Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez gumik » sobota 26 lutego 2022, 08:52

Blacksmith napisał(a):Niech każdy robi co chce, jak ktoś chce trząść porciętami i zalewać nogawki ze strachu to proszę bardzo. Ja nie będę.
I czemu siejesz panikę? Ja cały czas jestem mocno wyluzowany, ale nie przeszkodziło mi tow podejmowaniu racjonalnych decyzji.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Blacksmith » sobota 26 lutego 2022, 23:44

Cyryl8 napisał(a):może popełniły samobójstwo bo Ciebie znały?

Nie wiem czy traktować to jako kiepski czarny humor czy jako celową drwinę z ludzi co przez swoje problemy popełniły samobójstwo...

A może Pan Staszek łoboda zmarł przez Ciebie? Może swoimi wypowiedziami doprowadziłeś go do śmierci?
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » niedziela 27 lutego 2022, 07:30

jak paru ludzi na COVID z moich kolegów, ale to nie ja ich wszystkich zaraziłem, ba paru z innych miast i jeden kolega - Wojtek, który raz z nami grał na MP oldbojów, mieszkający na stałe w Australii.

Ale jak sobie uświadomię jak zmarnowałem życie na szkoły, studia, zdobywanie uprawnień, pracę w transporcie, budownictwie drogowym, uczenie innych, zamiast pracować gdzieś w DPS w świecie, to faktycznie mogą ogarnąć człowieka myśli samobójcze.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 28 lutego 2022, 18:41

Cyryl8 napisał(a): zamiast pracować gdzieś w DPS w świecie...

Pociesze Cię, że na pracę w DPS chyba nigdy nie jest za późno. Mam znajomego co zatrudnił się w wieku 62 lat. Co prawda długo nie popracował bo to jednak ciężka praca (nie to co siedzenie na fotelu pasażera obok kierowcy w autobusie, picie kawy i wydawanie poleceń), ale można? można.

.....................

Z uwagi na obecną sytuację namawiam do bojkotu Rosyjskich towarów. Sam wstrzymałem się z zakupem napojów wyskokowych z Rosyjskim kapitałem (Polmos chyba też teraz należy do Ruskich? Jeśli nie proszę mnie poprawić ). Wstrzymuje się też z zakupem książki "Metro 2033" Gluchowskiego.

P.S- Używanie nicku "Cyryl" chyba też obecnie nie wypada.... https://www.ekai.pl/patriarcha-cyryl-in ... m-wyborem/

[url]Obrazek[/url]
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 28 lutego 2022, 19:07

Władimir Michajłowicz Gundiajew jest patryiarchą Rusi i Moskwy dopiero od 2009 roku. wtedy przybrał to imię.
wcześniej był Pimen, Aleksy, Filaret itp. to podobnie jak papieże w KK.

natomiast mnie kolega "ochrzcił" Cyrylem dużo wcześniej nim obecny metropolita Rusi i Moskwa obiął swój urząd, więc to tak jakby wszyscy Włodzimierze na całym świecie starsi od prezydentury Putina (1999) musieli zmienić imiona.

trochę zabawne.
ale gdybym nie miał poczucia humoru, to faktycznie mógłbym mieć myśli samobójcze.

niebezpieczna jest jednak znajomość z Toba, nawet taka internetowa.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 03 marca 2022, 23:35

Ironia, że "niedźwiedzia przysługa" wychodzi czasem nawet po wielu latach.

Co do Patriarchy Cyryla to jestem pewny, że gdyby Putin (choćby w mocnym zadurzeniu alkoholowym) uznał za patrona Rosji samego Szatana... to Patriarcha Cyryl by to od razu zaaprobował. Trzeba powiedzieć sobie wprost... te pozycje religijne/duchowne są totalnie nic nie warte.

Drogie paliwo jest na stacjach benzynowych... Jestem ciekawy czy to rzeczywiście z uwagi na obecną sytuację czy może celowo podnieśli ceny z wymówką: "Obok nas dzieje się wojna, siła wyższa, muru głową się nie przebije, musicie zrozumieć". ?
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » piątek 04 marca 2022, 00:50

Ciekawostka... radiowa dwójka ogłosiła, że przestaje puszczać kompozycje Rosyjskich kompozytorów, m.in. Czajkowskiego.

O ile sankcje są zrozumiałe czy nawet zaprzestanie picia Rosyjskiej wódki... to zastanawiam się komu tutaj ma "pójść w pięty" ?
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 04 marca 2022, 12:42

Nie bardzo rozumiesz.
Sankcje nie muszą mieć bezpośredniego celu.

To ma pokazać, że świat może żyć bez Rosji, a czy Rosja jest gotowa na życie bez świata?
Cyryl8

Postprzez LeszkoII » piątek 04 marca 2022, 20:11

Blacksmith napisał(a):Ciekawostka... radiowa dwójka ogłosiła, że przestaje puszczać kompozycje Rosyjskich kompozytorów, m.in. Czajkowskiego.
Totalny nonsens. Co ma wspólnego Czajkowski z Putinem? Podobne idiotyzmy wylęgają się w pomysłach o wykluczeniu sportowców (lub grupy sportowców) rywalizujących pod obywatelstwem rosyjskim.

Co innego rosyjski klub sportowy (w sensie prawa własności) a co innego osoba fizyczna Rosjanina uprawiającego dyscyplinę sportową. Czym innym są wyniki sportowca a czym innym rezultaty honorowane przez organizację rangi państwowej (np. nasz odpowiednik PZPN, PZLA, itp.).

W myśl tej reguły, zawodnik oczywiście nie mógłby reprezentować Rosji a jedynie siebie samego.

Wykluczają tez szachistów obywatelstwa rosyjskiego! (organizacja FIDE).

SKANDAL.
LeszkoII

Postprzez gumik » piątek 04 marca 2022, 20:43

Celem ma być oczywiście wywarcie presji przez samych obywateli Rosyjskich. Oczywiście sprawa jest trudna. Czy tego typu sankcje są dobre. Sprawa dyskusyjna.

Blacksmith napisał(a):Drogie paliwo jest na stacjach benzynowych... Jestem ciekawy czy to rzeczywiście z uwagi na obecną sytuację czy może celowo podnieśli ceny z wymówką: "Obok nas dzieje się wojna, siła wyższa, muru głową się nie przebije, musicie zrozumieć". ?
Cena ropy mocno poszła w górę.

https://m.bankier.pl/notowania/surowce/ROPA
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » piątek 04 marca 2022, 21:21

LeszkoII napisał(a):...Totalny nonsens. Co ma wspólnego Czajkowski z Putinem? Podobne idiotyzmy wylęgają się w pomysłach o wykluczeniu sportowców (lub grupy sportowców) rywalizujących pod obywatelstwem rosyjskim...SKANDAL.

ja pamiętam sankcje USA i państw zachodnich na skutek wprowadzenia stanu wojennego, które częściowo trafiły w nas.
ale z drugiej strony płynął strumeń pomocy dla obywateli.
myśmy to rozumieli.

poza tym, myśmy byli świadomi i potępaliśmy władze, które wydały wojnę własnemu narodowi, ale tutaj jest inaczej.

większość Rosjan popiera działania Putina, cześć z niewiedzy, ale cześć z przekonania, część dalego że tak władza każe - oni mają to we krwi.

byłem wielokrotnie za naszą wschodnią granicą i znam sposób myślenia ludzi radzieckich, bo tak tą psychikę nazwała Swietłana Aleksiejewicz (noblistka białoruska).
Rosjanie są gościnni, serdeczni, uczynni, ale gdy partia (kiedyś) lub władza (dzisiaj) każde im zabić gościa, którego serdecznie podejmują - oni to zrobią, bo tak trzeba.

17-20 marca miały być Mistrzostwa Świata w Siatkówce Oldbojów w Nowym Dworze Mazowieckim (miałem grać z kolegami z Nałęczowa), ale ze względu na wojnę zbrojną napaść Rosji na Ukrainę zawody zostały na razie odwołana, bo odwołano zaproszenia dla Rosji i Białorusi.
gdyby jednak doszło do udziału tych drużyn byliśmy gotowi oddać im mecze walkowerem, po prostu nie wyjśc na parkiet, mimo że znamy tych kolegów, ale są ważniejsze rzeczy niż sport.
nie wyobrażam sobie także, aby polscy sportowcy rywalizowali z rosyjskimi gdy trwa inwazja na Ukrainę.

a jakbyśmy my Polacy przyjęli udział w imperzie sportowej zawodników III rzeszy w 1940 roku, gdy na nasze domy spadały bomby, ludzie ginęli, a kraj popadł w kilkuletnią okupację?

Blacksmith napisał(a):...Drogie paliwo jest na stacjach benzynowych... Jestem ciekawy czy to rzeczywiście z uwagi na obecną sytuację czy może celowo podnieśli ceny z wymówką: "Obok nas dzieje się wojna, siła wyższa, muru głową się nie przebije, musicie zrozumieć". ?

propaganda rosyjska ma na celu w KAŻDY sposób osłabić inne państwa poprzez dzielenie, skłócanie ich społeczeństw.
w opinii niektórych: 80% ugrupowań antyszczepionkowców dzisiaj umniejsza winę Rosji lub stara się ją usprawiedliwić, tworzy wątpliwości, powiela nieprawdy.

https://www.youtube.com/watch?v=XWHFefcV-gU
Załączniki
20220301_181217.jpg
korytarz szkolny gdzie trenujemy, kafelki i podłoga jest jeszcze poniemiecka czyli ma około 100 lat.
20220228_074103.jpg
Bluza którą dostałem z okazji EURO 2012, dzisiaj prowadzę w niej zajęcia.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 08 marca 2022, 22:11

Konfederacja tak jak już kiedyś tak i teraz aktualnie prawidłowo lobbuje na rzecz tego aby dorośli Polscy obywatele mieli dostęp do broni.

Temat dostępu do broni palnej był tu już kiedyś poruszany i to nie raz. Ja byłem twardo za i m.in. argumentowałem to potrzebą uzbrojenia społeczeństwa na wypadek wojny. Ojoj... jak się ze mną nie zgadzano, że po co? na co? nie ma potrzeby, wojny jak się dzieją to hen daleko od Polski, itd. Aktualnie wojna u naszych granic, każdy widzi co się dzieje i już nawet chyba za przeproszeniem... debil widzi, że jest realne zagrożenie.

Powiem tak... Jeśli Ruskie zdecydują się najechać Polskę to będą wjeżdżać do Polskich miast jak na dyskotekę. I każdy wcześniejszy przeciwnik broni będzie za to moralnie odpowiedzialny.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 09 marca 2022, 09:59

Na razie Ruscy muszą przejść przez dyskotekę na Ukrainie, ale coś nie bardzo im idzie.

Możemy wszystkich uczyć hydrauliki, można dbać, aby firmy hydrauliczne nie zbankrutowały.

Zamiast dozbrajać społeczeństwo, trzeba było zadbać aby wartość polskiej armi nie spadła z 20 miejsca na świecie na chyba 25.

Najbardziej dozbrojone społeczeństwo nie pomoże, gdy będziemy mieli słabą armię.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » środa 09 marca 2022, 19:51

Cyryl8 napisał(a):Na razie Ruscy muszą przejść przez dyskotekę na Ukrainie, ale coś nie bardzo im idzie.

Możemy wszystkich uczyć hydrauliki, można dbać, aby firmy hydrauliczne nie zbankrutowały.

Zamiast dozbrajać społeczeństwo, trzeba było zadbać aby wartość polskiej armi nie spadła z 20 miejsca na świecie na chyba 25.

Najbardziej dozbrojone społeczeństwo nie pomoże, gdy będziemy mieli słabą armię.

Cyryl,

wypowiesz sie na przykladzie Szwajcari ? Armia mala a skuteczna, i nie zaslaniaj sie prosze, ze w gorach leza

W Andorra'rze kazdy jeden obywatel, rezydent jest zobowiazany do posiadania broni

Jeno jest pewne, rozbrojone spoleczenstwo to bezbronne spoleczenstwo ktore idzie do rzezni jak barany. I nie jest wazne, czy lwy prowadzi Baran, czy lew prowadzi barany !

@Blacksmith,

ruszyles cos z tematem ? Dwa lata juz minelo, mozna bylo z przyslowiowym palcem w doopie !

:wink:
ks-rider

Postprzez gumik » środa 09 marca 2022, 20:40

Blacksmith napisał(a):Konfederacja tak jak już kiedyś tak i teraz aktualnie prawidłowo lobbuje na rzecz tego aby dorośli Polscy obywatele mieli dostęp do broni.

Temat dostępu do broni palnej był tu już kiedyś poruszany i to nie raz. Ja byłem twardo za i m.in. argumentowałem to potrzebą uzbrojenia społeczeństwa na wypadek wojny. Ojoj... jak się ze mną nie zgadzano, że po co? na co? nie ma potrzeby, wojny jak się dzieją to hen daleko od Polski, itd. Aktualnie wojna u naszych granic, każdy widzi co się dzieje i już nawet chyba za przeproszeniem... debil widzi, że jest realne zagrożenie.

Powiem tak... Jeśli Ruskie zdecydują się najechać Polskę to będą wjeżdżać do Polskich miast jak na dyskotekę. I każdy wcześniejszy przeciwnik broni będzie za to moralnie odpowiedzialny.

Polecam b. ciekawy wywiad z byłym żołnierzem "Grom".

https://youtu.be/PCFyGPnChdg

Broń w rękach obywateli może być przydatna, ale może się też wiązać z niemiłymi konsekwencjami. Najeźdźca wiedząc, że obywatele mają broń nie będzie się zastanawiał, czy strzelać, czy nie (bo cywil). Decyzja będzie automatyczna.
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka