Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez PraktykRuchu » piątek 25 sierpnia 2017, 21:07

Kiedyś mieliśmy stereotyp "Pana Mietka, złotej rączki" albo "głupiej Andżeliki". To na tej samej zasadzie działa.
PraktykRuchu

Postprzez Blacksmith » wtorek 29 sierpnia 2017, 19:47

Warto poczytać czasem coś mądrego- http://www.jednoslad.pl/koniec-niezalez ... awo-jazdy/
Blacksmith

Postprzez szerszon » wtorek 29 sierpnia 2017, 21:34

Blacksmith napisał(a):Warto poczytać czasem coś mądrego- http://www.jednoslad.pl/koniec-niezalez ... awo-jazdy/

Na tym fragmencie zakończyłem czytanie...
Przykłady można mnożyć – długość lewarka zmiany biegów,
Jakiś nędzny dziennikarzyna nawet nie zadał sobie trudy, aby sprawdzić, gdzie takie pytanie było.
szerszon

Postprzez waw » środa 30 sierpnia 2017, 10:36

Motocykle i lewarek zmiany biegów?
waw

Postprzez Blacksmith » środa 30 sierpnia 2017, 11:08

Artykuł dotyczy egzaminów na PJ ogólnie, z tym, że jest wiele odniesień do motocykli bo portal w tym się specjalizuje. To chyba naturalne.

Jedynie zgodzę się, że stwierdzenie: "długość lewarka zmiany biegów" było niefortunne, bo jak wiemy lewarki służą do podnoszenia samochodu a nie do zmiany biegów. Poza tym zamiast szukać dziur w niepojętym wam całym polecam też czasami odnieść się do wartości merytorycznych. Czy autor nie ma racji, że szczytem absurdu jest np. oblewanie za skorzystanie z czyjejś uprzejmości? Bo ktoś nas chce wpuścić aby ułatwić płynny ruch, itd.? Właśnie szerszon tutaj wychodzi to o czym sam pisałeś.... o nabywaniu nawyków i mentalności. Czyż kurs na PJ nie jest dla większości pierwszym i najważniejszym czasem nabierania nawyków? I jak tu nabyć prawidłowe nawyki skoro uczy się pod zdanie sztywnego i bezdusznego egzaminu? Np. Właśnie niekorzystanie z uprzejmości/czynienie uprzejmości w celu upłynnienia ruchu. Potem człowiek czasami czeka nie wiadomo ile na wjazd na skrzyżowaniu np. równorzędnym bo nikt nie raczy go wpuścić.

Aha.... I aby uprzedzić słowa, które zapewne wkrótce się pojawią, że normalny egzaminator nie obleje za skorzystanie z uprzejmości gdy lepiej dla ruchu gdy się korzysta z tej uprzejmości to odpowiem, że oblewanie za takie coś jest mimo wszystko codziennością. A tu chodzi o to aby zmienić przepisy tak aby egzaminator nie miał prawa oblać za skorzystanie z uprzejmości. Jakiś czas temu po spotkaniu swojego byłego instruktora ucięliśmy chwilową pogawędkę i powiedział, że wczoraj jego kursant oblał gdy skorzystał z uprzejmości skręcając i wjeżdżając już do bramy $WORD$. Powiedział, że trudno, że pomimo, że jest to wbrew logice i kulturze jazdy to będzie musiał każdemu kursantowi korzystanie z uprzejmości definitywnie odradzać.
Blacksmith

Postprzez gumik » środa 30 sierpnia 2017, 12:31

Jeśli faktycznie oblewają za to że ktoś teoretycznie ma pierwszeństwo, ale ktoś go puścił, to jest tragedia..
Czy przy jeździe na "zamek błyskawiczny" też obleją, bo ktoś wpuścił na pas zamiast czekać 2h aż korek się rozładuje?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Blacksmith » środa 30 sierpnia 2017, 14:34

gumik napisał(a):Jeśli faktycznie oblewają za to że ktoś teoretycznie ma pierwszeństwo, ale ktoś go puścił, to jest tragedia..
Czy przy jeździe na "zamek błyskawiczny" też obleją, bo ktoś wpuścił na pas zamiast czekać 2h aż korek się rozładuje?

Dowodów na to, że ten system egzaminacyjny jest zepsuty nie trzeba nawet szukać. My w tych dowodach po prostu pływamy a sami zdający się nimi wręcz dławią. Oczywiście zawsze się znajdą tacy jak szerszon próbujący nam wmawiać, że truskawki rosną na drzewach.
Blacksmith

Postprzez gumik » środa 30 sierpnia 2017, 15:29

To mógłbyś wyłowić dla mnie z tego szamba dowodów jakiś przykład na oblanie za skorzystanie z uprzejmości?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Blacksmith » środa 30 sierpnia 2017, 16:27

Takich nagrań z egzaminów niestety nie ma. WORD'y nie udostępniają publicznie nagrań bo np. ja ich o to poproszę. Chodzi właśnie o to, i w tym cała tragedia, że to się odbywa w świetle prawa a więc i nikt się nie odwołuje. I to należałoby zmienić. A osób, które tak oblały ja znam chociażby osobiście kilka.
Blacksmith

Postprzez Cyryl » środa 30 sierpnia 2017, 16:31

Blacksmith napisał(a):...normalny egzaminator nie obleje za skorzystanie z uprzejmości gdy lepiej dla ruchu gdy się korzysta z tej uprzejmości to odpowiem, że oblewanie za takie coś jest mimo wszystko codziennością...

chyba żyjesz w jakiejś równoległej rzeczywistości.
egzaminator też jest człowiekiem i może się zdarzyć, że wykonany ruch ręką czy mrugnięcie światłami przyzwalające nam jechać może być na tyle krótkie, że egzaminator może tego nie zauważyć.
ale jeżeli powiesz: "ten kierujący mnie przepuszcza, więc jadę" lub skrótowo: "korzystam" będzie OK. taki sposób postępowania ustalono na spotkaniu przedstawicieli WORD z właścicielami OSK we Wrocławiu ładnych parę lat temu.
nie ma możliwości, żeby w takim wypadku jakiś egzaminator oblał zdającego.
jeżeli jednak zdający nie wie jak zachować się w takim wypadku, to już wina szkolącego.
Cyryl

Postprzez Blacksmith » piątek 01 września 2017, 15:26

Cyryl napisał(a): taki sposób postępowania ustalono na spotkaniu przedstawicieli WORD z właścicielami OSK we Wrocławiu ładnych parę lat temu.

Super, to teraz pojedź do pozostałych 48 $WORD'ów$ i uświadom im i przekonaj do takich samych praktyk.
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » piątek 01 września 2017, 15:38

Taka sytuacja...
Rozmawiałem ostatnio ze znajomym, który ostatnio zdawał egzamin. Egzaminator (niestety ten sam u którego ja miałem kiedyś nieprzyjemność zdawać) poprosił o zaparkowanie prostopadłe po prawej (podłużny parking). Znajomy wybrał sobie miejsce gdzie było kilka miejsc pustych i zaczął parkować. W tym momencie jak powiedział znajomy, egzaminator nieuprzejmie rzucił do niego, że czemu nie zaparkował wcześniej skoro już wcześniej były 3 wolne miejsca.
I teraz moje pytanie.... czy zdający ma zawsze obowiązek wybrać najbliższe wolne miejsce na parkingu czy może wybrać sobie miejsce dalsze jeśli mu wygodniej?
Blacksmith

Postprzez eragon » piątek 01 września 2017, 19:39

Blacksmith napisał(a):normalny egzaminator nie obleje za skorzystanie z uprzejmości

Po czym poznać "normalnego egzaminatora" ?? :hmm:
gumik napisał(a):Czy przy jeździe na "zamek błyskawiczny" też obleją, bo ktoś wpuścił na pas zamiast czekać 2h aż korek się rozładuje?

To by była bzdura roku..
Blacksmith napisał(a): czy zdający ma zawsze obowiązek wybrać najbliższe wolne miejsce na parkingu czy może wybrać sobie miejsce dalsze jeśli mu wygodniej?

Ja bym wybrał najlepsze dla mnie. I tak uczymy, jeśli nie wskaże konkretnego miejsca.
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez Cyryl » piątek 01 września 2017, 23:38

Blacksmith napisał(a):...I teraz moje pytanie.... czy zdający ma zawsze obowiązek wybrać najbliższe wolne miejsce na parkingu czy może wybrać sobie miejsce dalsze jeśli mu wygodniej?

zależy jakie ustalenia są przed egzaminem.

zwykle egzaminator mówi: jeżeli powiem skręcić na skrzyżowaniu, mamy rozumieć, że na najbliższym możliwym skrzyżowaniu. dodaje: czy ma pan/pani jeszcze jakieś pytania? więc można od razu ustalić czy ma to dotyczyć również parkowania.

wyobraź sobie, że zdajesz w Elblągu i egzaminator mówi: proszę zaparkować po prawej do zdającego z Pasłęka, a on wybiera najlepsze dla siebie miejsce właśnie w Pasłęku. co prawda nie jest to najbliższe, ale tam mu jest wygodniej, bo je lepiej zna. i wszystko gra!
Cyryl

Postprzez Blacksmith » sobota 02 września 2017, 10:12

Cyryl napisał(a):wyobraź sobie, że zdajesz w Elblągu i egzaminator mówi: proszę zaparkować po prawej do zdającego z Pasłęka, a on wybiera najlepsze dla siebie miejsce właśnie w Pasłęku. co prawda nie jest to najbliższe, ale tam mu jest wygodniej, bo je lepiej zna. i wszystko gra!

Napisałeś to jakoś enigmatycznie. Przecież zdający w Elblągu (gdzie są parkingi) nie pojedzie aż do Pasłęka aby zaparkować bo tam będzie mu wygodniej. Tak samo jak zdający w Warszawie nie pojedzie do Łomży aby zaparkować. Mi chodziło o jeden parking na którym egzaminator każe zaparkować. I czy trzeba zaparkować na najbliższym wolnym miejscu czy można wybrać sobie dowolne wolne miejsce na tym parkingu.
Ale OK. Już zrozumiałem, że jak egzaminator mówi: "proszę zaparkować po prawej tego samochodu" to trzeba zaparkować po prawej od samochodu, a jak mówi "proszę zaparkować po prawej" to mówi.
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka