STARYSZOFER napisał(a):Henq napisał(a):czyli jak mam zamiar zmienić kierunek jazdy ale tego nie robię to też mam sygnalizować?

genialne podejście nie ma co, tylko pogratulować

Oczywiście, bo sygnalizuje się zamiar zmiany kierunku jazdy. Jeżeli w ostatniej chwili zmienisz zdanie, to wyłączasz kierunkowskaz i tyle.
Oczywiście zamiar masz w Gdańsku a zmieniać kierunku nie będziesz w Łodzi więc zamiar i tak sygnalizujesz

czyli w Gdańsku masz to robić, albo najlepiej cała drogę z Gdańska do Łodzi sygnalizować, rozmyślać się, sygnalizować, rozmyślać się
podpowiem ci od razu w Gdańsku włącz ten kierunkowskaz on i tak: działa, nie działa, działa, nie działa...

nikt się nie zorientuje co robisz
więcej takich rodzynków

nic dziwnego że przez ronda nie umiesz jeździć
STARYSZOFER napisał(a):Henq napisał(a):
nie ja takich głupot nie pisze:
STARYSZOFER napisał(a):Jeżeli mam zamiar zmienić kierunek jazdy to zgodnie z art 22.5 sygnalizuję zamiar zmiany kierunku jazdy.

To jest dokładny cytat z ustawy. Jak widać masz problem ze sobą, lepiej oddaj to prawo jazdy.
Chyba z twojego PoRD bo na 100% to nie jest dokładny cytat z ustawy
Dlaczego ignorujesz najważniejszą część zapisu:
"...
oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie
po wykonaniu manewru."
Spójnik oraz wyraźnie wskazuje, że
muszą być spełnione oba warunki, nie tylko sam zamiar ale również manewr, więc jeżeli nie ma mowy o wykonaniu manewru to nie ma mowy o sygnalizowaniu zamiaru.
Polecam poczytać PoRD trochę dokładniej twoich rodzynków będzie dużo mniej
STARYSZOFER napisał(a):gumik napisał(a):Piszecie to samo. Może używając trochę innyh słów. Gdzie tu jest napisane co innego? Dla uproszczenia rozbiłem te zdania.

a.png
Oczywiście, że to samo.
oczywiście że nie to samo, jesteś na tyle uparty że będziesz wprowadzał w błąd innych kierowców sygnalizowaniem zamiaru a manewru wykonywać nie będziesz, czym zgodnie z zapisem w PoRD łamiesz prawo
STARYSZOFER napisał(a):Należy sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy. Jak widać Henq nie rozumie, nawet tego co sam napisał...

Sygnalizować należy wykonanie manewru od zamiaru wykonania po skończony manewr a nie sam zamiar poczytaj co jest po "oraz" w PoRD nie rozumiesz co jest napisane w ustawie?

- zresztą to by się zgadzało, bo jak już pisałem bzdury wstawiasz i piszesz o rondach, bzdury o włączaniu się do ruchu i nawierzchniach no i oczywiście rodzynek na torcie tutaj, sygnalizowanie zamiaru w Gdańsku jak manewr wykonujesz w Łodzi
genialne
---
gumik napisał(a):Piszecie to samo.
Nie! Czytaj powyżej, raz @STARYSZOFER pisze że sygnalizuje się ZAMIAR zmiany kierunku, o skończeniu sygnalizowania cisza, bo przecież ZAMIAR jest najważniejszy do sygnalizowania

a za chwilę cytuje całą ustawę (poprawnie zapis) ale i tak ignoruje drugą część zdania czyli nadal wychodzi że sygnalizuje
TYLKO ZAMIAR co udowadnia powyższym wpisem no przecież to jawne łamanie przepisów
Dla kogo sygnalizowanie w Gdańsku zamiaru skrętu w Łodzi jest czytelne?

Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.