Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Blacksmith » wtorek 25 stycznia 2022, 01:55

mp0011 napisał(a):No i właśnie potencjalnie zabiłeś człowieka.

Chyba trochę fantazja Cię poniosła. Złe użycie gaśnicy w celu ratowania raczej nie jest zabójstwem. Chyba jedynie w sytuacji gdybym tą gaśnicą walił po głowie i zabił, to wtedy tak.
Blacksmith

Postprzez mp0011 » wtorek 25 stycznia 2022, 02:12

Oczywiście, zabójstwo by to nie było, nie to miałem na myśli.
Bardziej o to, że miałeś jedną , jedyną szansę aby kogoś uratować, ale ją potencjalnie zmarnowałeś.

BTW.
Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji jak na filmie, trzepnięcie w głowę gaśnicą nie byłoby lepszym wyjściem, niż ma się człowiek żywcem smażyć 5 minut...

========================================

http://a.umed.pl/pl/doc/ppoz/2014/Instr ... gasnic.pdf
Instrukcja używania podstawowych typów gaśnic. Jak widać, przy niektórych trzeba odczekać kilka sekund, a niektóre można psikać od razu. Pytanie, czy w emocjach jesteś w stanie odróżnić jedną od drugich, zwłaszcza jak ktoś Ci je podaje. Bezpieczniej chyba jednak w takiej sytuacji poczekać te 5 sekund i nie ryzykować.

Ja w domu mam dwie gaśnice (stare samochodowe, nawet nie pamiętam skąd, mają ze 30 lat - leżą na wszelki wypadek)
Jedna ma wskaźnik ciśnienia, a druga nie. Zakładam, że tę ze wskaźnikiem mogę od razu kierować na źródło ognia bez czekania.

Natomiast druga, bez wskaźnika, ma instrukcję, która każe "zbić dźwignię", puścić, podejść do ognia i dopiero rozpocząć gaszenie. Nie pisze wprost żeby odczekać ileś sekund, ale sądzę, że mają to na myśli, i niepoczekanie doprowadziło by do wyrzucenia samego środka napędzającego.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » wtorek 25 stycznia 2022, 11:06

jeżeli masz małe ognisko i użyjesz gaśnicy samochodowej na raz nie ugasisz go, musisz parokrotnie krótkimi strumieniami psikać na ogień.
Cyryl8

Postprzez gumik » wtorek 25 stycznia 2022, 11:48

mp0011 napisał(a):Pytanie, czy w emocjach jesteś w stanie odróżnić jedną od drugich, zwłaszcza jak ktoś Ci je podaje.
Większość osób nie. Musiałaby przechodzić trening z obsługi gaśnicy co roku. Nie oszukujmy się. W emocjach człowiek działa odruchowo. Jaki odruch wykorzysta ktoś kto nigdy gaśnicy w ręku nie miał?

Piloci samolotów regularnie przechodzą szkolenia z sytuacji awaryjnych na symulatorach. Mimo to nie ma gwarancji, że sobie poradzą w takiej sytuacji w rzeczywistości. Co dopiero "zwykły" człowiek.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Blacksmith » czwartek 27 stycznia 2022, 22:20

Artykuł z Elbląskiego portalu o zmianach w szkoleniach na prawo jazdy. Artykuł z Elbląga ale dotyczy całej Polski-

https://www.portel.pl/spoleczenstwo/mam ... zdy/127048

https://tvn24.pl/biznes/moto/prawo-jazd ... wy-5569906

A jednak będą możliwe jazdy doszkalające z osobą towarzyszącą. Aż bardzo dziwne, że instruktorzy nie oprotestowali tej zmiany? Hmm...

Na wielki plus też możliwość umożliwienia jazd doszkalających pod okiem instruktora dla kierowców posiadających już PJ ale z jakichś względów chcących się doszkolić bo np. długi czas nie jeździli.

"Ciekawie" wygląda w Elblągu zdawalność egzaminu praktycznego kat. B. z 2021 roku.... 24,8 proc. Elbląg to dosyć małe miasto i dość proste drogowo. Nie ma tu rond powyżej 1 pasa ruchu, itd. Jest tu WORD od dawien dawna bo kiedyś to było miasto wojewódzkie.

Jest to chyba dowód na to, że trzeba poczynić zmiany w samym egzaminie.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 28 stycznia 2022, 10:12

o projekcie tych zmian i wymaganiach co do szkolenia z osobą towarzyszącą juz pisałem.

natomiast rozbawiły mnie te wymagania dla instruktorów.
okres posiadania prawa jazdy co najmniej 5 lat, dotyczy kat. B.
tutaj sprawa jest prosta, bo w zasadzie okres posiadania pokrywa się z okresem jeżdżenia takim pojazdem. czy ktoś jeździ pojazdem osobowym 3 czy 5 lat moim zdaniem nie ma wielkiej róznicy, gdy podczas kursu i egzaminu będzie to zweryfikowane.
inaczej jest dla kat. C, C+E i D, tutaj okres posiadania prawa jazdy tej kategorii nie zawsze pokrywa się z okresem jeżdżenia takim pojazdem.
powiedzmy dla egzaminatorów może to być, bo oni są tylko od oceniania, ale inaczej jest z instruktorami, którzy ucząc muszą korzystać z własnych doświadczeń.
a co gdy tych doświadczeń nie ma?
we Wrocławiu jest paru instruktorów, którzy nie pracowali jako kierowcy, a swoich kursantów muszą przygotować do takiego zawodu.
jest też spora grupa, która zakończyła swoją edukację na samochodzie STAR 200.

jeżeli dzsiaj warsztaty są prowadzone tylko na papierze co rok, to co za różnica gdy będą do dwa lata.
dla instruktorów techniki jazdy pewnie będa również "papierowe".

totalnym nieporozumieniem jest nadzór nad OSK, które sprawują urzędnicy nie mający pojęcia o uczeniu.
sprawdzane są dokumenty, ilość metrów kwadratowych, dostęp do WC, czy wysokość pachołków na placu manewrowym, ale powiedzmy sobie szczerze: jaki to ma wpływ na jakość szkolenia?

jeżeli nadzór nie będzie merytoryczny nad rzeczywistym szkoleniem: wykładami i samą jazdą, to w jakości szkolenia nic się nie zmieni.
a mogą to tylko robić osoby mające uprawnienia instruktora/wykładowcy i jakieś doświadczenie, aby móc obiektywnie oceniać jakość szkolenia.

moim zdaniem kosmetyka, oprócz wprowadzenia możliwości szkolenia z osobą towarzyszącą i wymóg udziału nowych kierowców w kursach doskonalenia techniki jazdy, nie ma nic godnego uwagi.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » sobota 29 stycznia 2022, 02:32

Cyryl8 napisał(a):moim zdaniem kosmetyka, oprócz wprowadzenia możliwości szkolenia z osobą towarzyszącą i wymóg udziału nowych kierowców w kursach doskonalenia techniki jazdy, nie ma nic godnego uwagi.

No ja jednak uważam jazdy z osobą towarzyszącą za bardzo konkretną i ważną zmianę. Jednak jazdy (szczególnie dodatkowe jeśli ktoś potrzebuje) są dosyć drogie.
Choć dalej nie wiem czy takie prywatne auto musi być dostosowane, czyli czy musi mieć u pasażera dodatkowy hamulec i sprzęgło? Nie zostało to jasno wskazane w tych artykułach. Ale chyba nie ma takiej potrzeby z tego co widać.
Blacksmith

Postprzez waw » sobota 29 stycznia 2022, 11:03

gumik napisał(a):To wydaje się dosyć proste. Z tego co wiem Amantadyna nie leczy ostrego przebiegu choroby. Jest też bezużyteczna, gdy podana za późno. Skutki uboczne mogą wystąpić.

No i jak zawsze. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Jest to ekonomicznie uzasadnione. Osoba chora nie pracuje.
Szczepionki mają udowodnione działanie przed ciężkim przebiegiem i hospitalizacja. O zgonie, to już nie wspomnę. Są stosunkowo tanie i bardzo bezpieczne. Mimo jakiś tam pojedynczych przypadków. Gdyby Amantadyna zaczęto stosować na taką skalę, to też by się okazało, że ktos po niej umarł. Zwyczajna statystyka.

Amantadyna zwalcza wirusa a nie skutki zakażenia. Pozwala natomiast ich uniknąć. Jak każdy lek przeciwwirusowy. Dlaczego na samym początku zakażenia pacjenta w ogóle się nie leczy to tego nie mogę zrozumieć.
Skutki uboczne mogą wystąpić ale jak na razie przy leczeniu Covid nie wystąpiły.
waw

Postprzez Cyryl8 » sobota 29 stycznia 2022, 11:26

Blacksmith napisał(a):...Choć dalej nie wiem czy takie prywatne auto musi być dostosowane, czyli czy musi mieć u pasażera dodatkowy hamulec i sprzęgło? ...

no popatrz, a ja tutaj viewtopic.php?f=2&t=42410 dałem projekt tego, wraz z wymaganiami co do pojazdu, a Ty nawet komentowałeś mój post, wypowiadałeś się na temat tego wyposażenia, więc chyba przeczytałeś i nie juź pamiętasz.

a ja pamiętam, więc wygląda na to że pamięć z wiekiem się polepsza, albo za dużo masełka.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » sobota 29 stycznia 2022, 17:44

Jakbym potrafił niczym komputer w 100% wszystko na stałe zapamiętywać to byłbym teraz chyba bardziej znany od Einsteina.

Co do zmian to też możliwość jazd doszkalających dla osób już posiadających PJ i wprowadzenie obowiązkowego przedmiotu "wychowanie komunikacyjne" od 4 klasy szkoły podstawowej są bardzo dobre i konkretne.

Niestety nie widzę zmian w samych WORD'ach i egzaminach. Miał być m.in. koniec z samofinansowaniem się WORD'ów co jest patologią. Trzeba znowu pisać do posłów.
Blacksmith

Postprzez ks-rider » sobota 29 stycznia 2022, 19:10

Cyryl8 napisał(a):o projekcie tych zmian i wymaganiach co do szkolenia z osobą towarzyszącą juz pisałem.

natomiast rozbawiły mnie te wymagania dla instruktorów.
okres posiadania prawa jazdy co najmniej 5 lat, dotyczy kat. B.
tutaj sprawa jest prosta, bo w zasadzie okres posiadania pokrywa się z okresem jeżdżenia takim pojazdem. czy ktoś jeździ pojazdem osobowym 3 czy 5 lat moim zdaniem nie ma wielkiej róznicy, gdy podczas kursu i egzaminu będzie to zweryfikowane.
inaczej jest dla kat. C, C+E i D, tutaj okres posiadania prawa jazdy tej kategorii nie zawsze pokrywa się z okresem jeżdżenia takim pojazdem.
powiedzmy dla egzaminatorów może to być, bo oni są tylko od oceniania, ale inaczej jest z instruktorami, którzy ucząc muszą korzystać z własnych doświadczeń.
a co gdy tych doświadczeń nie ma?
we Wrocławiu jest paru instruktorów, którzy nie pracowali jako kierowcy, a swoich kursantów muszą przygotować do takiego zawodu.
jest też spora grupa, która zakończyła swoją edukację na samochodzie STAR 200.

jeżeli dzsiaj warsztaty są prowadzone tylko na papierze co rok, to co za różnica gdy będą do dwa lata.
dla instruktorów techniki jazdy pewnie będa również "papierowe".

totalnym nieporozumieniem jest nadzór nad OSK, które sprawują urzędnicy nie mający pojęcia o uczeniu.
sprawdzane są dokumenty, ilość metrów kwadratowych, dostęp do WC, czy wysokość pachołków na placu manewrowym, ale powiedzmy sobie szczerze: jaki to ma wpływ na jakość szkolenia?

jeżeli nadzór nie będzie merytoryczny nad rzeczywistym szkoleniem: wykładami i samą jazdą, to w jakości szkolenia nic się nie zmieni.
a mogą to tylko robić osoby mające uprawnienia instruktora/wykładowcy i jakieś doświadczenie, aby móc obiektywnie oceniać jakość szkolenia.

moim zdaniem kosmetyka, oprócz wprowadzenia możliwości szkolenia z osobą towarzyszącą i wymóg udziału nowych kierowców w kursach doskonalenia techniki jazdy, nie ma nic godnego uwagi.

Podpisuje sie pod tym wszelakimi czlonkami i konczynami !

:wink:
ks-rider

Postprzez ks-rider » sobota 29 stycznia 2022, 19:16

Blacksmith napisał(a):No ja jednak uważam jazdy z osobą towarzyszącą za bardzo konkretną i ważną zmianę. Jednak jazdy (szczególnie dodatkowe jeśli ktoś potrzebuje) są dosyć drogie.
Choć dalej nie wiem czy takie prywatne auto musi być dostosowane, czyli czy musi mieć u pasażera dodatkowy hamulec i sprzęgło? Nie zostało to jasno wskazane w tych artykułach. Ale chyba nie ma takiej potrzeby z tego co widać.

Polacy naprawde chca dopuscic do jazd z osoba towarzyszaca bez wczesniejszego zdania panstwowego egzaminu praktycznego ?

To w/g mnie jak dac malpie brzytwe !

Od jakiego wieku te jazdy mialy by nastapic ?

Blacksmith, a dlaczego tylko pedal hamulca i sprzegla ? A co z gazem ? Juz sam fakt, ze w PL dopuszcza sie pojazdy szkoleniowe z jedynie dwoma pedalami swiadczy o marnej jakosci szkolenia.

:wink:
ks-rider

Postprzez Blacksmith » sobota 29 stycznia 2022, 22:13

ks-rider... Są kraje gdzie są jazdy z osobą towarzyszącą od dawna. Z tego co wiem to np. w UK, Holandii ,USA, Kanada. Nie róbmy już z Polaków takich inwalidów :wink:
Ostatnio zmieniony sobota 29 stycznia 2022, 22:34 przez Blacksmith, łącznie zmieniany 1 raz
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » sobota 29 stycznia 2022, 22:34

Cyryl8 napisał(a):dałem projekt tego, wraz z wymaganiami co do pojazdu

A jaką masz pewność, że to co wtedy tam przytoczyłeś jest dalej aktualne i żadnych zmian nie poczyniono?
Blacksmith

Postprzez gumik » niedziela 30 stycznia 2022, 01:06

waw napisał(a):Amantadyna zwalcza wirusa a nie skutki zakażenia. Pozwala natomiast ich uniknąć. Jak każdy lek przeciwwirusowy. Dlaczego na samym początku zakażenia pacjenta w ogóle się nie leczy to tego nie mogę zrozumieć.
Skutki uboczne mogą wystąpić ale jak na razie przy leczeniu Covid nie wystąpiły.

Mechanizm jej działania nie jest do końca poznany. Prawdopodobnie działanie amantadyny wiąże się z blokowaniem receptorów glutaminianowych (NMDA)

Za to działanie dowolnej szczepionki jest dokładnie znane od dziesiątków lat. Szczepionka przygotowuje organizm, aby ten już później bez dopalaczy zwalczył wirusa sam. Czy może być coś bezpieczniejszego?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka