Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez gumik » środa 26 kwietnia 2017, 19:56

Henq napisał(a):czy tutaj też będziesz migał że jedziesz w drogę prosto?
Oczywiście, że będę mrugał prawym kierunkowskazem jadąc w tą drogę podporządkowaną. Zresztą sam kiedyś napisałeś, że w takiej sytuacji jadąc główną jadę prosto. Już nie pamiętasz?
viewtopic.php?f=3&t=39754&start=60#p405217
Henq napisał(a):a T-6b układ dróg podporządkowanych do głównej -> czyli główna "prosto" nie zmienia kierunku.

Btw. to jest dokładnie taka sytuacja co wrzuciłem kiedyś szkic. :-)
Henq napisał(a):no jak nie jedziesz prosto i zjaz jest prosto no to na jaki kierunek jazdy zmieniasz?
Na tej samej zasadzie co na łuku drogi.
Henq napisał(a):no przecież pytasz i inni też ci piszą że zjazd z SoRO to nie zawsze w prawo no to czego ty jeszcze chcesz? skoro zjazd jest prosto to nie sygnalizujesz bo wprowadzasz innych w błąd
Taaa. Trzy osoby na krzyż. W tym jedna w ogóle nie sygnalizuje nic w tym miejscu, czy tam sygnalizuje w zależności od tego, którym wjazdem wjechała. Niesamowita próbka statystyczna.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » środa 26 kwietnia 2017, 20:02

gumik napisał(a):Oczywiście, że będę mrugał prawym kierunkowskazem jadąc w tą drogę podporządkowaną. Zresztą sam kiedyś napisałeś, że w takiej sytuacji jadąc główną jadę prosto. Już nie pamiętasz?
Btw. to jest dokładnie taka sytuacja co wrzuciłem kiedyś szkic. :-)
Na tej samej zasadzie co na łuku drogi.

ale co będziesz tym kierunkowskazem sygnalizował? zmianę kierunku jazdy z prosto na prosto? :wow:
a kto cie tak okłamał że na łuku drogi zjazd prosto sygnalizujesz? :eek2: tak właśnie się dzieje jak dopisujesz swoje ideologie
skoro masz sygnalizować zmianę kierunku jazdy a zmiany nie wykonujesz to co sygnalizujesz może sam zamiar? jak tu jeden chciał wmówić :wink:

gumik napisał(a):W tym jedna w ogóle nie sygnalizuje nic w tym miejscu, czy tam sygnalizuje w zależności od tego, którym wjazdem wjechała. Niesamowita próbka statystyczna.

art 22.5 ...sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
skoro manewru nie wykonuje to się zastanów dlaczego nie sygnalizuje :hmm: :thumb2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez gumik » środa 26 kwietnia 2017, 20:07

Henq napisał(a):a kto cie tak okłamał że na łuku drogi zjazd prosto sygnalizujesz?
A to nie Henq napisał, że "T-6b układ dróg podporządkowanych do głównej -> czyli główna "prosto" nie zmienia kierunku"? To jadąc w którą drogę sygnalizujesz? W drogę z pierwszeństwem? Ale co wtedy sygnalizujesz, skoro ona nie zmienia kierunku?
no to teraz się zastanów dlaczego nie sygnalizuje jazdy prosto :hmm: :thumb2:
Bardziej mnie zastanawia skąd Ci czekający na wjazd na rondo mają wiedzieć, którym wjazdem wjechał i które "prosto" to jest prosto dla niego. :lol:
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » środa 26 kwietnia 2017, 21:37

gumik napisał(a):A to nie Henq napisał, że "T-6b układ dróg podporządkowanych do głównej -> czyli główna "prosto" nie zmienia kierunku"?

no i gdzie tu masz że w podporządkowaną ze zmianą kierunku jazdy? :eek2:

gumik napisał(a):Bardziej mnie zastanawia skąd Ci czekający na wjazd na rondo mają wiedzieć, którym wjazdem wjechał i które "prosto" to jest prosto dla niego. :lol:

a co ma wjazd na SoRO w kwestii zjazdu prosto?
Sam przecież pisałeś że na tym SoRO zjazd jest prosto, więc jakie to ma znaczenie czy zjeżdżający wjechał z tej czy z tej strony?
Henq

Postprzez szerszon » środa 26 kwietnia 2017, 22:29

gumik napisał(a):[To znaczy taki czas, żeby nie sygnalizować, że będę jechał w Chrobrego.
Mocny jesteś :lol:
i należy zachować zdrowy rozsądek
I sygnalizować jazdę na wprost ? :lol:
A nie tak jak Ty, że raz zjeżdżasz z ronda i nie sygnalizujesz, a raz jedziesz dalej po rondzie i też nie sygnalizujesz.
Jadę prosto to co mam sygnalizować ? Pisałem ci, czego nie dostrzegasz, a raczej nie chcesz , bo tak jesteś zajęty prostowaniem ronda,że w przypadkach ubogiego kapitału intelektualnego zarządcy drogi trzeba sobie radzić i czasami wrzucę ten prawy zjazdowy, ale nie z powodu,że jest to zmiana kierunku jazdy tylko bardzo oryginalne rozwiązanie drogowe.
ha, jasne... On jest tylko tak dla ozdoby i wcale nie nakazuje pojazdom jechać w kierunku w jakim są strzałki
Pokazuje to, co napisali w dyspozycji znaku...jest coś o kierunku jazdy ? Cytuj i wskazuj.
A T-6b określa, która droga jest z pierwszeństwem i nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy. Coś to Twoje wyjaśnienie słabiutkie
Jest dobre tylko do ciebie nie docierają oczywiste przepisy. Na T-6b masz pokazaną drogę z pierwszeństwem , którą jadać nie zmieniasz kierunku jazdy. Pokaż mi te drogę przy C-12 :lol: :lol: :lol: Może odświeżysz rysunek E ?
o
Oczywiście, że widzę. Szczegółowe wyjaśnienie oparte na przepisach znajdziesz w 3 filmach Jedź Bezpiecznie w pierwszym poście w tym wątku.
W tych bzdetach ? Bez problemu rozprawiamy się za pomocą przepisów z tymi "szczególowymi wyjaśnieniami" :lol:
szerszon

Postprzez gumik » czwartek 27 kwietnia 2017, 09:00

Henq napisał(a):no i gdzie tu masz że w podporządkowaną ze zmianą kierunku jazdy? :eek2:
To jak jedziesz? Nie sygnalizujesz gdy jedziesz w podporządkowaną i nie sygnalizujesz gdy jedziesz drogą z pierwszeństwem?

gumik napisał(a):a co ma wjazd na SoRO w kwestii zjazdu prosto?
Wg. szerszona ma takie znaczenie, że w zależności od wjazdu raz jedzie prosto i zjeżdża z ronda, a raz jedzie prosto i jedzie dalej po rondzie w tym samym miejscu. Przeczytaj odpowiedzi do sytuacji A,B,C,D. Bardzo czytelne to dla tych czekających na wjazd na rondo, nie?
szerszon napisał(a):I sygnalizować jazdę na wprost ?
Czy niejasno się wyraziłem w jaki sposób bym sygnalizował tam jazdę? Ja wiem, że dla Ciebie niesygnalizowanie jazdy na wprost i niesygnalizowanie kontynuacji jazdy po rondzie jest czytelne... :eek2:
szerszon napisał(a):Jadę prosto to co mam sygnalizować ?
Swoje zamiary zjazdu z ronda.
szerszon napisał(a):Pisałem ci, czego nie dostrzegasz, a raczej nie chcesz , bo tak jesteś zajęty prostowaniem ronda,że w przypadkach ubogiego kapitału intelektualnego zarządcy drogi trzeba sobie radzić i czasami wrzucę ten prawy zjazdowy, ale nie z powodu,że jest to zmiana kierunku jazdy tylko bardzo oryginalne rozwiązanie drogowe.
To jeszcze napisz jak sygnalizujesz w tych sytuacjach, które wrzuciłem. Chyba nie są zbyt skomplikowane?
szerszon napisał(a):Pokazuje to, co napisali w dyspozycji znaku...jest coś o kierunku jazdy ? Cytuj i wskazuj.
Nie wiem coś się tak uparł na ten kierunek jazdy. Dyspozycja jest jasna, a dla tych co nie rozumieją polecam obejrzenie Jedź Bezpiecznie (pierwszy post w tym wątku). Dla tych co się interesują prawem polecam też przeczytanie wyroku sądu w Gliwicach. Ale żeby go zrozumieć trzeba się trochę znać na prawie, więc to nie jest lektura dla wszystkich.
szerszon napisał(a):Jest dobre tylko do ciebie nie docierają oczywiste przepisy. Na T-6b masz pokazaną drogę z pierwszeństwem , którą jadać nie zmieniasz kierunku jazdy.
No to jak nie zmieniam kierunku jazdy jadąc tą drogą z pierwszeństwem, to dlaczego
szerszon napisał(a):W lewo z kierunkowskazem
(viewtopic.php?f=3&t=35676&start=8130#p407888). Co sygnalizujesz, skoro nie zmieniasz kierunku jazdy? :wow:
Może odświeżysz rysunek E ?
Co to jest "rysunek E"?
szerszon napisał(a):Bez problemu rozprawiamy się za pomocą przepisów z tymi "szczególowymi wyjaśnieniami"
Jest różnica w rozprawianiu się z czymś, a wydawaniu, że się z czymś rozprawia. ;-) Póki co z Twoich teorii same kwiatki wychodzą.
gumik

Postprzez LeszkoII » czwartek 27 kwietnia 2017, 20:32

gumik napisał(a):
LeszkoII napisał(a):No więc raz jeszcze pytanie: czy widzisz związek między C-12 a zmianą kierunku jazdy? Jeżeli tak, to udowodnij na przepisach na czym on miałby polegać.
Oczywiście, że widzę. Szczegółowe wyjaśnienie oparte na przepisach znajdziesz w 3 filmach Jedź Bezpiecznie w pierwszym poście w tym wątku.
Nie pytałem o filmy tylko o przepisy. Jaki ma związek C-12 ze zmianą kierunku jazdy? Napiszesz coś konkretnego?
LeszkoII

Postprzez Henq » czwartek 27 kwietnia 2017, 21:27

gumik napisał(a):To jak jedziesz?

prosto - bez zmiany kierunku jazdy którą należy sygnalizować :thumb2:

gumik napisał(a):Nie sygnalizujesz gdy jedziesz w podporządkowaną i nie sygnalizujesz gdy jedziesz drogą z pierwszeństwem?

przepis co należy sygnalizować znany? skoro nie zmieniam kierunku jazdy to co mam sygnalizować? może zamiar? :eek2:

gumik napisał(a):
Henq napisał(a):a co ma wjazd na SoRO w kwestii zjazdu prosto?
Wg. szerszona ma takie znaczenie, że w zależności od wjazdu raz jedzie prosto i zjeżdża z ronda, a raz jedzie prosto i jedzie dalej po rondzie w tym samym miejscu. Przeczytaj odpowiedzi do sytuacji A,B,C,D. Bardzo czytelne to dla tych czekających na wjazd na rondo, nie?

skoro jest C-12 i A-7 to czy czekający na wjazd na SoRO mają pierwszeństwo nad pojazdami na SoRO? Czy sygnalizowanie przez kierowcę na SoRO bądź nie sygnalizowanie zwalnia wjeżdżającego z ustąpienia pierwszeństwa?

Dziwne, że jeżeli chodzi o SoRO to nagle dla wjeżdżających spod A-7 jest sygnalizacja i róbmy to tak by dla nich było lepiej, ale jak jest skrzyżowanie X albo T i pojazd z głównej jedzie, nawet tyłem, to spod A-7 zakichanym obowiązkiem jest czekać, aż ten na głównej skończy swój manewr, bo jak nie to czyja wina?
Nie wierzysz sprawdź ;)
ja będę jechał główną i mrugał że skręcam w prawo na której ty stoisz i wjeżdżasz na główną, ruszysz (bo zapewne ja skręcam w prawo) a ja pojadę jednak prosto (bo za skrzyżowaniem wjeżdżam na parking), no i bum! zobaczymy czyja będzie wina :thumb2: :lol:
Henq

Postprzez szerszon » piątek 28 kwietnia 2017, 00:14

gumik napisał(a):Czy niejasno się wyraziłem w jaki sposób bym sygnalizował tam jazdę? Ja wiem, że dla Ciebie niesygnalizowanie jazdy na wprost i niesygnalizowanie kontynuacji jazdy po rondzie jest czytelne... :eek2:
Bardzo jasno :lol: :lol: :lol:
Pytam się, dlaczego mam sygnalizować skoro nie zmieniam kierunku jazdy i co za znaczenie ma ,że akurat jadę po SoRO ?
Swoje zamiary zjazdu z ronda.
Zacytuj przepis, który mnie do tego zobowiązuje :lol: :lol: :lol: Ma obowiązek sygnalizacji zmiany pasa ruchu lub kierunku jazdy, a nie zjazd z ronda. Chyba że coś ostatnio dopisali.
To jeszcze napisz jak sygnalizujesz w tych sytuacjach, które wrzuciłem. Chyba nie są zbyt skomplikowane?
Nie jest. Ale nie oczekuj,że tak spieszno lecę odpisywać na twoje bzdury...co jeszcze wymyślisz ? Ronda nie wyprostujesz, bo to nie jest droga jednokierunkowa tylko skrzyżowanie. Zajrzyj w końcu do przepisów i poczytaj ze zrozumieniem, bo to już jest nudne, gdy tak grochem o ścianę.I niech w końcu dotrze,że z ronda to nie zmiana kierunku jazdy w prawo. Dwa przykłady zjazdu ze SoRO ostatnio tu prezentowane powinny w końcu czegoś nauczyć.
Nie wiem coś się tak uparł na ten kierunek jazdy.
Ja ? To ty chcesz go zmieniać opuszczając skrzyżowanie :lol: :lol: :lol: skoro chcesz zmieniać wskaż , gdzie jest o nim napisane.
Dyspozycja jest jasna, a dla tych co nie rozumieją polecam obejrzenie Jedź Bezpiecznie (pierwszy post w tym wątku).
Chyba jednak nie dla ciebie, bo wskazać nie potrafisz, a odsyłasz do materiałow, które nic wspólnego z przepisami nie mają.
Dla tych co się interesują prawem polecam też przeczytanie wyroku sądu w Gliwicach. Ale żeby go zrozumieć trzeba się trochę znać na prawie, więc to nie jest lektura dla wszystkich.
Na pewno nie dla ciebie, ponieważ nie rozumiesz wykładni prawa i nie odróżniasz kierunku ruchu od kierunku jazdy.
No to jak nie zmieniam kierunku jazdy jadąc tą drogą z pierwszeństwem, to dlaczego
A jesteś pewien,że to T-6b ? Może jeszcze powołasz się na wygięty A-6 ? Dlatego ci pisałem, abyś dał sytuację w realu, bo jak słusznie podejrzewałem, będziesz moją odpowiedzią manipulował. I się nie pomyliłem. :lol: :lol: :lol:
Co to jest "rysunek E"?
Zapomniałeś ? :wink:
Jest różnica w rozprawianiu się z czymś, a wydawaniu, że się z czymś rozprawia.
Jest. Tobie sie wydaje, a my załatwiamy sprawę.Wystarczy,że nie jesteś w stanie pokazać kierunku jazdy na C-12, że nie odróżniasz kierunku ruchu od kierunku jazdy, skrzyżowania od drogi.To komu się wydaje ? :lol: :lol: :lol:
Póki co z Twoich teorii same kwiatki wychodzą.
Może jakieś konkrety, a nie mierne prowokacje ? Jak na razie to ty nie potrafisz od lat udowodnic swojego z ronda zawsze wprawo.
szerszon

Postprzez gumik » piątek 28 kwietnia 2017, 11:40

LeszkoII napisał(a):Nie pytałem o filmy tylko o przepisy. Jaki ma związek C-12 ze zmianą kierunku jazdy? Napiszesz coś konkretnego?
W filmach jest wszystko wyjasnione. Filmy sa oparte na przepisach. Nie rozumiesz czegos? Jest wyjasnione jaki ma zwiazek C-12 ze zmiana kierunku jazdy.
Henq napisał(a):przepis co należy sygnalizować znany? skoro nie zmieniam kierunku jazdy to co mam sygnalizować? może zamiar?
To jeszcze raz, bo widze, ze unikasz odpowiedzi na pytanie.
1. Jak sygnalizujesz jadac w droge podporzadkowana na swoim zdjeciu?
2. Jak sygnalizujesz jadac caly czas droga z pierwszenstwem na swoim zdjeciu?
Henq napisał(a):skoro jest C-12 i A-7 to czy czekający na wjazd na SoRO mają pierwszeństwo nad pojazdami na SoRO? Czy sygnalizowanie przez kierowcę na SoRO bądź nie sygnalizowanie zwalnia wjeżdżającego z ustąpienia pierwszeństwa?

Dziwne, że jeżeli chodzi o SoRO to nagle dla wjeżdżających spod A-7 jest sygnalizacja i róbmy to tak by dla nich było lepiej, ale jak jest skrzyżowanie X albo T i pojazd z głównej jedzie, nawet tyłem, to spod A-7 zakichanym obowiązkiem jest czekać, aż ten na głównej skończy swój manewr, bo jak nie to czyja wina?
Nie wierzysz sprawdź
ja będę jechał główną i mrugał że skręcam w prawo na której ty stoisz i wjeżdżasz na główną, ruszysz (bo zapewne ja skręcam w prawo) a ja pojadę jednak prosto (bo za skrzyżowaniem wjeżdżam na parking), no i bum! zobaczymy czyja będzie wina
Nigdy nie twierdzilem, ze sygnalizacja ma zwalniac z obowiazku ustepowania pierwszenstwa. Wcale nie faworyzuje ronda w tym temacie. Uwazam, ze w kazdym przypadku sygnalizacja powinna byc czytelna. Dlatego jesli masz zamiar przejechac przez skrzyzowanie prosto, a jedziesz z wlaczonym kierunkowskazem, to zle!
Masz racje, ze wina bedzie zawsze tego kto wyjezdza spod A-7. Ale mamy chyba sobie pomagac na drodze, a nie konkurowac, nie? Chyba, ze lubisz korki i te sprawy.
Przyznasz chyba, ze sposob przejazdu, zaproponowany przez szerszona, bez zadnej sygnalizacji w dwoch przypadkach jest malo czytelny, czy uwazasz, ze tak nalezy jechac?
szerszon napisał(a):Bardzo jasno :lol: :lol: :lol:
Pytam się, dlaczego mam sygnalizować skoro nie zmieniam kierunku jazdy i co za znaczenie ma ,że akurat jadę po SoRO ?
Nie no jasne. Lepiej nic nie sygnalizować i niech ruch w miastach puchnie. :eek2:
Zacytuj przepis, który mnie do tego zobowiązuje :lol: :lol: :lol: Ma obowiązek sygnalizacji zmiany pasa ruchu lub kierunku jazdy, a nie zjazd z ronda. Chyba że coś ostatnio dopisali.
I w tym przypadku Twojego ronda sygnalizuje zmiane kierunku jazdu lub pasa ruchu. Wszystko sie zgadza. :thumb2:
Nie jest.
To daj odpowiedzi.
Ale nie oczekuj,że tak spieszno lecę odpisywać na twoje bzdury...
Bzdurne są prawdziwe sytuacje? Na wymyslone sytuacje nie chcesz odpowiadac i prosisz o realne. A jak Ci pokazuje realne, to tez nie odpowiadasz, bo "za proste". Nie znasz odpowiedzi? Spoko. Mozesz tak napisac po prostu.
co jeszcze wymyślisz ? Ronda nie wyprostujesz, bo to nie jest droga jednokierunkowa tylko skrzyżowanie. Zajrzyj w końcu do przepisów i poczytaj ze zrozumieniem, bo to już jest nudne, gdy tak grochem o ścianę.I niech w końcu dotrze,że z ronda to nie zmiana kierunku jazdy w prawo. Dwa przykłady zjazdu ze SoRO ostatnio tu prezentowane powinny w końcu czegoś nauczyć.
Nie wiem co Ty z tym prostowaniem, kiedy ja nigdy nie prostowalem ronda.
Ja ? To ty chcesz go zmieniać opuszczając skrzyżowanie :lol: :lol: :lol: skoro chcesz zmieniać wskaż , gdzie jest o nim napisane.
Skoro filmy oparte na przepisach to za malo, to ja nic nie poradze.
odsyłasz do materiałow, które nic wspólnego z przepisami nie mają.
Materialy sa oparte na polskich przepisach ruchu drogowego.
A jesteś pewien,że to T-6b ? Może jeszcze powołasz się na wygięty A-6 ? Dlatego ci pisałem, abyś dał sytuację w realu, bo jak słusznie podejrzewałem, będziesz moją odpowiedzią manipulował. I się nie pomyliłem. :lol: :lol: :lol:
Manipulowalbym, gdybym zmienial sens Twoich wypowiedzi. W przykladzie, ktory narysowalem napisales, ze jadac droga z pierwszenstwem dasz kierunkowskaz w lewo. Potem napisales, ze na T6-b jest narysowana droga z pierwszenstwem, ktora jadac nie zmieniam kierunku jazdy. To sa Twoje slowa, a nie zadna manipulacja. Wiec ja pytam sie dlaczego sygnalizujesz jazde droga z pierwszenstwem, jesli nie zmieniasz kierunku jazdy? Czy tak trudno odpowiedziec na pytanie? Jesli uważasz, że pisze nieprawde i manipuluje, to wyjasnij te dwie sprzeczne ze sobą Twoje wypowiedzi.
Zapomniałeś ? :wink:
Najwyraźniej tak. Przypomnisz?
Jest. Tobie sie wydaje, a my załatwiamy sprawę.Wystarczy,że nie jesteś w stanie pokazać kierunku jazdy na C-12, że nie odróżniasz kierunku ruchu od kierunku jazdy, skrzyżowania od drogi.To komu się wydaje ? :lol: :lol: :lol:Może jakieś konkrety, a nie mierne prowokacje ? Jak na razie to ty nie potrafisz od lat udowodnic swojego z ronda zawsze wprawo.
Ja mam wyrok sądu i programy oparte na polskim kodeksie drogowym. A Ty co? Z tych twoich teorii wychodzi tylko, że jak kontynuujesz jazde po rondzie, to nie sygnalizujesz i jak zjezdzasz z niego to tez nie sygnalizujesz. To co, jest rozwidlenie i oba kierunki są prosto? Nie dziwie sie, ze nie chcesz odpowiedziec na pozostale przypadki na tym rondzie, bo ujawnily by sie jeszcze wieksze bzdury.
Btw. Chyba przesadziles z tym "od lat". ;-)
gumik

Postprzez LeszkoII » piątek 28 kwietnia 2017, 14:30

gumik napisał(a):W filmach jest wszystko wyjasnione. Filmy sa oparte na przepisach. Nie rozumiesz czegos? Jest wyjasnione jaki ma zwiazek C-12 ze zmiana kierunku jazdy.
Nie rozumiem. Z Dworakiem nie mogę podyskutować, bo nie posiada konta na forum (chyba). Już sam nieformalny podział na ronda "klasyczne i pozostałe" świadczy, że C-12 nie ma nic wspólnego ze zmianą kierunku jazdy. Dworak na szczęście nie jest taki głupi i doskonale wie, że na wlotach SoRO mogą znajdować się strzałki P-8 i znaki F-10. Nie twierdzi też, że znaczny odsetek rond jest śle oznakowanych ani nie wypowiada głupot, że w zał. 2 do "220-tki" minister popełnił błąd dopuszczając tego rodzaju oznakowanie poziome.

Ty posiadasz konto, dlatego pytanie skierowałem do Ciebie. Może nie potrafisz odpowiedzieć, czasem wiara jest lepsza niż pewność.
LeszkoII

Postprzez gumik » piątek 28 kwietnia 2017, 16:59

LeszkoII napisał(a):Nie twierdzi też, że znaczny odsetek rond jest śle oznakowanych ani nie wypowiada głupot, że w zał. 2 do "220-tki" minister popełnił błąd dopuszczając tego rodzaju oznakowanie poziome.
I bardzo dobrze! :spoko:
LeszkoII napisał(a): Już sam nieformalny podział na ronda "klasyczne i pozostałe" świadczy, że C-12 nie ma nic wspólnego ze zmianą kierunku jazdy.
Chyba mowil, ze wjezdzajac na takie skrzyzowanie nie zmieniasz kierunku jazdy. Czy zmieniasz kierunek jazdy przy wyjeździe i jak zalezy od rodzaju skrzyzowania. O innych rondach niż klasyczne też byly filmy.
LeszkoII napisał(a):Ty posiadasz konto, dlatego pytanie skierowałem do Ciebie. Może nie potrafisz odpowiedzieć, czasem wiara jest lepsza niż pewność.
Może i nie potrafie. Jestem tylko zwyklym userem. A nawet jesli nie potrafie, to nic z tego nie wynika. Mi wystarczy to, ze w tym co jest w JB nie ma zadnych sprzecznosci. W przeciwienstwie do tego co np. szerszon wypisuje. Sam sobie przeczy. To mi wystarczy.
gumik

Postprzez LeszkoII » piątek 28 kwietnia 2017, 21:14

gumik napisał(a):Chyba mowil, ze wjezdzajac na takie skrzyzowanie nie zmieniasz kierunku jazdy.
Wjeżdżanie na skrzyżowanie nigdy nie stanowi zmiany kierunku jazdy, więc nic specjalnego nie wymyślił. Gdzieś tu widzisz powiązanie z dyspozycją znaku C-12? Słyszałem natomiast sławetne "umówmy się". Umowa to... prawo cywilne/pracy.
gumik napisał(a):Mi wystarczy to, ze w tym co jest w JB nie ma zadnych sprzecznosci.
Tylko że ten program służy do wygłaszania tez a nie do ich uzasadniania.
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 28 kwietnia 2017, 21:45

gumik napisał(a): Lepiej nic nie sygnalizować i niech ruch w miastach puchnie. :eek2:

Zadałem konkretne pytanie. Lepiej aby ruch puchł gdy trzeba dzwona omijać bo gumik pojechał prosto z prawym kierunkowskazem ? :lol: :lol: :lol:
Pytam sie, dlaczego mam sygnalizować jazdę na wprost ?
I w tym przypadku Twojego ronda sygnalizuje zmiane kierunku jazdu lub pasa ruchu. Wszystko sie zgadza
Pytałem jaki przepis mnie do tego zobowiązuje ? Jeśli uważasz,że zmieniam kierunek jazdy w prawo jadąc prosto wskaż mi kierunek jazdy na obwiedni, który rzekomo zmieniam.
To daj odpowiedzi.
Na pierwsze wysokich lotów pytania odpowiedziałem, natomiast nie doczekałem się odpowiedzi od ciebie w wiadomych tematach.
A jak Ci pokazuje realne, to tez nie odpowiadasz,
Pierwszą turę dostałeś i jesteś bardzo zdziwiony jazdą na wprost bez kierunkowskazu. Czego w takim razie oczekujesz ? Nie wytniesz z moich postów,że rondo da się wyprostować.
Nie wiem co Ty z tym prostowaniem, kiedy ja nigdy nie prostowalem ronda.
Cały czas to robisz pisząc m.in o zmianie kierunku jazdy w prawo przy zjeździe ze skrzyżowania....gumka recepturka itp..
Skoro filmy oparte na przepisach to za malo, to ja nic nie poradze.
To wskaż w tych filmach , gdzie są podane przepisy o które pytam.
Materialy sa oparte na polskich przepisach ruchu drogowego.
No przedszkole normalnie... :lol: :lol: :lol: wskaż te przepisy ! To że napiszesz,że są oparte to trochę za mało. Uzasadnienie poproszę.A nie lanie wody jak zazwyczaj potrafisz.
W przykladzie, ktory narysowalem napisales, ze jadac droga z pierwszenstwem dasz kierunkowskaz w lewo.
Zgadza się. Tylko wtedy nie było mowy czy to T-6a czy b. Później sobie dopisałeś i stad manipulacja. Przecież słyniesz z tego od lat. Kogo chcesz oszukać ?
Potem napisales, ze na T6-b jest narysowana droga z pierwszenstwem, ktora jadac nie zmieniam kierunku jazdy.
To też prawda,że jadąc drogą pokazaną na T-6b nie zmieniam kierunku jazdy. Tylko czy twój prymitywny rysunek w pierwszej wersji podawał,że to T-6b ?
I widzisz jak manipulujesz, a potem piszesz BZDURY pt
W przeciwienstwie do tego co np. szerszon wypisuje. Sam sobie przeczy. To mi wystarczy.

Sprzeczności sam spreparowałeś, a nie potrafisz uzasadnić brak sprzeczności w JB, które pokazujemy.
Dlatego też nie widzisz sprzeczności w fakcie,że ktos naprzemiennie żongluje sobie kierunkiem ruchu vs kierunek jazdy. A przecież to widać.
Najwyraźniej tak. Przypomnisz?
To niedobrze z tobą. Mogę ci przepisy poprzypominać. :wink:
Ja mam wyrok sądu i programy oparte na polskim kodeksie drogowym. A Ty co?
A ja mam PoRD i wykładnie prawa. Czyli bełkot przeciw prawu.
Z tych twoich teorii wychodzi tylko, że jak kontynuujesz jazde po rondzie, to nie sygnalizujesz i jak zjezdzasz z niego to tez nie sygnalizujesz.
Jadąc prosto przez skrzyżowanie faktycznie nie sygnalizuję. Natomiast skręcając podczas przejazdu przez skrzyżowanie np w lewo sygnalizuję zamiar, jadąc po obwiedni dalej sygnalizuję zmiane kierunku jazdy i zaprzestaję po zakończeniu manewru.
Poza tym powtórzę-wskaż mi obowiązek sygnalizacji zjazdu ze skrzyżowania. Powtórzę-dopuszczasz się manipulacji generalizując,że jadę po rondzie bez sygnalizacji sugerując w ten sposób,że to robię podczas każdego manewru, gdy tylko tego nie robię jadąc na wprost. To takie niskie....brak argumentów popycha ciebie do wypisywania kosmicznych teorii.
To co, jest rozwidlenie i oba kierunki są prosto?
Dal ciebie oba w prawo :lol: :lol: :lol:
Nie dziwie sie, ze nie chcesz odpowiedziec na pozostale przypadki na tym rondzie, bo ujawnily by sie jeszcze wieksze bzdury.
Wyprostowanie ronda ? :wink: Spójrz jaką średnicę ma to rondo i zajrzyj do warunków technicznych jakim powinny odpowiadać drogi.
A jeśli chodzi o bzdury to zawsze byłeś na pudle tego forum. Jak z tym kierunkiem jazdy na C-12, który rzekomo zmieniam ? :lol:
Btw. Chyba przesadziles z tym "od lat"
Uwierz mi,że nie..."ba" :lol: :lol: :lol: Takie wodolejstwo i brak konkretów jest bardzo charakterystyczne. Tego nie da się podrobić. :lol:
szerszon

Postprzez kg1956 » sobota 29 kwietnia 2017, 13:53

LeszkoII napisał(a):Wjeżdżanie na skrzyżowanie nigdy nie stanowi zmiany kierunku jazdy

To taka sama bzdura jak rzekomy obowiązek sygnalizowania zjazdu z ronda. Przepis poproszę.
kg1956

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze