylko dla dzieci? Przecież one najmniej winne tak naprawdę.

Często słyszałem teksty w stylu: "Mnie ojciec batożył i dlatego wyrosłem na porzadnego człowieka". No to tylko dowód na to, że baty to świetna kara za przestepstwa. Oczywiście logicznie dużo mocniejsze baty dla dorosłego niż dla dziecka.
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka