Ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez Henq » piątek 15 września 2017, 18:54

szoferemeryt napisał(a):Ignorując ust.2 równie dobrze można by na wysepce umieścić C-11, przecież C-11 wskazuje sposób ominięcia wysepki bez zmiany kierunku jazdy. Tylko dlaczego C-9, ano dlatego że C-9 daje możliwość zmiany kierunku jazdy, a w takim przypadku kierunkowskaz jest konieczny. Wielka szkoda że ronda na Pl. Politechniki nie ma w trasach egzaminacyjnych. Twoi kursanci legli by w przedbiegach.
a gdzie C-9 daje możliwość zmiany kierunku jazdy? :eek2: przecież tam jest o prawej stronie znaku a nie nakaz jazdy w "prawo" :wow:
Jak to nie pomoże to już nic nie pomoże:
C-2 a jednak jeszcze nakaz po prawej stronie znaku równie dobrze może być C-4 a za nim C-9 bo przed skrzyżowaniem jezdnia się dzieli na dwie :spoko:
i chyba najbardziej trafny C-9 a jednak na około :spoko:
:eek2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » piątek 15 września 2017, 19:42

szoferemeryt napisał(a):Ignorując ust.2 równie dobrze można by na wysepce umieścić C-11, przecież C-11 wskazuje sposób ominięcia wysepki bez zmiany kierunku jazdy.
I zjechać za wysepką pod prąd.Dlatego C-9 a nie C-11.Nie dość ,że nie masz pojęcia o czytaniu ze zrozumieniem to jeszcze problem ze wzrokiem. Coś jeszcze ciekawego ?
szerszon

Postprzez szoferemeryt » piątek 15 września 2017, 20:01

Henq napisał(a):a gdzie C-9 daje możliwość zmiany kierunku jazdy? przecież tam jest o prawej stronie znaku a nie nakaz jazdy w "prawo"

C-9 "nakaz jazdy z prawej strony znaku, zobowiązują kierującego do ruchu w kierunku zgodnym ze strzałką, obowiązuje (lub)w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.
Nie ma o nakazie ale jest o możliwości, czy ty też nie dostrzegasz różnicy miedzy nakazem a możliwością.
W linku z Myślenic C-2 nakazuje jazdę w prawo z znakiem, a prosto masz Bus-pas. Czyżby jazda Bus-pasem była dozwolona?
Teraz to już kombinujesz z C-9 w linku z Piotrkowa. Masz jechać z prawej strony gdyż z lewej masz ruch w przeciwnym kierunku, a wysepka i znak C-9 jest w osi jezdni nie na obwiedni SoRO jak w Warszawie. PL.Politechniki.
Jak to nie dotrze to już brak mi argumentów, gdyż ich więcej nie ma i nie może być.
szoferemeryt

Postprzez szoferemeryt » piątek 15 września 2017, 20:19

szerszon napisał(a):I zjechać za wysepką pod prąd.Dlatego C-9 a nie C-11.Nie dość ,że nie masz pojęcia o czytaniu ze zrozumieniem to jeszcze problem ze wzrokiem. Coś jeszcze ciekawego ?

Do znudzenia wklejam ci ten link
https://www.google.pl/maps/@52.2201617, ... 312!8i6656
Jak można za wysepką jechać pod prąd będąc na obwiedni SoRO.
Czytaj co jest napisane a nie to co byś chciał. Więc równie dobrze mogło by tam być C-11. Tyle że go w takich sytuacja nie stosuje się.
szoferemeryt

Postprzez Henq » piątek 15 września 2017, 21:22

szoferemeryt napisał(a):C-9 "nakaz jazdy z prawej strony znaku, zobowiązują kierującego do ruchu w kierunku zgodnym ze strzałką, obowiązuje (lub)w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.
:wall: jak już tak chcesz :> to przed "lub" co jest? czyżby SoRO nie było skrzyżowaniem? Skoro znak stoi na skrzyżowaniu to uważasz, że jest gdzieś bliższe skrzyżowanie?

szoferemeryt napisał(a):Nie ma o nakazie ale jest o możliwości, czy ty też nie dostrzegasz różnicy miedzy nakazem a możliwością.
czyli jeżeli jest możliwość zmiany kierunku jazdy to mam nakaz jazdy z prawej strony znaku lub na najbliższym skrzyżowaniu mam nakaz jazdy z prawej strony znaku :eek2: a nie zmieniać kierunku jazdy :lol2:

szoferemeryt napisał(a):W linku z Myślenic C-2 nakazuje jazdę w prawo z znakiem, a prosto masz Bus-pas. Czyżby jazda Bus-pasem była dozwolona?
Co kombinujesz z buspasem, odpowiedz czy znak C-9 nakazuje jazdę w prawo więc znak C-2 jest niepotrzebny?

szoferemeryt napisał(a):Teraz to już kombinujesz z C-9 w linku z Piotrkowa.
:wow: niewygodne oznakowanie prawda?

szoferemeryt napisał(a):Masz jechać z prawej strony gdyż z lewej masz ruch w przeciwnym kierunku,
zaraz zaraz, to z której strony znaku mam jechać to wiem, ale co z twoim: "w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy" - więc albo przyznajesz, że C-9 nie jest od umieszczania w miejscu zmiany kierunku jazdy, albo zburzysz cały światopogląd WSZYSTKICH tak zachwyconych wyrokiem sądu w Gliwicach, oraz geniuszy wstawiających po "n" razy głupawe filmiki jak to jeździć przez SoRO i dalej będziesz brnął w zaparte, że C-9 umieszcza się w miejscu gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy, a co za tym idzie WJAZD NA SoRO JEST ZMIANĄ KIERUNKU JAZDY :spoko: :lol: :lol: :lol:

szoferemeryt napisał(a): a wysepka i znak C-9 jest w osi jezdni nie na obwiedni SoRO jak w Warszawie. PL.Politechniki.
A C-9 jakieś inne? inne przepisy dotyczą? ;-P

szoferemeryt napisał(a):Jak to nie dotrze to już brak mi argumentów, gdyż ich więcej nie ma i nie może być.
argumenty maż powyżej :spoko:
Wyrok sądu w Gliwicach: wjazd na SoRO nie jest zmianą kierunku jazdy :lol: :lol: :lol: :lol:

szoferemeryt napisał(a):Jak można za wysepką jechać pod prąd będąc na obwiedni SoRO.
a co? nie można wjechać tutaj? jakiś znak zakazu? a może nakazu :grin2: :rotfl:
Henq

Postprzez szerszon » piątek 15 września 2017, 21:38

szoferemeryt napisał(a):
Jak można za wysepką jechać pod prąd będąc na obwiedni SoRO.
Czytaj co jest napisane a nie to co byś chciał. Więc równie dobrze mogło by tam być C-11. Tyle że go w takich sytuacja nie stosuje się.
Czy ty udajesz, czy naprawdę jest z tobą coś nie tak ? Gdyby było C-11 można byłoby zjechać za wysepką. Abyś zrozumiał-wlotem.Czyli pod prąd.
Masz czarno na białym i jeszcze zaprzeczasz ? C-9 jest widocznie po to, aby nie zawinąć za wysepką. Nie myl z dalszą jazdą po obwiedni.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » piątek 15 września 2017, 22:16

szerszon
Czemu nie cytujesz najistotniejszego w mojej odpowiedzi, a mianowicie:
szoferemeryt napisał(a):Do znudzenia wklejam ci ten link

Bez tego linka zmieniasz sens mojej wypowiedzi.
Jeśli jedziesz po obwiedni SoRO, to w jaki sposób możesz zawrócić by jechać pod prąd. Najlepiej jak pojedziesz na to skrzyżowanie i spróbujesz wjechać pod prąd.
Upierasz sie a pomyślunek zostawiłeś w obłokach.
Obrazek
Ja ci piszę o sytuacji z lewego zdjęcia, a ty ciągle wracasz do sytuacji z prawego.
To jak mamy się dogadać?

Henq pomyśl co piszesz i dopiero wstawiaj na forum.
szoferemeryt

Postprzez Henq » sobota 16 września 2017, 00:00

miałem pominąć twoje pytania, ale niestety w ostatnim akapicie wywołałeś mnie do odpowiedzi, więc:
szoferemeryt napisał(a):Bez tego linka zmieniasz sens mojej wypowiedzi.
W twoich wypowiedziach nie ma sensu :eek2:
pojazd jedzie po obwiedni SoRO i może jechać nadal po obwiedni SoRO albo zjechać/skręcić w Nowowiejską. Wg ciebie C-9 zabrania dalszej jazdy po obwiedni :eek2:

szoferemeryt napisał(a):Jeśli jedziesz po obwiedni SoRO, to w jaki sposób możesz zawrócić by jechać pod prąd.
A to nie widzisz że Nowowiejska ma rozwidlony wjazd na SoRO? no przecież tego dotyczy C-9 a nie obwiedni SoRO :eek2:

szoferemeryt napisał(a):Henq pomyśl co piszesz i dopiero wstawiaj na forum.
niewygodne pytania prawda :haha: Coś czuję, że się boisz zlinczowania przez wyznawców wjazdu na SoRO "prosto" :eek2:
no to po kolei:
wg ciebie C-9 umieszcza się: w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy :spoko:
no to:
mamy C-9:
Obrazek
ale przecież wjazd na SoRO nie jest zmianą kierunku jazdy :eek2: filmów nie oglądałeś :hmm: a @STARYSZOFER tak się namęczył by kilka razy wstawiać jedno i to samo :spoko:
wiesz co nieładnie zero szacunku :eek2:

a pytanie nadal aktualne:
albo przyznajesz, że C-9 nie jest od umieszczania w miejscu zmiany kierunku jazdy, albo zburzysz cały światopogląd WSZYSTKICH tak zachwyconych wyrokiem sądu w Gliwicach, oraz geniuszy wstawiających po "n" razy głupawe filmiki jak to jeździć przez SoRO :eek2:
I dalej będziesz brnął w zaparte, że C-9 umieszcza się w miejscu gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy, a co za tym idzie WJAZD NA SoRO JEST ZMIANĄ KIERUNKU JAZDY?
Henq

Postprzez szoferemeryt » sobota 16 września 2017, 06:57

szerszon napisał(a):I zjechać za wysepką pod prąd. Dlatego C-9 a nie C-11.

Nie dlatego C-9, tylko dlatego, że rozporządzenie nie przewiduje takiej możliwości by stał tam C-11.
Na czarno masz zaznaczoną obwiednię, na biało zaznaczyłem drogę (jezdnię) w którą możesz wjechać i masz możliwość zmiany kierunku jazdy. Alternatywnie dla C-9 wstawiłem znak C-11, jednak jak wcześniej napisałem w takiej sytuacji nie ustawia się tego znaku. Czy jeśli by stał tam znak C-11 w jaki sposób wpłynął by na, jak piszesz wjechanie pod prąd? Nie ma takiej opcji.
Ciekawe co teraz wymyślisz.
----------------
Henq wymyśl coś nowego.
Załączniki
11.jpg
szoferemeryt

Postprzez szerszon » sobota 16 września 2017, 07:45

szoferemeryt napisał(a):szerszon
Czemu nie cytujesz najistotniejszego w mojej odpowiedzi, a mianowicie:
szoferemeryt napisał(a):Do znudzenia wklejam ci ten link

Bez tego linka zmieniasz sens mojej wypowiedzi.
Jeśli jedziesz po obwiedni SoRO, to w jaki sposób możesz zawrócić by jechać pod prąd. Najlepiej jak pojedziesz na to skrzyżowanie i spróbujesz wjechać pod prąd.
Upierasz sie a pomyślunek zostawiłeś w obłokach.
Obrazek
Ja ci piszę o sytuacji z lewego zdjęcia, a ty ciągle wracasz do sytuacji z prawego.
To jak mamy się dogadać?

.
Nie pojmujesz,że nie piszę o jeździe pod prąd po obwiedni :lol: tylko o zjeździe ZA wysepką we wlot, czyli pod prąd. :lol: :lol: :lol: Naprawdę jestem pełen podziwu.
Nie dlatego C-9, tylko dlatego, że rozporządzenie nie przewiduje takiej możliwości by stał tam C-11.
Oczywiście..ze skrzyżowania zjeżdża się z prawej strony wysepki, zjazdem, a nie wjazdem.
Na czarno masz zaznaczoną obwiednię, na biało zaznaczyłem drogę (jezdnię) w którą możesz wjechać i masz możliwość zmiany kierunku jazdy.
Naprawdę jesteś ślepy, albo niekumaty. :lol:
https://www.google.pl/maps/@52.2199582, ... 312!8i6656
Henq wymyśl coś nowego.
Dlaczego na zdjęciu usera Henq nie chcesz uznać,że C-9 to zmiana kierunku jazdy ?
szerszon

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 18 września 2017, 07:19

Henq napisał(a):niewygodne pytania prawda Coś czuję, że się boisz zlinczowania przez wyznawców wjazdu na SoRO "prosto"
no to po kolei:
wg ciebie C-9 umieszcza się: w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy
no to:
mamy C-9:

Nic nie jest niewygodne i niczego się nie boję.
Tak wg, mnie ,a gdzie słowo lub i to lub dotyczy jadących obwiednia, a nie wjeżdżających na skrzyżowanie.

Henq napisał(a):albo przyznajesz, że C-9 nie jest od umieszczania w miejscu zmiany kierunku jazdy, albo zburzysz cały światopogląd WSZYSTKICH tak zachwyconych wyrokiem sądu w Gliwicach, oraz geniuszy wstawiających po "n" razy głupawe filmiki jak

I znów zapominasz o słowie lub. Mam wybrać albo przyznam ci racje czego nigdy nie uczynię,albo zburzę …. itd., co potwierdzam.
Istotnym jest słowo lub czego nie raczysz zauważyć.
Wjeżdżając na skrzyżowanie masz napisana Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu
-----------------
Co się tyczy wypowiedzi o jeździe pod prąd, to przyznaję, że trochę się zagalopowałem, co spowodowane było niedopuszczeniem takiej możliwości jazdy przez kierujących posiadających p.j. (Po to są instruktorzy by wyjaśniali dlaczego wlotem nie wolno jest wyjeżdżać ze skrzyżowania i dlaczego A-7 i B-20 maja taki a nie inny kształt). Jak zauważył szerszon „zawijanie” by jechać pod prąd nie jest czym naturalnym.
C-11, z całą pewnością jest złym oznakowanie, ale jak wcześniej napisałem, tego znaku w tej sytuacji nie stosuje się zgodnie z rozporządzeniem.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » poniedziałek 18 września 2017, 09:09

szoferemeryt napisał(a):Co się tyczy wypowiedzi o jeździe pod prąd, to przyznaję, że trochę się zagalopowałem.
Cieszę się,że dotarło.
Następny punkt-koło tego znaku przejeżdża się z prawej strony bez zmiany kierunku jazdy.
Jak to dotrze-następny-C-12 nie wskazuje kierunku jazdy.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 18 września 2017, 10:30

Dotarło, dotarło i to fakt jest się z czego cieszyć.
Smuci mnie to że do wielu nie dociera ust.2 możliwości zmiany kierunku jazdy, podkreślę – zmiany nie jazdy w kierunku. I tym się różni SoRO od zwykłego skrzyżowania że na SoRO „można” zmienić wcześniej nadany kierunek jazdy gdy znaki na to pozwalają ale znaki poziome wymuszają prawy kierunkowskaz w podanym przeze mnie przykładzie.
I w tym sporze chodzi o ten kierunkowskaz przy zjeździe ze SoRO.
Nie jestem zwolennikiem prawego kierunkowskazu na tych skrzyżowaniach gdzie wylot przebiega prosto.
szoferemeryt

Postprzez Henq » poniedziałek 18 września 2017, 19:16

szoferemeryt napisał(a):Dotarło, dotarło i to fakt jest się z czego cieszyć.
Smuci mnie to że do wielu nie dociera ust.2 możliwości zmiany kierunku jazdy, podkreślę – zmiany nie jazdy w kierunku. I tym się różni SoRO od zwykłego skrzyżowania że na SoRO „można” zmienić wcześniej nadany kierunek jazdy gdy znaki na to pozwalają ale znaki poziome wymuszają prawy kierunkowskaz w podanym przeze mnie przykładzie.
I w tym sporze chodzi o ten kierunkowskaz przy zjeździe ze SoRO.
Nie jestem zwolennikiem prawego kierunkowskazu na tych skrzyżowaniach gdzie wylot przebiega prosto.
Jakie znaki poziome przecież brak strzałek kierunkowych na jezdni? :eek2:
Henq

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 18 września 2017, 19:47

Henq napisał(a):brak strzałek kierunkowych na jezdni?

Stwierdzasz czy się pytasz?
szoferemeryt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze