Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez gumik » środa 12 kwietnia 2017, 08:50

Henq napisał(a):no a niebieski co robi? :eek2: wg ciebie jedzie prosto bo tak p Dworak na filmie mówił? :wow:
Wg. Ciebie skręca w lewo i jedzie z naprzeciwka. Zgadza się?
Mając samo C-12 wjeżdżający na SoRO ma pierwszeństwo nad pojazdami poruszającymi się po SoRO
Gdzie tak napisali?
Art 25.1 realizuje się na skrzyżowaniu proste?
A w tym artykule napisali, że przed: "Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania (...)".

Sugerujesz, że czerwony ma ustąpić niebieskiemu, bo niebieski nadjeżdża z prawej strony? No ale to by wtedy oznaczało, że jak czerwony pojedzie w tą ulicę gdzie jest niebieski, to skręci w prawo. Przecież nie może mieć go po prawej stronie i jadąc w tą samą ulicą pojechać prosto. A to wtedy oznacza, że skręca w prawo przy wyjeździe z ronda. Ojej... i musi w dodatku taki manewr zasygnalizować prawym kierunkowskazem.
szerszon napisał(a):Nikt się nie wykręca. Nawet jest podpowiedź w zdjęciu z sytuacji prostszej , bo bez wyspy.
Nie takiej odpowiedzi spodziewałem się po ekspercie. A w zasadzie to nie odpowiedź tylko pytanie "czy masz wątpliwości w takiej sytuacji?". Liczyłem na fachową analizę problemu... A zamiast tego większość postów traktowało o tym, czy takie skrzyżowanie można dzisiaj wybudować, czy nie.
Jakoś inaczej ?
Może mamy się "umówić", że to jest taka sama sytuacja? :D
sankila napisał(a):@gumik, nie, żebym Cię namawiała, ale dlaczego nie zrobiłeś obu autek na zawracaniu? Miałbyś z głowy art. 25
A to też ciekawy przypadek. Ja mam jeszcze inny w głowie, ale to za jakiś czas. Skończmy najpierw jedną sytuację.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » środa 12 kwietnia 2017, 09:08

gumik napisał(a):Nie takiej odpowiedzi spodziewałem się po ekspercie. A w zasadzie to nie odpowiedź tylko pytanie "czy masz wątpliwości w takiej sytuacji?". Liczyłem na fachową analizę problemu..
A jakiej się spodziewałeś ? To jest najlepsza odpowiedź.
. A zamiast tego większość postów traktowało o tym, czy takie skrzyżowanie można dzisiaj wybudować, czy nie.
Nie wiesz do kogo pretensja ? Do forumowego śmieszka od kosmicznych teorii i budownictwa.
]
Może mamy się "umówić", że to jest taka sama sytuacja?
A nie jest ? Tu się nie trzeba "umawiać" tylko w końcu myśleć.
A to też ciekawy przypadek. Ja mam jeszcze inny w głowie, ale to za jakiś czas. Skończmy najpierw jedną sytuację
Taki sam.
szerszon

Postprzez eragon » środa 12 kwietnia 2017, 16:40

sankila napisał(a):czy Ty udajesz tak niekumatego,(...) czy naprawdę nie ogarniasz sytuacji?

Której sytuacji nie ogarniam ? Ja nie widze żadnego problemu na rondku z samym C-12.. Ja wiem komu ustąpić, nie zadaję durnych pytań. :spoko:
sankila napisał(a): pomaga im @eragon.

Proszę mnie nie wrzucać do jednego worka z @gumikowymi ekspertami, ja tu tylko jestem userem.
sankila napisał(a): czy @gumik rozpoznany jako klon i zbanowany.

... bo "szymonizuje" ?? :lol:
gumik napisał(a):jak czerwony pojedzie w tą ulicę gdzie jest niebieski

Weź sie obudź - przecież to wlot, wyjazd z ronda juz minął.. Jakim cudem tam pojedzie ?
gumik napisał(a):Nie takiej odpowiedzi spodziewałem się po ekspercie

No to jednego mamy - szerszon ! !
szerszon napisał(a):To jest najlepsza odpowiedź.

Nie wiem czy moja jest w równym stopniu dobra, ale brzmi - czerwony ustępuje niebieskiemu nadjeżdżajacemu z prawej strony.
Dobra, niech będzie, że gorsza - przeżyję.
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez gumik » środa 12 kwietnia 2017, 17:03

eragon napisał(a):Weź sie obudź - przecież to wlot, wyjazd z ronda juz minął.. Jakim cudem tam pojedzie ?
Cudem skrętu kierownicą w prawo.
pierwszenstwo2.png
pierwszenstwo2.png (10.59 KiB) Przeglądane 7536 razy

Chyba na jakiś inny rysunek patrzyłeś.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez eragon » środa 12 kwietnia 2017, 18:16

Patrzyłem na to co masz w poprzednim poscie..
gumik napisał(a):Kto ma pierwszeństwo w sytuacji przedstawionej na rysunku?
pierwszenstwo.png

... a nie na modyfikacje..
Nie rób z kogos idoty, raczej rób z siebie- tak będzie lepiej..
Obrazek
eragon

Postprzez gumik » środa 12 kwietnia 2017, 18:20

Przecież samochody są w dokładnie takim samym polożeniu. :eek2:
gumik

Postprzez eragon » środa 12 kwietnia 2017, 19:03

Co ma położenie do ich zamierzonego ruchu ? Ostatni raz piszę - nie rób z ludzi idiotów.
Rozkminiamy sytuację dynamiczną czy statyczną ?
Obrazek
eragon

Postprzez gumik » środa 12 kwietnia 2017, 19:12

To ma, że napisałem, że gdyby czerwony skręcił tam gdzie jest niebieski, a nie gdzie będzie niebieski po przejechaniu ronda. Nie robię z nikogo idiotów tylko Ci tłumaczę to co napisałem w formie obrazkowej. Rozważamy sytuację dynamiczną, która jest przedstawiona na statycznym rysunku i warto by było odróżniać to co było, jest i będzie. Wyraźnie napisałem o sytuacji, która jest, czyli o aktualne położenie samochodów mi chodziło.
gumik

Postprzez dylek » środa 12 kwietnia 2017, 23:57

phpBB [media]

Oglądajcie.... może zrozumiecie dlaczego i kto, kiedy powinien ustąpić...
P.S. Zjazdu ze skrzyżowania jako skrętu w prawo - nie znajdziecie.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez gumik » czwartek 13 kwietnia 2017, 09:13

I jaki to ma związek z sytuacją na rysunku? Brak C-12, brak nawet wyspy pośrodku. Nie jest to skrzyżowanie równorzędne, bo po wyłączeniu świateł są znaki regulujące pierwszeństwo. Wloty dróg podporządkowanych są przesunięte względem siebie. Nie wspominajac o tym, że nic tam nie jest wyjaśnione. Tylko nagranie z jazdy kierowców. Niektórzy z nich jadą niepoprawnie, bo dochodzi do kolizji. Co chciałeś pokazać przez ten film? To nie jest temat o jeździe na takich skrzyżowaniach.
gumik

Postprzez eragon » czwartek 13 kwietnia 2017, 11:54

dylek napisał(a):Oglądajcie

Pooglądaliśmy i co ? Dalej dupa z tyłu..
Co ma to skrzyżowanie (na którym bez przerwy coś sie dzieje, bo filmów z niego jest mnóstwo) do sytuacji na rondku namalowanym przez @gumika?? :hmm:
Gdybys nie był modem to bym cie zglosił do bana.. :lol: :lol:
gumik napisał(a):gdyby czerwony skręcił tam gdzie jest niebieski

Teee, ekspert .. Walnie w niego ?? Czy może pojedzie w tą drogę ale swoim pasem ruchu ? A może też będzie miał włączony wtedy migacz? To wtedy jakaś relacja między nimi zachodzi, że trzeba wymyslac który ma pierwszeństwo? W ogóle się nie spotkają czyli bzdura na kołach. Skończ juz z tymi szalonymi pomysłami..
Obrazek
eragon

Postprzez gumik » czwartek 13 kwietnia 2017, 16:07

eragon napisał(a):Teee, ekspert ..
Oj przestań... Eragon... Bo się zarumienię. :roll:
Walnie w niego ?? Czy może pojedzie w tą drogę ale swoim pasem ruchu ? A może też będzie miał włączony wtedy migacz? To wtedy jakaś relacja między nimi zachodzi, że trzeba wymyslac który ma pierwszeństwo? W ogóle się nie spotkają czyli bzdura na kołach.
To może warto wrócić do oryginalnego postu i jak już rozumiesz o co mi chodziło, ustosunkować się do niego. viewtopic.php?f=3&t=35676&start=8070#p407642
A w nim znajdziesz, że "jak czerwony pojedzie w tą ulicę gdzie jest niebieski" co powinno rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości, że niby sugeruję jakoby miał wjechać wprost w niebieskiego. Wtedy też zobaczysz, że wcale nie o pierwszenstwie tam pisałem.
Skończ juz z tymi szalonymi pomysłami..
Zjezdzanie z ronda - no naprawdę bardzo to szalone...
gumik

Postprzez sankila » czwartek 13 kwietnia 2017, 18:30

eragon napisał(a):czerwony ustępuje niebieskiemu nadjeżdżajacemu z prawej strony
Bardzo dobrze - to prawidłowa odpowiedź. To teraz jeszcze wyduś taką samą odpowiedź od eksperta @szerszona i eksperta @dylka, a chwałę Twoją będą głosić wszyscy instruktorzy, którym się ta sztuka nie udała :thumb2:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez eragon » czwartek 13 kwietnia 2017, 18:39

sankila napisał(a):wyduś

No niestety takich nadprzyrodzonych mocy nie mam, chociaż działam w/g zasady - "rzeczy niemożliwe robię od ręki, na cuda trzeba trochę poczekać". :spoko:
Obrazek
eragon

Postprzez sankila » czwartek 13 kwietnia 2017, 23:58

eragon napisał(a):No niestety takich nadprzyrodzonych mocy nie mam
Ależ nie można się tak poddawać bez walki - zerknij chociaż w ten wątek, żebyś miał orientację, z czym musisz się zmierzyć :D
viewtopic.php?f=3&t=34393&hilit=tylko+C+12+rondo&p=333163&view=show#p333136
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze