LeszkoII napisał(a):...Totalny nonsens. Co ma wspólnego Czajkowski z Putinem? Podobne idiotyzmy wylęgają się w pomysłach o wykluczeniu sportowców (lub grupy sportowców) rywalizujących pod obywatelstwem rosyjskim...SKANDAL.
ja pamiętam sankcje USA i państw zachodnich na skutek wprowadzenia stanu wojennego, które częściowo trafiły w nas.
ale z drugiej strony płynął strumeń pomocy dla obywateli.
myśmy to rozumieli.
poza tym, myśmy byli świadomi i potępaliśmy władze, które wydały wojnę własnemu narodowi, ale tutaj jest inaczej.
większość Rosjan popiera działania Putina, cześć z niewiedzy, ale cześć z przekonania, część dalego że tak władza każe - oni mają to we krwi.
byłem wielokrotnie za naszą wschodnią granicą i znam sposób myślenia ludzi radzieckich, bo tak tą psychikę nazwała Swietłana Aleksiejewicz (noblistka białoruska).
Rosjanie są gościnni, serdeczni, uczynni, ale gdy partia (kiedyś) lub władza (dzisiaj) każde im zabić gościa, którego serdecznie podejmują - oni to zrobią, bo tak trzeba.
17-20 marca miały być Mistrzostwa Świata w Siatkówce Oldbojów w Nowym Dworze Mazowieckim (miałem grać z kolegami z Nałęczowa), ale ze względu na wojnę zbrojną napaść Rosji na Ukrainę zawody zostały na razie odwołana, bo odwołano zaproszenia dla Rosji i Białorusi.
gdyby jednak doszło do udziału tych drużyn byliśmy gotowi oddać im mecze walkowerem, po prostu nie wyjśc na parkiet, mimo że znamy tych kolegów, ale są ważniejsze rzeczy niż sport.
nie wyobrażam sobie także, aby polscy sportowcy rywalizowali z rosyjskimi gdy trwa inwazja na Ukrainę.
a jakbyśmy my Polacy przyjęli udział w imperzie sportowej zawodników III rzeszy w 1940 roku, gdy na nasze domy spadały bomby, ludzie ginęli, a kraj popadł w kilkuletnią okupację?
Blacksmith napisał(a):...Drogie paliwo jest na stacjach benzynowych... Jestem ciekawy czy to rzeczywiście z uwagi na obecną sytuację czy może celowo podnieśli ceny z wymówką: "Obok nas dzieje się wojna, siła wyższa, muru głową się nie przebije, musicie zrozumieć". ?
propaganda rosyjska ma na celu w KAŻDY sposób osłabić inne państwa poprzez dzielenie, skłócanie ich społeczeństw.
w opinii niektórych: 80% ugrupowań antyszczepionkowców dzisiaj umniejsza winę Rosji lub stara się ją usprawiedliwić, tworzy wątpliwości, powiela nieprawdy.
https://www.youtube.com/watch?v=XWHFefcV-gU