Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez szerszon » sobota 15 kwietnia 2017, 18:17

gumik napisał(a):W takim razie zgodziłeś się właśnie ze stwierdzeniem sądu w Gliwicach, że wjeżdżając na rondo nie zmienia się kierunku jazdy.
Nie. Był w trakcie zmieniania, ale jeszcze nie zmienił. Poza tym dlaczego manipulujesz ? Czy na zdjęciu leszka też już zmienił ? Dostałeś analogię.
A wcześniej pisałeś, że ten wyrok jest bez sensu. To jak to w końcu jest?
To ci przypomnę-wyrok jest bez sensu ponieważ sąd na przemian operuje kierunkiem ruchu vs kierunek jazdy. Dlaczego wyciągasz sobie wnioski, o których nie pisałem ?
Dlaczego szymonizujesz odnosząc się punktowo do sytuacji nie patrząc na cały manewr ?
szerszon

Postprzez eragon » sobota 15 kwietnia 2017, 19:07

Długo jeszcze będziecie stać na tym rondku i rozgryzać kto ma jechać? Skoro H. napisał "wyrok" to się tego trzymajcie :lol:
Czegoś trzeba.
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez szerszon » sobota 15 kwietnia 2017, 19:10

To nie o to chodzi. User gumik usiłuje przepchnąć swój punkt widzenia. Szkoda tylko,że podstawy są kruche.
Usiłuje wyprostować rondo.
szerszon

Postprzez gumik » sobota 15 kwietnia 2017, 21:05

Ja próbuję przepchnąć jakiś punkt widzenia? Ależ skąd. :D Przecież ja tylko pytam.

niebieski jeszcze nie zmienia kierunku jazdy

szerszon napisał(a):Tak.

szerszon napisał(a):Nie. Był w trakcie zmieniania, ale jeszcze nie zmienił.

To zdecyduj się w końcu, czy jeszcze nie zmienia kierunku jazdy, czy już jest w trakcie zmieniania kierunku jazdy. :eek2:
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » sobota 15 kwietnia 2017, 21:21

gumik napisał(a):Ja próbuję przepchnąć jakiś punkt widzenia? Ależ skąd. :D Przecież ja tylko pytam.

Nie. Nie pytasz. Wyciągasz jakieś dziwne wnioski,że coś tam napisałem, czego nie napisałem.Powinieneś pozostać na etapie pytań, bo wnioski ci nie wychodzą.
To zdecyduj się w końcu, czy jeszcze nie zmienia kierunku jazdy, czy już jest w trakcie zmieniania kierunku jazdy.
Ależ jestem zdecydowany, tylko ty manipulujesz i usiłujesz grać słówkami. Nie zmienił, zaczął, jest w trakcie, ale jeszcze nie zmienił. Czy jest to zrozumiałe ?
szerszon

Postprzez gumik » niedziela 16 kwietnia 2017, 16:08

Wszystko zrozumiałe. Co nie zmienia faktu, że wcześniej się zgodziłeś, że niebieski jeszcze nie zmienia kierunku jazdy. A teraz piszesz, że już jest w trakcie zmieniania, gdy się okazało, że sąd w Gliwicach stwierdził to samo. :) Masz prawo zmienić zdanie, jasne.

Nic nie manipuluje, tylko wprost przytaczam co stwierdziłeś. Każdy może wrócić do tego postu i przeczytać to samemu. viewtopic.php?f=3&t=35676&start=8097
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez gumik » niedziela 16 kwietnia 2017, 16:22

Henq napisał(a):wg mnie objeżdża rondo w lewo ale zapewne masz inną wizję :eek2:
To wykonuje manewr zmiany kierunku jazdy w lewo, czy nie?
w przepisie o skrzyżowaniach równorzędnych
Przytoczysz te przepisy? Nie mogę tam nic takiego znaleźć.
teraz nie mam wątpliwości że jesteś klonem szymona :eek2:
rozumiem ze tak samo jak on będziesz nas raczył takimi rodzynkami?
A coś związanego z tematem, czy jak nie masz co napisać, to będziesz bezpodstawnie oskarżał?
Art 25 wszystko wyjaśnia jak widać nie tobie :hmm:
Dlaczego nie odpowiadasz na pytania?
:thumb2: skoro rondo jest symetryczne to by oznaczało że wjeżdżający nie może jechać prosto :hmm: ojejku tylko zmienia kierunek jazdy :lol: :hmm: i cała filozofia wjazdu na rondo bez zmiany kierunku jazdy znów poszła w <&%#$@>... :help:
Czyli przyznajesz, że zjazd z ronda to zmiana kierunku jazdy?
a gdzie jest napisane że nie musi? :hmm:
Niektórzy tak twierdzą.
szymon też miał różne przypadki w głowie :help:
I co w związku z tym? Sądzę, że większość ludzi myślących jest w stanie wymyślić różne przypadki w głowie.
gumik

Postprzez szerszon » niedziela 16 kwietnia 2017, 17:55

gumik napisał(a):Wszystko zrozumiałe.
Sądzę,że wątpię.
Co nie zmienia faktu, że wcześniej się zgodziłeś, że niebieski jeszcze nie zmienia kierunku jazdy.
Nawet nie jest to istotne, czy zmienia czy nie. I tak ma pierwszeństwo.To sytuacja dynamiczna.A ty traktujesz jako statyczną.
A teraz piszesz, że już jest w trakcie zmieniania, gdy się okazało, że sąd w Gliwicach stwierdził to samo.
Sąd w Gliwicach nie odróżnia kierunku jazdy od kierunku ruchu i chyba coś innego napisał, wczytaj się, a nie cos sobie wymysliłeś.
Masz prawo zmienić zdanie, jasne.
Nie zmieniam. SoRO to jedno skrzyżowanie, a nie cztery jak ci się marzy.
Nic nie manipuluje, tylko wprost przytaczam co stwierdziłeś. Każdy może wrócić do tego postu i przeczytać to samemu.
Skoncentruj się na tym, o czym deklarowałeś. Czyli zadawaniu pytań, a nie wyciąganiu błędnych wniosków z czyichś postów.
Oczywistym jest,że ze względu na geometrię skrzyżowania pojazdy nadjeżdżające z przeciwnych kierunków i skręcające w swoje lewo muszą sie wyminąć lewymi bokami. Nie ma możliwości bezkolizyjnej jazdy. Tak samo jak na analogicznym zdjęciu leszka.Doszukiwanie się kolejnych skrzyżowań na skrzyżowaniu jest kosmiczną teorią.
==============================================
Pochopny wniosek.
Sądzę, że większość ludzi myślących jest w stanie wymyślić różne przypadki w głowie.
Ale sensowne.
szerszon

Postprzez Henq » niedziela 16 kwietnia 2017, 19:24

gumik napisał(a):
Henq napisał(a):wg mnie objeżdża rondo w lewo ale zapewne masz inną wizję :eek2:
To wykonuje manewr zmiany kierunku jazdy w lewo, czy nie?

a co? może ma zmieniać kierunek jazdy w prawo skoro objeżdża w lewo? :eek2: oczywiście że objeżdżając wyspę w lewo w pewnym momencie zmienia kierunek jazdy w lewo w stosunku do kierunku jaki miał przed wjechaniem na SoRO przecież to oczywiste :eek2: dziwi mnie, że dla sądu w Gliwicach to nie było oczywiste, ale skoro dla niego kierunek ruchu jest tożsamy z kierunkiem jazdy to dużo tłumaczy.

gumik napisał(a):
w przepisie o skrzyżowaniach równorzędnych
Przytoczysz te przepisy? Nie mogę tam nic takiego znaleźć.

problem z czytaniem czy rozumieniem?:
Art. 25.1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
pisałem już pierwszeństwo się ustala przed skrzyżowaniem a realizuje na skrzyżowaniu, to że pojazd wjechał na skrzyżowanie nie oznacza że z racji tego nabył pierwszeństwo, przykładem jest obrazek @LeszkoII

gumik napisał(a):
Art 25 wszystko wyjaśnia jak widać nie tobie :hmm:
Dlaczego nie odpowiadasz na pytania?

odpowiedzi zostały udzielone i to nie tylko przeze mnie, nie moja wina, że nie czytasz tego co się do ciebie pisze, nawet @sankila podała link co też nie czytałeś?

gumik napisał(a):
:thumb2: skoro rondo jest symetryczne to by oznaczało że wjeżdżający nie może jechać prosto :hmm: ojejku tylko zmienia kierunek jazdy :lol: :hmm: i cała filozofia wjazdu na rondo bez zmiany kierunku jazdy znów poszła w <&%#$@>... :help:

Czyli przyznajesz że wjazd na rondo to zmiana kierunku jazdy?

gumik napisał(a):Czyli przyznajesz, że zjazd z ronda to zmiana kierunku jazdy?

Nie w każdej sytuacji, podawałem link do SoRO i pytałem ciebie czy zjazd skoro jedziemy prosto jest zmianą kierunku jazdy w prawo? a jeżeli tak to dlaczego skręcasz w prawo skoro jest B-22 - niestety odpowiedzi nie udzieliłeś, czyżby niewygodne SoRO? :hmm:

gumik napisał(a):
a gdzie jest napisane że nie musi? :hmm:
Niektórzy tak twierdzą.

coś wymyślasz; jeszcze nie spotkałem się na tym forum aby ktoś twierdził, że jeżeli wykonuje zmianę kierunku jazdy to nie musi manewru sygnalizować :eek2: oprócz jednego geniusza co sygnalizuje sam zamiar :wow:

gumik napisał(a):Ja próbuję przepchnąć jakiś punkt widzenia?

tak, wizję sądu w Gliwicach, więc się pytam dlaczego zjeżdżając z SoRO prosto mam sygnalizować zmianę kierunku ruchu w prawo? skoro po pierwsze jest B-22 a po drugie ruch nadal odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku? :hmm: :eek2:
Myślę, że z takim wyrokiem nie długo trzeba będzie czekać aż ktoś złoży kasację.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez gumik » poniedziałek 17 kwietnia 2017, 08:24

szerszon napisał(a):Nawet nie jest to istotne, czy zmienia czy nie. I tak ma pierwszeństwo.To sytuacja dynamiczna.A ty traktujesz jako statyczną.
Rysunek to "stopklatka" z sytuacji dynamicznej. Nie traktuje jej jako statycznej i już o tym pisałem.
Sąd w Gliwicach nie odróżnia kierunku jazdy od kierunku ruchu i chyba coś innego napisał, wczytaj się, a nie cos sobie wymysliłeś.
Nic nie wymyśliłem: "(...) wjazd na nie nie wymaga zasygnalizowania zmiany kierunku jazdy."
Nie zmieniam. SoRO to jedno skrzyżowanie, a nie cztery jak ci się marzy.
Nic mi się takiego nie marzy. To jakieś Twoje dziwne domysły. Zdanie zmieniłeś i nie trzeba być ekspertem, żeby to zobaczyć. ;-)
Skoncentruj się na tym, o czym deklarowałeś. Czyli zadawaniu pytań, a nie wyciąganiu błędnych wniosków z czyichś postów.
Oczywistym jest,że ze względu na geometrię skrzyżowania pojazdy nadjeżdżające z przeciwnych kierunków i skręcające w swoje lewo muszą sie wyminąć lewymi bokami. Nie ma możliwości bezkolizyjnej jazdy. Tak samo jak na analogicznym zdjęciu leszka.Doszukiwanie się kolejnych skrzyżowań na skrzyżowaniu jest kosmiczną teorią.
Dlatego się nie doszukuję. :spoko:
Ale sensowne.
Czyli jakie? Takie na które ekspert będzie mógł bez problemu odpowiedzieć bez konieczności próby przykrycia pytania przez rozważania, czy taki przypadek można w dzisiejszych czasach wybudować?

Henq napisał(a):pisałem już pierwszeństwo się ustala przed skrzyżowaniem a realizuje na skrzyżowaniu, to że pojazd wjechał na skrzyżowanie nie oznacza że z racji tego nabył pierwszeństwo, przykładem jest obrazek @LeszkoII
No to skoro pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem, to to dlaczego piszesz, że czerwony ma niebieskiego po prawej stronie? Przecież przed skrzyżowaniem niebieski jedzie z naprzeciwka.
Henq napisał(a):niestety odpowiedzi nie udzieliłeś, czyżby niewygodne SoRO?
A bo to nie ja jestem ekspertem i nie ja muszę odpowiadać. Lubię poczytać po prostu co prawdziwi eksperci piszą. :-)
Henq napisał(a):dlaczego zjeżdżając z SoRO prosto mam sygnalizować zmianę kierunku ruchu w prawo? skoro po pierwsze jest B-22 a po drugie ruch nadal odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku?
Przecież ustaliliśmy, że w tym przypadku inna sygnalizacja będzie bardziej czytelna.
gumik

Postprzez szerszon » poniedziałek 17 kwietnia 2017, 09:56

gumik napisał(a): Nic nie wymyśliłem: "(...) wjazd na nie nie wymaga zasygnalizowania zmiany kierunku jazdy."
I skup sie teraz. Mowa jest o samym wjeździe na skrzyżowanie i to jest fakt,że nie sygnalizuje się zmiany kierunku jazdy ( np z nieokrężnej na okrężną :wink: ).
Ale słowa nie ma o zmianie kierunku jazdy, jaki może wystąpić podczas przejazdu przez skrzyżowanie. Masz zasygnalizować ewentualny zamiar i zmianę kierunku jazdy, a nie wjazd na skrzyżowanie.
A że podczas wjazdu na skrzyżowanie sygnalizujesz zamiar i zmianę kierunku jazdy to tylko zbieżność.Mylisz co się sygnalizuje i błędnie to odczytujesz.
Nic mi się takiego nie marzy. To jakieś Twoje dziwne domysły. Zdanie zmieniłeś i nie trzeba być ekspertem, żeby to zobaczyć.
Ależ to ci się marzy. Próbujesz różnymi drogami to przepchnąć. Przecież to widać.Marzy ci się, aby udowodnić,że zjazd ze skrzyżowania jest zmianą kierunku jazdy w prawo. A że tych zjazdów na klasyku jest sztuk cztery to ci wychodzi,że skrzyżowanie jest dopiero przy zjeździe, czyli sztuk cztery. Nie dociera do ciebie,że mijając C-12+A-7 jesteś już na skrzyżowaniu.
Dlatego też ci się wydaje,że zmieniłem zdanie.
I nie dziwię sie,ponieważ nie odróżniasz sygnalizacji wjazdu na skrzyzowanie od zmiany kierunku jazdy podczas przejazdu przez skrzyżowanie.
Dlatego się nie doszukuję.
I po co ściemniasz ? Całą twoja dyskusja z Henqem świadczy o czymś innym.
Czyli jakie? Takie na które ekspert będzie mógł bez problemu odpowiedzieć bez konieczności próby przykrycia pytania przez rozważania
Są sytuacje, które nie da się opisać tak/nie i wymagają paru słów wyjaśnienia.
Szczególnie jak ktoś nie odróżnia sygnalizacji wjazdu od sygnalizacji zamiaru i manewru.
Gdybym ci napisał,że nie sygnalizuje sie wjazdu na skrzyżowanie i na tym poprzestał to byś śpiesznie zmanipulował odpowiedź i wyciągnął wnioski,że przy skręcie w lewo nie musisz nic sygnalizować, bo wjeżdżasz na skrzyżowanie... a mi zarzuciłbyś zmianę zdania :lol: , bo dlaczego sygnalizuję lewym kierunkowskazem skoro wjeżdżam na skrzyżowanie, a tego sie nie sygnalizuje, a ja chcę sygnalizować.
Naprawdę nie jest to aż tak skomplikowane, aby mieć problem ze zrozumieniem.
A bo to nie ja jestem ekspertem i nie ja muszę odpowiadać.
Nie masz co odpowiedzieć. :wink:
Przecież ustaliliśmy, że w tym przypadku inna sygnalizacja będzie bardziej czytelna.
:lol: :lol: :lol: Przecież C-12 +A-7 to samo.
Od czego zależy ta inna sygnalizacja ? Od humoru czy pogody ?
szerszon

Postprzez Henq » poniedziałek 17 kwietnia 2017, 19:51

gumik napisał(a):No to skoro pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem, to to dlaczego piszesz, że czerwony ma niebieskiego po prawej stronie? Przecież przed skrzyżowaniem niebieski jedzie z naprzeciwka.

przestań dopisywać swoje ideologie i zacznij w końcu czytać co się do ciebie pisze. masz obrazek od @LeszkoII, masz link do postów od @sankila masz kodeks drogowy zbierz to do kupy i poczytaj :help:
Henq

Postprzez gumik » wtorek 18 kwietnia 2017, 07:47

szerszon napisał(a):Ależ to ci się marzy. Próbujesz różnymi drogami to przepchnąć.
To Ja widzę, że oprócz ekspertów mamy też czytających w myślach. Ale kiepsko to wychodzi.
Przecież to widać.
Może skupmy się na faktach, a nie na przypuszczeniach i "bo widać".
Dlatego też ci się wydaje,że zmieniłem zdanie.
A to nie Ty najpierw przyznałes, że niebieski jeszcze nie zmienia kierunku jazdy, a potem wycofales się, że jednak jest w trakcie?
I nie dziwię sie,ponieważ nie odróżniasz sygnalizacji wjazdu na skrzyzowanie od zmiany kierunku jazdy podczas przejazdu przez skrzyżowanie.
To jest coś takiego jak sygnalizacja wjazdu na skrzyżowanie?
Są sytuacje, które nie da się opisać tak/nie i wymagają paru słów wyjaśnienia.
Szczególnie jak ktoś nie odróżnia sygnalizacji wjazdu od sygnalizacji zamiaru i manewru.
Gdybym ci napisał,że nie sygnalizuje sie wjazdu na skrzyżowanie i na tym poprzestał to byś śpiesznie zmanipulował odpowiedź i wyciągnął wnioski,że przy skręcie w lewo nie musisz nic sygnalizować, bo wjeżdżasz na skrzyżowanie... a mi zarzuciłbyś zmianę zdania :lol: , bo dlaczego sygnalizuję lewym kierunkowskazem skoro wjeżdżam na skrzyżowanie, a tego sie nie sygnalizuje, a ja chcę sygnalizować.
Naprawdę nie jest to aż tak skomplikowane, aby mieć problem ze zrozumieniem.
To trzeba było dać te parę słów wyjaśnienia, a nie prowadzić offtopic na 2 strony. A potem się dowiadujemy, że najlepsze wyjaśnienie to "Chyba w tej sytuacji nie masz wątpliwości?" :eek2:
:lol: :lol: :lol: Przecież C-12 +A-7 to samo.
Od czego zależy ta inna sygnalizacja ? Od humoru czy pogody ?
Od tego żeby sygnalizowane zamiarów było czytelne. Pewnie ty jedziesz przez takie rondo cały czas na lewym kierunkowskazie, bo gdzieś tam za 300m wyjeżdżasz z niego... To może w końcu odpowiesz na pytania z tego postu, na które odpowiedzi się nie doczekałem? Czy może "nie masz co odpowiedzieć"?
viewtopic.php?f=3&t=35676&start=7980#p406320
Henq napisał(a):przestań dopisywać swoje ideologie i zacznij w końcu czytać co się do ciebie pisze. masz obrazek od @LeszkoII, masz link do postów od @sankila masz kodeks drogowy zbierz to do kupy i poczytaj :help:
Czy jest jakiś problem z odpowiedzią na pytanie?
gumik

Postprzez Henq » wtorek 18 kwietnia 2017, 10:21

gumik napisał(a):
Henq napisał(a):przestań dopisywać swoje ideologie i zacznij w końcu czytać co się do ciebie pisze. masz obrazek od @LeszkoII, masz link do postów od @sankila masz kodeks drogowy zbierz to do kupy i poczytaj :help:
Czy jest jakiś problem z odpowiedzią na pytanie?

czy jest jakiś problem z czytaniem?
Henq

Postprzez gumik » wtorek 18 kwietnia 2017, 12:06

masz obrazek od @LeszkoII, masz link do postów od @sankila masz kodeks drogowy

Mam jeszcze wypowiedź Henq, w której twierdzi, że niebieski jest po prawej stronie czerwonego i dlatego czerwony mu ustępuje pierwszeństwa.
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze