Skąd niechęć u kierowców do kierunkowskazów?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skąd niechęć u kierowców do kierunkowskazów?

Postprzez STARYSZOFER » piątek 31 marca 2017, 17:34

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):JAK TO CO SYGNALIZUJĘ?

ZAMIAR zmiany kierunku jazdy sygnalizuję - tak jak napisano w ustawie. Może potrzebujesz wersję w audiobooku? :lol: :lol: :lol:

przeniesione z wątku o skrzyżowaniu w strefie zamieszkania i kto ma pierwszeństwo

Jak widać nadal nie dociera do niektórych że samego zamiaru bez wykonania manewru nie sygnalizuje się.
Po raz kolejny panie propagatorze bezpieczeństwa: dojeżdżasz do skrzyżowania równorzędnego z zamiarem skrętu w lewo więc włączasz lewy kierunkowskaz a tu przebudowali skrzyżowanie na rondo więc dlaczego skoro piszesz i propagujesz filmiki jak nie jeździć przez SoRO właśnie jedziesz z lewym kierunkowskazem?
dlaczego łamiesz przepisy? sygnalizując sam zamiar? :eek2:
Jadąc dwujezdniową drogą o dwóch pasach ruchu lewym pasem ruchu, masz zamiar zmienić pas na prawy, więc włączasz kierunkowskaz, a tu na prawym pasie remonty z przerwami i tak na odcinku 2km. Dlaczego przez 2km jedziesz z prawym kierunkowskazem cały czas prosto? dla kogo to ma być czytelne?
dlaczego czytanie art 22.5 kończysz w połowie i reszta przepisu ta najważniejsza nie dociera do ciebie? w przepisie mowa jest o wykonywaniu manewru a nie tylko o jego zamiarze wykonania.
Przepis jest prosty wykonujesz manewr więc sygnalizujesz od zamiaru do skończenia manewru, nie wykonujesz manewru nie sygnalizujesz zamiaru.

Jeżeli mam zamiar zmienić kierunek jazdy to zgodnie z art 22.5 sygnalizuję zamiar zmiany kierunku jazdy.
Takie są przepisy, reszta to twoje fantazje.
STARYSZOFER

Postprzez Henq » sobota 01 kwietnia 2017, 11:44

STARYSZOFER napisał(a):Jeżeli mam zamiar zmienić kierunek jazdy to zgodnie z art 22.5 sygnalizuję zamiar zmiany kierunku jazdy.

zgodnie z art 22.5 masz sygnalizować cały manewr a nie tylko jego zamiar. Nadal nie doczekałem się odpowiedzi dlaczego wstawiasz filmiki jak jeździć po SoRO a tutaj wmawiasz że jednak pojedziesz przez nowe SoRO z lewym kierunkowskazem :eek2:

STARYSZOFER napisał(a):Takie są przepisy, reszta to twoje fantazje.

Przepis mówi wyraźnie że masz zaprzestać sygnalizacji po skończonym manewrze a nie zamiarze więc dlaczego łamiesz prawo i sygnalizujesz sam zamiar, dlaczego - ( jadąc dwujezdniową drogą o dwóch pasach ruchu lewym pasem ruchu, masz zamiar zmienić pas na prawy, więc włączasz kierunkowskaz, a tu na prawym pasie remonty z przerwami i tak na odcinku 2km) - przez 2km jedziesz z prawym kierunkowskazem cały czas prosto? dla kogo to ma być czytelne?
Na to pytanie również nie doczekałem się odpowiedzi. W wątku o SoRO zachęcasz do łamania przepisów swoimi wstawkami, w wątku o nawierzchniach nieudolnie chcesz kamień tłuczony przypisać do kostki brukowej więc de facto zachęcasz do łamania przepisu o włączaniu się do ruchu,w wątku o używanie kierunkowskazów łamiesz przepisy używając kierunkowskazu nieczytelnie i bezpodstawnie, czy ty aby na pewno wiesz co to są przepisy ruchu drogowego i jak się je stosuje bo chyba nie do końca.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez STARYSZOFER » sobota 01 kwietnia 2017, 16:06

Henq po raz kolejny powtórzę, że nie interesują mnie twoje fantazje, nie mające nic wspólnego z PoRD.

W ustawie napisano, że należy sygnalizować ZAMIAR zmiany kierunku jazdy, więc powinieneś sygnalizować ten ZAMIAR i zaprzestać syganlizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Takie są przepisy. Jak ci coś nie pasuje to oddaj prawko w depozyt.
STARYSZOFER

Postprzez Henq » sobota 01 kwietnia 2017, 16:36

STARYSZOFER napisał(a):Henq po raz kolejny powtórzę, że nie interesują mnie twoje fantazje, nie mające nic wspólnego z PoRD.

W ustawie napisano, że należy sygnalizować ZAMIAR zmiany kierunku jazdy, więc powinieneś sygnalizować ten ZAMIAR i zaprzestać syganlizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Takie są przepisy. Jak ci coś nie pasuje to oddaj prawko w depozyt.

W ustawie napisano jasno że masz sygnalizować zamiar wykonania MANEWRU i zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu MANEWRU - i właśnie takie są przepisy, nie moja wina że niewygodne dla ciebie. :eek2:
Jeżeli MANEWRU nie wykonujesz to zamiar czego chcesz sygnalizować? :hmm:
Zamierzasz zmienić pas z lewego na prawy więc mrugasz, zgodnie z tym co piszesz, ale na prawym pasie są remonty przez 2km, dlaczego wprowadzasz innych w błąd i łamiesz prawo mrugając prawym kierunkowskazem przez 2km? - nadal nie odpowiedziałeś czyżby kolejne niewygodne pytanie?
Henq

Postprzez gumik » sobota 01 kwietnia 2017, 22:48

Czy wy w ogóle czytacie co piszecie?
STARYSZOFER napisał(a):W ustawie napisano, że należy sygnalizować ZAMIAR zmiany kierunku jazdy, więc powinieneś sygnalizować ten ZAMIAR i zaprzestać syganlizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Henq napisał(a):W ustawie napisano jasno że masz sygnalizować zamiar wykonania MANEWRU i zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu MANEWRU - i właśnie takie są przepisy, nie moja wina że niewygodne dla ciebie.
Przecież oboje piszecie to samo. Więc o co kłótnia? ;-)
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 02 kwietnia 2017, 08:24

gumik napisał(a):Czy wy w ogóle czytacie co piszecie?
STARYSZOFER napisał(a):W ustawie napisano, że należy sygnalizować ZAMIAR zmiany kierunku jazdy, więc powinieneś sygnalizować ten ZAMIAR i zaprzestać syganlizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Henq napisał(a):W ustawie napisano jasno że masz sygnalizować zamiar wykonania MANEWRU i zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu MANEWRU - i właśnie takie są przepisy, nie moja wina że niewygodne dla ciebie.
Przecież oboje piszecie to samo. Więc o co kłótnia? ;-)

Zgadza się, tym razem henq napisał prawdę bo przepisał artykuł z ustawy, ale on ciepri na rozdwojenie jaźni i zaraz ci napisze, że nie sygnalizuje się zamiaru zmiany kierunku jazdy, tylko coś innego...
STARYSZOFER

Postprzez Henq » niedziela 02 kwietnia 2017, 10:06

gumik napisał(a):Przecież oboje piszecie to samo. Więc o co kłótnia? ;-)

nie piszemy tego samego czy ty na prawdę nie dostrzegasz różnicy w sygnalizowaniu zamiaru (niewiadomo czego i po co) do sygnalizowania manewru, od zamiaru jego wykonania aż po skończenie manewru, a nie jakiegoś zamiaru :eek2:
---

STARYSZOFER napisał(a):Zgadza się, tym razem henq napisał prawdę bo przepisał artykuł z ustawy,

to samo pisałem wczesniej nie moja wina że masz problem z czytaniem :eek2: zrozumienie też ci nie wychodzi po raz kolejny się pytam dlaczego sygnalizujesz zamiar a nie wykonujesz manewru?

STARYSZOFER napisał(a):ale on ciepri na rozdwojenie jaźni

ja? :eek2: Przecież to ty propagujesz jazdę przez rondo bez zmiany kierunku jazdy a tutaj piszesz że należy jechać z lewym kierunkowskazem :eek2: - brak argumentów?

STARYSZOFER napisał(a): i zaraz ci napisze, że nie sygnalizuje się zamiaru zmiany kierunku jazdy, tylko coś innego...

czyli jak mam zamiar zmienić kierunek jazdy ale tego nie robię to też mam sygnalizować? :wow: genialne podejście nie ma co, tylko pogratulować :spoko:
Henq

Postprzez gumik » niedziela 02 kwietnia 2017, 11:13

Henq napisał(a):nie piszemy tego samego

To powiedz mi jaka jest różnica w tym co oboje napisaliście? ;-)

Henq napisał(a):W ustawie napisano jasno że masz sygnalizować zamiar wykonania MANEWRU i zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu MANEWRU - (...)
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » niedziela 02 kwietnia 2017, 13:22

gumik napisał(a):To powiedz mi jaka jest różnica w tym co oboje napisaliście? ;-)

No przecież masz wyżej napisane :eek2: nie sygnalizujemy zamiaru jeżeli manewru nie wykonujemy.
Henq

Postprzez gumik » niedziela 02 kwietnia 2017, 15:49

I oboje to napisaliście. :D
gumik

Postprzez Henq » niedziela 02 kwietnia 2017, 16:53

gumik napisał(a):I oboje to napisaliście. :D

:wow:
nie ja takich głupot nie pisze:
STARYSZOFER napisał(a):Jeżeli mam zamiar zmienić kierunek jazdy to zgodnie z art 22.5 sygnalizuję zamiar zmiany kierunku jazdy.

ja sygnalizuje manewr od zamiaru aż po jego zakończenie, jeżeli manewru nie wykonuje zamiaru nie sygnalizuje, jak widać na przykładzie są tacy co sygnalizują zamiar, czytaj dokładnie co jest napisane
jeżeli zmieniam kierunek jazdy to sygnalizuje od zamiaru aż po zakończenie manewru a nie zamiar zmiany kierunku jazdy, bo zamiar to ja mogę mieć 100km wcześniej.
Henq

Postprzez gumik » poniedziałek 03 kwietnia 2017, 07:31

Piszecie to samo. Może używając trochę innyh słów. Gdzie tu jest napisane co innego? Dla uproszczenia rozbiłem te zdania. ;-)
a.png
gumik

Postprzez STARYSZOFER » poniedziałek 03 kwietnia 2017, 14:20

Henq napisał(a):czyli jak mam zamiar zmienić kierunek jazdy ale tego nie robię to też mam sygnalizować? :wow: genialne podejście nie ma co, tylko pogratulować :spoko:

Oczywiście, bo sygnalizuje się zamiar zmiany kierunku jazdy. Jeżeli w ostatniej chwili zmienisz zdanie, to wyłączasz kierunkowskaz i tyle.
Henq napisał(a): :wow:

:lol: To jest dokładny cytat z ustawy. Jak widać masz problem ze sobą, lepiej oddaj to prawo jazdy.

gumik napisał(a):Piszecie to samo. Może używając trochę innyh słów. Gdzie tu jest napisane co innego? Dla uproszczenia rozbiłem te zdania. ;-)
a.png

Oczywiście, że to samo.
Należy sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy. Jak widać Henq nie rozumie, nawet tego co sam napisał... :lol:
STARYSZOFER

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 03 kwietnia 2017, 17:39

STARYSZOFER napisał(a):lepiej oddaj to prawo jazdy
W jakim trybie prawnym, znasz taki?
LeszkoII

Postprzez Henq » poniedziałek 03 kwietnia 2017, 18:31

STARYSZOFER napisał(a):
Henq napisał(a):czyli jak mam zamiar zmienić kierunek jazdy ale tego nie robię to też mam sygnalizować? :wow: genialne podejście nie ma co, tylko pogratulować :spoko:

Oczywiście, bo sygnalizuje się zamiar zmiany kierunku jazdy. Jeżeli w ostatniej chwili zmienisz zdanie, to wyłączasz kierunkowskaz i tyle.

Oczywiście zamiar masz w Gdańsku a zmieniać kierunku nie będziesz w Łodzi więc zamiar i tak sygnalizujesz :wow: czyli w Gdańsku masz to robić, albo najlepiej cała drogę z Gdańska do Łodzi sygnalizować, rozmyślać się, sygnalizować, rozmyślać się :wow: :lol: :lol: :lol:
podpowiem ci od razu w Gdańsku włącz ten kierunkowskaz on i tak: działa, nie działa, działa, nie działa... :lol: :lol: :lol: nikt się nie zorientuje co robisz :eek2:
więcej takich rodzynków :spoko: nic dziwnego że przez ronda nie umiesz jeździć :spoko: :lol:

STARYSZOFER napisał(a):
Henq napisał(a): :wow:

:lol: To jest dokładny cytat z ustawy. Jak widać masz problem ze sobą, lepiej oddaj to prawo jazdy.

Chyba z twojego PoRD bo na 100% to nie jest dokładny cytat z ustawy :wow:
Dlaczego ignorujesz najważniejszą część zapisu:
"...oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."
Spójnik oraz wyraźnie wskazuje, że muszą być spełnione oba warunki, nie tylko sam zamiar ale również manewr, więc jeżeli nie ma mowy o wykonaniu manewru to nie ma mowy o sygnalizowaniu zamiaru.
Polecam poczytać PoRD trochę dokładniej twoich rodzynków będzie dużo mniej :eek2:

STARYSZOFER napisał(a):
gumik napisał(a):Piszecie to samo. Może używając trochę innyh słów. Gdzie tu jest napisane co innego? Dla uproszczenia rozbiłem te zdania. ;-)
a.png

Oczywiście, że to samo.

oczywiście że nie to samo, jesteś na tyle uparty że będziesz wprowadzał w błąd innych kierowców sygnalizowaniem zamiaru a manewru wykonywać nie będziesz, czym zgodnie z zapisem w PoRD łamiesz prawo :wow:

STARYSZOFER napisał(a):Należy sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy. Jak widać Henq nie rozumie, nawet tego co sam napisał... :lol:

Sygnalizować należy wykonanie manewru od zamiaru wykonania po skończony manewr a nie sam zamiar poczytaj co jest po "oraz" w PoRD nie rozumiesz co jest napisane w ustawie? :hmm: :eek2: - zresztą to by się zgadzało, bo jak już pisałem bzdury wstawiasz i piszesz o rondach, bzdury o włączaniu się do ruchu i nawierzchniach no i oczywiście rodzynek na torcie tutaj, sygnalizowanie zamiaru w Gdańsku jak manewr wykonujesz w Łodzi :spoko:
genialne :eek2:
---

gumik napisał(a):Piszecie to samo.

Nie! Czytaj powyżej, raz @STARYSZOFER pisze że sygnalizuje się ZAMIAR zmiany kierunku, o skończeniu sygnalizowania cisza, bo przecież ZAMIAR jest najważniejszy do sygnalizowania :eek2: a za chwilę cytuje całą ustawę (poprawnie zapis) ale i tak ignoruje drugą część zdania czyli nadal wychodzi że sygnalizuje TYLKO ZAMIAR co udowadnia powyższym wpisem no przecież to jawne łamanie przepisów :help: :eek2:
Dla kogo sygnalizowanie w Gdańsku zamiaru skrętu w Łodzi jest czytelne? :wow:
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze