Ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez szoferemeryt » sobota 09 września 2017, 07:51

szerszon napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):To ty jesteś tu ekspertem ja tylko pytam.
W tym rzecz,że nie pytasz, a głosisz bzdetne teorie.
Podnieciłeś się niezdrowo C-9 bez powodu. Nie wiem po co wskazujesz ten znak.
Dlatego się pytam, czy wiesz co oznacza. Jak mi odpowiesz to nie pominę..na razie pominąłem z litości.

Oto jak dochodzi do konkretów to zmieniasz front i kierujesz zapytania nie udzielając odpowiedzi.
No to z litości odpowiedz, no chyba że jest to tak trudne dla ciebie że wolisz zamilknąć, a to jestem w stanie zrozumieć. :lol: :lol: :lol:
szoferemeryt

Postprzez szerszon » sobota 09 września 2017, 08:07

STARYSZOFER napisał(a):Dowody to są na to, że nie rozumiesz i nie ogarniasz podstawowych pojęć stosowanych w PoRD.

Faktem jest,że nie zrównuję kierunku ruchu z kierunkiem jazdy. Staram się jednak stosować do języka i znaczeń używanych w akcie prawnym, a nie "bo widać"
A kto odbywa ten ruch w kierunku wskaznym na znaku C-12? Może nie są to jadące pojazdy? :lol:
Kolejny szerszonizm......
Np pojazdy jadąc zgodnie z C-12 jadą w prawo, prosto w lewo lub zawracają...szerszonizm ? Proszę bardzo, grunt że nie debilizm :wink:
I po co ta próba ironizowania, która tylko onbaża brak znajomości i odrożniania podstawowych pojęć?

Nie kompromituj się już chłopie.
Pokazałem ci tylko twój tok "myślenia". Tu ruch i tu ruch...dlaczego akurat w jednym przypadku jest zrównany z kierunkiem jazdy, a w drugim juz nie ?
To są dwie różne rzeczy - ruch prawostronny to zasada ruchu nakazująca pojazdom poruszanie się w pobliżu prawej krawędzi jezdni, a znak C-12 wskazuje kierunek jazdy na skrzyżowaniu.
Wskażesz w końcu w tym paragrafie 36 coś o kierunku jazdy ??? Póki tego nie ma to śmiało można napisać,żeś dyletant czytający bez grama zrozumienia. Nie odróżniasz znaków. :lol: nie wspominając o słowie pisanym. Dlatego, aby ci zobrazować co i raz wrzucam rondo turbinowe, gdzie rzekomo C-12 wskazuje kierunek jazdy, a F-10.... :lol: co wskazuje ? I na jakiej podstawie nagle F-10 są ważniejsze od C-12 ? :lol:
Nawet nie wiesz jaki kierunek wskazuje znak C-12? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Jest to kierunek przeciwny do ruchu wsk. zegara.
Jaki kierunek wskazuje to wiem. Pytam się jaki kierunek jazdy wskazuje. Uciekasz od określenia się-czyżby coś docierało ?
Powinieneś wrócić na kurs prawa jazdy, żeby jakiś prawdziwy instruktor zrobił ci wykład, nazwał wszystkie kierunki stosowane w ustawie, to może przestałbyś się kompromitować nieznajomośćią podstawowych zagadnie
Liczę na ciebie, ale coś cienko...
Szkoda że uciekłeś od odpowiedzi z tym C-9. Podejrzewam,że ci się pomyliło z C-1...a;e dla ciebie to te same znaki tylko akurat jeden się trochę obluzował. :lol:
szoferemeryt napisał(a):Oto jak dochodzi do konkretów to zmieniasz front i kierujesz zapytania nie udzielając odpowiedzi.
No to z litości odpowiedz, no chyba że jest to tak trudne dla ciebie że wolisz zamilknąć, a to jestem w stanie zrozumieć. :lol: :lol: :lol:
Co mam odpowiedzieć na pytanie o C-9 ??? Gdzie zmieniłem front ? Co mam dyskutować z artystą prawiącym o krótkim prawym jadącym na wprost ?
Co mam dyskutować z kolejnym, który nie ma pojęcia, że nie nadaje się temu samemu bytowi dwóch różnych określeń ???
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » sobota 09 września 2017, 08:27

szerszon napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Dowody to są na to, że nie rozumiesz i nie ogarniasz podstawowych pojęć stosowanych w PoRD.
Faktem jest,że nie zrównuję kierunku ruchu z kierunkiem jazdy. Staram się jednak stosować do języka i znaczeń używanych w akcie prawnym, a nie "bo widać"

Faktem jest, że nie ogarniasz pojęć stosowanych w PoRD tylko używasz języka wprost spod budki z piwem, na co zwrócilem ci uwagę.

A kto odbywa ten ruch w kierunku wskaznym na znaku C-12? Może nie są to jadące pojazdy? :lol:
Kolejny szerszonizm......
Np pojazdy jadąc zgodnie z C-12 jadą w prawo, prosto w lewo lub zawracają
.

Widzę kolejną wtopę Szerszona. On nie odróżnia skrzyżowania o ruchu okrężym na którym ruch odbywa sie w kierunku wskazanym na znaku C-12, od zwykłego skrzyżowania na którym ruch odbywa się prosto/w prawo/w lewo.

Nie ma się co temu dziwić, gdyż do tego prowadzi wbiórcze traktowanie przepisów i posługiwanie się językiem żula, zamiast stosowania konkretnie zdefiniowanych i sprecyzowanych pojęć prawnych.

..szerszonizm ? Proszę bardzo, grunt że nie debilizm :wink:

To to samo, tyle, że eufemizm..... :lol:

Nawet nie wiesz jaki kierunek wskazuje znak C-12? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Jest to kierunek przeciwny do ruchu wsk. zegara.
Jaki kierunek wskazuje to wiem. Pytam się jaki kierunek jazdy wskazuje.

Wskazuje kierunek w jakim masz odbyć ruch na skrzyżowaniu. Jeżeli jedziesz pojazdem, to będzie to kierunek jazdy.

Specjalnie dla Szerszona:

JAŚ JEDZIE.

JAŚ JEDZIE W POJEŹDZIE.

JAŚ JEDZIE W KIERUNKU WSKAZANYM NA ZNAKU C-12.

JAK JEST KIERUNEK JAZDY JASIA?
STARYSZOFER

Postprzez szoferemeryt » sobota 09 września 2017, 08:32

szerszon napisał(a):Co mam odpowiedzieć na pytanie o C-9 ???

No właśnie, mnie pytasz co masz odpowiedzieć? Ja nie wiem co na wysepce robi C-9, a ty chcesz bym wyjaśnił coś czego nie rozumiem. To wreszcie odpowiedz, może zrozumie. :spoko:
szoferemeryt

Postprzez Henq » sobota 09 września 2017, 09:27

STARYSZOFER napisał(a):A jeden pojazd to już się nie porusza? Już nie ma kierunku ruchu? :lol:
o ile porusza się w kierunku ruchu :spoko: np cofający na SoRO np cofający na D-3 nie porusza się w kierunku ruchy tylko ma własny kierunek jazdy :spoko:

STARYSZOFER napisał(a):
KIERUNEK JAZDY - kierunek w jakim jedzie pojazd - konkretny pojazd a nie kilka pojazdów rozumiesz zasadniczą różnicę w zapisach czy nadal będziesz głupka udawał?

Kto tu robi z siebie głupka i wypisuje totalne bzdety?
nadal ty

STARYSZOFER napisał(a):Według Henqa to kilka pojazdów nie może jechać w okreslonym kierunku i mieć określonego kierunku jazdy.... :lol:

A jeden pojazd (według niego) nie może się poruszać w określonym kierunku..... :lol: :lol: :lol:

No proszę, przecież to, aż żal komentować......
żal to tłumaczyć takim niemotom jak ty jednego i tego samego w kółko :eek2: kilka pojazdów porusza się w kierunku ruchu, ale każdy z nich ma swój konkretny kierunek jazdy. To że jest on czasami taki sam jak kierunek ruchu wyznaczony znakiem nie oznacza, że wszystkie pojazdy mają ten sam kierunek jazdy :spoko: Zjeżdżający z SoRO ma inny kierunek jazdy niż kierunek ruchu wskazany znakiem C-12. Jak można tego nie rozumieć, dziecko zdając na kartę rowerową to rozumie :eek2:

STARYSZOFER napisał(a): Do jakich nonsensów posunie się Henq, żeby bronić swoich idiotyzmów?
.
:eek2: Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie jaki ma kierunek jazdy pojazd który cofa na SoRO? Czy jest to ten sam kierunek wskazany znakiem C-12?

STARYSZOFER napisał(a):Henq zrozum w końcu, że jeżeli znak C-12 (nakazu) mówi, że ruch na skrzyżowaniu ma odbywać się w określonym kierunku, to właśnie będąc na skrzyżowaniu twoim psim obowiązkiem jest poruszać się (jechać ) w takim właśnie kierunku!
Wyboldowanie i powiększenie głupot które wypisujesz tylko podkreśla braki twojej wiedzy :help: gołębie się szybciej uczą od ciebie :eek2:
No to jeszcze raz: znak C-12 wskazuje kierunek ruchu na skrzyżowaniu czy to oznacza, że mam jeździć w kółko do usranej śmierci? Nie ponieważ każdy pojazd ma swój własny kierunek jazdy i mogę pojechać w każdy zjazd który mi się podoba :spoko: Czy to oznacza, że kierunek ruchu został zmieniony na SoRO? Nie! ruch nadal odbywa się w kierunku wskazanym znakiem C-12

Pojazd wjeżdża na SoRO jedzie zgodnie z kierunkiem ruchu wskazanym znakiem C-12, zatrzymuje się i zaczyna cofać: jaki ma kierunek jazdy? a jaki jest kierunek ruchu?

STARYSZOFER napisał(a):Wskazuje kierunek w jakim masz odbyć ruch na skrzyżowaniu. Jeżeli jedziesz pojazdem, to będzie to kierunek jazdy.
Ale to nie ty masz odbyć ruch tylko ruch odbywa się definicja znaku nieczytelna czy jak?
Jaś cofa na SoRO - jaki jest kierunek jazdy Jasia? - odpowiedz :thumb2:
masz nawet na czerwono, żebyś w końcu dostrzegł :spoko:

----

szoferemeryt napisał(a):Ja nie wiem co na wysepce robi C-9, a ty chcesz bym wyjaśnił coś czego nie rozumiem.
A co definicja znaku nieznana? To o czym chcesz dyskutować? Braki nadrób. W 170 jest :spoko:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez STARYSZOFER » sobota 09 września 2017, 11:20

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):A jeden pojazd to już się nie porusza? Już nie ma kierunku ruchu? :lol:

o ile porusza się w kierunku ruchu :spoko:

W kierunku czyjego ruchu? Pisz precyzyjnie albo zamilcz.

Jeżeli masz na myśli, że porusza zgodnie z dopuszczalnym kierunkiem ruchu, to czy według ciebie ktoś kto porusza się przeciwnie do dopuszczalnego kierunku ruchu - nie ma kierunku ruchu? :lol: :lol: :lol:

Chyba sam widzisz, że piszesz takie bzdety, że ręce opadają.
STARYSZOFER

Postprzez Henq » sobota 09 września 2017, 11:34

STARYSZOFER napisał(a):
Henq napisał(a):

o ile porusza się w kierunku ruchu :spoko:

Jeżeli masz na myśli, że porusza zgodnie z dopuszczalnym kierunkiem ruchu, to czy według ciebie ktoś kto porusza się przeciwnie do dopuszczalnego kierunku ruchu - nie ma kierunku ruchu? :lol: :lol: :lol:

hahaha ale głupoty, nadal czekam na odpowiedź ale jak ma być tak głupia jak bzdury powyżej to lepiej zamilcz
"w kierunku czyjego ruchu" - hahaha ale się uśmiałem
co to znaczy "ma kierunek ruchu" ? chyba ma kierunek jazdy? geniuszu :lol:
Henq

Postprzez STARYSZOFER » sobota 09 września 2017, 11:40

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):
Henq napisał(a):o ile porusza się w kierunku ruchu :spoko:

hahaha ale głupoty, nadal czekam na odpowiedź ale jak ma być tak głupia jak bzdury powyżej to lepiej zamilcz
"w kierunku czyjego ruchu" - hahaha ale się uśmiałem
co to znaczy "ma kierunek ruchu" ? chyba ma kierunek jazdy? geniuszu :lol:

Kolumna pieszych też ma kierunek jazdy? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Henq masz totalne problemy z logicznym myśleniem.

Jeżeli mamy ruch, to coś musi się poruszać i mieć kierunek ruchu, ale to dla ciebie zbyt trudne do zrozumienia. :help: :help:
STARYSZOFER

Postprzez Henq » sobota 09 września 2017, 11:47

STARYSZOFER napisał(a):Kolumna pieszych też ma kierunek jazdy? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jeżeli mamy ruch, to coś musi się poruszać i mieć kierunek ruchu, ale to dla ciebie zbyt trudne do zrozumienia. :help: :help:
hahaha nadal brak odpowiedzi czyli milczysz żeby głupot nie wypisywać :spoko: oj a jednak nie nadal głupoty :help: od kiedy kolumna to pojazd?
i gdzie te skany twoich definicji czyżby słownik się nie otworzył? nie umiesz? jakoś mnie to nie dziwi :lol:
Ostatnio zmieniony sobota 09 września 2017, 11:49 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Henq

Postprzez szoferemeryt » sobota 09 września 2017, 11:49

Henq napisał(a):A co definicja znaku nieznana? To o czym chcesz dyskutować? Braki nadrób. W 170 jest :spoko:

No jak tak prowadzicie praktyczną naukę jazdy to gratuluję.
Sam kursant ma się domyślać gdzie i jak ma się zachować. Tylko po co potrzebna jest praktyczna nauka jazdy? Dla widzi mi się egzaminatorów?
Nie zgadzacie się z tym co mówi Dworak, ale sami praktycznie nic nie pokazujecie.
To zróbcie wreszcie film poglądowy, a poznamy właściwe praktyczne pokonywanie skrzyżowań.
szoferemeryt

Postprzez Henq » sobota 09 września 2017, 11:52

szoferemeryt napisał(a):
Henq napisał(a):A co definicja znaku nieznana? To o czym chcesz dyskutować? Braki nadrób. W 170 jest :spoko:

No jak tak prowadzicie praktyczną naukę jazdy to gratuluję.
Sam kursant ma się domyślać gdzie i jak ma się zachować. Tylko po co potrzebna jest praktyczna nauka jazdy? Dla widzi mi się egzaminatorów?
Nie zgadzacie się z tym co mówi Dworak, ale sami praktycznie nic nie pokazujecie.
To zróbcie wreszcie film poglądowy, a poznamy właściwe praktyczne pokonywanie skrzyżowań.
ale jaki kursant? twierdzisz że masz pj, po niku można wnioskować że jeździsz autem więc w czym masz problem? PJ za czapkę gruszek dostałeś? definicje znaku masz znać.
Henq

Postprzez STARYSZOFER » sobota 09 września 2017, 11:53

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Kolumna pieszych też ma kierunek jazdy? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

hahaha nadal brak odpowiedzi czyli milczysz żeby głupot nie wypisywać

Jednak zbyt trudne do zrozumienia..... :help: :help: :help:

Jak sam widzisz, takiemu kołkowi jak ty to nie ma co tłumaczyć bo i tak nie zrozumie..... :roll: :roll:
STARYSZOFER

Postprzez szoferemeryt » sobota 09 września 2017, 12:09

Henq
Dla mnie jak i wielu innych wasze teorie są błędne, tak jak dla was moje i wielu innych.
Unikacie konkretów, to jak można z wami dyskutować jak na pytania odpowiadacie pytaniem, albo głupim uśmieszkiem. Jak szerszon odpowie co konkretnie w praktyce oznacza C-9 na tej konkretnej wysepce to będzie podstawa do dyskusji o konkretach. Przytoczę ulubione powiedzenie szerszona C-9 stoi "bo widać". No właśnie widać ale co to w praktyce oznacza?
szoferemeryt

Postprzez benio101 » sobota 09 września 2017, 14:00

Henq napisał(a):To jest rondo :thumb2: znak C-12
W zimie strzałki przez śnieg to jak będziesz widział? :eek2:
A to w zimie znaki przestają obowiązywać? :wow:

Henq napisał(a):Definicja strzałek nie mówi nic na temat SoRO. Jedyny znak jaki mówi o skrzyżowaniu o ruchu okrężnym w 170 jest C-12, może masz jakąś inną 170 zacytuj te definicje strzałek.
Nie wiem, czym jest "170", ale zarówno ZSD, jak i Czerwona Książeczka identycznie wskazują, że na rondzie ruch odbywa się "w kierunku wskazanym na znaku".

Henq napisał(a):Prowadzi dookoła SoRO, jak widać na GM, ale widzę że szukasz na siłę, szkoda że coś ci nie wychodzi ta manipulacja :spoko:
Ja widzę, że DdR prowadzi prosto, a ja jadę w lewo :wow: Jeździłeś ty kiedyś na rowerze po mieście?
benio101

Postprzez Henq » sobota 09 września 2017, 16:50

ręce opadają jak się czyta takie debilizmy :eek2: i tacy geniusze mówią jak zachowywać się na drodze? masakra, najgorsze w tym jest to że taki ewenement myśli że jest ekspertem i poucza innych ehh zejdź na ziemię od kiedy kolumna pieszych to pojazd albo kierujący pojazdem? nie odpowiadaj pliz już mam dość tych głupot :eek2:

-----

szoferemeryt napisał(a):Henq
Dla mnie jak i wielu innych wasze teorie są błędne, tak jak dla was moje i wielu innych.

Unikacie konkretów, to jak można z wami dyskutować jak na pytania odpowiadacie pytaniem, albo głupim uśmieszkiem. Jak szerszon odpowie co konkretnie w praktyce oznacza C-9 na tej konkretnej wysepce to będzie podstawa do dyskusji o konkretach. Przytoczę ulubione powiedzenie szerszona C-9 stoi "bo widać". No właśnie widać ale co to w praktyce oznacza?

Dz. U. 170 - C-9 "nakaz jazdy z prawej strony znaku"
Dz. U. 220 - Zastosowanie znaku C-9 na wysepce kanalizującej ruch
Znak C-9 "nakaz jazdy z prawej strony znaku" (rys. 4.2.9.1) stosuje się w celu wskazania kierującym obowiązku ominięcia wysepki (przeszkody na jezdni) po jej prawej stronie. Na pasach ruchu z prawej strony znaku nie może być dopuszczony ruch z przeciwnego kierunku (rys. 4.2.9.2).
Znak C-9 umieszcza się w pasie dzielącym drogi dwujezdniowej, jeżeli szerokość pasa jest równa lub mniejsza od 6 m; w takim przypadku nie stosuje się znaku B-2 (rys. 4.2.9.3).

Zapewne szukasz jakiejś informacji na temat zmiany kierunku jazdy, niestety nie znajdziesz :spoko:

-----

benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):To jest rondo :thumb2: znak C-12
W zimie strzałki przez śnieg to jak będziesz widział? :eek2:
A to w zimie znaki przestają obowiązywać? :wow:
jak nie widzisz znaku bo go zakrył śnieg to co ma obowiązywać? :eek2: Znak pionowy jak jest zakryty to również obowiązuje?

benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):Definicja strzałek nie mówi nic na temat SoRO. Jedyny znak jaki mówi o skrzyżowaniu o ruchu okrężnym w 170 jest C-12, może masz jakąś inną 170 zacytuj te definicje strzałek.
Nie wiem, czym jest "170"
to się nie przyznawaj że masz PJ, bo instruktorowi będzie wstyd :spoko: - ale coś czuję, że nie masz :thumb2:
Dz. U. 170 ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
i o czym ty chcesz dyskutować? ba i taki osobnik wmawia wszystkim jak jeździć po SoRo :help:

benio101 napisał(a):ale zarówno ZSD, jak i Czerwona Książeczka
używaj nazewnictwa urzędowego a nie potocznego bo okładka czerwona :spoko:

benio101 napisał(a): identycznie wskazują, że na rondzie ruch odbywa się "w kierunku wskazanym na znaku".
o jakieś postępy widzę, to już ruch się odbywa a nie jazda :spoko: brawo oby tak dalej :thumb2:

benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):Prowadzi dookoła SoRO, jak widać na GM, ale widzę że szukasz na siłę, szkoda że coś ci nie wychodzi ta manipulacja :spoko:
Ja widzę, że DdR prowadzi prosto, a ja jadę w lewo :wow:
DdR wytyczona jest dookoła SoRO więc nie kombinuj! łamiesz przepisy i jeszcze się chwalisz masakra :eek2:
Co tu jest jak nie DdR? wjeżdżasz na nią i jedziesz prosto a potem przez PdR i w lewo i znów PdR i prosto, jak dziewczynka na rowerze tylko w przeciwnym kierunku :spoko: po kiego grzyba wjeżdżasz na SoRO? Jawnie łamiesz przepisy drogowe i się jeszcze tym chwalisz ile ty masz lat 12?

benio101 napisał(a):Jeździłeś ty kiedyś na rowerze po mieście?
jak widać na powyższym lepiej od ciebie :spoko:
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze