Dzięki za pomoc
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez pawelcomeback2 » środa 17 października 2018, 10:27
przez szymonix » wtorek 23 października 2018, 15:40
pawelcomeback2 napisał(a):włączam jedynie kierunkowskaz prawy, pytanie czy muszę go włączac i czy w takim miejscu patrzycie w prawe lusterko jak przy zmianie pasa ruchu ?
przez Henq » wtorek 23 października 2018, 20:45
pawelcomeback2 napisał(a):Dzięki za pomoc
przez gumik » środa 24 października 2018, 07:37
przez Henq » środa 24 października 2018, 19:51
pawelcomeback2 napisał(a):ja jadąc w prawo nie zmieniam położenia samochodu tzn jade cały czas przy prawej krawędzi,
przez gumik » środa 24 października 2018, 23:33
przez szymonix » czwartek 25 października 2018, 07:30
przez LeszkoII » czwartek 25 października 2018, 17:28
Obowiązek patrzenia/spoglądania w lusterko jest dopełnieniem zasady ostrożności (czasem szczególnej). Niemniej w Twojej sytuacji spojrzenie w lusterko prawe nie wynika ze szczególnej ostrożności - a nawet owe zerknięcie uważam za zbyteczne (w miejscu, gdzie zmieniasz pas ruchu). Pijanego bociana nie potrącisz, bo taki nie ma.pawelcomeback2 napisał(a):pytanie czy muszę go włączac i czy w takim miejscu patrzycie w prawe lusterko jak przy zmianie pasa ruchu ?
Co innego kontrolować (raczej: monitorować sytuację) a co innego upewniać się czy jakikolwiek mój manewr nie spowoduje (OBIEKTYWNIE - czyli bez oceniania stopnia winy) zagrożenia dla ruchu drogowego (OBIEKTYWNEGO a nie odnoszonego do indywidualnego kierowcy). Dobrym NAWYKIEM jest spoglądanie w prawe lusterko (zresztą lewe tak samo) tuż przed ruszaniem z miejsca nawet wówczas, gdy nie dochodzi przez to do włączania się do ruchu (por. ruszanie na światłach vs. rowerzysta po prawej z bardzo długimi łokciami).szymonix napisał(a):Lusterko - ... zawsze trzeba kontrolować co sie dzieje za tobą
przez yorki » czwartek 25 października 2018, 17:32
pawelcomeback2 napisał(a):... pytanie czy muszę go włączac i czy w takim miejscu patrzycie w prawe lusterko ...
przez Henq » czwartek 25 października 2018, 22:09
LeszkoII napisał(a):Do zmiany pasa ruchu dochodzi, nie ulega to żadnej wątpliwości (za wątpliwości innych nie odpowiadam). Zmieniasz bowiem pas ruchu: Z niewyznaczonego na wyznaczony prawy i to w sytuacji gdy jest możliwość zmiany na pas alternatywny (lewy).
przez LeszkoII » piątek 26 października 2018, 08:29
Napisałem, ale odnośnie innej sytuacji, tj. tej, którą nakreślił autor tematu.Henq napisał(a):i nie broń się że to pas do jazdy na wprost, wyraźnie napisałeś, że sygnalizuje się zmianę pasa ruchu z niewyznaczonego na wyznaczony,
przez Henq » piątek 26 października 2018, 19:07
Autor tematu jedzie "...cały czas przy prawej krawędzi" czyli cały czas pasem prawym niewyznaczonym wjeżdża na pas prawy wyznaczony.LeszkoII napisał(a):Napisałem, ale odnośnie innej sytuacji, tj. tej, którą nakreślił autor tematu.
czyli jadąc cały czas przy prawej krawędzi czyli cały czas pasem prawym niewyznaczonym wjeżdża na pas prawy wyznaczonyLeszkoII napisał(a):...toteż napotykając wyznaczony pas ruchu nie zmieniamy pasa, gdyż ma on swoją kontynuację.
nic nie wyjaśniłeś a wręcz przeciwnie pogrążyłeś się bardziejLeszkoII napisał(a):mam nadzieję że drobiazgowo wyjaśniłem sprawę
przez LeszkoII » sobota 27 października 2018, 17:50
Zanim cokolwiek zaznaczysz, przyjrzyj się swojemu rysunkowi zestawiając go z rysunkiem Autora. To są ZUPEŁNIE inne sytuacje.Henq napisał(a):na zielono zaznaczyłem twoją hipokryzję
Cieszę sięHenq napisał(a):pogrążyłeś się bardziej
przez Henq » środa 31 października 2018, 21:03
LeszkoII napisał(a):Autor jedzie jednym niewyznaczonym pasem ruchu, napotyka P-8g, pas się rozszerza symetrycznie w prawo i w lewo,
przez LeszkoII » czwartek 01 listopada 2018, 09:53