Ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez Blacksmith » piątek 01 września 2017, 01:40

Ja widzę, że niektórzy przekładają jakiś śmieszny PoRD napisany przez ludzi ułomnych (bądź własne urojenia) ponad zdrowy rozsądek, logikę i bezpieczeństwo.
1)- Jeśli mówimy o zwykłych powszechnych rondach to chcąc zawrócić bądź jechać w lewo włączamy podczas wjazdu na rondo lewy kierunkowskaz, przełączając go na prawy kiedy chcemy zjechać.
2)- Jeśli jedziemy na wprost to nie włączamy kierunkowskazu podczas wjazdu na rondo, dopiero włączamy prawy podczas zjazdu.
3)- Jeśli mamy zamiar jechać (pierwszy zjazd) w prawo to wjeżdżając na rondo włączamy już od razu prawy kierunkowskaz.
Takie postępowanie wyraźnie informuje innych uczestników ruchu jakie mamy plany.
Blacksmith

Postprzez benio101 » piątek 01 września 2017, 02:21

@moderatorzy Napiszę to jako dwa posty, żeby się załącznik zgadzał wizualnie (był w odpowiednim miejscu).

Henq napisał(a):tutaj też zjeżdżam z ronda, ale skręcać w prawo mi nie wolno nawet znak postawiono no to co sygnalizować? :wow:
To nie jest rondo, albo nie znalazłem znaku C–12, wówczas wybacz i wskaż proszę znak C–12.

KW art. 1 napisał(a):z) określenia "kierunek ruchu" oraz "odpowiadający kierunkowi ruchu" oznaczają prawą stronę, jeżeli zgodnie z ustawodawstwem krajowym kierujący pojazdem jest obowiązany wymijać inny pojazd po swojej lewej stronie; w przeciwnym razie określenia te oznaczają lewą stronę;
Ja naprawdę nie wiem, jak Panowie @Henq i @szerszon są w stanie wskazać jakikolwiek inny kierunek jazdy po rondzie, niż prosto.
Na rondzie jedziemy prawą stroną wokół wyspy, zgodnie z białymi strzałkami, lewą zaś stroną (pod prąd) nam nie można, bo raz, że strzałki wskazują kierunek prawą stroną wokół wyspy (C–12), dwa:
PoRD Art. 16 napisał(a):1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

@gumik podał świetny przykład z tym 3:19, gdzie Pan Dworak tłumaczy, że kierunek jazdy po rondzie to "jedyny możliwy (…) wokół centralnej wyspy (…) prosto (…) odgiętym torem jazdy".
Ja tylko jeszcze raz zacytują na potwierdzenie:
CK 4.2.12. Ruch okrężny napisał(a):Znak C–12 "ruch okrężny" (rys. 4.2.12.1) stosuje się na skrzyżowaniach dróg w celu wskazania kierującym, że ruch pojazdów odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku.

Wjeżdżasz na rondo, następnie poruszasz się w kółko, zgodnie z kierunkiem jazdy na rondzie (zieloną kreską na rycinie), z definicji C–12: wokół wyspy, następnie sygnalizujesz zamiar skrętu w prawo i wykonujesz skręt w prawo (żółtą kreską na rycinie), niezwłocznie zamiar skrętu przestając sygnalizować. A to, czy wyspę objedziesz całą i, de facto, zawrócisz, czy pół wyspy, czy objedziesz ją sto i pół raza, nie ma znaczenia, bo wciąż jedziesz zgodnie z kierunkiem jazdy, tj. dookoła wyspy.
benio101

Postprzez benio101 » piątek 01 września 2017, 02:23

Henq napisał(a):ale jaki? bo są trzy "wielkie białe strzałki" :eek2: jedna jest od góry w lewy dół, druga jest od lewego dołu do prawego dołu, trzecia jest od prawego dołu do góry :eek2: więc która z nich wskazuje prosto?
Te białe strzałki wskazują kierunek wokół wyspy… Naprawdę, ale tutaj już chyba na siłę czepiasz się czegoś, co jest wprost napisane w znaczeniu C–12, że ruch ba rondzie odbywa się wokół wyspy.

Henq napisał(a):zapewne kierunek ten sam tylko zwrot przeciwny :lol: :lol: :lol:
Kierunek to, z definicji, prawa strona, a nie wektor. Tym bardziej nie ma zwrotu.
Chyba, że uważasz, że prawa strona może mieć zwrot, to poproszę, zacytuj definicję, czym jest zwrot wg przepisów drogowych i jak się ma do kierunku jazdy. Być może o czymś nie wiem :wow:

Henq napisał(a):oczywiście dla ciebie i @benio101 przyjrzyjmy się od 9min31s gdzie to widać jaka strzałka na jezdni nakazuje nam opuszczenie ronda we wskazanym kierunku :spoko: czy moglibyście obaj powiedzieć jaki to znak poziomy? i czy sygnalizuje się zachowanie wskazane tym że znakiem? przecież to jest proste w odbiorze i każdy powinien zrozumieć :eek2:
To nie jest rondo jednopasmowe, przypominam po raz kolejny, że omawiamy rondo jednopasmowe.

Blacksmith napisał(a):1)- Jeśli mówimy o zwykłych powszechnych rondach to chcąc zawrócić bądź jechać w lewo włączamy podczas wjazdu na rondo lewy kierunkowskaz, przełączając go na prawy kiedy chcemy zjechać.
Jeśli ruch na rondzie odbywa się wokół wyspy, to lewy kierunkowskaz na rondzie jednopasmowym co miałby oznaczać, zamiar wjazdu na wyspę? :wow:
Wg Twojej propozycji, jeśli dobrze zrozumiałem, to jadąc prosto, włączasz kierunkowskaz dopiero przy zjeździe; jadąc natomiast w lewo, jedziesz z lewym kierunkowskazem, zmieniając go na prawy dopiero przy zjeździe. Dochodzi do sytuacji absurdalnej.

Obrazek

Spójrz na ryciny, zarówno jedąc prosto (skrzyżowanie po środku na rycinie), jak w i lewo (skrzyżowanie po prawej na rycinie), na odcinku zaznaczonym trójkątami, mimo, że w obydwu przypadkach nie skręcach w najbliższy zjazd (tj. kontynuujesz jazdę wzdłuż wyspy), jadąc prosto nie masz żadnego kierunkowskazu (pomarańczowy trójkąt), a jadąc w lewo masz lewy kierunkowskaz (źółty trójkąt).

Jak widzisz, ten lewy kierunkowskaz jest zbędny. Liczy się tylko prawy, informujący, że zamierzać zjechać z wyspy.
Dlatego lewy kierunkowskaz powinno się wyłączać natychmiast przy wjeżdżaniu na wyspę. Wówczas problemu nie będzie.
benio101

Postprzez szerszon » piątek 01 września 2017, 07:11

benio101 napisał(a):@moderatorzy Napiszę to jako dwa posty, żeby się załącznik zgadzał wizualnie (był w odpowiednim miejscu).

I dwa razy brednie. Mieszasz KW z polskimi przepisami. Nie odróżniasz ruchu prawostronnego od kierunku jazdy.
Jeśli tak ciebie obowiązuje ruch prawostronny to skręcaj w lewo z prawego pasa. :lol:
Cały czas się boisz wskazać, gdzie jest napisane o kierunku JAZDY pływając w tej zupie.
Jakie znaczenie ma dla kierunku jazdy czy rondo jst jedno- czy o wiekszej ilości pasów ???
Od tego zmienia się kierunek jazdy ??? Innym się zmienia w zależności od działającej sygnalizacji świetlnej. :lol: :lol: :lol:
Wjeżdżasz na rondo, następnie poruszasz się w kółko, zgodnie z kierunkiem jazdy na rondzie
Poproszę w końcu o przepis.
szerszon

Postprzez Blacksmith » piątek 01 września 2017, 08:52

benio101 napisał(a):Jeśli ruch na rondzie odbywa się wokół wyspy, to lewy kierunkowskaz na rondzie jednopasmowym co miałby oznaczać, zamiar wjazdu na wyspę?....

Czytaj uważnie.... Ten lewy kierunkowskaz twardo informuje (lepiej niż brak kierunkowskazu) innych chcących dopiero wjechać na rondo z innych wjazdów: "Uważajcie ludzie, bo ja chcę jechać wokół ronda dalej". No nie wiem jak to prościej wytłumaczyć.
Blacksmith

Postprzez gumik » piątek 01 września 2017, 09:20

Na klasycznym rondzie lewy kierunkowskaz może się ewentualnie przydać w przypadku małych rond. Ale trzeba go umiejętnie używać. Wyłączyć na tyle wcześnie, żeby goście z wjazdu/zjazdu którym chcesz wyjechać nie pomyśleli, że jedziesz dookoła dalej. Osobiście nie jestem zwolennikiem używania lewego kierunkowskazu nawet na minirondach. Na tych co znam i po nich jeżdże w zupełności wystarcza prawy kierunkowskaz i wszyscy wiedzą kto gdzie jedzie i ruch idzie płynnie.

Henq napisał(a):No ciężko bo nie wiem co to jest odgięty kierunek jazdy :lol: :lol: :lol: możesz mi wytłumaczyć?
Jak już pisałem, nic nie poradzę na to, że nie potrafisz zrozumieć o czym mówią w tym programie. Jest tam jak byk o kierunku jazdy powiedziane. Zamiast wycinać kawałek z kontekstu posłuchałbyś całości. Jak nie jesteś w stanie, to benio Ci to ułatwił w swoim poście: viewtopic.php?f=3&t=35550&p=412563#p412553
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez gumik » piątek 01 września 2017, 13:39

Kolejny odcinek poświęcony rondom.
Tym razem na tapetę poszło nowe rondo turbinowe w Krakowie koło dworca.
Oglądać i przyswajać!

https://www.youtube.com/watch?v=LMw56GZ40f4&t=0s
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez mp0011 » piątek 01 września 2017, 14:31

Szczególnie polecam od 8:55 ;)
Pytanie tylko, czemu w poprzednim odcinku 595, na takim samym rondzie turbinowym migał dokładnie odwrotnie...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez gumik » piątek 01 września 2017, 15:25

Bo to nie było takie samo rondo.
gumik

Postprzez Henq » niedziela 03 września 2017, 00:05

zarówno jedąc prosto (skrzyżowanie po środku na rycinie), jak w i lewo (skrzyżowanie po prawej na rycinie)
benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):tutaj też zjeżdżam z ronda, ale skręcać w prawo mi nie wolno nawet znak postawiono no to co sygnalizować? :wow:
To nie jest rondo, albo nie znalazłem znaku C–12, wówczas wybacz i wskaż proszę znak C–12.
C-12+A-7 ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Zjazd z SoRO jest prosto, ewidentnie obwiednia SoRO jet po kwadracie, więc się pytam, jak sygnalizujesz zjazd? Prawym zjazdowym? Znak B-22 chyba jasno stawia sprawę kierunkowskazu prawego zjazdowego?

benio101 napisał(a):
KW art. 1 napisał(a):z) określenia "kierunek ruchu" oraz "odpowiadający kierunkowi ruchu" oznaczają prawą stronę, jeżeli zgodnie z ustawodawstwem krajowym kierujący pojazdem jest obowiązany wymijać inny pojazd po swojej lewej stronie; w przeciwnym razie określenia te oznaczają lewą stronę;
Ja naprawdę nie wiem, jak Panowie @Henq i @szerszon są w stanie wskazać jakikolwiek inny kierunek jazdy po rondzie, niż prosto.
A dlaczego mieszasz kierunek ruchu z kierunkiem jazdy? Ja na prawdę nie wiem dlaczego uważasz, że jest to jedno i to samo? :wow: bo nie jest i dlatego ci takie bzdury wychodzą :spoko:

benio101 napisał(a):@gumik podał świetny przykład z tym 3:19, gdzie Pan Dworak tłumaczy, że kierunek jazdy po rondzie to "jedyny możliwy (…) wokół centralnej wyspy (…) prosto (…) odgiętym torem jazdy".
Szkoda, że nie łapiesz co pan Marek mówi tutaj:
Rondo Ofiar Katynia :spoko:
8min41s?
8min57s
9min18s
jakoś dziwnie używa słów: "pojedziemy w lewo" "mamy po prostu jazdę w lewo" i " lewy kierunkowskaz na zmianę kierunku jazdy" jakoś słowem nie wspomina jedyny słuszny kierunek ruchu prosto :help:
Ale co tam nadal będziecie się rzucać, że na SoRO zawsze prosto i zawsze prawy zjazdowy :wow:

benio101 napisał(a):Ja tylko jeszcze raz zacytują na potwierdzenie:
CK 4.2.12. Ruch okrężny napisał(a):Znak C–12 "ruch okrężny" (rys. 4.2.12.1) stosuje się na skrzyżowaniach dróg w celu wskazania kierującym, że ruch pojazdów odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku.
A ja jeszcze raz proszę cię o nauczenie się, że kierunek ruchu to nie to samo co kierunek jazdy :spoko: bez tego leżysz...

benio101 napisał(a):Wjeżdżasz na rondo, następnie poruszasz się w kółko, zgodnie z kierunkiem jazdy
bzdura! poruszasz się zgodnie z kierunkiem ruchu a nie jazdy! dlaczego dyskutujesz a przepisów nie znasz?

benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):ale jaki? bo są trzy "wielkie białe strzałki" :eek2: jedna jest od góry w lewy dół, druga jest od lewego dołu do prawego dołu, trzecia jest od prawego dołu do góry :eek2: więc która z nich wskazuje prosto?
Te białe strzałki wskazują kierunek wokół wyspy… Naprawdę, ale tutaj już chyba na siłę czepiasz się czegoś, co jest wprost napisane w znaczeniu C–12, że ruch ba rondzie odbywa się wokół wyspy.
Oczywiście, że ruch odbywa się bo tak mówi dyspozycja znaku, ale jaki kierunek jazdy ma pojazd?
Wskaż który artykuł kodeksu drogowego nakazuje mi sygnalizowanie zmiany kierunku ruchu? :eek2:

benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):zapewne kierunek ten sam tylko zwrot przeciwny :lol: :lol: :lol:
Kierunek to, z definicji, prawa strona, a nie wektor. Tym bardziej nie ma zwrotu.
Chyba, że uważasz, że prawa strona może mieć zwrot, to poproszę, zacytuj definicję, czym jest zwrot wg przepisów drogowych i jak się ma do kierunku jazdy. Być może o czymś nie wiem :wow:
No to zacznijmy o tym czego nie wiesz: kierunek ruchu/kierunek jazdy

benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):oczywiście dla ciebie i @benio101 przyjrzyjmy się od 9min31s gdzie to widać jaka strzałka na jezdni nakazuje nam opuszczenie ronda we wskazanym kierunku :spoko: czy moglibyście obaj powiedzieć jaki to znak poziomy? i czy sygnalizuje się zachowanie wskazane tym że znakiem? przecież to jest proste w odbiorze i każdy powinien zrozumieć :eek2:
To nie jest rondo jednopasmowe, przypominam po raz kolejny, że omawiamy rondo jednopasmowe.
A ja przypominam po raz kolejny, że znak C-12 nie rozróżnia jak ty to nazywasz "rondo jednopasmowe" od ronda "nie jednopasmowego" :thumb2: znak C-12 oznacza że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku :spoko:

benio101 napisał(a):Spójrz na ryciny, zarówno jedąc prosto (skrzyżowanie po środku na rycinie), jak w i lewo (skrzyżowanie po prawej na rycinie), na odcinku zaznaczonym trójkątami, mimo, że w obydwu przypadkach nie skręcach w najbliższy zjazd (tj. kontynuujesz jazdę wzdłuż wyspy), jadąc prosto nie masz żadnego kierunkowskazu (pomarańczowy trójkąt), a jadąc w lewo masz lewy kierunkowskaz (źółty trójkąt).

Jak widzisz, ten lewy kierunkowskaz jest zbędny. Liczy się tylko prawy, informujący, że zamierzać zjechać z wyspy.
Dlatego lewy kierunkowskaz powinno się wyłączać natychmiast przy wjeżdżaniu na wyspę. Wówczas problemu nie będzie.
Każdy manewr zmiany kierunku jazdy należy sygnalizować :thumb2:
To nie jest forum o łamaniu przepisów ruchu drogowego, to jest forum o przestrzeganiu przepisów :thumb2: Kolego nie namawiaj do łamania przepisów, skoro zmieniasz kierunek jazdy w lewo, to kierunkowskaz jest wymagany :spoko: a nie zbędny :eek2:
Ciekawe czy wszyscy podpiszą się pod twoją rewelacją?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez benio101 » niedziela 03 września 2017, 06:21

szerszon napisał(a):I dwa razy brednie. Mieszasz KW z polskimi przepisami. Nie odróżniasz ruchu prawostronnego od kierunku jazdy.
Ratyfikowana umowa międzynarodowa Konwencja o ruchu drogowym, zwana Konwencją Wiedeńską, w skrócie KW, poza pkt 52, jest w pełni obowiązującym prawem w Polsce, tak samo, jak ustawa Prawo o Ruchu Drogowym, w skrócie PoRD, rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych, w skrócie ZSD, czy rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach, tzw. Czerwona Książeczka, w skrócie CK. Te przepisy są istotnie ze sobą powiązane, ba! pojawiają się nawet aktualizacje tych przepisów, a potem poprawki, ażeby zgodne były ze sobą wzajemnie.

szerszon napisał(a):Jeśli tak ciebie obowiązuje ruch prawostronny to skręcaj w lewo z prawego pasa. :lol:
W prawo skręca się z reguły z prawego pasa, nie z lewego:
PoRD art. 22 pkt 2 napisał(a):Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni — jeżeli zamierza skręcić w prawo;

—————

szerszon napisał(a):Cały czas się boisz wskazać, gdzie jest napisane o kierunku JAZDY pływając w tej zupie.
Henq napisał(a):A dlaczego mieszasz kierunek ruchu z kierunkiem jazdy? Ja na prawdę nie wiem dlaczego uważasz, że jest to jedno i to samo? :wow: bo nie jest i dlatego ci takie bzdury wychodzą :spoko:
Henq napisał(a):A ja jeszcze raz proszę cię o nauczenie się, że kierunek ruchu to nie to samo co kierunek jazdy :spoko: bez tego leżysz...
Henq napisał(a):bzdura! poruszasz się zgodnie z kierunkiem ruchu a nie jazdy! dlaczego dyskutujesz a przepisów nie znasz?
Henq napisał(a):Oczywiście, że ruch odbywa się bo tak mówi dyspozycja znaku, ale jaki kierunek jazdy ma pojazd?
Wskaż który artykuł kodeksu drogowego nakazuje mi sygnalizowanie zmiany kierunku ruchu? :eek2:
Henq napisał(a):No to zacznijmy o tym czego nie wiesz: kierunek ruchu/kierunek jazdy
W różnych aktach, naprzemienie, pojawiają się stwierdzenia kierunek ruchu oraz kierunek jazdy. Przestańcie czepiać się słówek, uznajcie je za synonimy, w ramach prawa drogowego.
Bo jak zaczynacie czepiać się słówek, to potem to właśnie wam wychodzą takie, jak to nazwałeś, bzdury. A słówek się czepiacie, jak brakuje wam argumentów, co już niejedna osoba wam na forum zarzuciła.

szerszon napisał(a):Jakie znaczenie ma dla kierunku jazdy czy rondo jst jedno- czy o wiekszej ilości pasów ???Od tego zmienia się kierunek jazdy ???
Innym się zmienia w zależności od działającej sygnalizacji świetlnej. :lol: :lol: :lol:
Henq napisał(a):Szkoda, że nie łapiesz co pan Marek mówi tutaj:
Rondo Ofiar Katynia :spoko:
8min41s?
8min57s
9min18s
jakoś dziwnie używa słów: "pojedziemy w lewo" "mamy po prostu jazdę w lewo" i " lewy kierunkowskaz na zmianę kierunku jazdy" jakoś słowem nie wspomina jedyny słuszny kierunek ruchu prosto :help:
Ale co tam nadal będziecie się rzucać, że na SoRO zawsze prosto i zawsze prawy zjazdowy :wow:
Henq napisał(a):A ja przypominam po raz kolejny, że znak C-12 nie rozróżnia jak ty to nazywasz "rondo jednopasmowe" od ronda "nie jednopasmowego" :thumb2: znak C-12 oznacza że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku :spoko:
To jest, po raz kolejny, rondo z wieloma pasami ruchu. @Henq & @szerszon: Jak na razie nie potraficie zrozumieć jednego kierunku jazdy na rondzie jednopasmowym, to co dopiero mielibyśmy omawiać rondo z wyznaczonymi wieloma pasami ruchu do jazdy w wielu określonych kierunkach jazdy przez dodatkowe znaki, zarówno poziome, jak i pionowe.

szerszon napisał(a):Poproszę w końcu o przepis.
Proszę, specjalnie dla Ciebie, jeszcze raz:

—————

Henq napisał(a):C-12+A-7 ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Zjazd z SoRO jest prosto, ewidentnie obwiednia SoRO jet po kwadracie, więc się pytam, jak sygnalizujesz zjazd? Prawym zjazdowym? Znak B-22 chyba jasno stawia sprawę kierunkowskazu prawego zjazdowego?
Przepraszam, nie sądziłem, że tamto rondo dotyczy całego placu. Faktycznie, jest tam C–12. No to zacytuję teraz przepisy dot. B–22 postawionego na skrzyżowaniu (w tym także skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, jakim jest omawiane rondo):
ZSD §22 napisał(a):2. Zakazy wyrażone znakami B–21 i B–22 obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu, z zastrzeżeniem ust. 3.
3. Znaki B–21 i B–22 znajdujące się w obrębie skrzyżowania dotyczą tylko najbliższej jezdni, przed którą zostały umieszczone.
Wyraźnie jest napisane, że nie dotyczą one skrzyżowania, a jedynie najbliższej jezdni przed znakiem. Innymi słowy, nie dotyczą one zjazdu z ronda, a z jezdni. A wi​ec nie można skręcić w prawo po zjechaniu z ronda.
Odnośnie sygnalizowania zjazdu z ronda, a raczej zamiaru zjazdu z ronda, bo to zamiar sygnalizujemy, a nie samą czynność, to zamiar zjazdu z ronda sygnalizuje się prawym kierunkowskazem.
Ale ale! Znalazłem piękny, krótki i treściwy filmik, co prawda z serii "Na Drogach", a nie "Jedź Bezpiecznie", ale jest na temat, mianowicie przedstawia pewną kobietę, która próbowała "zjechać prosto z ronda" :D, a Panowie Policjanci tłumaczyli jej i pasażerowi takie podstawy, jak:
  • Przed skręceniem w prawo należy zająć prawy pas ruchu
  • Na rondzie skręcamy tylko w prawo
Polecam @Henq i @szerszon obejrzenie i przyswojenie tych podstawowych zagadnień ruchu drogowego z zakresu jazdy rondem, jak ruch prawostronny, czy zjazd z ronda:

phpBB [media]

Henq napisał(a):Każdy manewr zmiany kierunku jazdy należy sygnalizować :thumb2:
To nie jest forum o łamaniu przepisów ruchu drogowego, to jest forum o przestrzeganiu przepisów :thumb2: Kolego nie namawiaj do łamania przepisów, skoro zmieniasz kierunek jazdy w lewo, to kierunkowskaz jest wymagany :spoko: a nie zbędny :eek2:
Ciekawe czy wszyscy podpiszą się pod twoją rewelacją?
Jazda po rondzie z lewym kierunkowskazem i to w dodatku wymagana. No no… to​ś teraz pojechał po bandzie… albo raczej po wyspie centralnej z tym lewym kierunkowskazem :) Polecam jeszcze raz przeczytać przepisy. Albo obejrzeć fragment programu "Na drogach", który umieściłem wyżej.

—————

Blacksmith napisał(a):Czytaj uważnie.... Ten lewy kierunkowskaz twardo informuje (lepiej niż brak kierunkowskazu) innych chcących dopiero wjechać na rondo z innych wjazdów: "Uważajcie ludzie, bo ja chcę jechać wokół ronda dalej". No nie wiem jak to prościej wytłumaczyć.
Ja rozumiem, o czym napisałeś, ale się nie zgadzam :wink:
Za racjonalne, choć niezgodne z przepisami, uznałbym używanie obu kierunkowskazów oraz braku kierunkowskazu jako trójstan:

Prawy — zamierzam opuścić skrzyżowanie na najbliższym zjeździe
    Brak — zamierzam opuścić skrzyżowanie na drugim nabliższym zjeździe
    Lewy — nie zamierzam opuszczać skrzyżowania w ciągu minimum dwóch najbliższych zjazdów

Ilustracja, prezentująca powyższy trójstan:

Obrazek

Podobnie, za racjonalne uznałbym, gdyby używać jedynie dwustanu w postaci lewego kierunkowskazu (zamiast przepisowego braku kierunkowskazu) oraz prawego kierunkowskazu:

Lewy — nie zamierzam opuszczać skrzyżowania na najbliższym zjeździe

Natomiast za irracjonalne uważam opisane przez Ciebie zachowanie na zasadzie:

Brak — zamierzam opuścić skrzyżowanie na drugim nabliższym zjeździe — używane tylko w przypadku opuszczania ronda na drugim zjeździe (tzw. jedź prosto na rondzie klasycznym)
    Lewy — nie zamierzam opuszczać skrzyżowania na najbliższym zjeździe — używane tylko w przypadku opuszczania ronda na min. trzecim zjeździe (np. tzw. jedź w lewo na rondzie klasycznym)

Tutaj Brak oraz Lewy się przenikają, w zależności od tego, skąd jedziesz. Innych uczestników ruchu nie obchodzi, albo często, mogą nie wiedzieć, skąd jedziesz, oni chcą wiedzieć, czy zamierzasz opuścić skrzyżowanie, czy nie, plus ewentualnie, w przypadku trójstanu podanego na górze, mogliby się dowiedzieć dodatkowo, czy dalej twój zjazd jest planowany za dwa zjazdy, czy trzy lub więcej.

Z reguły większość osób jest zgodna co do tego, jak należy się zachować na rondzie i pokonują rondo prawidłowo, zgodnie z przepisami i czytelnie:

Obrazek

Dyskusja odnośnie kierunkowskazu na rondzie z reguły dotyczy jedynie tego, czy chęć jazdy z lewo lub zawracania należy zasygnalizować przed wjazdem na rondo (czy żółta linia jest potrzebna).
Ja uważam, że tak i to sygnalizuję, natomiast rozumiem argumenty przeciwne, bo pojęcie "zawczasu" może być różnie interpretowane.
benio101

Postprzez szerszon » niedziela 03 września 2017, 07:16

Rozpisałeś się...to teraz poczytaj sobie do kogo skierowana jest KW. To już jest nudne, aby za każdym razem do kolejnego orła olśnionego nie wiadomo czym pisać, aby w końcu przeczytał ze zrozumieniem o co chodzi. KW o ruchu drogowym nakłada obowiązek wydania krajowego aktu. W tym przypadku jest to PoRD.
W prawo skręca się z reguły z prawego pasa, nie z lewego:
Ale ruch prawostronny !!!! :lol: :lol: :lol:
W różnych aktach, naprzemienie, pojawiają się stwierdzenia kierunek ruchu oraz kierunek jazdy.
Bzdura. Nie nadaje się tego samego znaczenia dwóm różnym określeniom. Nawet nie masz pojęcia o czym piszesz.
To nie dyskusja dwóch rowerzystów. Litości...
o jest, po raz kolejny, rondo z wieloma pasami ruchu.
I co z tego ??? Jak jest jeden pas to jedziesz prosto, a jak dwa to skręcasz ??? :lol:
Proszę, specjalnie dla Ciebie, jeszcze raz:
Czy do ciebie cokolwiek dociera ??? Proszę o wskazanie w przepisie tak chętnie i bezmyślnie przez ciebie cytowanym cokolwiek o kierunku jazdy. Wiem ,że ruch się odbywa w kierunku, ale to nie jest kierunek jazdy ..dotarło ?
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 03 września 2017, 07:44

szerszon napisał(a):
gumik napisał(a):Super pomysł. To jak już się nauczysz, to daj znać.
Ja mam się nauczyć ? To ja zmieniam kierunek jazdy zjeżdżając ze skrzytzowania i nie odróżniam kierunku jazdy od kierunku ruchu ?

Idź oddzielać cukier z cukru, może pojmiesz, że kierunek ruchu/jazdy pojazdu to to samo.

Na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym RUCH POJAZDÓW ODBYWA SIĘ W KIERUNKU (JEDNYM!) WSKAZANYM NA ZNAKU C-12.
Lata lecą, woda w Wiśle płynie, a niektórzy cymbaliści (taka profesja muzyczna 8) ) nadal nie potrafią tego zrozumieć.
STARYSZOFER

Postprzez gumik » niedziela 03 września 2017, 10:45

benio101 napisał(a): Innych uczestników ruchu nie obchodzi, albo często, mogą nie wiedzieć, skąd jedziesz, oni chcą wiedzieć, czy zamierzasz opuścić skrzyżowanie, czy nie, plus ewentualnie, w przypadku trójstanu podanego na górze, mogliby się dowiedzieć dodatkowo, czy dalej twój zjazd jest planowany za dwa zjazdy, czy trzy lub więcej.
Szerszon i Henq mają siódmy zmysł i nawet jak nie widzieli, to potrafią bezbłędnie rozpoznać które auto z którego wjazdu wjechało. Ba! Nawet jeśli rondo nie jest symetryczne, to potrafią odgadnąć w które "lewo" albo w które "prawo" pojedzie dany samochód. Nawet przy sporym rondzie o dużym natężeniu ruchu. To dla nich pestka. Taki prawy zjazdowy, to dla mięczaków, którzy chcieliby mieć wszystko jasne i czytelne. ;-)
Po co ułatwiać skoro można komplikować?
gumik

Postprzez papadrive » niedziela 03 września 2017, 10:52

STARYSZOFER napisał(a):Idź oddzielać cukier z cukru, może pojmiesz, że kierunek ruchu/jazdy pojazdu to to samo.

Kierunek ruchu, konkretnego pojazdu, jest jego kierunkiem jazdy. A właściwie, może być zgodny. Fakt. :thumb2:
Ale kierunek ruchu drogowego (jako całości) nie jest kierunkiem jazdy (ruchu) tego, konkretnego pojazdu. Pojazd może mieć kierunek jazdy zgodny z kierunkiem ruchu (drogowego) lub niezgodny/przeciwny.
Jeśli w PoRD jest mowa o kierunku ruchu, to oznacza kierunek w jakim mogą się poruszać pojazdy (użytkownicy dróg), wyznaczonym przez drogę, jezdnię, pas ruchu ewentualnie oznakowanie. Kierunek jazdy zaś, jest kierunkiem w jakim porusza się pojazd w danej chwili i kierujący może go dowolnie zmieniać. Na kierunek ruchu (drogowego) kierujący nie ma wpływu. Drogi, jezdni czy pasa ruchu nie zakrzywisz ani nie wyprostujesz a znaków też nie zmienisz. :?
Na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym RUCH POJAZDÓW ODBYWA SIĘ W KIERUNKU (JEDNYM!) WSKAZANYM NA ZNAKU C-12.

I to wyrażenie określa w jakim kierunku odbywa się ogólny ruch pojazdów (użytkowników) na SoRO, a nie jednego pojazdu, który może na skrzyżowaniu obrać dowolny z dozwolonych kierunków jazdy.
====
benio101 napisał(a):...w przypadku trójstanu podanego na górze, mogliby się dowiedzieć dodatkowo, czy dalej twój zjazd jest planowany za dwa zjazdy, czy trzy lub więcej.

Bardzo ważna informacja dla chcącego pojechać w prawo (1 zjazd) lub na wprost. Przy dostatecznej szerokości obwiedni, mógłby to uczynić nie czekając i jadąc przy prawej zrealizować swój zamiar. Zakładam, że jadący w lewo lub dalej jechałby zgodnie z przepisami, lewym pasem. 8)
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze