Ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez STARYSZOFER » sobota 09 września 2017, 18:50

STARYSZOFER napisał(a):
Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):W kierunku czyjego ruchu? Pisz precyzyjnie albo zamilcz.

Jeżeli masz na myśli, że porusza zgodnie z dopuszczalnym kierunkiem ruchu, to czy według ciebie ktoś kto porusza się przeciwnie do dopuszczalnego kierunku ruchu - nie ma kierunku ruchu? :lol: :lol: :lol:

Chyba sam widzisz, że piszesz takie bzdety, że ręce opadają.
hahaha ale głupoty, nadal czekam na odpowiedź ale jak ma być tak głupia jak bzdury powyżej to lepiej zamilcz
"w kierunku czyjego ruchu" - hahaha ale się uśmiałem
co to znaczy "ma kierunek ruchu" ? chyba ma kierunek jazdy? geniuszu :lol:

Kolumna pieszych też ma kierunek jazdy? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Henq masz totalne problemy z logicznym myśleniem.

Jeżeli mamy ruch, to coś musi się poruszać i mieć kierunek ruchu, ale to dla ciebie zbyt trudne do zrozumienia. :help: :help:

Henq nie rozumie, że jak mamy do czynienia z RUCHEM , to coś lub ktoś musi się PORUSZAĆ (pieszy , pojazd, kolumna pieszych itd) i mieć określony KIERUNEK RUCHU.

W przypadku pojazdu możemy ten KIERUNEK RUCHU nazwać także KIERUNKIEM JAZDY (bo pojazd jedzie).

Jakim otępiałym umysłowo trzeba być, żeby tego nie rozumieć i kwestionować to? :help: :help: :help:
:help: :help: :help: :help: :help:
:help: :help: :help:
:eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :wall: :wall: :wall:
STARYSZOFER

Postprzez szoferemeryt » sobota 09 września 2017, 19:00

Henq napisał(a):C-9 "nakaz jazdy z prawej strony znaku"

Coś mi się wydaje że pominąłeś istotny szczegół z definicji C-9.
szoferemeryt

Postprzez Henq » sobota 09 września 2017, 19:04

STARYSZOFER napisał(a):Jakim otępiałym umysłowo trzeba być, żeby tego nie rozumieć i kwestionować to?
no na przykład tak bardzo jak ty :eek2:

-----

szoferemeryt napisał(a):

przecież nie znasz to skąd możesz wiedzieć? myślisz, że bezpodstawnie jest tam napisane o kierunku ruchu a osobno w dyspozycji znaku już o kierunku jazdy? co należy sygnalizować zmianę kierunku ruchu czy zmianę kierunku jazdy?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szoferemeryt » sobota 09 września 2017, 19:16

Henq napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):

przecież nie znasz to skąd możesz wiedzieć? myślisz, że bezpodstawnie jest tam napisane o kierunku ruchu a osobno w dyspozycji znaku już o kierunku jazdy? co należy sygnalizować zmianę kierunku ruchu czy zmianę kierunku jazdy?

Zamiast wyjaśnienia otrzymuję kolejne pytania.
szoferemeryt

Postprzez Henq » sobota 09 września 2017, 19:33

szoferemeryt napisał(a):
Henq napisał(a):przecież nie znasz to skąd możesz wiedzieć? myślisz, że bezpodstawnie jest tam napisane o kierunku ruchu a osobno w dyspozycji znaku już o kierunku jazdy? co należy sygnalizować zmianę kierunku ruchu czy zmianę kierunku jazdy?

Zamiast wyjaśnienia otrzymuję kolejne pytania.
skoro ci się wydaje to wstaw to? wykaż trochę inicjatywy :spoko:
Skąd możesz wiedzieć co pominąłem skoro jak sam twierdzisz przepisu nie znasz? :eek2: skoro ci zacytowałem przepis a ty twierdzisz, że coś pominąłem to wstaw ten fragment co opuściłem :spoko:
Dostałeś odpowiedź na pytanie, niestety znów nie odpowiada to twoim wizjom to zarzucasz, że coś pominąłem, to wskaż co pominąłem :spoko:
Henq

Postprzez szoferemeryt » sobota 09 września 2017, 19:38

Ja mogę tak do znudzenia, ale czy moderator to wytrzyma?
Nie podoba wam sie to że przeszedłem na szerszonowy sposób dyskusji.
Mnie też się nie podobało więc robię to w waszym stylu. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
szoferemeryt

Postprzez Henq » sobota 09 września 2017, 19:51

szoferemeryt napisał(a):Ja mogę tak do znudzenia, ale czy moderator to wytrzyma?
Nie podoba wam sie to że przeszedłem na szerszonowy sposób dyskusji.
Mnie też się nie podobało więc robię to w waszym stylu. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
w jakim naszym stylu? nie rozumiem, wg mnie udajesz idiotę, zadajesz pytanie bo nie znasz odpowiedzi, odpowiedź uzyskujesz, ale burzy ona twój światopogląd to piszesz, że jednak wiesz lepiej, to po kiego grzyba pytasz za pierwszym razem skoro wiesz lepiej? :eek2:
Nadal czekam na twój wpis co pominąłem?
Henq

Postprzez szoferemeryt » sobota 09 września 2017, 20:11

Henq napisał(a):Nadal czekam na twój wpis co pominąłem?

Jak nic nie pominąłeś to napisz wyraźnie, a jeśli tak to napisz równie wyraźnie co i czy zrobiłeś to celowo.
Brońcie swoich teorii, a raczej praktyki w jeździe po SoRO.
szoferemeryt

Postprzez benio101 » sobota 09 września 2017, 20:58

Henq napisał(a):jak nie widzisz znaku bo go zakrył śnieg to co ma obowiązywać? :eek2: Znak pionowy jak jest zakryty to również obowiązuje?
No proszę, czyli jednak niewidoczny znak nie obowiązuje? Zgadzam się. A więc sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jeśli nie ma strzałek kierunkowych, lub są niewidoczne, to nie obowiązują. A więc obowiązują zasady ogólne, czyt. kierunek ustalony znakiem C–12.

Henq napisał(a):
benio101 napisał(a):Nie wiem, czym jest "170"
to się nie przyznawaj że masz PJ, bo instruktorowi będzie wstyd :spoko: - ale coś czuję, że nie masz :thumb2:
Dz. U. 170 ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
i o czym ty chcesz dyskutować? ba i taki osobnik wmawia wszystkim jak jeździć po SoRo :help:
benio101 napisał(a):ale zarówno ZSD, jak i Czerwona Książeczka
używaj nazewnictwa urzędowego a nie potocznego bo okładka czerwona :spoko:
O proszę! Czyli zwane przez Ciebie 170 to zwane przeze mnie ZSD. Obydwoje użyliśmy skrótu. 170 to nr Dziennik Ustaw, Rozporządzenie o którym mowa znajduje się na pozycji 1393 Dz. U. nr 170, więc Twoje "170", wskazujące na cały Dz. U. jest nawet mniej prezycyjne, niż moje "ZSD", wskazujące już konkretną pozycję w nim, dokładnie 1393. Ale to tylko kwestia skrótów i nazewnictwa, nie ma o co bić piany, po prostu nie wiedziałem, co masz na myśli, pisząc "170". Załapałbym, o czym piszesz, jakbyś napisał "1393", albo "1313", pozycję niedawnej aktualizację do ZSD. Nie mniej, to nie powód, żeby atakować mnie personalnie i domniemywać pewne, nieprawdziwe swoją drogą, rewelacje.

Henq napisał(a):o jakieś postępy widzę, to już ruch się odbywa a nie jazda :spoko: brawo oby tak dalej :thumb2:
Nie, kierunek to kierunek. Słowa ruch i jazda też z reguły używane są zamiennie. Ot, niekonsekwencja nazewnictwa w naszym polskim prawie, a nie powód, by czepiać się słówek.

Henq napisał(a):po kiego grzyba wjeżdżasz na SoRO? Jawnie łamiesz przepisy drogowe i się jeszcze tym chwalisz ile ty masz lat 12?
A po tego grzyba, że jadę w lewo, jak już kiedyś zrozumiesz, czym jest kierunek jazdy, i że kierunek jazdy po rondzie odbywa się wokół wyspy, to być może zrozumiesz, że jazda prosto DdR nie wiadomo dokąd, a w lewo na rondo, to dwa inne kierunki, a ja oczywiście nie mam obowiązku nadrabiać kilometrów, by jechać nie w swoim kierunku. Ale żeby to zrozumieć, to trzeba najpierw zrozumieć, czym jest kierunek.
benio101

Postprzez szerszon » sobota 09 września 2017, 22:24

Henq napisał(a): wg mnie udajesz idiotę,
Niestety nie.
STARYSZOFER napisał(a):Faktem jest, że nie ogarniasz pojęć stosowanych w PoRD tylko używasz języka wprost spod budki z piwem, na co zwrócilem ci uwagę.

Abyś zrozumiał. Nie rozumiesz języka z aktu prawnego.
Widzę kolejną wtopę Szerszona. On nie odróżnia skrzyżowania o ruchu okrężym na którym ruch odbywa sie w kierunku wskazanym na znaku C-12, od zwykłego skrzyżowania na którym ruch odbywa się prosto/w prawo/w lewo.
Zobacz PoRD w pierwszej kolejności. Nie ma w definicji skrzyżowania rozróżnienia, czy skrzyżowanie jest o ruchu okrężnym, skanalizowane, z sygnalizacją świetlną czy gdy pierwszeństwo jest ustalone znakami.
Ponadto skrzyżowania o ruchu okrężnym, gdzie jest zrobiona turbina, czy tzw kwadratowe dobitnie udowadniają,że pomimo C-12 istnieje w prawo , prosto , w lewo...
Nie ma się co temu dziwić, gdyż do tego prowadzi wbiórcze traktowanie przepisów i posługiwanie się językiem żula, zamiast stosowania konkretnie zdefiniowanych i sprecyzowanych pojęć prawnych.
Jak na razie to nie ja nie widzę różnicy pomiędzy C-12 vs C-5 i kierunkiem ruchu vs kierunkiem jazdy.
To to samo, tyle, że eufemizm.....
Niestety dla ciebie to nie jest to samo.
Wskazuje kierunek w jakim masz odbyć ruch na skrzyżowaniu. Jeżeli jedziesz pojazdem, to będzie to kierunek jazdy.
Od zawsze mylisz potoczne znaczenie jazdy vs kierunek jazdy. Czyli dalej do ciebie nie dociera,że opisujesz jeden byt dwoma różnymi określeniami.
szoferemeryt napisał(a):No właśnie, mnie pytasz co masz odpowiedzieć? Ja nie wiem co na wysepce robi C-9, a ty chcesz bym wyjaśnił coś czego nie rozumiem. To wreszcie odpowiedz, może zrozumie. :spoko:
Podnieciłeś się tym C-9, bo zapewne pomyliłeś z C-1. Norma u takich amatorów. Myślałeś ??? ( przepraszam ,że posądzam) ,że powołaniem się na ten znak odkryłeś amerykę, iż ze skrzyżowania o ruchu okrężnym ( ronda, abyś pojął) zjazd jest w prawo.
Przykro mi, ale przejeżdżając koło znaków C-9, C-10, C-11 przejeżdżasz bez zmiany kierunku jazdy tylko z odpowiedniej strony w zależności od znaku.
Czyli po raz kolejny twój ...tu cytat, kapitał intelektualny okazał się słabiutki.
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » sobota 09 września 2017, 22:46

Aż musiałem zmodyfikować swój poprzedni post:

STARYSZOFER napisał(a):
Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):W kierunku czyjego ruchu? Pisz precyzyjnie albo zamilcz.

Jeżeli masz na myśli, że porusza zgodnie z dopuszczalnym kierunkiem ruchu, to czy według ciebie ktoś kto porusza się przeciwnie do dopuszczalnego kierunku ruchu - nie ma kierunku ruchu? :lol: :lol: :lol:

Chyba sam widzisz, że piszesz takie bzdety, że ręce opadają.
hahaha ale głupoty, nadal czekam na odpowiedź ale jak ma być tak głupia jak bzdury powyżej to lepiej zamilcz
"w kierunku czyjego ruchu" - hahaha ale się uśmiałem
co to znaczy "ma kierunek ruchu" ? chyba ma kierunek jazdy? geniuszu :lol:

Kolumna pieszych też ma kierunek jazdy? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Henq masz totalne problemy z logicznym myśleniem.

Jeżeli mamy ruch, to coś musi się poruszać i mieć kierunek ruchu, ale to dla ciebie zbyt trudne do zrozumienia. :help: :help:

Henq i Szerszon nie rozumieją, że jak mamy do czynienia z RUCHEM , to coś lub ktoś musi się PORUSZAĆ (pieszy , pojazd, kolumna pieszych, itd) i mieć określony KIERUNEK RUCHU.

W przypadku pojazdu możemy ten KIERUNEK RUCHU nazwać także KIERUNKIEM JAZDY (bo pojazd jedzie).
STARYSZOFER

Postprzez szerszon » sobota 09 września 2017, 22:47

STARYSZOFER napisał(a):

Podawałem niejednokrotnie przykład T-18 i F-10 na wprost zastosowane jednocześnie. Nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu, a kierunek jazdy dalej na wprost. Cos tu ci sie teoria wysypuje. Ponadto po raz kolejny przypomnę, że nie opisuje się dwoma określeniami tego samego bytu. Zajrzyj w końcu do wykładni prawa czy tego ZTP, a nie się bez sensu zapluwasz.
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » sobota 09 września 2017, 23:02

szerszon napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):W przypadku pojazdu możemy ten KIERUNEK RUCHU nazwać także KIERUNKIEM JAZDY (bo pojazd jedzie).
Podawałem niejednokrotnie przykład T-18 i F-10 na wprost zastosowane jednocześnie. Nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu, a kierunek jazdy dalej na wprost.
To tylko twój niuzasadniony wymysł, bez pokrycia w przepisach. Pojazd ma jednen kierunek ruchu, który możemu nazwać kierunkiem jazdy. Brednie o dwóch odzielnych kierunkach dla poruszającego się obiektu - jednym ruchu i innym jazdy to brednie tumana nie rozumiejącego podstawowych znaczeń słów.

Ponadto po raz kolejny przypomnę, że nie opisuje się dwoma określeniami tego samego bytu.

Jak to nie? Np. Idiota i kretyn, a byt ten sam, albo nieuk i tuman.... :lol:
STARYSZOFER

Postprzez szerszon » sobota 09 września 2017, 23:17

STARYSZOFER napisał(a): To tylko twój niuzasadniony wymysł, bez pokrycia w przepisach. Pojazd ma jednen kierunek ruchu, który możemu nazwać kierunkiem jazdy. Brednie o dwóch odzielnych kierunkach dla poruszającego się obiektu - jednym ruchu i innym jazdy to brednie tumana nie rozumiejącego podstawowych znaczeń słów.

Ale takie są fakty. Miejsce rzeczywiste. Warszawa skrzyżowanie Grójeckiej z Korotyńskiego. Dalej..każde rondo turbinowe, gdzie ruch odbywa się wokół wyspy, a kierunki jazdy są wskazane na znaku F-10. Podaję ci konkrety, a ty tylko bezmyślnie pyskujesz.
Dalej..jedzie sobie pojazd po zakręcie po tej samej drodze. Niewątpliwie nie zmienia kierunku jazdy, a kierunek ruchu ??? Skręca. Zmienia swoje położenie.
Jak to nie? Np. Idiota i kretyn, a byt ten sam, albo nieuk i tuman....
Bardzo cenie samokrytykę, ale nie piszemy o tobie tylko o aktach prawnych.
Nie stosuje sie dwóch określeń do nazwania tego samego bytu. Zakaz tworzenia synonimów.
szerszon

Postprzez Henq » niedziela 10 września 2017, 00:06

szoferemeryt napisał(a):
Henq napisał(a):Nadal czekam na twój wpis co pominąłem?

Jak nic nie pominąłeś to napisz wyraźnie, a jeśli tak to napisz równie wyraźnie co i czy zrobiłeś to celowo.
Brońcie swoich teorii, a raczej praktyki w jeździe po SoRO.
że co? jakieś problemy z wysławianiem? Twierdzisz,że nie znasz definicji znaku C-9 i gdzie się go umieszcza, więc dostałeś na tacy definicję znaku C-9 oraz definicję gdzie się go umieszcza i w jakim celu, na co twoja odpowiedź była, że coś pominąłem z definicji, więc od kilu postów pytam co pominąłem wstaw. :hmm:
Zapewne wiesz lepiej skoro tak twierdzisz :spoko: ale odpowiedzią twoją nie jest wstawiony cytat tylko jakiś bełkot :eek2: o jakimś moderowaniu i jakimś szerszonie - możesz powiedzieć co mnie to obchodzi? pisz na temat i dyskutuj na temat. :spoko:
Skoro uważasz, że coś istotnego pominąłem z def. C-9 to wstaw co pominąłem :spoko:

-----

benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):jak nie widzisz znaku bo go zakrył śnieg to co ma obowiązywać? :eek2: Znak pionowy jak jest zakryty to również obowiązuje?
No proszę, czyli jednak niewidoczny znak nie obowiązuje? Zgadzam się. A więc sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jeśli nie ma strzałek kierunkowych, lub są niewidoczne, to nie obowiązują. A więc obowiązują zasady ogólne, czyt. kierunek ustalony znakiem C–12.
Ale kierunek jazdy czy tak jak jest w dyspozycji (uwaga trudne słowo dyspozycja) znaku C-12 kierunek ruchu?

Skoro nie ma strzałek bo nie widać to tutaj co?: Samochód UPS zapewne skręca w prawo zjeżdżając z SoRO? więc trzeba wg ciebie prawy zjazdowy? - tak to jest pytanie :thumb2: czy trzeba prawy zjazdowy? czekam na odpowiedź :thumb2:
Znak C-12 się nie zmienia! Na każdym, powtórzę: na każdym SoRO obowiązuje ten sam!

benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):używaj nazewnictwa urzędowego a nie potocznego bo okładka czerwona :spoko:
O proszę! Czyli zwane przez Ciebie 170 to zwane przeze mnie ZSD.
Związek Strzelectwa Dynamicznego? - nie wiem co może to mieć wspólnego z PoRD- ale próbuj może mnie przekonasz :spoko:

benio101 napisał(a):Obydwoje użyliśmy skrótu. 170 to nr Dziennik Ustaw, Rozporządzenie o którym mowa znajduje się na pozycji 1393 Dz. U. nr 170, więc Twoje "170", wskazujące na cały Dz. U. jest nawet mniej prezycyjne, niż moje "ZSD", wskazujące już konkretną pozycję w nim, dokładnie 1393. Ale to tylko kwestia skrótów i nazewnictwa, nie ma o co bić piany, po prostu nie wiedziałem, co masz na myśli, pisząc "170". Załapałbym, o czym piszesz, jakbyś napisał "1393", albo "1313", pozycję niedawnej aktualizację do ZSD. Nie mniej, to nie powód, żeby atakować mnie personalnie i domniemywać pewne, nieprawdziwe swoją drogą, rewelacje.
jak dziecko, za rękę, trzeba wszystko na tacy, ty powiedz mi czego uczyli na kursie? skąd masz PJ? w chipsach było? :eek2: bo tak się zachowujesz

benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):o jakieś postępy widzę, to już ruch się odbywa a nie jazda :spoko: brawo oby tak dalej :thumb2:
Nie, kierunek to kierunek. Słowa ruch i jazda też z reguły używane są zamiennie. Ot, niekonsekwencja nazewnictwa w naszym polskim prawie, a nie powód, by czepiać się słówek.
:wow: no to może ty mi odpowiesz bo jeden geniusz już wymiękł:
Pojazd wjeżdża na SoRO, zatrzymuje się i zaczyna cofać
1. jaki jest jego kierunek jazdy?
2. jaki jest kierunek ruchu?
3. czy jego kierunek jazdy jest ten sam co kierunek ruchu?
4. czy pojazd cofający magicznie odwrócił kierunek ruchu wskazany znakiem C-12? to jak mają poruszać się inne pojazdy?

Tak to są pytania czekam na odpowiedź :spoko:

benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):po kiego grzyba wjeżdżasz na SoRO? Jawnie łamiesz przepisy drogowe i się jeszcze tym chwalisz ile ty masz lat 12?
A po tego grzyba, że jadę w lewo, jak już kiedyś zrozumiesz, czym jest kierunek jazdy, i że kierunek jazdy po rondzie odbywa się wokół wyspy, to być może zrozumiesz, że jazda prosto DdR nie wiadomo dokąd, a w lewo na rondo, to dwa inne kierunki
Specjalnie dla ciebie zrobiłem wizualizacje z twoich opisów:
Obrazek
jedziesz zieloną kreską a przepisy wymagają byś jechał czerwoną :spoko: i jeszcze masz czelność wmawiać, że jedziesz zgodnie z przepisami? :hmm:

benio101 napisał(a):a ja oczywiście nie mam obowiązku nadrabiać kilometrów, by jechać nie w swoim kierunku.
jak widać powyżej z pełną premedytacją łamiesz przepisy bo tobie jest tak wygodniej :eek2: brawo ty :spoko:

benio101 napisał(a): Ale żeby to zrozumieć, to trzeba najpierw zrozumieć, czym jest kierunek.
Tylko wytłumacz czy chodzi ci o kierunek jazdy pojazdu? czy chodzi ci o kierunek ruchu na drodze? :spoko: bo niektórzy opóźnieni umysłowo się gubią?

-----

STARYSZOFER napisał(a):Aż musiałem zmodyfikować swój poprzedni post:
Czyżby debilizmy nie przeszły? :eek2:
STARYSZOFER napisał(a):Henq i Szerszon nie rozumieją, że jak mamy do czynienia z RUCHEM
kolumny pieszych? czy może inne durnoty wymyślisz? wszystko po to by zakryć swoją wiedzę :eek2:

STARYSZOFER napisał(a):W przypadku pojazdu możemy ten KIERUNEK RUCHU nazwać także KIERUNKIEM JAZDY
To już definicje z twojego magicznego słownika przestały obowiązywać? 21. wiek a nadal nie widać skanu definicji z tegoż słownika :eek2:

STARYSZOFER napisał(a):Pojazd ma jednen kierunek ruchu, który możemu nazwać kierunkiem jazdy.
Pojazd wjeżdża na SoRO zgodnie z kierunkiem ruchu C-12, zatzymuje się i zaczyna cofać :spoko: nadal móżdżek nie przetworzył pytania? :eek2:

STARYSZOFER napisał(a):
Ponadto po raz kolejny przypomnę, że nie opisuje się dwoma określeniami tego samego bytu.
Jak to nie? Np. Idiota i kretyn, a byt ten sam, albo nieuk i tuman.... :lol:
można i trzema wystarczy dodać STARYSZOFER
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze