Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez gumik » piątek 21 kwietnia 2017, 20:34

Henq napisał(a):więc każdy zjazd chcesz traktować jak łuk drogi i droga prosto? :wow:
no to jak jedziesz prosto to co sygnalizujesz? zmianę kierunku jazdy? :help:
Analogicznie jak skręt z łuku drogi.
gumik napisał(a):a jadąc prosto zmieniasz? kto cię tak okłamał?
Leszkoll - viewtopic.php?f=3&t=35676&start=8130#p407900
I Henq - viewtopic.php?f=3&t=39754&start=60#p405237
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » piątek 21 kwietnia 2017, 21:11

gumik napisał(a):Analogicznie jak skręt z łuku drogi.

analogicznie do czego? do jazdy prosto? czy może do T-6a?

gumik napisał(a):
Henq napisał(a):a jadąc prosto zmieniasz? kto cię tak okłamał?
Leszkoll - viewtopic.php?f=3&t=35676&start=8130#p407900

skończ manipulacje! zobacz jaki znak jest dalej
p.s. coś ci nie pykło w cytowaniu, bo moje słowa przypisałeś sobie :spoko: :lol:

no ale dlaczego mi tutaj pierwszeństwo łamane wstawiasz co to znowu za prowokacja?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » piątek 21 kwietnia 2017, 21:19

gumik napisał(a):To może w końcu napiszesz jak byś zasygnalizował przejazd przez to skrzyżowanie w przypadkach A-D zamiast pisać ogolnikami?
Bodajże na D już odpowiedziałem. Znowu nie zauważyłeś.
Czy tak trudno podać konkretną odpowiedź?
Dać maila do kursanta ? :lol:
Dziękuję za przypomnienie.
To jeszcze raz..zjazd z ronda nie jest zmianą kierunku jazdy, ponieważ C-12 nie wskazuje kierunku jazdy..nie masz co zmieniać. To wystarczy za wszystko.
A jeśli tam nie powinno być C-12, to po co to w ogóle podajesz jako przykład?
Aby pokazać jak dalece mijasz się z prawdą. Pokazałem konkretny zjazd, gdzie twoje zawsze w prawo rypie się. :lol: Chyba jesteś masochistą.
Udowadniasz sposób w ruchu okrężnym tam gdzie sam uważasz, że nie powinno być ruchu okrężnego? Dobre!
Pewnie że dobre, bo twoje zawsze w prawo poległo.
================================================
eragon napisał(a):Zauważam wiele rzeczy, raczej spostrzegawczość mam na wysokim poziomie.. :lol:
.
Ale czy zauważyłeś akurat to co trzeba. Jak na razie zaczynam mieć wątpliwości.Widzisz a nie rozumiesz. To po co Ci ta spostrzegawczość ?
.
Czyli jaki problem robi wyobrazenie sobie jazdy w tym samym i jednym kierunku ??
Nie. Gdyby to była jazda w tym samym jednym kierunku, a nie jest. Pojazdy przejeżdzające SoRO z przeciwległych wlotów na wprost jadą w tym samym kierunku ? :lol:
A może "nie jest jednokierunkowa bo nie ma D-3" ?? Czemu nie rozpatrzyć to z innego punktu widzenia ?
Raczej nie. Ponieważ jest to skrzyżowanie. Podać Ci definicję, abyś dał sobie spokój z alternatywnymi kosmicznymi teoriami ?
Sorry, ale miałem na mysli napisane jak krowie - np. "na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym należy...", albo "zakazuje sie..". Bo nie każdemu obecna pisanina w kodeksie wszystko mówi.
Nie każdy musi mieć prawo jazdy. O charakterystyce kursanta słyszał ? Prawie jak w Media Markt. Masz problem ze zrozumieniem dość prostych rzeczy...miesięczny. Inteligentniejsi zawiozą.
szerszon

Postprzez Henq » piątek 21 kwietnia 2017, 21:48

szerszon napisał(a):To jeszcze raz..zjazd z ronda nie jest zmianą kierunku jazdy, ponieważ C-12 nie wskazuje kierunku jazdy..nie masz co zmieniać. To wystarczy za wszystko

nie wrzucaj wszystkich SoRO do jednego worka jak zrobił to sędzia z Gliwic :thumb2:
biały jedzie prosto przez skrzyżowanie, a tutaj już zmienia kierunek jazdy
tylko cicho bo @gumik znów zacznie wypytywać dlaczego teraz zjazd z SoRO mruga się w prawo :lol: :lol: :lol:
Henq

Postprzez szerszon » piątek 21 kwietnia 2017, 22:59

Henq napisał(a):nie wrzucaj wszystkich SoRO do jednego worka jak zrobił to sędzia z Gliwic
Nie mam najmniejszego zamiaru. Ronda o monstrualnych wymiarach zgodnie z rozporządzeniem dotyczącym warunków technicznych jakim powinny odpowiadać drogi nie powinny być oznakowane C-12. Wystarczy C-2 i A-7.
Skoro jednak powstały trzeba się dostosować do zaistniałych warunków, co nie znaczy,że jest to zgodne z prawem.
Generalnie nikt nie broni się przed prawym zjazdowym, ale wyciąganie z tego wniosku,że jest to zmiana kierunku jazdy to pomyłka.
Najpoważniejszym problemem na rondach jest fakt skręcania w lewo czy zawracania pasem zewnętrznym, kierunkowskazy i dyskusja czy jest to zmiana kierunku jazdy jest rzeczą zdecydowanie mniej istotną.
Tylko przyzwolenie na te mniejszą bzdurę powoduje od razu roszczenie do prostowania ronda i zdziwienie jak to nie pozwalają jechać zewnętrznym w kółko...przecież jeden z drugim jedzie prosto drogą jednokierunkową i nie ma znaczenia ,że D-3 nie ma.I największą porażką w tym toku rozumowania jest fakt,że hołdują temu niektórzy instruktorzy, którzy z racji wykonywania zawodu powinni mieć o tym pojęcie, są tak spostrzegawczy :lol: :lol: :lol: a skrzyżowania nie widzą tylko drogę.
szerszon

Postprzez gumik » sobota 22 kwietnia 2017, 12:16

Henq napisał(a):analogicznie do czego? do jazdy prosto? czy może do T-6a?
Do T-6b.
Henq napisał(a):skończ manipulacje! zobacz jaki znak jest dalej
A to może piszemy o innym skrzyżowaniu... Ja mam na myśli to co szerszon wrzucił i do którego wyrysowalem 4 przypadki.
p.s. coś ci nie pykło w cytowaniu, bo moje słowa przypisałeś sobie :spoko: :lol:
Fakt. Jeszcze ktoś pomyśli, że jestem Twoim klonem...
Ino ale dlaczego mi tutaj pierwszeństwo łamane wstawiasz co to znowu za prowokacja?
Bo pisałeś tam o łuku drogi.

szerszon napisał(a):Bodajże na D już odpowiedziałem. Znowu nie zauważyłeś.
Odpowiedziałeś, że to przejazd prosto. A pytanie było o sygnalizację. To jak jedziesz prosto, to nie sygnalizujesz nic? Co z pozostałymi przypadkami, za trudne?
szerszon napisał(a):Dać maila do kursanta ?
No do czego to doszło, że instruktorzy nie umieją odpowiedzieć na pytanie, tylko odsyłają do kursantów. :eek2:
To jeszcze raz..zjazd z ronda nie jest zmianą kierunku jazdy, ponieważ C-12 nie wskazuje kierunku jazdy..nie masz co zmieniać. To wystarczy za wszystko.
Znalazłeś już to wyjaśnienie kierunku ruchu i jazdy?
szerszon napisał(a):Aby pokazać jak dalece mijasz się z prawdą. Pokazałem konkretny zjazd, gdzie twoje zawsze w prawo rypie się.
Podtrzymuję, że w obu przypadkach zjazdu z ronda mignalbym w prawo. Oraz to, że prawym pasem można kontynuować jazdę rondem. Bo Ty oczywiście tam tylko lewym pasem "skręcasz w lewo"?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » sobota 22 kwietnia 2017, 16:57

gumik napisał(a):
Odpowiedziałeś, że to przejazd prosto. A pytanie było o sygnalizację. To jak jedziesz prosto, to nie sygnalizujesz nic? Co z pozostałymi przypadkami, za trudne?
No to jak prosto to jaka sygnalizacja ?
Co z pozostałymi przypadkami, za trudne?
Tak proste,że nawet nie chce mi się na nie tracić czasu. Chyba na C jest przejazd nawet w linii prostej też bez sygnalizacji.
Pewnie będziesz zdumiony jak to można pojechać bez sygnalizacji prosto w linii prostej jak i prosto wykonując ruchy kierownicą. Nie ogarniasz tego.
Znalazłeś już to wyjaśnienie kierunku ruchu i jazdy?
Ależ jest to opisane w jednej z wykładni, ale jak ta , którą podałem byłą nie do ogarnięcia przez ciebie to po co następna ?
Podałem banalny przykład z T-18 i F-10 zastosowane jednocześnie na jednym skrzyżowaniu. Też się nie przebiło...to wykładnię zrozumiesz ? :lol:
Podtrzymuję, że w obu przypadkach zjazdu z ronda mignalbym w prawo.
To już wiem. Możesz sobie podtrzymywać. Tylko co z tego jak nie masz uzasadnienia w przepisach.
Czy na tym zjeździe z zakazem skrętu w prawo też "mignąłbyś" w prawo ? :lol: :lol: :lol:
Czy na SoRO tzw "kwadratowym" z sygnalizacją też przy zjeździe "mignąłbyś ? :lol: :lol: :lol:
Oraz to, że prawym pasem można kontynuować jazdę rondem. Bo Ty oczywiście tam tylko lewym pasem "skręcasz w lewo"?
Czyli typowy prostowacz ronda. Oczywiście ,że skręcam w lewo jadąc pasem wewnętrznym zgodnie z Art 22, który ciebie boli, albo go kompletnie nie rozumiesz wypisując tu bzdury.
Zbliżając się do skrzyżowania masz zbliżyć się do osi jezdni lub lewej krawędzi. I z tego miejsca wjeżdżasz na prawy pas i zawracasz ? Gdzie tak uczą ? W Radomiu czy przy rozwożeniu pizzy ?
Dla takich z takim kapitałem intelektualnym robione są ronda turbinowe. Jak po sznurku jedziesz bez swoich kosmicznych teorii jak ta ,że C-12 wskazuje jazdę "prosto".
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 23 kwietnia 2017, 18:25

Z najnowszego filmu @gagatka: https://youtu.be/DLNGal3bLPA?t=201

Co oznacza ten prawy kierunkowskaz?
LeszkoII

Postprzez szerszon » niedziela 23 kwietnia 2017, 18:27

Było słychać ... :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 23 kwietnia 2017, 19:28

Nie wiem po co ten prawy kierunkowskaz. Jakiś nieobyty ten kierowca, co widać + słychać.
LeszkoII

Postprzez JAKUB » niedziela 23 kwietnia 2017, 19:36

Jeżdżę 30 lat... i włączam prawy kierunkowskaz przed zjazdem ze skrzyżowania o ruchu okręźnym.
Jak jadę przez Warszawę również tak robię i nie widzę w tym nic zdrożnego.
JAKUB

Postprzez Henq » niedziela 23 kwietnia 2017, 20:00

JAKUB napisał(a):Jeżdżę 30 lat... i włączam prawy kierunkowskaz przed zjazdem ze skrzyżowania o ruchu okręźnym.

a przed wjazdem na zwykłe skrzyżowanie czemu zawsze nie wyjeżdżasz z prawym kierunkowskazem? :eek2:
Henq

Postprzez szerszon » niedziela 23 kwietnia 2017, 21:39

JAKUB napisał(a):Jeżdżę 30 lat... i włączam prawy kierunkowskaz przed zjazdem ze skrzyżowania o ruchu okręźnym.
Czas zapoznać się z aktualnymi przepisami. :lol:
A zawracasz też zewnętrznym ? Podaj jaki masz tablice...damy na plakat.
szerszon

Postprzez gumik » poniedziałek 24 kwietnia 2017, 09:28

szerszon napisał(a):No to jak prosto to jaka sygnalizacja ?
Brak sygnalizacji? Czyli wtedy w tym miejscu http://goo.gl/maps/u2nsU nic nie sygnalizujesz?
szerszon napisał(a):Chyba na C jest przejazd nawet w linii prostej też bez sygnalizacji.
Czyli w tym samym miejscu zjeżdżając z ronda nic nie sygnalizujesz i kontynuując jazdę nic nie sygnalizujesz?
szerszon napisał(a):Tak proste,że nawet nie chce mi się na nie tracić czasu.
Nie bój się odpowiedzieć. Wszyscy na tym skorzystają, bo w końcu się dowiemy jak tam należy sygnalizować przejazd. Chyba się nie boisz, że napiszesz coś głupiego?
szerszon napisał(a):Ależ jest to opisane w jednej z wykładni,
To w której?
szerszon napisał(a):Podałem banalny przykład z T-18 i F-10 zastosowane jednocześnie na jednym skrzyżowaniu.
I co to ma udowadniać?
szerszon napisał(a):Oczywiście ,że skręcam w lewo jadąc pasem wewnętrznym zgodnie z Art 22,
To zdecyduj się czy w sytuacji D skręcasz w lewo, czy jedziesz prosto. :eek2:
szerszon napisał(a):Zbliżając się do skrzyżowania masz zbliżyć się do osi jezdni lub lewej krawędzi.
A ja myślałem, że przed miejscem, w którym zmienia kierunek jazdy. Ale co ja tam... Może inny kodeks mam. :lol:
szerszon napisał(a):Czy na tym zjeździe z zakazem skrętu w prawo też "mignąłbyś" w prawo ?
Już pisałem, że nie. Czytelność ponad ścisłe zasady. Nie mniej jednak miganie prawym sprawdza się w większości przypadków.
szerszon napisał(a):Czy na SoRO tzw "kwadratowym" z sygnalizacją też przy zjeździe "mignąłbyś ?
Nie. To jest inna organizacja ruchu. Inne znaki poziome. A sygnalizacja zależy od znaków poziomych. Wiemy to od Ciebie.
szerszon napisał(a):Dla takich z takim kapitałem intelektualnym
Proszę mnie nie obrażać.
szerszon napisał(a):Możesz sobie znowu w stopkę wrzucić.
Tak, tak. Bo jestem klonem Henq, sankili, Rysia i wielu innych. ;-)
Z najnowszego filmu @gagatka: https://youtu.be/DLNGal3bLPA?t=201
Błędna sygnalizacja. Można sądzić, że będzie wyjeżdżał pierwszym zjazdem, a pojechał dalej. :eek2:
gumik

Postprzez dylek » poniedziałek 24 kwietnia 2017, 11:31

gumik napisał(a):
szerszon napisał(a):No to jak prosto to jaka sygnalizacja ?
Brak sygnalizacji? Czyli wtedy w tym miejscu http://goo.gl/maps/u2nsU nic nie sygnalizujesz?

Jakoś dziwnie odpowiadasz pytaniami na pytania...
Masz konkretny przykład :
Obrazek
Ja proponuję tak odpowiedz:
1. Zamiar pojechania torem czerwonym zasygnalizuję.....
2. Zamiar pojechania torem niebieskim zasygnalizuję ....
3. Zamiar pojechania torem zielonym zasygnalizuję ....
Proste..... chyba :D .... A może jednak za trudne ? :hmm:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze