przez Cyryl8 » środa 19 kwietnia 2023, 07:31
przez Blacksmith » czwartek 20 kwietnia 2023, 03:08
przez ks-rider » czwartek 20 kwietnia 2023, 09:02
Cyryl8 napisał(a):dodam, że według badań amerykańskich, w Filadelfii (gdzie przeprowadzono badania) posiadacze broni palnej mają 2,5 raza większe prawdopodobieństwo śmierci wskutek postrzału niż ci co nie posiadają broni.
Blacksmith napisał(a):Wygląda bardzo atrakcyjnie. Myślę, że bym nie tylko jazdy ją nauczył.
A może ona czegoś mnie?
Blacksmith napisał(a):O ile jestem za ułatwieniami to akurat tego nie rozumiem. Jakaś głupota.....Tym bardziej, że ostatnimi czasy było głośno o akcjach, że myśliwy zastrzelił postronną osobę, kolegę... a nawet niedawno jeden myśliwy zastrzelił na polowaniu własną żonę.
Dziwie się jedynie, że nic nie ma o zabitych na polowaniu teściowych. Może one podświadomie przeczuwają aby nie iść na polowanie z zięciem?
Blacksmith napisał(a):Dla mnie decyzja kompletnie niezrozumiała. Tym bardziej, że akurat myśliwi to posiadacze broni którzy często jej używają w terenie i gdzie występują nierzadko incydenty. Średnia wieku myśliwego to 52 lata. Jest też ich w Polsce około 120 tys. osób, a to nawet trochę więcej niż liczba mieszkańców Elbląga.
Poza tym inni posiadacze broni (kolekcjonerskich, do celów sportowych czy ochrony osobistej) w przeciwieństwie do myśliwych nic nie protestują przeciwko badaniom. A więc kolekcjonerzy muszą się badać a myśliwi nie muszą... totalna głupota.
Wychodzi na to, że myśliwi to kasta mająca specjalne przywileje.
przez Cyryl8 » czwartek 20 kwietnia 2023, 16:51
przez Cyryl8 » czwartek 20 kwietnia 2023, 17:09
przez ks-rider » czwartek 20 kwietnia 2023, 18:08
Cyryl8 napisał(a):co do posługiwania się bronią lub bardziej intencje w posługiwaniu się nią przez Amerykanów mam spore wątpliwości po postrzeleniu nastolatka, który pomylił domy i zabiciu 20-letniej dziewczyny, która podjechała na niewłaściwy podjazd i odjeżdżała.
co do badań myśliwych, zaniechanie badań ludzi, którzy mają odławiać zwierzynę a nie odróżniają dzika od żubra, człowieka od jelenia, dzika, lisa czy zająca (przypominam, że żadne z tych zwierząt nie chodzi na dwóch nogach, dodam że człowiek nie ma poroża, ryja, ogona czy długich uszu), konia z dzikiem uważam, za poważny błąd.
tak tłumaczą swoje pomyłki myśliwi.
bo albo nie znają zwierząt do których strzelają, albo po prostu są ślepi.
nie mówimy tu o zaniechaniu badań myśliwych w Niemczech, ale w Polsce.
przez Cyryl8 » czwartek 20 kwietnia 2023, 20:54
przez Blacksmith » piątek 21 kwietnia 2023, 01:21
Cyryl8 napisał(a):dzisiaj jeden ze zdających z MPK popełnił jakiś błąd, który był zagrożeniem ruchu i skutkował nie zdaniem egzaminu.
w takim przypadku przepisy mówią, że pojazd do WORD-u ma odprowadzić egzaminator, bo zdający nie gwarantuje bezpiecznej jazdy.
gdy egzaminator nakazał zatrzymać pojazd i zwolnić miejsce kierowcy zdający stanowczo się nie zgodził.
w drodze powrotnej zwyzywał egzaminatora dość wulgarnie.
gdy wrócili do WORD egzaminator oświadczył, że wniesie sprawę o znieważenie.
do tego, gdy po autobus przyjechał instruktor (jednocześnie obecny kierownik OSK MPK) i dowiedział co zaszło rozwiązał umowę między MPK, a tym zdającym i wniósł o zwrot kosztów kursów prawa jazdy i KW przez zdającego na rzecz MPK.
przez Cyryl8 » piątek 21 kwietnia 2023, 06:35
przez Cyryl8 » piątek 21 kwietnia 2023, 15:44
przez Blacksmith » piątek 21 kwietnia 2023, 20:55
przez Cyryl8 » piątek 21 kwietnia 2023, 21:54
Blacksmith napisał(a):Czekam zatem na nagranie. Pytanie od kogo wiesz to czego dzisiaj się dowiedziałeś.... Jeśli od owego egzaminatora to to o niczym jeszcze nie świadczy. W ciągu życia miałem multum sytuacji gdzie znajomi mieli jakieś "spiny". Od jednego jedno słyszałem a potem od drugiego zupełnie co innego. Musiałbym mieć nagranie sytuacji bo każdy naturalnie chce przedstawić siebie w jak najlepszym świetle.
Wiem, że się powtórzę ale powtórzę... Powinna być specjalna komisja przeglądająca nagrania z egzaminów i wyłapująca egzaminatorów chamów. Jeśli egzaminator ewidentnie widać, że próbuje wywołać nadmierny stres u zdającego (nie potrzeba wcale wyzisk czy krzyczenia) to taki egzaminator kop w d*pę i do innej pracy.
przez ks-rider » sobota 22 kwietnia 2023, 11:44
przez ks-rider » sobota 22 kwietnia 2023, 11:49
Cyryl8 napisał(a):jeżeli faktycznie będzie nagranie i z głosem, to znieważenie egzaminatora będzie najmniejszym problemem tego gościa.
przez Cyryl8 » sobota 22 kwietnia 2023, 15:24