Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez ks-rider » sobota 01 stycznia 2022, 13:37

Cyryl,

wszystko jest fajnie, jezeli kogos cos kreci. Ja generalnie potrafie sobie wyobrazic kampowanie w jakims srednim camper'rze. ale ks-rider'owa to potrzebowala by taki od 26 ton w zwyz :mrgreen:

Sylwestra spedzilem w lozku, dzisiaj okaze sie czy to corona czy tez nie.

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » sobota 01 stycznia 2022, 17:33

Dlatego moja żona przekonała się do turystyki kamperowej dopiero po 8 latach posiadania kampera.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » niedziela 02 stycznia 2022, 09:09

ks-rider napisał(a):...ale ks-rider'owa to potrzebowala by taki od 26 ton w zwyz...

Jeżeli jadę np. z synem na dzikusa na 3 dni, to zbiornik (100l) wystarcza nam.
Gdy jestem z żoną na kempingu zbiornik bo 24h jest pusty, mimo że kąpiemy się i myjemy naczynia w kempingowych sanitariatach, mimo że ja gotuję.
Nie wiem pije ją, czy co?
Cyryl8

Postprzez ks-rider » niedziela 02 stycznia 2022, 11:31

Cyryl8 napisał(a):Jeżeli jadę np. z synem na dzikusa na 3 dni, to zbiornik (100l) wystarcza nam.
Gdy jestem z żoną na kempingu zbiornik bo 24h jest pusty, mimo że kąpiemy się i myjemy naczynia w kempingowych sanitariatach, mimo że ja gotuję.

Kiedys bylem z moimi babami w Le Bourg-d'Oisans - Hotel Imperial Wiem, jaki byl dramat, bo jezeli ja juz obawialem sie, ze jak siade na kibel to sie do niego przykleje :mrgreen: One nawet nie poszly pod prysznic ! :mrgreen:

Gdy kiedys opowiadalem jak bylo w wojsku, czlowiek 7 dni w czolgu jezdzilpo wertepach ( trening dla kierowcow ) Zona na to, a gdzie sie myliscie ? Mowie, kobieto, trzy dni nie sikalem, bo mnie z czolgu nie wypuscili a Tytu o myciu ? Jakim qufa myciu, wojna jest i sie po prostu nie mylesz !

Dostala szoku kulturalnego :mrgreen:

Jak bede na emerytuze, bede myslal moze bardziej o konkretach, na razie w zalozeniu jest jakis dluzszy i wyzszy Sprinter i jego rozbudowa. MA byc lozko, lodowka i miejsce na motocykl.

ks-rider

Postprzez Blacksmith » niedziela 02 stycznia 2022, 21:44

Nie wiem jak w Niemczech, ale przerabianie furgonów na kampery od jakiegoś czasu w Polsce jest mocno utrudnione...

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ak ... ra/wxyns4x

https://spidersweb.pl/autoblog/akcyza-k ... er-akcyza/

Ludziom nie może być zbyt dobrze. Chcesz mieć coś extra to państwu też trzeba sowicie zapłacić. Najgorsze, że jak kto inny przejmie władzę to te przepisy zostawi bo przecież temat mało nośny i nie dotyczący jakiejś dużej liczby ludzi.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 03 stycznia 2022, 06:34

Przerabianie furgonów na kampery samemu, to nie najlepszy pomysł. Są firmy które robią to od dawna i lepiej wykorzystują przestrzeń, mają lepsze rozwiązania, lepsze części.
Jednak są ludzie którzy to robią z zamiłowania do robienia.

Kupujac kampera nowego lub sprawdzając zza granicy musisz zapłacić 19% akcyzy, przy becnej wartości nowych ta opłata zbliża się prawie do 100 000zł.
Więc są ludzie jeżdżący kamperami zarejestrowanymi np. w Niemczech na kogoś z rodziny.

Natomiast tą akcyzę trzeba zapłacić jeżeli pojemność silnika jest powyżej 2,0 litra.
Fiat sprzedaje Ducato z jednym silnikiem 2,0l i mocy 120KM, więc istnieje możliwość obejścia tego przepisu.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 03 stycznia 2022, 12:29

Cyryl8 napisał(a):Kupujac kampera nowego lub sprawdzając zza granicy musisz zapłacić 19% akcyzy, przy obecnej wartości nowych ta opłata zbliża się prawie do 100 000zł.

I tu pojawia się pytanie czy my żyjemy w normalnym kraju/świecie.

A niby nie ma podatku od dóbr luksusowych nad którego wprowadzeniem myślano. Jest jak najbardziej.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 03 stycznia 2022, 13:51

Na pewne rzeczy mamy wpływ, na inne nie.
Moim zdaniem narzekanie lub roztrząsanie tego czego nie możemy zmienić to strata czasu.

Świat nie jest sprawiedliwy.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 03 stycznia 2022, 15:53

Cyryl8 napisał(a):Moim zdaniem narzekanie lub roztrząsanie tego czego nie możemy zmienić to strata czasu.

Tutaj się nie zgodzę. Wyobraź sobie etap rozwoju cywilizacyjnego gdyby każdy miał takie podejście. Znani ludzie tego świata nie byliby znani gdyby twierdzili, że to strata czasu.
Gdyby takiemu Joe Bidenowi ktoś powiedział w młodości, że zostanie kiedyś prezydentem USA to pewnie byłby spory śmiech. Musisz zacząć wierzyć w siebie.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 03 stycznia 2022, 16:17

Powiedzmy sobie szczerze tylko bardzo niektóre jednostki mają wpływ na losy całości, ja do nich się na pewno nie zaliczam.
Nie zmienię systemu podatkowego choć bym nie wiem jak się starał.

Ps. Nie chciałbym zostać prezydentem, wolałbym być biedny, bez perspektyw, ale mieć 20 lat. Bo swoje położenie mogę zmienić, a wieku nie.
I podejrzewam, Joe Biden ma podobnie.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » poniedziałek 03 stycznia 2022, 18:30

Cyryl8 napisał(a):Przerabianie furgonów na kampery samemu, to nie najlepszy pomysł. Są firmy które robią to od dawna i lepiej wykorzystują przestrzeń, mają lepsze rozwiązania, lepsze części.
Jednak są ludzie którzy to robią z zamiłowania do robienia.

Cyryl, gdybym mial zamilowanie do podrozowania, to kupil bym jakiegos uzywanego i cieszyl bym sie zyciem, ale z moim sknerstwem i z tym, ze duzo uzywany to on nie bedzie, wiec w doopie z miejscem i z rozwiazaniami technicznymi do przechowywania.

Notabene jest firma, ktora produkuje zestaw szyn. ktore mocujesz albo bezposrednio do slupkow auta albo gdy chcesz wylozyc sklejka, to na sklejke czy elementow drewnianych aut i na to
po prostu zakladasz elementy umeblowania, tak, ze np bus na codziej sluzy jako wol ro
boczy a na weekend meble stojace w miejscu X zakladasz na szyny i pakujesz w nie rzeczy. Fajna sprawa, mozna tez zrobic sobie samemu.

Ja juz meble sam robilem, wiec nie widze problemu, aby wykonac wlasnorecznie, maszyny wszystkie mam !

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 03 stycznia 2022, 21:34

może to nie tak:

1. meble.
gdyby meble w kamperach były robione z takich materiałów jak inne to rozsypałyby sie po góra dwóch zimach.
w czasie gdy w ziemie nie korzystasz z kampera w zimie, jest w nim taka wilgoć, że jest to zabójcze dla mebli.

2. wykorzystanie wnętrza.
firmy zajmujące się zabudową furgonów są w stanie wyczarować miejsce na toaletę i prysznic, bez czego moim zdaniem kamper nie jest kamperem.

3. instalacja elektryczna.
jeżeli chcesz korzystać z kempingów, instalacja musi być dostosowana do podłączenia z zewnątrz, gdy chcesz jeździć na dzikusa instalacja musi mieć zasilanie z paneli słonecznych. a jedno i drugie zmusza do zastosowania energobloku, który steruje energią. musisz mieć drugi akumulator, aby móc korzystać z energii bez ruszenia akumulatora rozruchowego.

4. instalacja hydrauliczna.
trzeba zastosować zbiorniki, firmy mają patenty gdzie je umieścić i odpowiednio ukształtowane do tego, zbiornik na czystą i szarą wodę.
gdy chcesz korzystać w zimie, zabudowa musi być przystosowana do tej pory roku, więc albo podwójna podloga, do przeprwadzenia przewodów, albo prowadzenie ich gdzieś po szafkach.

5. instalacja gazowa.
o ile inne instalacje możesz sam zrobić, najwyżej hydrauliczna będzie ciekła, a choć elektryczna może spowodować pożar, to instalację gazową może robić tylko firma zajmująca się tym. co prawda nie ma wymagań, ale jeżeli chcesz korzystać z promów, czy na południu, czy na północy Europy, musisz mieć przegląd instalacji gazowej w postaci srebrnej nalepki, a amatorszczyzna przez ten przegląd nie przejdzie.
poza tym z palącego kampera można uciec, a po zatruciu gazem mozna się nie obudzić.

6. ogrzewanie.
może być gazowe - patrz wyżej, może być na ON, ale to wymaga wpięcia się instalację elektryczną, odpowiedniego sterowania.

7. ilość i nadmiar.
oczywiście nie mamy już komuny i dostęp do materiałów i części jest swobodny, ale musisz pamiętać, że Ty kupujesz w detalu czyli najdrożej, a frimy zajmujące się przebudową hurtem.
do wszystkiego musisz kupować materiały, narzędzia których pozostałości nigdzie już nie użyjesz, narzędzia zostaną niewykorzystane.

oczywiście są ludzi robiący samodzielnie taką zabudowę, ale jeżeli wliczy sie materiały i co ważniejsze czas jaki włożyli w tą przebudowę (średnio rok, jeżeli nie zajmujesz się tylko tym i robisz to nie dziesiąty raz), taka przeróbka wyjdzie Ci drożej niż kupno gotowego pojazdu.

na forum camterteam jest gość, który zajmuje się przebudową, robi rok, jedna podróż - sprzedaje, następny rok, następna przebudowa, jedna podróż, sprzedaje i tak w kółko.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » sobota 08 stycznia 2022, 16:48

phpBB [media]

Taka ciekawostka, w jaki sposób napisany jest angielski "Highway Code". Po ludzku, bez odnośników i potrójnych wyjątków od wyjątku z zastrzeżeniami. Nie dało się tak u nas...?

(https://www.youtube.com/watch?v=rvHA4wNnYC4)
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez ks-rider » sobota 08 stycznia 2022, 19:41

Cyryl,

jak wiesz apetyt rosnie w miare jedzenia. Wiem o co chodzi w camperach ale dla mnie priorytetem jest spanie, cala sanitarka moze odbywac sie na campingu a gotowac potrafiena dwoch palnikach i butli turystycznej ( takiej polskiej ) Meble nie beda trzymane w aucie tylko w suchym cieplam miejscu.

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » niedziela 09 stycznia 2022, 04:17

Podobnie miałem, ale po jakimś czasie spodobało mi się jeżdżenie na dzikusa, dlatego poprzedni kamper stał się niewystarczający.
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka