Ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez gumik » poniedziałek 04 września 2017, 23:53

szerszon napisał(a):Przypomnę jeszcze raz. F-10 i P-8x stosuje się tam, gdzie kierowcy mogą mieć wątpliwości co do kierunków jazdy przez skrzyżowanie.

Lubl tam gdzie organizacja ruchu jest odmienna od ogólnych zasad. Czyżby nie pasowała ta druga część, że ją ominąłeś? :)
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez benio101 » wtorek 05 września 2017, 00:33

@szerszon Specjalnie dla Ciebie wrzuciłem nagranie, jak zjeżdżam rowerem z ronda na ul. Wybickiego.
Powiedz mi, czy Twoim zdaniem przy zjeździe powinienem wyciągnąć rękę, sygnalizując zmianę kierunku jazdy, a jeśli tak, to którą?
Drobne uzasadnienie byłoby mile widziane. Jestem ciekaw, co powiesz w takiej sytuacji, bo samochodem tak raczej nie pojedziesz, a de facto, to też jest zjazd z ronda:

phpBB [media]

A tutaj mapka tego krótkiego przejazdu, który pokonuję: Google Maps; z: Szosa Chełmińska 108-110, Toruń; do: Józefa Wybickiego 98, Toruń
benio101

Postprzez Cyryl » wtorek 05 września 2017, 05:49

benio101 napisał(a):...jak zjeżdżam rowerem z ronda na ul. Wybickiego...

a nie lepiej po drodze dla rowerów, która jest obok jezdni?
Cyryl

Postprzez szerszon » wtorek 05 września 2017, 07:53

szoferemeryt napisał(a):Jak ktoś już tu powiedział, POWIELASZ BZDURY.
Na nic więcej cie nie stać? To lepiej już zamilknij.
Za trudne jednak ? Podałem ci konkretny przykład, gdzie przed skrzyżowaniem jest tabliczka T-18 i znak F-10, według którego jadąc środkowym pasem jadę na wprost( kierunek jazdy przez skrzyżowanie)i jednocześnie mam nieoczekiwaną ZMIANĘ kierunku ruchu.
Jeśli kierunek ruchu i kierunek jazdy jest tym samym powinienem sygnalizować w czasie jazdy na wprost przez skrzyżowanie :lol:
Dalej, mamy pojedynczą drogę, gdzie nie ma możliwości zmiany kierunku jazdy, a T-18 stoi...sygnalizujesz ? Przecież jest zmiana kierunku ruchu :lol: :lol: :lol: przecież to, według ciebie, także zmiana kierunku jazdy.
Na tych prostych przykładach można udowodnić twoją niemoc intelektualną.
gumik napisał(a):Lubl tam gdzie organizacja ruchu jest odmienna od ogólnych zasad. Czyżby nie pasowała ta druga część, że ją ominąłeś? :)
A według Art 22 inaczej pojechałbyś ? Zrozumiałeś w końcu, co oznaczają spójniki ? Nie zbliżyłbyś się do lewej krawędzi lub osi jezdni przy zawracaniu czy skręcie w lewo i nie sygnalizowałbyś ? ty nie, ponieważ nie dociera do ciebie różnica pomiędzy skrzyżowaniem a drogą :lol:
Uwielbiam ronda turbinowe, ponieważ kasują takie twórcze wymysły m.in jak twoje. Masz narysowane i się stosuj, a nie zawracasz zewnętrznym.
benio101 napisał(a):Powiedz mi, czy Twoim zdaniem przy zjeździe powinienem wyciągnąć rękę, sygnalizując zmianę kierunku jazdy, a jeśli tak, to którą?
Drobne uzasadnienie byłoby mile widziane. Jestem ciekaw, co powiesz w takiej sytuacji, bo samochodem tak raczej nie pojedziesz, a de facto, to też jest zjazd z ronda:

Z tego filmu widać,że jako pedalarz tradycyjnie łamiesz przepisy. To norma.
Nie dziwię się twoim "interpretacjom.Powinieneś dmuchać DDR, a nie pętać się po skrzyżowaniu.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » wtorek 05 września 2017, 08:57

szerszon napisał(a):Za trudne jednak ? Podałem ci konkretny przykład, gdzie przed skrzyżowaniem jest tabliczka T-18 i znak F-10, według którego jadąc środkowym pasem jadę na wprost( kierunek jazdy przez skrzyżowanie)i jednocześnie mam nieoczekiwaną ZMIANĘ kierunku ruchu.
Jeśli kierunek ruchu i kierunek jazdy jest tym samym powinienem sygnalizować w czasie jazdy na wprost przez skrzyżowanie :lol:
Dalej, mamy pojedynczą drogę, gdzie nie ma możliwości zmiany kierunku jazdy, a T-18 stoi...sygnalizujesz ? Przecież jest zmiana kierunku ruchu :lol: :lol: :lol: przecież to, według ciebie, także zmiana kierunku jazdy.

Tym wywodem zadajesz własnym słowom kłam.
A teraz przypomnę ci twoje ulubione powiedzenie o "prostowaczach rond". Nie daj przykładów z dróg jednokierunkowych, skup się na moim zapytaniu i daj przykłady z ronda na dodatek nie łącz organizacji ruchu na rondzie klasycznym z organizacją na rondzie turbinowym.
Wklejając sytuacje, na podstawie której chcesz mi coś udowodnić, udowodniłeś że jesteś prostowaczem rond.
szoferemeryt

Postprzez Cyryl » wtorek 05 września 2017, 09:14

ja czasami dochodzę do wniosku, że DDR powinno się likwidować, bo jeżeli sami rowerzyści nie chcą z nich korzystać, to po co wyrzucać pieniądze?
Cyryl

Postprzez mp0011 » wtorek 05 września 2017, 09:24

Cyryl napisał(a):ja czasami dochodzę do wniosku, że DDR powinno się likwidować, bo jeżeli sami rowerzyści nie chcą z nich korzystać, to po co wyrzucać pieniądze?
DdR przerobić na Ścieżki Rekreacyjne, po których jeździły by sobie dzieciaki lat 4 (bo i tak jeżdżą zamiast chodnikiem), hulajnogi, deskorolki, rolki, madki z wózkami, veturilo i inni bojący się jechać w ruchu ulicznym.

benio101 napisał(a):A tutaj mapka tego krótkiego przejazdu, który pokonuję: Google Maps; z: Szosa Chełmińska 108-110, Toruń; do: Józefa Wybickiego 98, Toruń

...a czemu nie pojedziesz na rondzie prosto i nie skręcisz tuż za rondem na DdR? Nie musiałbyś na końcu skręcać z nie tego pasa pod prąd...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl » wtorek 05 września 2017, 11:49

mp0011 napisał(a):
Cyryl napisał(a):ja czasami dochodzę do wniosku, że DDR powinno się likwidować, bo jeżeli sami rowerzyści nie chcą z nich korzystać, to po co wyrzucać pieniądze?
DdR przerobić na Ścieżki Rekreacyjne, po których jeździły by sobie dzieciaki lat 4 (bo i tak jeżdżą zamiast chodnikiem), hulajnogi, deskorolki, rolki, madki z wózkami, veturilo i inni bojący się jechać w ruchu ulicznym...

a pasy bezpieczeństwa przerobić na paski do spodni, szelki czy ramiączka do tornistrów, dla tych co boją się jeździć bez pasów.
płyn hamulcowy dla meneli i dla tych co boją się jeździć pojazdami bez hamulców.
Cyryl

Postprzez benio101 » wtorek 05 września 2017, 13:30

mp0011 napisał(a):...a czemu nie pojedziesz na rondzie prosto i nie skręcisz tuż za rondem na DdR? Nie musiałbyś na końcu skręcać z nie tego pasa pod prąd...
Przyzwyczajenie, przez blisko pół roku był tam remont drogi i jeździło się inaczej (na nagraniu w tle widać jeszcze dźwig, który stał przy tym rondzie na ok. miesiąc przed nagraniem).

Jeśli chodzi o B–2 "zakaz wjazdu", to właśnie chciałem, żeby @szerszon się do tego odniósł, bo skrzyżowanie jako przecięcie się, rozwidlenie lub połącznie dróg, kończy się tam, gdzie kończy się droga, a częścią drogi jest PdP i PdR, więc zakaz obowiązuje dopiero za PdP, bo dopiero tam się zaczyna droga objęta zakazem. W końcu zwinięta droga na rondzie, jest osobną drogą, na której kierunek ruchu wyznacza C–12.

Niestety, @szerszon nie odpowiedział na pytanie. Ponowię, zjeżdżam ze skrzyżowania w ten oto sposób:

Obrazek

Czy powinienem zjechać z ronda z ręką w lewo, prawo, czy nie sygnalizować?
benio101

Postprzez STARYSZOFER » wtorek 05 września 2017, 14:31

szerszon napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):Może tak dowiem się na przykładzie SoRO
czym jest kierunek ruchu,
czym jest kierunek jazdy,
Czym się różni kierunek jazdy (jazda w kierunku) od odbywania ruchu w kierunku.
czy jadąc po SoRO da się oddzielić jazdę w kierunku (kierunek jazdy) od odbywania ruchu w kierunku.

Przecież to jest powszechna wiedza, dostepna w słownikach (PoRD nie definije tych pojęć).
Nawet wygrzebałem na tę okazję Wielki Słownik PWN:

Kierunek ruchu - kierunek w jakim coś lub ktoś się porusza
Kierunek jazdy - kierunek w jakim jedzie pojazd

Cała ta "tajema wiedza" obala wszelkie "szerszonizmy", "henqizmy" i inne podobne idiotyzmy... :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nie znalazłem tych rewelacji.

To zacznij czytanie PoRD od przyswojenia podstawowych pojęć. Nic dziwnego, że wypisujesz bzdury, skoro nawet kierunek jazdy/ruchu to abstrakcja dla ciebie.
STARYSZOFER

Postprzez gumik » wtorek 05 września 2017, 16:00

szerszon napisał(a):A według Art 22 inaczej pojechałbyś ? Zrozumiałeś w końcu, co oznaczają spójniki ? Nie zbliżyłbyś się do lewej krawędzi lub osi jezdni przy zawracaniu czy skręcie w lewo i nie sygnalizowałbyś ? ty nie, ponieważ nie dociera do ciebie różnica pomiędzy skrzyżowaniem a drogą :lol:
Uwielbiam ronda turbinowe, ponieważ kasują takie twórcze wymysły m.in jak twoje. Masz narysowane i się stosuj, a nie zawracasz zewnętrznym.
Strzałki przed rondem klasycznym zdecydowanie nie służą temu by rozwiać wątpliwości z którego pasa jechać w który zjazd. Generalnie na klasycznym rondzie możesz jechać z prawego pasa wszędzie. Nie oglądałeś jak Dworak mówił o tym w JB? :O
Jeśli są takie strzałki przed klasycznym rondem, to po to żeby pokazać odmienną organizację ruchu. To i tak Cię nie zwalnia z obowiązku zajęcia zewnętrznego pasa przed zjazdem.

Ronda turbinowe są bardzo fajnym wynalazkiem. Jednak organizacja ruchu jest tam zupełnie inna niż na klasycznym rondzie. (wskazówka: patrz na znaki poziome, a nie tylko pionowe)

Btw. Co Ty i Henq macie z tym skrzyżowaniem vs droga? Nie widzicie różnicy?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » wtorek 05 września 2017, 17:25

szoferemeryt napisał(a):Czyżby zbyt trudne dla Ciebie, a może zmieniasz front i przyłączasz się do (jak to ma w zwyczaju mawiać szerszon) prostowaczy rond
:wow: dla mnie za trudne? :wow: przecież to ty nie widzisz różnicy pomiędzy kierunkiem ruchu na SoRO a kierunkiem jazdy pojazdu :eek2: zresztą nie tylko ty :help:
C-12 - kierunek ruchu wskazany znakiem dookoła wyspy
kierunek jazdy pojazdu UPS różny niż kierunek ruchu na SoRO
Pomimo że kierunek ruchu jest różny niż kierunek jazdy to pojazd jedzie prosto, nie zmienia kierunku jazdy i nie sygnalizuje zjazdu z SoRO :spoko:
To że na SoRO kierujący objeżdża wyspę dookoła to znaczy tylko tyle, ze jego kierunek jazdy w pewnym miejscu pokrywa się z kierunkiem ruchu wskazanym na znaku, ale kierowca zjeżdżając z SoRO nie zmienia kierunku ruchu! Kierunek ruchu nadal pozostaje ten sam w koło wyspy :spoko: A sygnalizujemy zmianę kierunku jazdy od zamiaru po jego zakończenie a nie zmianę kierunku ruchu :spoko: te dwa zwroty nie są tożsame :spoko:
Jak to ci nic nie mówi to zastanów się czy kierunek jazdy pojazdu cofającego na SoRO jest taki sam jak kierunek ruchu? czy różny :spoko:

---

STARYSZOFER napisał(a):To pojęcia (w przypadku pojazdu) całkowicie zamienne, dlatego kierunek jazdy=kierunek ruchu.
Może fachowiec się wypowie jaki kierunek jazdy ma pojazd cofający na SoRO? czy ten sam co kierunek ruchu wskazany znakiem C-12? :eek2:
czas nazwać idiotyzmy kierunek ruchu=kierunek jazdy "szoferyzmami" - będzie łatwiej wyplewić bzdury
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szoferemeryt » wtorek 05 września 2017, 18:17

Henq napisał(a):Pomimo że kierunek ruchu jest różny niż kierunek jazdy to pojazd jedzie prosto, nie zmienia kierunku jazdy i nie sygnalizuje zjazdu z SoRO

No niestety ale ja widzę to inaczej. SzRO o poszerzonych wlotach rysunek 8.5.4 to tak, ale klasyczne SzRO 8.4.1 z rozporządzenia , a wyjdzie ci CO, nie to co piszesz o jeździe samochodu UPS. A jeśli będzie to skrzyżowanie o nietypowych wlotach, zachowanie kierujących może okazać się jeszcze inne niż wyżej napisałem.
Jeśli na SoRO cały ruch odbywa się w jednym kierunku, to całkiem normalne że po wjechaniu na SoRO wszyscy jadą w tym samym kierunku (nakazanym przez C-12) aż do momentu podjęcia decyzji o zmianie kierunku jazdy, w prawo (pierwszy zjazd), lewo (trzeci zjazd) lub prosto (drugi zjazd) albo zawrócić (czwarty zjazd), oczywiście na rondzie o czterech wlotach.
Przecież odbywając ruch dookoła wyspy, równocześnie jedziemy zgodnie z zamierzonym kierunkiem jazdy.
Inaczej mówiąc kierunek jazdy i kierunek ruchu pokrywają się. Dla jednego pojazdu jest to ¼, dla innego ½ itd. obwodu ronda.
szoferemeryt

Postprzez STARYSZOFER » wtorek 05 września 2017, 18:40

szoferemeryt napisał(a):Jeśli na SoRO cały ruch odbywa się w jednym kierunku, to całkiem normalne że po wjechaniu na SoRO wszyscy jadą w tym samym kierunku.

:spoko:
To jest normalne dla kogoś normalnego.

Dla nienormalnych, to nie jest takie oczywiste... :lol:
STARYSZOFER

Postprzez STARYSZOFER » wtorek 05 września 2017, 18:48

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):To pojęcia (w przypadku pojazdu) całkowicie zamienne, dlatego kierunek jazdy=kierunek ruchu.
Może fachowiec się wypowie jaki kierunek jazdy ma pojazd cofający na SoRO? czy ten sam co kierunek ruchu wskazany znakiem C-12? :eek2:

Zawsze możesz liczyć na korepetycje u fachowca. Dla takich biedaków umysłowych, jestem nawet skłonny robić to w czynie społecznym.
A co do pytania, to zależy czy cofa zgodnie czy przeciwnie do kierunku wskazanego na znaku C-12. :lol:

czas nazwać idiotyzmy kierunek ruchu=kierunek jazdy "szoferyzmami" - będzie łatwiej wyplewić bzdury

Podałem definicje słownikowe, z których jasno wynika, że dla pojazdu to jest to samo.

Skoro się nie zgadzasz z ogólnie przyjętymi znaczeniami, możesz podać własne wymyślone. Pośmiejemy się trochę.... :lol:
STARYSZOFER

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze